Οι καλύτερες συμβουλές για να κόβετε τα τυριά

6 Ιανουαρίου 2020
Γνωρίζατε ότι το σχήμα του τυριού που πρόκειται να κόψετε, καθορίζει τον τρόπο κοπής; Αν δε το ξέρατε, μάλλον κόβατε λάθος τα τυριά μέχρι σήμερα! Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας ορισμένα κόλπα και συμβουλές.

Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλά κόλπα για να κόβετε τα τυριά. Αν και φαίνεται αρκετά εύκολο, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να το κάνετε σωστά. Κάθε είδος τυριού απαιτεί ειδικό χειρισμό, ανάλογα με το σχήμα και τις ιδιότητές του.

Θέλετε να μάθετε πώς να κόβετε τα τυριά σωστά; Αν ναι, συνεχίστε την ανάγνωση!

Ορισμένα είδη τυριού κόβονται δύσκολα, κυρίως εξαιτίας της υφής τους. Όταν τα κόβετε μπορούν να διαλυθούν, να κολλήσουν στο μαχαίρι, ή γενικά να χάσουν το σχήμα τους. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να κόβετε σωστά κάθε τύπο τυριού.

Τα καλύτερα κόλπα για να κόβετε τα τυριά

Το πρόβλημα του να μη γνωρίζετε πώς να κόβετε τα τυριά σωστά, είναι ότι μπορείτε να καταστρέψετε το σχήμα τους και έτσι να δυσκολευτείτε να τα σερβίρετε στα πιάτα. Γι’ αυτό θα πρέπει να μάθετε τα καλύτερα κόλπα για να κόβετε τα τυριά ανάλογα με το σχήμα ή το είδος τους.

Στρογγυλά, μικρά, και επίπεδα τυριά

Διάφορα είδη τυριών

Τα στρογγυλά, μικρά, και επίπεδα τυριά όπως το Καμαμπέρ, θα πρέπει να κόβονται σε τριγωνικές φέτες, όπως θα κάνετε με ένα κέικ. Θα πρέπει να ξεκινάτε από το κέντρο και να προχωράτε προς τις άκρες. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα κοφτερό μαχαίρι.

  • Ένα κόλπο για να μην κολλήσει στο μαχαίρι το τυρί είναι να βουτήξετε το μαχαίρι σε ζεστό νερό πριν αρχίσετε το κόψιμο. (Φυσικά θα πρέπει να το στεγνώσετε καλά πριν το χρησιμοποιήσετε).

Διαβάστε επίσης: Γεμιστό κοτόπουλο με τυρί κρέμα, σκόρδο και σχοινόπρασο

Κόλπα για να κόβετε το μπρι

Το τυρί μπρι και άλλα στρογγυλά τυριά, θα πρέπει να κόβονται σε μεγάλα κομμάτια, τα οποία στη συνέχεια θα κόψετε στη μέση. Γι’ αυτά τα είδη τυριών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σύρμα κοπής τυριών ή ένα μαχαίρι για τυριά.

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρώτο κόλπο για να κόψετε το μπρι. Όμως, αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, βουτήξτε το μαχαίρι σε λάδι πριν κόψετε το τυρί.

Κόλπα για να κόβετε τα τυριά – Τυριά φρατζόλες

Τα τυριά φρατζόλες, όπως το κατσικίσιο τυρί, χρησιμοποιούνται κυρίως σε σαλάτες και τοστ. Το κατσικίσιο τυρί και άλλα τυριά φρατζόλες είναι πολύ νόστιμα. Είναι προτιμότερο να κόβετε τα τυριά αυτά σε λεπτές φέτες.

  • Εδώ το κόλπο είναι να χρησιμοποιείτε κοφτερό μαχαίρι. Μπορείτε να βουτήξετε το μαχαίρι σε ζεστό νερό πριν κόψετε κάθε νέο κομμάτι για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Σκληρά τυριά

Σκληρά τυριά

Τα σκληρά τυριά θα πρέπει να τα κόβετε τριγωνικά, ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα σκληρά τυριά είναι όσα έχουν υποστεί πίεση για να διασφαλιστεί η πυκνότητά τους. Η ηλικία του τυριού καθορίζει τον βαθμό της πυκνότητάς του. Σας προτείνουμε να κόβετε τα σκληρά τυριά σε θερμοκρασία δωματίου με μαχαίρι με δύο λαβές.

  1. Πρώτα απ’ όλα, κόψτε το τυρί στη μέση.
  2. Έπειτα, κόψτε το σε τριγωνικά κομμάτια.
  3. Τέλος, κόψτε τα κομμάτια σε μικρότερα, ίσα τρίγωνα.

Κόλπα για να κόβετε Παρμεζάνα

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, η Παρμεζάνα χρησιμοποιείται στα ζυμαρικά, και σε άλλα πιάτα της Ιταλικής κουζίνας. Παρότι πρόκειται για ένα πολύ σκληρό τυρί, δεν έχει κάποιον ιδιαίτερο τρόπο κοπής. Για την ακρίβεια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το τρίψετε ή να κάνετε “πατατάκια” Παρμεζάνας.

  • Πάρτε το τυρί και κόψτε το σε άνισα κομμάτια ή τρίψτε το και πασπαλίστε το στα αγαπημένα σας πιάτα.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Ομελέτα με ζαμπόν και τυρί: δύο γευστικές συνταγές για γαλλική ομελέτα

Μπλε τυρί

Τυριά όπως το Ροκφόρ ή το Καμπραλές είναι ημίσκληρα και κόβονται δύσκολα εξαιτίας του λίπους που περιέχουν. Δε θα πρέπει να περιμένετε ένα τέλειο κόψιμο. Αν θέλετε ένα κόψιμο όσο πιο καθαρό γίνεται, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σύρμα κοπής τυριών.

Μπορείτε να κόψετε μπλε τυριά με τον τρόπο που ακολουθεί:

  • Κόψτε το τυρί σε κομμάτια όπως οι φέτες ενός ανεμιστήρα, κόβοντας διαγώνια.

Ένα κόλπο για να κόβετε τα τυριά κάθε είδους

Αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας ένα ενδιαφέρον κόλπο το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για κάθε είδος τυριού. Για την ακρίβεια, δε θα χρειαστείτε μαχαίρι. Αντ’ αυτού, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αγοράζετε οδοντικό νήμα χωρίς κάποια γεύση!

  1. Κόψτε ένα κομμάτι οδοντικού νήματος μεγαλύτερο από το μήκος του τυριού.
  2. Έπειτα, κόψτε το τυρί με το οδοντικό νήμα.

Επαναλάβετε μέχρι να πάρετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Γνωρίζατε τα παραπάνω κόλπα για να κόβετε τα τυριά; Αν καταστρέφατε τα τυριά που κόβατε επειδή δε γνωρίζατε τον σωστό τρόπο κοπής, αρχίστε να εφαρμόζετε τις συμβουλές μας σήμερα κιόλας!