6 πρακτικές συμβουλές για να ανθίσουν οι κάκτοι σας

Οι κάκτοι σας επιτρέπουν να χαλαρώσετε, αλλά θέλετε να τους κάνετε να ανθίσουν. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για να τους διατηρήσετε ζωντανούς.
6 πρακτικές συμβουλές για να ανθίσουν οι κάκτοι σας

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 05 Απριλίου, 2023

Για να ανθίσουν οι κάκτοι, χρειάζεται δέσμευση. Αν και δεν θέλουν πολλή φροντίδα, τα φυτά αυτά “απαιτούν” υπακοή όσον αφορά την προετοιμασία του εδάφους και την επάρκεια του περιβάλλοντος που τα φιλοξενεί.

Επιπλέον, η ανθοφορία είναι μια πράξη που απαιτεί ηρεμία, επειδή, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με άλλα είδη, δεν συμβαίνει τόσο γρήγορα. Ούτε είναι συνεχής και πολύ περισσότερο δεν διαρκεί τόσο πολύ.

Οι κάκτοι ξεχωρίζουν για την εμφάνισή τους και για το ευρύ φάσμα των χρήσεών τους, όπως στη διατροφή, την ιατρική και ως καλλωπιστικό φυτό. Σε αυτή την τελευταία χρησιμότητα οφείλεται η ανησυχία για την ανθοφορία.

Εμφανίζεται σε όλες τις ποικιλίες; Πότε συμβαίνει; Ας το μάθουμε.

“Δεν ανθίζουν όλοι οι κάκτοι”: μύθος ή πραγματικότητα;

Οι κάκτοι ανήκουν στην οικογένεια Cactaceae του βασιλείου Plantae και χαρακτηρίζονται από την αγκαθωτή εμφάνισή τους, η οποία μαλακώνει με μεγάλα, πολύχρωμα άνθη. Η Encyclopedia Britannica αναφέρει λεπτομερώς ότι όλα τα είδη διαθέτουν ανθικό σωλήνα με δομές που μοιάζουν με πέταλα και άλλες που μοιάζουν με φύλλα.

Λόγω της τραχιάς εμφάνισής τους, ορισμένοι πιστεύουν ότι το φυτό δεν ανθίζει ποτέ. Αλλά ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από τη Γραμματεία Πολιτισμού, Αναψυχής και Αθλητισμού της Μπογκοτά απομυθοποιεί αυτή την πεποίθηση.

Το κείμενο διευκρινίζει ότι όλοι οι κάκτοι ανθίζουν, μόνο που ορισμένα είδη το κάνουν μόνο όταν φτάσουν σε ύψος τα 2 μέτρα ή χρειάζονται πολλά χρόνια. Μετά την πρώτη ετήσια ανθοφορία, την ίδια στιγμή, τα μπουμπούκια βλαστάνουν ξανά.

Υπάρχουν περισσότερα από 200 γένη και 2500 είδη κάκτων.

Γιατί δεν ανθίζουν οι κάκτοι;

Η ηλικία του φυτού είναι η πρώτη αιτία, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν ο κάκτος είναι νεαρός ή ενήλικος, αναφέρει το Tropical Nature. Υποστηρίζεται ότι, ειδικότερα, οι κάκτοι έχουν διαφορετικούς χρόνους ωρίμανσης, που χαρακτηρίζονται από το είδος.

Ενώ κάποιοι χρειάζονται πάνω από 10 χρόνια για να ανθίσουν, άλλοι το κάνουν σε ενάμιση χρόνο. Και αν αναπτύσσεται σε στήλες, είναι πιθανό η καθυστέρηση να είναι μεγαλύτερη.

Μια άλλη αιτία που επηρεάζει την ανθοφορία είναι οι ασθένειες. Οι κάκτοι μπορεί να μολυνθούν από αφίδες και μύκητες που καθυστερούν ή εμποδίζουν οριστικά τη γέννηση των λουλουδιών. Αν φτάσουν στα μπουμπούκια, τα παράσιτα θα τα κάνουν να μαραθούν, προσθέτει το Tropical Nature.

Παράγοντες όπως ο χαμηλός φωτισμός και η έλλειψη υποστρώματος επηρεάζουν επίσης την ευημερία του φυτού, καθώς και η εποχή του έτους ανάλογα με το είδος. Δηλαδή, ακόμα κι αν εστιάσετε στην παροχή λιπάσματος, αν δεν είναι η εποχή της ανθοφορίας τους, απλά δεν θα συμβεί.

6 πρακτικές συμβουλές για να ανθίσουν οι κάκτοι σας
Όλοι οι κάκτοι μπορούν να ανθίσουν, αλλά το γεγονός θα εξαρτηθεί από τις εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες του φυτού.

Συστάσεις για να κάνετε έναν κάκτο να ανθίσει

Ο εύκολος τρόπος είναι, αντί να καλλιεργείτε και να περιμένετε την ανθοφορία, να αγοράσετε έναν ανθισμένο κάκτο. Αντίθετα, για να βιώσετε τη διαδικασία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε ποια ποικιλία κάκτου έχετε στο σπίτι σας.

Για παράδειγμα, οι Cereus ανοίγουν τα πέταλά τους την αυγή, οι Selenicereus ανοίγουν περίπου 2 ώρες πριν από τα μεσάνυχτα και οι Epiphyllum ανοίγουν μετά τα μεσάνυχτα. Αλλά τα άνθη είναι βραχύβια και στη συνέχεια πέφτουν, διευκρινίζει η Εγκυκλοπαίδεια της Φύσης του Μονακό.

Για να κάνετε τους κάκτους να ανθίσουν, καλό είναι να εφαρμόσετε στην πράξη τις παρακάτω συμβουλές.

1. Φυτέψτε στην κατάλληλη γλάστρα

Για να προωθήσετε την ανθοφορία των κάκτων, εκμεταλλευτείτε τις πήλινες γλάστρες. Το υλικό αυτό είναι πορώδες και βοηθά στον αερισμό του υποστρώματος και στην επιτάχυνση της ξήρανσης μεταξύ των ποτισμάτων.

Κατά τη φύτευση, επιλέξτε γλάστρες που δεν είναι πολύ μεγάλες, ώστε να μη συσσωρεύεται νερό. Οι μικρές γλάστρες είναι καλύτερες, αρκεί οι ρίζες να μην βγαίνουν από τις οπές αποστράγγισης. Μόλις τα όργανα αυτά αρχίσουν να φαίνονται μέσα από τις οπές αποστράγγισης, σκεφτείτε το ενδεχόμενο μεταφύτευσης.

2. Λίπανση την κατάλληλη στιγμή

Η λίπανση των κάκτων είναι σημαντική, αλλά η δραστηριότητα αυτή πρέπει να γίνεται δύο μήνες πριν από την ανθοφορία. Ιδανικά την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Όταν το κάνετε, βεβαιωθείτε ότι το λίπασμα είναι ειδικό για κάκτους ή ότι περιέχει υψηλή δόση καλίου. Η Agroproductores ισχυρίζεται ότι αυτό το μέταλλο σχετίζεται με την ενεργοποίηση περισσότερων από 50 ενζύμων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών και εμπλέκεται στον έλεγχο της ποσότητας νερού που εισέρχεται και εξέρχεται από τα κύτταρα του φυτού.

3. Οι κάκτοι πρέπει να λιάζονται στον ήλιο για να ανθίσουν

Οι κάκτοι αγαπούν τον ήλιο και, επομένως, το φως. Όταν τα φυτά καλλιεργούνται σε εσωτερικούς χώρους, η ανθοφορία τους είναι δύσκολη, καθώς απαιτούν μια θέση όπου δέχονται όσο το δυνατόν περισσότερο φως.

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού είναι καλό να τους βγάζετε έξω για ήλιο, αλλά πριν τους αφήσετε σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να τους εγκλιματίσετε. Το χειμώνα είναι σημαντικό να αφήνετε τους κάκτους σε εσωτερικό χώρο, σε ένα φωτεινό σημείο και σε ένα μέρος όπου υπάρχει ζέστη τη νύχτα.

4. Σεβαστείτε το διάστημα μεταξύ των ποτισμάτων

Η ενυδάτωση ενός κάκτου καθορίζεται από το πόσο ξηρό είναι το έδαφος και τη θερμότητα του περιβάλλοντος. Όσο μεγαλύτερη είναι η ξηρότητα και η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο νερό απαιτεί. Μην υπερβάλλετε όμως στο πότισμα.

Από την άλλη πλευρά, δώστε διάστημα μεταξύ των ποτισμάτων κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, καθώς αυτή είναι η παθητική φάση των κάκτων και έχουν αποθηκευμένο το απόθεμα νερού των προηγούμενων μηνών.

5. Παροχή θρεπτικών στοιχείων

Τόσο στο χώμα όσο και σε γλάστρες, οι κάκτοι χρειάζονται ειδικό έδαφος για να ευδοκιμήσουν. Συνιστάται το υπόστρωμα να είναι πορώδες, να μην εμποδίζει την αποστράγγιση και να συμβάλλει στην οξυγόνωση των ριζών. Ομοίως, πρέπει να το καθαρίζετε από ζιζάνια και παθογόνα.

Η Monografías Botánicas αναφέρει ότι το υπόστρωμα μπορεί να είναι οργανικό, ανόργανο ή μικτό. Συγκεκριμένα, εκείνα με κοκκομετρία, pH και υδατοσυγκράτηση είναι κατάλληλα για τους κάκτους. Προτείνουν τις ακόλουθες επιλογές:

  • Χαλίκι.
  • Περλίτης.
  • Βερμικουλίτης.
  • Πυριτική άμμος.
  • Ίνες καρύδας.
  • Ηφαιστειακή πέτρα.
  • Διογκωμένος άργιλος.
  • Ξανθιά και μαύρη τύρφη.
  • Πυριτική άμμος ποταμού.
6 πρακτικές συμβουλές για να ανθίσουν οι κάκτοι σας
Λουλούδι κάκτου Santa Rita. Opuntia santarita.

6 Οι κάκτοι πρέπει να ξεκουράζονται για να ανθίσουν

Οι κάκτοι ξεκουράζονται το χειμώνα και, αν θέλετε να ανθίσουν, μην διαταράξετε την ανάπαυσή τους. Πώς μπορείτε να τους βοηθήσετε; Μεταφέροντάς τους σε φωτεινό χώρο, απομονώνοντάς τους από το κρύο και περιορίζοντας το μέγιστο πότισμα σε μερικές φορές το μήνα.

Κάνετε “τα πάντα” για να ανθίσουν οι κάκτοι αλλά δεν ανθίζουν, τι μέτρα πρέπει να λάβετε;

Αν τηρείτε όλες τις παραπάνω οδηγίες, αλλά δεν βλέπετε τον κάκτο να ανθίζει, αυτό που μένει είναι να κάνετε υπομονή. Πολλά από αυτά τα φυτά ανταποκρίνονται σε μια αργή ανάπτυξη- τόσο πολύ, που μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να βλαστήσει το πρώτο λουλούδι.

Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν αποκτάτε έναν κάκτο, ρωτήστε τον πωλητή όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το δείγμα, για να γνωρίζετε από την πρώτη στιγμή πόσο καιρό θα χρειαστεί για να ανθίσει, τη φροντίδα που θα υποστηρίξει αυτό το σκοπό και αν πρόκειται για μια ποικιλία στιγμιαίας ανθοφορίας. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε προετοιμασμένοι να ατενίσετε αυτό το φυσικό θέαμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.