7 συμβουλές για να φροντίσετε την ευαίσθητη περιοχή

Η χρήση απλών σαπουνιών και η αποφυγή των υπερβολικών κολπικών πλύσεων μπορεί να συμβάλει στη σωστή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής σας. Γενικά, είναι σημαντικό να διατηρείτε τη φυσική ισορροπία του pH και της χλωρίδας της.
7 συμβουλές για να φροντίσετε την ευαίσθητη περιοχή

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Ως γυναίκα, είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχείτε για την ευαίσθητη περιοχή σας. Είναι περιοχή που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το pH της είναι διαφορετικό από άλλα μέρη του σώματος και τείνει να μεταβάλλεται πιο εύκολα.

Στη φυσική της κατάσταση έχει μια ροή πλούσια σε υγιή βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών. Ωστόσο, μερικές φορές υπάρχει ανισορροπία και αυτό το “προστατευτικό φράγμα” αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άσχημες οσμές και λοιμώξεις.

Επομένως, εκτός από την καθημερινή υγιεινή (σαπούνι ή αφρόλουτρα), πρέπει να εφαρμόσετε τις συστάσεις που παρουσιάζονται παρακάτω και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της. Θέλουμε να μοιραστούμε τις 7 καλύτερες συμβουλές για τη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής.

1. Φροντίστε την ευαίσθητη περιοχή: Φοράτε το κατάλληλο εσώρουχο

7 συμβουλές για να φροντίσετε την ευαίσθητη περιοχή

Μπορεί να μην έχετε συνειδητοποιήσει ότι ο τύπος του εσώρουχου που φοράτε είναι το κλειδί για την πρόληψη κολπικών μολύνσεων και ισχυρών οσμών. Όταν τα εσώρουχα είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά, η υγρασία συγκρατείται και η ανάπτυξη βακτηρίων αυξάνεται.

Επιπλέον, επειδή δεν είναι υφάσματα που “αναπνέουν”, συνήθως δημιουργούν ένα ζεστό περιβάλλον που μπορεί επίσης να διευκολύνει την εξάπλωση των μικροοργανισμών. Έτσι, είναι καλύτερο να επιλέγετε βαμβάκι ή άλλα φυσικά υλικά για να το αποφύγετε αυτό.

2. Εφαρμόστε καλή υγιεινή στην ευαίσθητη περιοχή

Οι συνήθειες υγιεινής είναι σημαντικές για τη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής. Αν και είναι προφανές ότι όλοι πρέπει να εφαρμόζουν καλή υγιεινή, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι πρέπει να εφαρμόζεται σωστά, αποφεύγοντας τη χρήση ορισμένων προϊόντων που μπορούν να αλλοιώσουν την κολπική χλωρίδα.

Ένας καλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι η χρήση ειδικά σχεδιασμένων σαπουνιών που θα εξουδετερώνουν την οσμή και τα υγρά και θα διατηρούν τη σωστή ισορροπία του pH, ενώ παράλληλα θα διατηρούν την περιοχή καθαρή.

Το θέμα δεν είναι λοιπόν να “κρύψετε” τη μυρωδιά. Για να αποφύγετε ερεθισμούς και μολύνσεις, πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό. Στη συνέχεια, φροντίστε να τη στεγνώσετε καλά, ώστε η υγρασία να μην δημιουργήσει περισσότερους μικροοργανισμούς

3. Αποφύγετε τις υπερβολικές κολπικές πλύσεις

7 συμβουλές για να φροντίσετε την ευαίσθητη περιοχή
Οι κολπικές πλύσεις μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία του pH και την κολπική χλωρίδα

Ορισμένες γυναίκες πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούν από τις άσχημες μυρωδιές είναι οι κολπικές πλύσεις.

Ωστόσο, αυτό κάθε άλλο παρά ωφέλιμο είναι, καθώς προκαλούν ανισορροπίες του pH που οδηγούν σε περισσότερες μολύνσεις.

4. Διατηρήστε μια υγιή σεξουαλική ζωή

Η διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής είναι εξίσου σημαντική για τη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής. Εξαρτάται από εσάς πώς απολαμβάνετε τη σεξουαλική σας ζωή, αλλά είναι καλύτερο να έχετε έναν μακροχρόνιο σύντροφο για να αποφύγετε την προσβολή από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε λιπαντικά ή ερωτικά προϊόντα, πρέπει να ελέγχετε ότι είναι υποαλλεργικά, με συστατικά που δεν αλλοιώνουν το κολπικό περιβάλλον. Η εφαρμογή ερεθιστικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει κακές οσμές, κνησμό και άλλες ενοχλήσεις.

5. Αλλάζετε τα προϊόντα υγιεινής σε τακτική βάση

Τα ταμπόν και οι σερβιέτες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της  περιόδου πρέπει να αλλάζονται τουλάχιστον κάθε 4 ώρες. Μπορεί να μην παρατηρείτε πάντα ότι η εμμηνορροϊκή αιμορραγία αυξάνει τα επίπεδα pH και μπορεί να προκαλέσει άσχημες οσμές.

Η ευαίσθητη περιοχή αλλάζει κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Το αίμα έχει επίπεδο pH 7,4 το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από το φυσιολογικό του κόλπου. Ως εκ τούτου, η σωστή χρήση των προϊόντων υγιεινής είναι απαραίτητη για την αποφυγή κακών οσμών, ερεθισμών και λοιμώξεων.

6. Ελέγξτε την υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή σας

Είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβετε ότι ο κόλπος σας δεν πρέπει ποτέ να είναι στεγνός. Δεδομένου ότι χρειάζεται υγρά για να παραμείνει λιπαρός, είναι φυσιολογικό να είναι υγρός. Ωστόσο, πρέπει να τον προστατεύετε από την εξωτερική υγρασία.

Αποφύγετε να φοράτε βρεγμένα ρούχα, όπως μαγιό και στενά παντελόνια. Η μη παρακολούθηση της υγρασίας ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την εμφάνιση μυκήτων, βακτηρίων και δερματικών προβλημάτων όπως δερματίτιδα.

7. Αποφύγετε τη χρήση σφουγγαριών μπάνιου

Bath lilies.
Τα σφουγγάρια μπορούν να αποθηκεύσουν επιθετικούς μικροοργανισμούς για τη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής σας.

Τα σφουγγάρια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν φροντίζετε την ευαίσθητη περιοχή σας. Μπορεί να φαίνεται ότι την καθαρίζουν καλύτερα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Τα σφουγγάρια είναι τραχιά στο δέρμα, προκαλούν ερεθισμούς και μπορεί ακόμη και να το βλάψουν.

Επιπλέον, επειδή απορροφούν υγρασία, συνήθως συσσωρεύουν βακτήρια και μύκητες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Ο σωστός τρόπος καθαρισμού είναι με απαλή χρήση των δακτύλων και των χεριών σας.

Συνοψίζοντας, καλή προσωπική υγιεινή είναι να μπορείτε να προστατεύετε την κολπική χλωρίδα. Οι συνήθειες που προκαλούν αλλοιώσεις μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις ή δερματικές ενοχλήσεις. Επομένως, προσπαθήστε να ενσωματώσετε τις παραπάνω συστάσεις στη ρουτίνα σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Alvisi S, Gava G, Orsili I, Giacomelli G, Baldassarre M, Seracchioli R, Meriggiola MC. Vaginal Health in Menopausal Women. Medicina (Kaunas). 2019 Sep 20;55(10):615.
  • Cleveland Clinic. Vulvar care. Marzo 2018.
  • Codina A. Cuidados de la zona íntima femenina. Offarm. Mayo 2004. 23 (5): 78-80.
  • Janssen LE, Verduin RJT, de Groot CJM, Oudijk MA, de Boer MA. The association between vaginal hygiene practices and spontaneous preterm birth: A case-control study. PLoS One. 2022 Jun 30;17(6):e0268248.
  • Kaur R, Kaur K, Kaur R. Menstrual Hygiene, Management, and Waste Disposal: Practices and Challenges Faced by Girls/Women of Developing Countries. J Environ Public Health. 2018 Feb 20;2018:1730964.
  • Lang C, Fisher M, Neisa A, MacKinnon L, Kuchta S, MacPherson S, Probert A, Arbuckle TE. Personal Care Product Use in Pregnancy and the Postpartum Period: Implications for Exposure Assessment. Int J Environ Res Public Health. 2016 Jan 6;13(1):105.
  • Martín R, Soberón N, et al. La microbiota vaginal: composición, papel protector, patología asociada y perspectivas terapéuticas. Enfermedades infecciosas y microbiología clínica. Marzo 2008. 26 (3): 160-167.
  • Mayo Clinic Health System. You don’t need fancy products for good feminine hygiene. Noviembre 2016.
  • Mayo Clinic. Dermatitis. Diciembre 2021.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.