Οι καλύτερες συμβουλές για να τρώτε έξω

Είναι εφικτό να τρώτε έξω με έναν υγιεινό τρόπο αν ακολουθήσετε ορισμένες συμβουλές, όπως το να μη βγαίνετε όταν πεινάτε πολύ ή να παραγγέλνετε πιάτα που θα μοιραστείτε. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο που ακολουθεί!
Οι καλύτερες συμβουλές για να τρώτε έξω
Marta Guzmán

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Marta Guzmán.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Θέλετε να ελέγχετε το βάρος σας ή να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή ενώ τρώτε έξω; Παρότι μοιάζει αδύνατο, οι συμβουλές που θα μοιραστούμε μαζί σας σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουν πώς μπορείτε να τρώτε έξω πιο υγιεινά.

Τρώτε έξω υγιεινά

Το να τρώτε έξω ίσως μοιάζει αδύνατο, εξάλλου, στα εστιατόρια βρίσκουμε συνήθως ανθυγιεινές επιλογές γεμάτες θερμίδες. Αυτός είναι και ο λόγος όπου μελέτες δείχνουν πως το να τρώμε έξω συνδέεται με το παραπανίσιο βάρος και την παχυσαρκία.

Μια μελέτη από το Κέιμπριτζ (Cambridge) έδειξε ότι πάνω από το 90% των κυρίως πιάτων που πωλούνται στα εστιατόρια είναι γεμάτα θερμίδες και πλούσια σε νάτριο και λίπη, ειδικά κορεσμένα λίπη. Επιπλέον, τα παιδικά μενού έχουν περισσότερα λίπη και ζάχαρη από τα μενού για ενήλικες. Έτσι, σας συμβουλεύουμε να μην παραγγέλνετε παιδικά μενού, καθώς αυτές οι επιλογές είναι πιο ανθυγιεινές από το υπόλοιπο μενού.

Πριν φάτε έξω

Είναι πολύ σημαντικό για εσάς να διατηρήσετε τον έλεγχο των αποφάσεών σας, πριν ακόμη πάτε στο εστιατόριο. Παρακάτω, έχουμε ορισμένες συμβουλές:

 • Επιλέξτε εστιατόριο από πριν και κάντε κράτηση. Αν γνωρίζετε από πριν πού θα πάτε, θα γνωρίζετε και το φαγητό που σερβίρει το μέρος. Επίσης, σας προτείνουμε να κάνετε κράτηση. Έτσι, θα αποφύγετε την αναμονή σε περίπτωση που υπάρχει λίστα αναμονής. Εξάλλου, ενώ περιμένετε, είναι πιθανό να παραγγείλετε ένα ποτό το οποίο θα μπορούσατε να έχετε αποφύγει αν κάνατε κράτηση.
 • Αν είναι εφικτό, δείτε το μενού από πριν. Πολλά εστιατόρια έχουν το μενού τους διαθέσιμο στις ιστοσελίδες τους. Δείτε το στο σπίτι ώστε να γνωρίζετε τι θα παραγγείλετε πριν πάτε εκεί.
 • Μη βγείτε ενώ πεινάτε πολύ. Αν φτάσετε στο εστιατόριο πολύ πεινασμένοι/ες, θα φάτε ψωμί και οποιοδήποτε ορεκτικό βρεθεί μπροστά σας, κάτι που θα αποφεύγατε αν δεν πεινούσατε πολύ. Γι’ αυτό, σας συμβουλεύουμε να φάτε ένα φρούτο πριν φύγετε από το σπίτι.
Παρέα τρώει έξω

Τρώτε έξω – Κατά τη διάρκεια του γεύματος στο εστιατόριο

Εφόσον εφαρμόσετε αυτές τις συμβουλές πριν πάτε στο εστιατόριο, είναι πιο εύκολο να φάτε υγιεινά έξω.

 • Προσέξτε τι θα πιείτε. Η καλύτερη επιλογή είναι το νερό. Αν θέλετε να παραγγείλετε κάτι άλλο, μπορείτε να επιλέξετε ανθρακούχο νερό, ή, σε περίπτωση που θέλετε κάτι πιο φρουτώδες, ζητήστε το με μια φέτα λεμόνι. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε φυσικούς χυμούς, μπύρα με χαμηλό ποσοστό αλκοόλ, ή αναψυκτικό διαίτης. Παρόλα αυτά, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα αναψυκτικά διαίτης δεν είναι καλή επιλογή.
 • Ελέγξτε το ψωμί που τρώτε. Φυσιολογικά, πολλά εστιατόρια σερβίρουν ψωμί. Αν δε θέλετε να φάτε ψωμί, πείτε στον/η σερβιτόρο/α να μη φέρει ψωμί. Αν θέλετε λίγο, μπορείτε να ζητήσετε ένα μικρό κομμάτι ανά άτομο.
 • Προσέξτε τι παραγγέλνετε. Αρχικά, κοιτάξτε τα πιάτα λαχανικών που σερβίρει το εστιατόριο. Να θυμάστε πως είναι καλή ιδέα το πρώτο πιάτο ή ένα μεγάλο μέρος του γεύματός σας να είναι λαχανικά. Μόλις επιλέξετε τα λαχανικά, διαλέξτε την πρωτεΐνη που θέλετε να συμπληρώσει το πιάτο σας. Αυτή μπορεί να είναι κρέας, ψάρι, αβγά, ή όσπρια. Αποφύγετε τα τηγανιτά ή τα πιάτα με σάλτσες.
 • Επιλέξτε υγιεινά συνοδευτικά. Παραδείγματος χάρη, επιλέξτε μια πατάτα στο φούρνο ή μια σαλάτα αντί τηγανιτές πατάτες. Μη φάτε ψωμί αν το πιάτο σας έχει ήδη αλεύρι ή υδατάνθρακες.
 • Ζητήστε σάλτσες ως συνοδευτικό. Ζητήστε από τον/η σερβιτόρο/α να μην υπάρχουν ντρέσινγκ, σάλτσες, ή τυριά στο φαγητό σας. Έτσι, θα μπορέσετε να τα δοκιμάσετε χωρίς να το παρακάνετε.
 • Μοιραστείτε τα πιάτα σας. Ρίξτε μια ματιά στα τραπέζια γύρω σας ώστε να δείτε το μέγεθος των πιάτων. Αυτό βοηθά να αποφασίσετε αν θα παραγγείλετε για τον εαυτό σας ή αν θα μοιραστείτε το πιάτο. Αν τα πιάτα είναι πολύ μεγάλα, είναι καλύτερο να μοιραστείτε το φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να ελέγξετε τι θα φάτε. Αν μείνει φαγητό, δε χρειάζεται να το φάτε όλο μόνο και μόνο για να το τελειώσετε, μπορείτε να το ζητήσετε σε πακέτο.
 • Και με το γλυκό; Αν το εστιατόριο σερβίρει φρούτα, ζητήστε ένα φρούτο. Αν όχι, οι φυσικοί χυμοί, ο καφές, ή το τσάι είναι καλές επιλογές. Ωστόσο, αν θέλετε κάτι γλυκό, μπορείτε να μοιραστείτε ένα επιδόρπιο.
Επιδόρπιο με φρούτο

Πώς να καταλάβετε αν φάγατε πολύ

 • Όταν διψάτε πολύ, ώρες μετά το φαγητό.
 • Αν δυσκολεύεστε στην πέψη και δεν πεινάτε για την υπόλοιπη ημέρα.
 • Όταν νυστάζετε μετά το φαγητό.

Σε περίπτωση που συμβαίνει κάποιο από τα παραπάνω, μη τα βάλετε με τον εαυτό σας. Συμβαίνει σε όλους/ες μας! Όμως, αν τρώτε έξω συχνά να το θυμάστε για την επόμενη φορά. Αυτές οι εμπειρίες σάς δίνουν να κατανοήσετε καλύτερα τα όριά σας.

Εφαρμόστε αυτές τις συμβουλές όταν τρώτε έξω για να εξασφαλίσετε ότι θα φάτε υγιεινά και θα απολαύσετε την εμπειρία. Έτσι, είναι εφικτό να τρώτε υγιεινά όταν τρώτε έξω!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • De Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.
 • Kikuchi Y., Nozaki S., Makita M., Yokozuka S., et al., Effects of whole grain wheat bread on visceral fat obesity in japanese subjects: a randomized double blind study. Plant Foods Hum Nutr, 2018. 73 (3): 161-165.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.