5 συμβουλές για να προλάβουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ

Παρόλο που υπάρχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την πάθηση, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.
5 συμβουλές για να προλάβουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Μαΐου, 2023

Η νόσος Αλτσχάιμερ εξελίσσεται προοδευτικά, επηρεάζοντας τη γνωστική ικανότητα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς, ακόμη και σε απλά θέματα, όπως το να ντυθεί, να θυμηθεί πού έχει τοποθετηθεί ένα αντικείμενο, τι έπρεπε να κάνει το άτομο και άλλα. Υπάρχει όμως τρόπος να προλάβουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ;

Η εξέλιξή της είναι προοδευτική και, προς το παρόν, παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν λύσεις. Το ερώτημα είναι: μπορεί να προληφθεί αυτή η ασθένεια και τι πρέπει να κάνουμε για να παραμείνουμε υγιείς;

Είναι δυνατόν να προλάβουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ;

5 συμβουλές για να προλάβουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ

Δεν έχει καταστεί δυνατόν να εντοπιστεί η συγκεκριμένη αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, πιστεύεται ότι υπάρχουν διάφορες αιτίες που παίζουν ρόλο στην εκδήλωσή της.

Ο Dr. Juebin Huang σημειώνει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ είναι “δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, εν μέρει επειδή οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής”.

Συμπτώματα

Αρχικά, υπάρχουν μικρές, ανεπαίσθητες απώλειες μνήμης που μπορούν εύκολα να αγνοηθούν. Με την πάροδο του χρόνου, οι απώλειες αυτές επιδεινώνονται σε τέτοιο βαθμό που το άτομο καθίσταται ανίκανο να εκτελέσει καθημερινές δραστηριότητες.

Στα μεταγενέστερα στάδια, ο ασθενής δυσκολεύεται να εκτελέσει διανοητικές δραστηριότητες όπως η ομιλία, η κατανόηση, η ανάγνωση ή η γραφή. Ορισμένα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ περιλαμβάνουν:

 • Αποπροσανατολισμός
 • Προβλήματα συλλογισμού
 • Αδυναμία κατανόησης κοινών λέξεων
 • Αδυναμία να δέσει τα παπούτσια ή να κουμπώσει ένα πουκάμισο
 • Ευερεθιστότητα, σύγχυση, απάθεια, μεταξύ άλλων
 • Απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης: δύσκολη συγκράτηση νέων πληροφοριών.
 • Απώλεια μακροπρόθεσμης μνήμης: δυσκολία να θυμούνται προσωπικές πληροφορίες όπως σημαντικές ημερομηνίες, επάγγελμα, ακόμη και το όνομα.

Πώς μπορεί να προληφθεί η νόσος Αλτσχάιμερ;

5 συμβουλές για να προλάβουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία σχετικά με την πρόληψη της νόσου. Ωστόσο, πιστεύεται ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να κάνει πολλά. Από την άλλη πλευρά, η φροντίδα της ψυχικής υγείας είναι μια θεμελιώδης συνήθεια που συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Προτείνεται, λοιπόν, οι άνθρωποι να διατηρούν έναν τρόπο ζωής που συνδυάζει την άσκηση με την υγιεινή διατροφή, την ψυχαγωγία και τη διαχείριση του συναισθηματικού στρες.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να ασκούνται τόσο η μνήμη όσο και η διανοητική λειτουργία. Ορισμένες από τις συμβουλές για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι οι εξής:

1. Έλεγχος των παραγόντων αγγειακού κινδύνου

Ο έλεγχος των κύριων παραγόντων αγγειακού κινδύνου περιλαμβάνει την προσπάθεια να διατηρούνται ισορροπημένα τα επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

2. Τροποποίηση του τρόπου ζωής σας

Με ορισμένες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής σας μπορείτε να φροντίσετε για την υγεία του εγκεφάλου σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Ακολουθούν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές:

 • Διατροφή: Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ. Συνιστάται να αυξήσετε την κατανάλωση των εξής τροφών:
  • Μονοακόρεστες “καλές” τροφές: καρύδια, φιστίκια, αμύγδαλα, αβοκάντο, κανέλα ή ελιές.
  • Πολυακόρεστα: ωμέγα 3 και πράσινα φυλλώδη τρόφιμα.
  • Βιταμίνη Ε: υπάρχει στα φύτρα σιταριού, στα δημητριακά, στα πράσινα φύλλα, στους ξηρούς καρπούς.
  • Βιταμίνη Β12: μπορεί να βρεθεί σε ζωικά προϊόντα.
  • Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): υπάρχει σε τρόφιμα όπως τα φασόλια, τα πράσινα λαχανικά, τα πορτοκάλια.
  • Συνιστάται επίσης η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, ραφιναρισμένων τροφίμων, βουτύρου και λιπών που προέρχονται από γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Η σωματική άσκηση είναι πολύ καλή για τη γενική υγεία και είναι επίσης καλή για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.
 • Σταματήστε το κάπνισμα – το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αν δεν έχετε καταφέρει ακόμη να κόψετε αυτή την κακή συνήθεια, σας συνιστούμε να αναζητήσετε εναλλακτικές λύσεις για να το κάνετε.
 • Αυξήστε τη γνωστική δραστηριότητα, καθώς μπορεί να αποτρέψει και να παρατείνει κάπως την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν άσκηση για τον εγκέφαλο και τη μνήμη.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Νόσος Αλτσχάιμερ και αλλαγές στο μοτίβο ύπνου

Ακολουθούν ορισμένες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη γνωστική λειτουργία:

 • Συχνό διάβασμα
 • Μελέτη
 • Πολλές γλώσσες
 • Να είστε πιο κοινωνικά δραστήριοι
 • Να παίζετε μουσικά όργανα
 • Να προκαλείτε τον εαυτό σας με πνευματικά παιχνίδια όπως σκάκι, σταυρόλεξα, παζλ, Sudoku και κάθε είδους επιτραπέζια παιχνίδια “σκέψης”.

 Τελικά σχόλια για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Συνοψίζοντας, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής τρόπος να προβλέψουμε αν ένα άτομο θα αναπτύξει έναν τύπο άνοιας όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τους παράγοντες κινδύνου, καθώς μπορούν να αποτελέσουν κλειδί για την έγκαιρη ανίχνευση αυτής της νόσου. Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι η εξέλιξή της μπορεί να σταματήσει.

Ωστόσο, η έγκαιρη ανίχνευσή της μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Σας συνιστούμε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό εάν αρχίσετε να παρατηρείτε συμπτώματα αυτής της νόσου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.