6 συνέπειες από την κατανάλωση ραφιναρισμένου αλεύρου

Η υπερβολική κατανάλωση ραφιναρισμένου αλεύρου μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας. Το καταναλώνετε συνήθως; Μάθετε περισσότερα.
6 συνέπειες από την κατανάλωση ραφιναρισμένου αλεύρου
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 31 Ιουλίου, 2023

Το ραφιναρισμένο αλεύρι αποτελεί μέρος της τακτικής διατροφής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και, παρόλο που υπάρχουν προειδοποιήσεις σχετικά με την κατανάλωσή του, πολλοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία η κατανάλωση ραφιναρισμένου αλεύρου.

Το προϊόν αυτό περνάει από μια σειρά βιομηχανικών διεργασιών που, δυστυχώς, μειώνουν τη θρεπτική του ποιότητα και τις ιδιότητές του.

Παρόλο που, σε ελάχιστες ποσότητες, δεν προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις, η υπερβολική και συχνή κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει κάποιες ανεπιθύμητες αντιδράσεις στον οργανισμό.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το βρίσκει κανείς σε πολλά τρόφιμα και, εξαιτίας αυτού, είναι δύσκολο να περιορίσει την κατανάλωσή του.

Ωστόσο, είναι σημαντικό για όλους να γνωρίζουν τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης ραφιναρισμένου αλεύρου, ώστε να προσπαθήσουν τουλάχιστον να το περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο στη διατροφή τους.

Συνέπειες της κατανάλωσης ραφιναρισμένου αλεύρου

1. Αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

6 συνέπειες από την κατανάλωση ραφιναρισμένου αλεύρου

Οι άνθρωποι που τρώνε καθημερινά αυτό το συστατικό έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάσχουν από διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που επιλέγουν αλεύρι ολικής άλεσης.

 • Περιέχει υψηλά επίπεδα απλών υδατανθράκων, οι οποίοι παράγουν υψηλές τιμές σακχάρου όταν δεν χρησιμοποιούνται ως πηγές ενέργειας για τον οργανισμό.
 • Συγκεκριμένα, η αμυλοπηκτίνη, ένας από τους υδατάνθρακες, μετατρέπεται εύκολα σε σάκχαρο και επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

2. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους

Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με εξευγενισμένο αλεύρι ή εξευγενισμένη ζάχαρη ευθύνονται περισσότερο για την αύξηση του σωματικού βάρους και τις μεταβολικές δυσκολίες, σύμφωνα με αυτή την έρευνα που διεξήχθη από το νοσοκομείο La Paz της Μαδρίτης.

 • Η κατανάλωση αυτού του συστατικού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για όσους επιδιώκουν να χάσουν βάρος με υγιεινό τρόπο.
 • Οι υδατάνθρακές του επιβραδύνουν το ρυθμό του μεταβολισμού, αυξάνοντας τη γλυκόζη στο αίμα, γεγονός που αυξάνει τη συσσώρευση λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.
 • Επιπλέον, αυξάνεται η επιθυμία για φαγητό.

3. Εμποδίζει την πέψη

6 συνέπειες από την κατανάλωση ραφιναρισμένου αλεύρου

Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του τύπου αλεύρου είναι ότι, λόγω της διαδικασίας στην οποία υποβάλλεται, εξαφανίζεται το μεγαλύτερο μέρος των διαιτητικών ινών του.

Ως αποτέλεσμα αυτού, μετά την κατάποση, μπορεί να εμφανιστούν ασθένειες στο πεπτικό σύστημα και το παχύ έντερο.

 • Η χαμηλή ποσότητα φυτικών ινών προκαλεί δυσκολία στην πέψη της τροφής και, με τη σειρά της, παράγει δυσκοιλιότητα και φλεγμονή. Στην πραγματικότητα, αυτές οι τροφές δεν συνιστώνται στις δίαιτες.
 • Επιπλέον, προκαλεί μεταβολές στη βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου, αυξάνοντας τα αέρια, τη δυσπεψία και τον πόνο.

4. Αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονωδών ασθενειών

Τα άτομα που εκτίθενται σε παράγοντες κινδύνου για φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, θα πρέπει να συνεχίσουν να αποκλείουν αυτό το συστατικό από τη διατροφή τους.

 • Αν και σε ελάχιστες ποσότητες δεν προκαλεί σημαντικές αντιδράσεις, η τακτική πρόσληψή του μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις από το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Αυτό αποδίδεται στις ανισορροπίες που παράγει στη γλυκόζη του αίματος, η οποία παρεμβαίνει στις λειτουργίες που μετατρέπουν τις πρωτεΐνες σε πηγές ενέργειας για τον οργανισμό.
 • Όταν συσσωρεύεται, δημιουργεί μια αντίδραση που ονομάζεται γλυκοποίηση, η οποία παράγει μια φλεγμονώδη διαδικασία στους υγιείς ιστούς.

5. Η κατανάλωση ραφιναρισμένου αλεύρου μπορεί να δημιουργήσει δυσανεξίες

Intolerance to gluten.

Οι δυσανεξίες στα τρόφιμα προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα και μια μεγάλη ποικιλία πεπτικών συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Αυτές μπορεί να προκληθούν από τη μακροχρόνια έκθεση σε πρόσθετα και χημικές ουσίες που υπάρχουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αναφέρεται σε αυτή την έκθεση από το Κέντρο Mèdic Atlàntida (Βαρκελώνη).

Τα εξευγενισμένα άλευρα περιέχουν υψηλά επίπεδα γλουτένης, έναν τύπο πρωτεΐνης που είναι δύσκολο να αφομοιωθεί και ο οποίος μπορεί να προκαλέσει αυτού του είδους τα προβλήματα.

6. Μπορεί η κατανάλωση ραφιναρισμένου αλεύρου να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Ενώ η κατανάλωση ραφιναρισμένων τροφών προκαλεί μια μικρή αίσθηση στιγμιαίας ευχαρίστησης, η συσσώρευση των υδατανθράκων τους σχετίζεται με την τάση για κατάθλιψη και αίσθημα χαμηλών τόνων, όπως αναφέρεται σε αυτή τη μελέτη που διεξήχθη από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Nuevo Leon (Μεξικό).

 • Αυτές οι ουσίες, που αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα, μεταβάλλουν τη χημεία του εγκεφάλου και προκαλούν αίσθημα σωματικής και πνευματικής κόπωσης.
 • Συνδέονται με διαταραχές του ύπνου και μειωμένη παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια καθημερινών εργασιών.
 • Δεν προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό, δημιουργούν αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας.
 • Αυτό εξηγεί γιατί, μετά την κατανάλωσή τους, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται λίγο πεσμένοι και νιώθουν την ανάγκη να πάρουν έναν υπνάκο.

Καταναλώνετε αυτά τα τρόφιμα ως μέρος της κανονικής σας διατροφής; Αν ναι, προσπαθήστε να λάβετε μέτρα για να αρχίσετε να περιορίζετε την κατανάλωσή τους το συντομότερο δυνατό.

Αν και είναι δύσκολο να εξαλείψετε το ραφιναρισμένο αλεύρι εντελώς από τη διατροφή σας, υπάρχουν πολλές υγιεινές εναλλακτικές λύσεις που βοηθούν στην αντικατάστασή του σε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών.

Αν και μπορεί να νομίζετε ότι δεν είναι κακό για εσάς, μετά τη μείωση της κατανάλωσής του θα παρατηρήσετε τα οφέλη στον οργανισμό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Febles, C. I., Arias, A., Hardisson, A., Rodríguez-Alvarez, C., & Sierra, A. (2002). Phytic acid level in wheat flours. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1006/jcrs.2001.0441
 • Robin, F., Théoduloz, C., & Srichuwong, S. (2015). Properties of extruded whole grain cereals and pseudocereals flours. International Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1111/ijfs.12893
 • Bhatt, S. M., & Gupta, R. K. (2015). Bread (composite flour) formulation and study of its nutritive, phytochemical and functional properties. ~ 254 ~ Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.