9 συμβουλές για να μαθαίνετε νέα πράγματα γρηγορότερα

Η μάθηση είναι μια αυθόρμητη νοητική διαδικασία που απαιτεί στρατηγικές. Αν δυσκολεύεστε με κάποια θέματα, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με αυτές τις 9 συμβουλές για να μάθετε οτιδήποτε γρηγορότερα.
9 συμβουλές για να μαθαίνετε νέα πράγματα γρηγορότερα

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 23 Αυγούστου, 2023

Αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που θέλουν να μαθαίνουν νέα πράγματα γρηγορότερα, δείτε 10 συμβουλές από την επιστήμη για να μαθαίνετε τα πάντα. Θα σας βοηθήσουν να είστε πιο ευέλικτοι όταν κατανοείτε, απομνημονεύετε και συγκρατείτε πληροφορίες. Επιπλέον, θα είστε σε θέση να διατηρήσετε όλες τις πληροφορίες.

Κάθε άτομο έχει διαφορετικές και πολύπλοκες γνωστικές διαδικασίες για τη μάθηση. Ωστόσο, αν γνωρίζετε και εφαρμόσετε στην πράξη κάποιες μεθόδους για να την κάνετε πιο γρήγορη και εύκολη, ο εγκέφαλός σας θα θυμάται αποτελεσματικά τις πληροφορίες και θα πετύχετε το στόχο σας.

Παρακάτω, λοιπόν, παρουσιάζουμε μερικές από τις συμβουλές που μας δίνει η επιστήμη για να μαθαίνουμε πιο γρήγορα. Μην τις χάσετε.

1. Οπτικές τεχνικές για να μαθαίνετε καινούργια πράγματα γρηγορότερα

Μια μελέτη επισημαίνει τη σημασία της χρήσης οπτικών τεχνικών ως καινοτόμου μεθόδου μάθησης και εναλλακτικής λύσης. Επισημαίνει ότι η χρήση πόρων όπως εικόνες, χάρτες και γραφήματα είναι πολύ χρήσιμη για την εκμάθηση ιστορικών γεγονότων, σημαντικών ημερομηνιών, δεδομένων, θεωριών και εννοιών.

Οι πληροφορίες αποθηκεύονται στον εγκέφαλο με δυναμικό και διδακτικό τρόπο. Επιπλέον, όταν η επεξεργασία γίνεται με χρονολογικό και ουσιαστικό τρόπο, είναι ευκολότερο να μάθουμε και να θυμόμαστε αυτές τις πληροφορίες όταν χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε.

2. Ομαδική εργασία

Μια έρευνα, στόχος της οποίας ήταν να προσδιοριστούν οι στρατηγικές μάθησης που χρησιμοποιούνται περισσότερο από τους φοιτητές της Escuela Superior Politécnica de Chimborazo, έδειξε ότι η επικρατέστερη σε αυτόν τον πληθυσμό σχετίζεται με την ομαδική εργασία.

Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι όταν οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να μελετούν σε ομάδα, μαθαίνουν γρηγορότερα. Αυτό βελτιώνεται εάν περιλαμβάνονται ενεργές μορφές δοκιμής και λάθους. Ομοίως, αυτός ο μηχανισμός μάθησης κάνει επίσης την αποκτηθείσα γνώση να διαρκεί περισσότερο.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι σε αυτή την ομαδική εργασία χρησιμοποιούνται διαφορετικές τεχνικές, όπως ανάγνωση, γραφή, οπτικές μορφές που στη συνέχεια κοινωνικοποιούνται ή μοιράζονται μεταξύ των συμμαθητών.

9 συμβουλές για να μαθαίνετε νέα πράγματα γρηγορότερα
Η ομαδική μελέτη μπορεί να εξουδετερώσει την πλήξη και την έλλειψη επιθυμίας από την οποία πάσχουν ορισμένοι νέοι.

3. Συγκέντρωση

Όταν θέλετε να μάθετε πιο γρήγορα, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ασχοληθείτε μόνο με τη μελέτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περισπασμοί ή άλλες υποχρεώσεις. Αν βάλετε τον εαυτό σας σε κατάσταση multitasking θα είναι πιο δύσκολο να αποθηκεύσετε τις πληροφορίες που θέλετε.

Επιπλέον, κάθε φορά που αποσπάται η προσοχή σας θα σας παίρνει 20 λεπτά για να συγκεντρωθείτε ξανά. Η συγκέντρωση είναι τόσο σημαντική που μελέτες σχετικά με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις δείχνουν ότι η έλλειψή της στους μαθητές περιορίζει την ανάπτυξη της γνώσης.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει επίσης να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Μάθετε τι είχε να πει ο Αλμπέρ Καμύ για το νόημα της ζωής

4. Γράψτε ό,τι έχετε μάθει

Αν μελετάτε και έχετε ήδη μάθει κάτι καινούργιο, θα πρέπει να πάρετε ένα φύλλο χαρτί και ένα στυλό και να το γράψετε. Το ίδιο λειτουργεί και αν κρατάτε σημειώσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, γιατί όταν διαβάζετε μαθαίνετε, αλλά όταν το γράφετε ενισχύετε την κωδικοποίηση των πληροφοριών.

Στην πραγματικότητα, μελέτες σχετικά με την επίδραση της γραφής ως μεθόδου μάθησης έχουν επισημάνει ότι η γραφή είναι κάτι περισσότερο από μια δεξιότητα. Είναι μια μέθοδος αποθήκευσης της γνώσης και συμβάλλει στη βελτίωση του τρόπου αντίληψης του κόσμου.

5. Εξάσκηση, για να μαθαίνετε καινούργια πράγματα γρηγορότερα

Μια άλλη από τις συμβουλές της επιστήμης για να μαθαίνετε οτιδήποτε γρηγορότερα έγκειται στην εξάσκηση σε αυτό που μαθαίνετε. Αρκετές μελέτες έχουν επισημάνει ότι η γνώση ή το θεωρητικό περιεχόμενο πρέπει πάντα να συνοδεύεται από εξάσκηση.

Μόλις εξασκηθείτε, ο εγκέφαλός σας θα κωδικοποιήσει εκείνη τη στιγμή και, για την επόμενη φορά που θα πρέπει να το κάνετε, θα έχετε ενίσχυση και θα το κάνετε όλο και καλύτερα.

6. Διδάξτε

Όταν χρησιμοποιείτε τις γνώσεις σας για να διδάξετε άλλους, χρησιμοποιείτε τα δικά σας λόγια για να περιγράψετε τη θεωρία για κάτι που έχετε ήδη κατακτήσει. Δηλαδή, έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες που έχετε ήδη κωδικοποιήσει στον εγκέφαλό σας και τις ενισχύετε κάθε φορά που τις διατυπώνετε λεκτικά.

Από την άλλη πλευρά, κάθε φορά που πρέπει να διδάξετε ένα θέμα, ακόμα και αν το έχετε κατακτήσει, είναι φυσιολογικό να μελετάτε για να ξεκαθαρίσετε πιθανές αμφιβολίες, ενισχύοντας επίσης αυτά που έχετε ήδη μάθει. Έτσι, σιγά-σιγά, γίνεστε ειδικός.

7. Δοκιμάστε και αποτυγχάνετε

Το να κάνετε λάθη δεν είναι λάθος, είναι φυσικό. Τα λάθη μας βοηθούν να εσωτερικεύσουμε τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε πράγματα και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βελτιώσουμε την επόμενη φορά.

Στην πραγματικότητα, οι μελέτες για τη μάθηση δείχνουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να εξασκούνται συχνά, να κάνουν λάθη και να τα διορθώνουν.

Ο σκοπός αυτού είναι να βελτιωθεί η διαδικασία μάθησης και να επιτευχθεί ο στόχος να κάνουμε λιγότερα λάθη και να μειωθεί η προσπάθεια που καταβάλλουμε για την εργασία ή το θέμα.

8. Μάθετε σιγά-σιγά

Οι δεξιότητες κατακτώνται ευκολότερα όταν τις μαθαίνετε σιγά-σιγά. Αν σπάσετε όλα όσα πρέπει να μελετήσετε σε μικρά, συγκεκριμένα τμήματα, επικεντρώνεστε στην εκμάθησή τους ένα προς ένα. Θα δώσετε στον εαυτό σας το περιθώριο να κατακτήσει όλες τις γνώσεις που αναζητάτε χωρίς να κορεστεί.

Όπως αναφέρθηκε και στο προηγούμενο σημείο, με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να σφάλλετε, να λύσετε και να συνεχίσετε με ένα νέο θέμα, ενισχύοντας τις γνώσεις σας. Αν είστε υπομονετικοί, μόλις μάθετε τα πάντα και συγκεντρώσετε τις γνώσεις θα δείτε πώς θα οι δεξιότητές σας θα γίνουν καλύτερες.

science tips to learn anything faster
Το να μελετάτε στη σειρά δεν αποφέρει οφέλη. Αντιθέτως, συνιστάται να ξεκουράζεστε μεταξύ των συνεδριών για να βελτιώσετε την απόδοση.

9. Κοιμηθείτε ανάμεσα στις συνεδρίες μελέτης

Πολλοί φοιτητές τείνουν να μελετούν χωρίς ξεκούραση και να παραμελούν τον ύπνο. Αποδεικνύεται ότι μια μελέτη σχετικά με τη σχέση μεταξύ ύπνου και μάθησης επεσήμανε ότι ο ύπνος βοηθά στη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πληροφοριών. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, αυτό συμβαίνει επειδή επανενεργοποιούνται οι διεργασίες της μνήμης.

Επιπλέον, οι συνεδρίες μάθησης σε συνδυασμό με τον ύπνο μειώνουν την απαιτούμενη εξάσκηση κατά 50%. Επιπλέον, οι πληροφορίες διατηρούνται πολύ καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η ιδέα λοιπόν είναι να μελετήσετε ό,τι χρειάζεστε, να κοιμηθείτε και να επιστρέψετε στη συνεδρία σας.

Οι ειδικοί που έγραψαν αυτό το άρθρο επισημαίνουν ότι το ιδανικό είναι να κάνετε μια συνεδρία μελέτης 30 έως 50 λεπτών, να κοιμηθείτε 1 ώρα και να συνεχίσετε με μια άλλη συνεδρία άλλων 30 ή 50 λεπτών.

Σας αρέσει αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Η αργή ζωή: Γνωρίστε αυτόν τον τρόπο ζωής και μάθετε πώς να τον ζείτε

Εφαρμόστε αυτές τις επιστημονικές συμβουλές για να μαθαίνετε οτιδήποτε γρηγορότερα!

Όπως αναφέραμε, το να εφαρμόσετε στην πράξη αυτές τις επιστημονικές συμβουλές για να μάθετε γρηγορότερα μπορεί να φέρει πολλά πλεονεκτήματα στη μαθησιακή σας διαδικασία. Είναι πολύ απλές και εύκολες, αλλά θα κάνουν τη διαφορά στη μεθοδολογία σας.

Αν αυτός είναι ο στόχος σας, μην αρκεστείτε σε μία μόνο συμβουλή. Κάντε πράξη τουλάχιστον δύο συμβουλές και δείτε πώς λειτουργούν για εσάς. Αν μία δεν σας φαίνεται χρήσιμη, μπορείτε να δοκιμάσετε μια άλλη ή να ενισχύσετε αυτή που λειτούργησε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Pinargote-Valencia, K. E. (2021). Visual Thinking una alternativa innovadora en los procesos de enseñanza–aprendizaje de Estudios Sociales. Dominio de las Ciencias, 7(1), 3-15.
  • Huamaní, O. G., & Esquivel, D. A. (2021). El proceso enseñanza–aprendizaje–evaluación (PEAE) una didáctica universitaria. Horizonte de la Ciencia, 11(20), 243-254.
  • Santillán-Castillo, J. R., Tapia-Bonifaz, A. G., & Yumi-Guacho, L. M. (2021). Determinación del perfil de aprendizaje para la implementación de entornos virtuales de aprendizaje centrados en el estudiante. Dominio de las Ciencias, 7(1), 355-371.
  • Alejo Huamán, Y. L., Papuico Patricio, C. A., & Tapia Perez, J. K. (2021). Estrategias de aprendizaje en estudiantes universitarios de educación.
  • Ingvarson, L., & Kleinhenz, E. (2006). Estándares profesionales de práctica y su importancia para la enseñanza. Revista de educación, 340, 265-295.
  • López Torres Carmen A., Pérez Velarde Lady P. La concentración y su incidencia en el rendimiento académico de los estudiantes de la unidad básica N.-22 “Paulino Millán Herrera” del Cantón Milgrado. Universidad Estatal de Milgrado, 2011.
  • Giraldo Giraldo, C. (2016). La escritura en el aula como instrumento de aprendizaje. Estudio en universidades. ÁNFORA, 22(38), 39-60. https://doi.org/10.30854/anf.v22.n38.2015.25
  • Calvo, Gloria (1996). “Nuevas formas de enseñar y aprender”. Santiago: UPN, 42 pp. Disponible en: https://www.uv.mx/dgdaie/files/2012/11/CPP-DC-Calvo-Nuevas-Formas.pdf
  • 1. Mazza S, Gerbier E, Gustin M-P, et al. Relearn Faster and Retain Longer: Along With Practice, Sleep Makes Perfect. Psychological Science. 2016;27(10):1321-1330. doi:10.1177/0956797616659930

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.