Ποια είναι τα συμπτώματα της αγοραφοβίας;

Η αγοραφοβία προκαλεί κρίσεις άγχους σε ορισμένες βασικές καταστάσεις της ζωής και μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τα πάντα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της αγοραφοβίας;

Τελευταία ενημέρωση: 07 Οκτωβρίου, 2020

Πολλοί διαφορετικοί οργανισμοί έχουν αναλάβει το καθήκον να περιγράψουν τα συμπτώματα της αγοραφοβίας. Ωστόσο, όλοι έχουν διαπιστώσει ότι είναι μια πολύ περίπλοκη ασθένεια που μπορεί να την βιώσει κάθε άτομο με διαφορετικούς τρόπους. Εάν έπρεπε να την ταξινομήσουμε, θα την τοποθετούσαμε κάτω από τις διαταραχές άγχους.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτήν βιώνουν άγχος ή υπερβολικό φόβο για μέρη ή καταστάσεις στις οποίες αισθάνονται ανυπεράσπιστοι, παγιδευμένοι ή αμήχανοι. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ανοιχτούς χώρους, πολυσύχναστα μέρη ή ακόμη και δημόσιες συγκοινωνίες.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι τα συμπτώματα της αγοραφοβίας ποικίλλουν πολύ και οι φοβίες μερικές φορές αλληλεπικαλύπτονται. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τις πιο συχνές εκδηλώσεις.

Τα συμπτώματα της αγοραφοβίας σύμφωνα με το DSM-V

Το DSM-V είναι το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, το οποίο ενημερώθηκε το 2013. Είναι το εργαλείο που οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι χρησιμοποιούν συνήθως για να εντοπίσουν διαφορετικές ασθένειες και καταστάσεις. Σύμφωνα με αυτό το εγχειρίδιο, τα πιο συχνά συμπτώματα της αγοραφοβίας είναι τα ακόλουθα:

  • Αίσθημα άγχους σε μέρη όπου μπορεί να είναι δύσκολο ή ενοχλητικό να προσπαθήσετε να φύγουν. Αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται συνήθως να υποστούν μια επίθεση άγχους και, ακόμη χειρότερα, να υποφέρουν όταν δεν θα μπορούν να λάβουν βοήθεια. Ως αποτέλεσμα, τα πολυσύχναστα μέρη τους προκαλούν περισσότερο κίνδυνο, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα σούπερ μάρκετ.
  • Αυτός ο φόβος σημαίνει ότι συχνά αρχίζουν να αναπτύσσονται πρότυπα συμπεριφοράς αποφυγής. Για παράδειγμα, εάν κάποιος νιώθει άγχος όταν ταξιδεύει με λεωφορείο, τότε θα αποφύγει εντελώς τα λεωφορεία. Θα αλλάξουν τις συνήθειές τους επειδή φοβούνται ότι θα έχουν επίθεση άγχους στο ίδιο το λεωφορείο.
  • Για να μπορέσουμε να δώσουμε μια οριστική διάγνωση της αγοραφοβίας, οι κρίσεις άγχους πρέπει να είναι συχνές ή τουλάχιστον μία από αυτές θα πρέπει να τους προκάλεσε έντονο φόβο. Με αυτό, εννοούμε ότι το άτομο φοβάται να υποστεί άλλη επίθεση και ως εκ τούτου αλλάζει τη συμπεριφορά του από τότε.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι άλλες ψυχικές διαταραχές πρέπει να αποκλειστούν, προκειμένου να εξακριβωθεί η ακριβής διάγνωση. Ο λόγος για αυτό είναι ότι ορισμένες συγκεκριμένες φοβίες, όπως η κοινωνική φοβία, συχνά τείνουν να συγχέονται με την αγοραφοβία.

άνδρας σε πανικό
Μια επίθεση πανικού είναι μια μορφή της αγοραφοβίας.

Μερικά παραδείγματα για τα συμπτώματα της αγοραφοβίας

Τα συμπτώματα της αγοραφοβίας, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Αυτή η διαταραχή προκαλεί συχνά φόβο όταν βρίσκεται κάποιος σε ανοιχτούς χώρους, ειδικά όταν είναι μόνος. Ωστόσο, μπορεί επίσης να συμβεί σε κλειστά μέρη, όπως θέατρα ή κινηματογράφους.

Κάτι άλλο που είναι επίσης αρκετά χαρακτηριστικό της αγοραφοβίας είναι ο φόβος να βιώσετε μια ενοχλητική κατάσταση. Οι πάσχοντες φοβούνται τι θα συνέβαινε εάν έπεφταν στο έδαφος ή είχαν μια επίθεση άγχους μπροστά σε άλλους ανθρώπους. Αυτός ο φόβος τείνει να είναι αρκετά ακραίος και πολύ έντονος.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι όλα αυτά καταλήγουν να επηρεάζουν κάθε τομέα της ζωής του ατόμου. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι συμπεριφορές αποφυγής θα αρχίσουν να σχηματίζονται.

Εάν, για παράδειγμα, αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται να πάρουν τις δημόσιες συγκοινωνίες για να πάνε στη δουλειά ή να κάνουν δραστηριότητες αναψυχής, τότε η συμπεριφορά αποφυγής θα αρχίσει να εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν και να αντιδρούν και θα τους εμποδίσουν να συμμετέχουν σε κάθε δραστηριότητες.

Άλλες εκτιμήσεις για την αγοραφοβία

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Professional Pharmacy, τα συμπτώματα της αγοραφοβίας εμφανίζονται συνήθως στα τέλη της εφηβείας ή στην αρχή της ενηλικίωσης. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους καταφεύγουν όλο και περισσότερο στα σπίτια τους, βγαίνοντας μόνο για όσα θεωρούν απαραίτητα.

Η αγοραφοβία τείνει να εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Δυστυχώς, συνήθως συνοδεύεται από καταθλιπτικά συμπτώματα, ιδεοληπτικές σκέψεις και κοινωνική φοβία.

Εάν αυτή η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, τότε καταλήγει να γίνει χρόνια και τρέφεται από μόνη της. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, τελικά, είναι μια διαταραχή πανικού και, λόγω αυτού, συνοδεύεται επίσης από φυσικά συμπτώματα.

Ένα άρθρο στην Εφημερίδα της Ψυχοπαθολογίας και της Κλινικής Ψυχολογίας της Ισπανίας εξηγεί ότι, όταν συμβαίνει μια κρίση, ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνεται και το άτομο μπορεί να βιώσει μια αίσθηση ασφυξίας. Η εφίδρωση αυξάνεται και υπάρχει δυσφορία και πίεση στην περιοχή του στήθους.

Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη και λιποθυμία. Το άγχος που βιώνει κάνει το άτομο να αισθάνεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο και αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει φόβο θανάτου.

γυναίκαι με αγοραφοβία
Η αγοραφοβία έχει μια ποικιλία συμπτωμάτων όπως συμπεριφορές αποφυγής συγκεκριμένων σημείων.

Τι πρέπει να θυμάστε για την αγοραφοβία και τα συμπτώματά της

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η αγοραφοβία είναι μια σύνθετη διαταραχή που μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως τη χρήση δημόσιων συγκοινωνιών ή τη μετάβαση σε μέρη όπου πιστεύουν ότι δεν θα λάβουν βοήθεια σε περίπτωση κρίσης.

Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να λάβουν την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία. Εάν όχι, η διαταραχή μπορεί να γίνει χρόνια και να καταλήξει να καθορίζει και να ελέγχει τη ζωή αυτών των ανθρώπων, αποτρέποντάς τους από μια κανονική καθημερινή ρουτίνα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.