7 είδη γαρδένιας και τα χαρακτηριστικά τους

Τα λουλούδια της γαρδένιας είναι τα αγαπημένα πολλών ανθρώπων. Το άρωμα και οι ιδιότητες αυτού του φυτού το καθιστούν ξεχωριστό. Μάθετε τα πάντα για τα διάφορα είδη γαρδένιας εδώ!
7 είδη γαρδένιας και τα χαρακτηριστικά τους

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Οι γαρδένιες αντιπροσωπεύουν την ομορφιά, την κομψότητα, την αρμονία και την καλή ενέργεια. Αυτά τα εξωτικά φυτά κοσμούν τις αυλές και τους κήπους και προσφέρουν θαυμάσια οφέλη. Μάθετε εδώ για τα 7 είδη γαρδένιας.

Οι ιδιότητες των λουλουδιών τους ξεχωρίζουν στη φαρμακευτική βιομηχανία. Λόγω του εξαίρετου αρώματός τους, το είδος χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ομορφιάς ως βάση για αρώματα, κρέμες, λοσιόν και άλλα καλλυντικά.

Υπάρχει μια ευρεία ταξινόμηση των γαρδένιων, το όνομα των οποίων αποτελεί φόρο τιμής στον Σκωτσέζο βοτανολόγο Alexander Garden. Σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε τη μαγεία αυτών των θάμνων.

Γαρδένια: το φυτό με τα μοναχικά άνθη

Οι γαρδένιες είναι φυτά που προτιμούν να ζουν σε εξωτερικούς χώρους, αν και δεν τους αρέσει το άμεσο ηλιακό φως. Κατάγονται από την τροπική Ασία και τη νότια Αφρική και ανήκουν στην οικογένεια Rubiaceae .

Είναι επίσης γνωστές ως “το λουλούδι της Κίνας”. Στην πραγματικότητα, στη χώρα αυτή, όπου ενδημούν τέτοιοι θάμνοι, θεωρούνται σύμβολο λεπτότητας και θηλυκότητας.

Οι φυσιοδίφες έχουν περιγράψει περισσότερα από 200 είδη γαρδένιας, αλλά μόνο 134 είδη είναι σήμερα αποδεκτά. Η εμφάνιση του λουλουδιού της Κίνας μοιάζει πολύ με τα τριαντάφυλλα και το γιασεμί. Αποτελείται από 5 σέπαλα, καθώς και ένα στεφάνι από πέταλα.

Το χρώμα των φύλλων του είναι φωτεινό και σκούρο πράσινο. Μερικές φορές είναι ωοειδές ή ένας συνδυασμός ωοειδούς και ελλειπτικού σχήματος. Στην καλλιέργεια, οι γαρδένιες σπάνια ξεπερνούν το ένα μέτρο σε ύψος, αλλά στα χωράφια μπορεί να φτάσουν τα 2 έως 8 μέτρα.

Αν τις έχετε μέσα στο σπίτι, αφήστε τις σε ένα μόνο μέρος, γιατί ενοχλούνται από τις αλλαγές. Προσπαθήστε να τις διατηρείτε σε ζεστό περιβάλλον, καθώς δεν τους αρέσουν οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Είναι μοναχικά φυτά και ανάλογα με το χρώμα των λουλουδιών πιστεύεται ότι έχουν κάποιες ιδιότητες. Για παράδειγμα, τα λευκά λουλούδια σχετίζονται με την πνευματική σύνδεση και την αγνότητα. Τα κόκκινα παραπέμπουν στην κρυφή αγάπη μεταξύ 2 ανθρώπων.

Οι καρποί που βγαίνουν από τις γαρδένιες χρησιμοποιούνταν στην Ασία ως αναισθητικά, ηρεμιστικά και αφεψήματα για το άγχος και τον πυρετό.

Είδη γαρδένιας και τα χαρακτηριστικά τους

Κάθε είδος γαρδένιας έχει ιδιαιτερότητες που την καθιστούν μοναδική. Εκτός από τις φυσικές διαφορές που αντιστοιχούν στα φύλλα, τα πέταλα, το ύψος και τη μυρωδιά, τα φυτά αυτά ξεχωρίζουν για τις χρησιμότητες που εκθέτουμε παρακάτω.

1. Jasminoides ή γαρδένια η ιασμινοειδής

Πρόκειται για τις γαρδένιες που καλλιεργούνται περισσότερο. Ονομάστηκαν έτσι λόγω της ομοιότητάς τους με το άρωμα του γιασεμιού.

Είναι συχνά γνωστές ως “ινδικό γιασεμί”, “γιασεμί του Ακρωτηρίου” και “γαρδένια Αυγούστα”. Η ανθοφορία ξεκινά και διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, με δείγματα διαμέτρου περίπου 5 εκατοστών.

Στην Κίνα αυτή η ποικιλία χρησιμοποιείται ως φυσική κίτρινη βαφή. Αποτελεί επίσης μέρος της παραδοσιακής ιατρικής για τις βιολογικές της ιδιότητες, όπως εξηγεί το Journal of Food and Drug Analysis. Σύμφωνα με το άρθρο, το φυτό παρέχει τα ακόλουθα οφέλη:

  • Αναστέλλει τη φλεγμονή.
  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  • Προκαλεί υπογλυκαιμική δράση.
  • Προάγει την αντικαταθλιπτική δράση.
gardenia flowers
Έχει εφαρμογές φυσικής ιατρικής που είναι γνωστές από την αρχαιότητα.

2. Brighamii

Αυτό το μικρό δέντρο αναφέρεται ως “χαβανέζικη γαρδένια”. Ανεβαίνει μέχρι τα 5 μέτρα, διαθέτει ωοειδή φύλλα με λευκά άνθη διαμέτρου 2 έως 3 εκατοστών.

Τα πέταλα είναι σωληνοειδή και έχουν έως και 6 λευκούς ή ροζ λοβούς. Αν και προέρχονται από τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, σήμερα αυτές οι γαρδένιες βρίσκονται μόνο στο Μάουι, τη Χαβάη, το Λανάι, το Μολοκάι και το Οάχου.

3. Είδη γαρδένιας: Tahitensis

Είναι “το λουλούδι της Ταϊτής” και βρίσκεται στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού και στο Βανουάτου. Πρόκειται για γαρδένιες με λευκά ή κίτρινα πέταλα που φτάνουν τα 4 μέτρα με λαμπερά πράσινα φύλλα.

Ανθίζουν από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και μια ιδιαιτερότητα αυτής της ταξινόμησης είναι ότι οι γυναίκες της Πολυνησίας τις χρησιμοποιούν ως κολιέ ή αξεσουάρ πίσω από τα αυτιά τους.

Τα οφέλη αυτών των φυτών ξεχωρίζουν στην αισθητική. Από αυτές εξάγεται το λάδι μαλλιών Monoï και άλλα μαλακτικά για το δέρμα. Η Διεθνής Ονοματολογία των Καλλυντικών Συστατικών (INCI Beauty) αναφέρει ότι η Gardenia tahitensis υπάρχει στο 0,49% των προϊόντων ομορφιάς, συμπεριλαμβανομένων των αντηλιακών και των λοσιόν μαυρίσματος.

4. Latifolia

Το είδος Latifolia είναι ευρέως γνωστό ως “ινδικό πυξάρι” και “πυξάρι Κεϋλάνης”. Ο θάμνος είναι φυλλώδης και με ψηλό φλοιό στελέχους.

Το Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences αναφέρει ότι τα φυτά αυτά είναι ωφέλιμα σε δερματικές παθήσεις. Επίσης, μια δημοσίευση του Journal of Drug Delivery and Therapeutics προσθέτει ότι αυτές οι γαρδένιες χρησιμοποιούνται σε φαρμακευτικά προϊόντα για να βοηθήσουν στον διαβήτη.

5. Thunbergiana

Είναι ένα είδος που προέρχεται από την Αφρική και έχει ύψος 5 έως 6 μέτρα και ο βλαστός είναι άκαμπτος. Τα φύλλα της είναι ομαδοποιημένα ανά κόμβους, λεία και ολόκληρα.

Όσον αφορά την ανθοφορία, εμφανίζεται στο τέλος του χειμώνα ή την άνοιξη. Τα πέταλα παρουσιάζουν λευκές ή κρεμ χρωστικές ουσίες, με διάμετρο 7 εκατοστά.

Άλλες ονοματολογίες είναι “γαρδένια του δάσους”, “άγρια γαρδένια”, “γαρδένια του δέντρου” ή “λευκή γαρδένια”. Ο καρπός που αναδύεται από αυτή την ποικιλομορφία είναι γκρίζος με λευκές κηλίδες, ωοειδής και ινώδης.

Μια μελέτη που αναφέρθηκε στο ενημερωτικό δελτίο Natural Products Research υποδηλώνει ότι το μεθανολικό εκχύλισμα της thunbergiana ασκεί αντιπλασματική δράση, γεγονός που θα υποστήριζε τη χρήση του στη θεραπεία της ελονοσίας.

6. Είδη γαρδένιας: Nitida

Η gardenia nitida είναι ένα είδος που ανθίζει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά σποραδικά. Η εμφάνισή του είναι αστεροειδής σωληνοειδής και τα φύλλα του είναι τόσο γυαλιστερά που μοιάζουν με κερί. Κατάγεται από τις τροπικές περιοχές της Αφρικής και κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Λόγω αυτού του καθεστώτος, ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος Kew, μέσω του προγράμματος Adopt-a-Seed, προωθεί τη συλλογή και αποθήκευση αυτού του λουλουδιού στην Τράπεζα Σπόρων της Χιλιετίας.

7. Elata

Αυτός ο τύπος γαρδένιας έχει τις ρίζες του στις Φιλιππίνες και τη Μαλαισία και ονομάζεται επίσης “gardenia lobi Craib” και “gardenia longiflora Vidal”.

Types of gardenias
Πολλές ποικιλίες γαρδένιας αποτελούν μέρος καλλυντικών προϊόντων που κυκλοφορούν παγκοσμίως.

Καλλιέργεια και φροντίδα των διαφόρων τύπων γαρδένιας

Οι γαρδένιες πολλαπλασιάζονται με σπόρους ή μοσχεύματα. Ευδοκιμούν σε θερμό περιβάλλον, τουλάχιστον 18 °C.

Ακόμα και αν είναι νεαρή, είναι καλό να την κλαδεύουμε για να απομακρύνουμε τα μαραμένα μέρη, ώστε να ανθίσει σε πλήρως. Μην κόβετε όμως όλα τα φύλλα, καθώς μέσω αυτών τρέφονται οι ρίζες.

Οι επιπλέον συστάσεις είναι οι εξής:

  • Μεταφύτευση την άνοιξη.
  • Ποτίστε με ζεστό νερό και λίγο ξύδι.
  • Βρέξτε τα φύλλα με ψεκαστήρα, 3 φορές την εβδομάδα.
  • Χρησιμοποιήστε χώμα γλάστρας με όξινο pH, υγρό και με περιεκτικότητα σε σίδηρο.
  • Χρησιμοποιήστε λίπασμα για όξινα φυτά, τηρώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Ασθένειες από τις οποίες μπορεί να υποφέρουν όλα τα είδη γαρδένιας

Είναι σημαντικό να μην αγγίζουν τα κλαδιά το έδαφος, γιατί κινδυνεύουν από μολύνσεις. Αυτό το είδος φυτού απαιτεί επαρκή υγρασία, διαφορετικά, πολλαπλασιάζεται ένα αλευρώδες ζωύφιο. Μια άλλη ασθένεια στην οποία είναι επιρρεπής η γαρδένια είναι η μόλυνση από λευκή μύγα, ειδικά αν ζει σε αυλές και κήπους.

Αποτρέψτε τις επιθέσεις από ακάρεα, αφίδες και μύγες ψεκάζοντας απολυμαντικό φυτών με σαπούνι. Αν το λουλούδι της Κίνας έχει πρόωρη πτώση των φύλλων του οφείλεται σε υπερβολική υγρασία, το θάμπωμα οφείλεται στην έλλειψη φωτός και όταν γίνεται κιτρινωπό οφείλεται στο πότισμα με μη ασβεστούχο νερό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.