Τα πιο συνηθισμένα λάθη των γονιών

Η αυτογνωσία και ο προβληματισμός σχετικά με το εκπαιδευτικό στυλ που θέλετε να εφαρμόσετε θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε ορισμένα κοινά λάθη ανατροφής. Θα τα εξηγήσουμε εδώ.
Τα πιο συνηθισμένα λάθη των γονιών

Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιουλίου, 2022

Όποιος λέει ότι η ανατροφή των παιδιών είναι εύκολη υπόθεση, λέει ψέματα. Δεν είναι μόνο μια τεράστια πρόκληση, αλλά είναι και γεμάτη περιθώρια για λάθη. Περιλαμβάνει πολλές πτυχές που έχουν να κάνουν τόσο με την πρόκληση που θέτει το παιδί στην πλήρη μοναδικότητά του (όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά), όσο και με τις δικές μας ιδέες για το τι είναι σωστό ή τι είναι χρήσιμο. Και φυσικά, έχει να κάνει με τη στιγμή της ζωής στην οποία βρισκόμαστε. Ποια είναι λοιπόν τα πιο συνηθισμένα λάθη των γονιών;

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πρέπει να ακούσουμε και τη γνώμη των παππούδων, των θείων και των γειτόνων, εκτός από τις συμβουλές των δασκάλων του σχολείου, των ειδικών και των παιδίατρων. Φυσικά, πέρα από τις καλές προθέσεις και την προσπάθεια να είμαστε προετοιμασμένοι, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι μας θα κάνουμε λάθη ως γονείς.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο συχνά, ώστε να αποφύγουμε την επανάληψή τους και οι συνέπειές τους να είναι πολύ μικρότερες.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη των γονιών στη διαπαιδαγώγηση

Μερικές φορές αυτά τα λάθη συμβαίνουν λόγω άγνοιας και άλλες φορές λόγω αντίδρασης. Άλλες φορές, μπορεί απλώς να συμβαίνουν επειδή αυτοσχεδιάζουμε.

Υπάρχουν πολλαπλοί λόγοι για τους οποίους δρούμε και παρεμβαίνουμε στην εκπαίδευση των παιδιών. Επομένως, κανείς δεν εξαιρείται από το να κάνει λάθη στη διαπαιδαγώγηση.

Αυταρχικό στυλ ανατροφής

Μια υπερβολικά αυταρχική ανατροφή συνεπάγεται υπερβολικό έλεγχο, ακαμψία, λίγα σημάδια στοργής και τιμωρία ως επαναλαμβανόμενο μέτρο. Βραχυπρόθεσμα, βρίσκουμε υπάκουα παιδιά που στην πραγματικότητα είναι υποτακτικά και επιδιώκουν να αποφύγουν τις συγκρούσεις.

Ωστόσο, καθώς προχωρούν στη ζωή τους, παίρνουν αποφάσεις με βάση το φόβο της εξουσίας και όχι επειδή κατανοούν τα οφέλη της συμπεριφοράς με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Με τη σειρά τους, μπορεί να φυσικοποιήσουν την κακομεταχείριση και τις εντολές από τους άλλους στο μέλλον. Η επαναστατικότητα μπορεί επίσης να είναι μια συνέπεια.

Ο αυταρχισμός εμποδίζει την επαφή με τα συναισθήματα, την ακρόαση και την κατανόηση των άλλων. Ως εκ τούτου, στο μέλλον, τα παιδιά που ανατράφηκαν με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνουν πολύ άκαμπτα και να έχουν ως κίνητρο μόνο τη συμμόρφωση με τον κανόνα.

Crianza autoritaria en la casa.
Η αυταρχική ανατροφή οδηγεί σε υποταγή ή επανάσταση. Σε αυτό το στυλ διαπαιδαγώγησης, οι κανόνες δεν εξηγούνται, αλλά επιβάλλονται.

Λάθη των γονιών: Υπερπροστασία

Η υπερπροστασία είναι ένα άλλο από τα πιο συχνά λάθη των γονιών. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, επειδή πάντα κάποιος άλλος το έκανε γι’ αυτά. Έτσι, επηρεάζεται η αυτοεκτίμησή τους και συχνά υπάρχει χαμηλή ανοχή στην απογοήτευση.

Υπερβολική απόλαυση και έλλειψη ορίων

Μερικές φορές το κάνουμε επειδή δεν θέλουμε να ακούμε άλλο τα ξεσπάσματά τους. Άλλες φορές, επειδή είναι πιο βολικό για εμάς να λέμε “ναι ” παρά να προσπαθούμε να θέσουμε όρια.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, συχνά συναινούμε σε ακατάλληλες συμπεριφορές που στη συνέχεια επαναλαμβάνονται και είναι δύσκολο να εξαλειφθούν. Γι’ αυτό, ως μελλοντικό αποτέλεσμα, βρίσκουμε συχνά νέους ανθρώπους που έχουν χαμηλή ανοχή στην απογοήτευση και δεν δέχονται το “όχι ” ως απάντηση.

Κάνετε τον γιο ή την κόρη σας το απόλυτο κέντρο της ζωής σας

Μπορεί να σας φαίνεται λίγο ενοχλητικό να το διαβάζετε, αλλά είναι αλήθεια. Τα πρώτα χρόνια της ζωής μας απαιτούν να δώσουμε μεγάλη προσοχή στα παιδιά, επειδή είναι μια ευαίσθητη περίοδος κατά την οποία είναι πολύ εξαρτημένα και αναπτύσσουν δεξιότητες.

Ωστόσο, σιγά-σιγά, είναι απαραίτητο να τα αφήσουμε να κάνουν τα δικά τους λάθη και να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Πρέπει επίσης να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν ότι και οι άλλοι άνθρωποι έχουν τα δικά τους χρονικά πλαίσια, επιθυμίες και ανάγκες. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, γίνονται απαιτητικά, δεσποτικά και ανίκανα να καταλάβουν ότι δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος.

Λάθη των γονιών: Συστάσεις

Ορισμένες από τις συστάσεις για όλους τους ενήλικες που εμπλέκονται στη γονική μέριμνα είναι οι ακόλουθες:

  1. Δουλέψτε πάνω στους δικούς σας φόβους και ανασφάλειες. Αναγνωρίστε τις αδυναμίες σας. Με την αυτογνωσία, θα είστε σε θέση να λαμβάνετε σοφότερες αποφάσεις. Επίσης, δεν θα το κάνετε αυτό από παρορμήσεις που απελευθερώνουν ορισμένα μη επεξεργασμένα συναισθήματα. Αυτό θα σας αποτρέψει από το να προβάλλετε τους φόβους σας στα παιδιά σας.
  2. Μάθετε να θέτετε όρια. Το να λέτε “όχι” είναι πολύ υγιές. Τα βοηθάει να απογοητευτούν και να καταλάβουν ότι δεν είναι πάντα δυνατό να πάρουν όλα όσα θέλουν.
  3. Εκπαιδεύστε τα με βάση τις αξίες. Ο σεβασμός, η ενσυναίσθηση, η ευγένεια και η βοήθεια προς τους άλλους είναι πάντα αξίες που είναι σημαντικό να μάθουν. Πάνω απ’ όλα, διδάσκονται από το παράδειγμα. Επομένως, μπορείτε να ξεκινήσετε εφαρμόζοντας αυτές τις αξίες κάνοντάς τα να συνεργάζονται και να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού.
  4. Δουλέψτε πάνω στα συναισθήματα στο σπίτι. Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να γνωρίζει τον εαυτό του και τα συναισθήματά του καθώς και να ανιχνεύει αυτά των άλλων και να ενεργεί ανάλογα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μάθει να διαβάζει τα σήματα του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, δουλεύοντας πάνω στα συναισθήματα, μπορεί να αναγνωρίσει ότι τα πειράγματα πληγώνουν πραγματικά ένα άλλο άτομο.
  5. Διδάξτε τα να είναι ευγνώμονες για όσα λαμβάνουν σε καθημερινή βάση. Με αυτόν τον τρόπο, ενθαρρύνετε την ευγνωμοσύνη και εκτιμάτε την προσπάθεια.
Crianza asertiva para evitar errores.
Η σωστή γονική μέριμνα μειώνει τα λάθη και βελτιώνει τη μελλοντική ανταπόκριση που θα έχουν τα παιδιά στον πραγματικό κόσμο.

Είναι εντάξει να κάνουμε λάθη, αλλά πρέπει επίσης να έχουμε μια στρατηγική

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν λάθη γονικής μέριμνας και να μην αισθανόμαστε άσχημα γι’ αυτό. Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, μόνο αληθινοί, ενήλικες με σάρκα και οστά που προσπαθούν να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να έχουμε μια στρατηγική ανατροφής στην οποία διατηρείται μια κάποια συνοχή με την πάροδο του χρόνου και μέσω της οποίας μεταδίδουμε αξίες. Η οικογένεια είναι το πρώτο μέρος όπου τα παιδιά μαθαίνουν να υπάρχουν, να κατανοούν τι είναι καλό και τι κακό και να αναπτύσσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο.

Επομένως, μια αυτοσχέδια και άσκοπη ανατροφή έχει συνέπειες. Αυτές οι συνέπειες μπορεί να φαίνεται ότι επηρεάζουν μόνο την καθημερινή ζωή της οικογένειας σήμερα- ωστόσο, θα έχουν αντίκτυπο σε όλους τους άλλους τομείς της ζωής στους οποίους το νεαρό αυτό άτομο συμμετέχει στο μέλλον.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Lira Mandujano, Jennifer, & Martínez Ruíz, Maria José, & Morales Chainé, Silvia, & Nieto, Javier (2017). CRIANZA POSITIVA Y NEGATIVA ASOCIADA A LOS PROBLEMAS SEVEROS DE CONDUCTA INFANTIL. Salud y drogas, 17(2),137-149.[fecha de Consulta 31 de Mayo de 2022]. ISSN: 1578-5319. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=83952052013
  • Ramírez, María Aurelia (2005). PADRES Y DESARROLLO DE LOS HIJOS: PRACTICAS DE CRIANZA. Estudios Pedagógicos, XXXI(2),167-177.[fecha de Consulta 31 de Mayo de 2022]. ISSN: 0716-050X. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=173519073011

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.