Σύνθλιψη φαρμάκων: 6 κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχουν άνθρωποι που αλλοιώνουν τα χάπια τους για να τα πάρουν πιο εύκολα. Όμως, η σύνθλιψη φαρμάκων έχει κινδύνους.
Σύνθλιψη φαρμάκων: 6 κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Η σύνθλιψη φαρμάκων είναι συχνή τακτική για να διευκολυνθεί η κατάποσή τους. Όμως, έτσι αλλοιώνεται η ακεραιότητα του φαρμάκου, άρα και η αποτελεσματικότητά του. Ιδανικά, θα πρέπει να λαμβάνετε τα φάρμακα χωρίς να τα αλλοιώνετε.

Τα περισσότερα φάρμακα έρχονται σε μορφή δισκίων, χαπιών, ή σε κάψουλες. Για τον λόγο αυτό, όταν ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να τα πάρουν τα σπάνε ή τα συνθλίβουν.

Γιατί δεν κάνει καλό η σύνθλιψη φαρμάκων;

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να συνθλίβουν τα φάρμακα για να τα καταπίνουν πιο εύκολα. Ωστόσο, όπως δηλώνει μια δημοσίευση στο Nursing Magazine υπάρχουν ορισμένα φάρμακα τα οποία έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να απελευθερώνουν τα ενεργά συστατικά τους μετά από συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Έτσι, η κατανάλωσή τους μετά από τη σύνθλιψη μπορεί να είναι βλαβερή. Υπάρχουν άλλοι λόγοι για να αποφεύγεται η σύνθλιψη φαρμάκων; Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα.

1. Απώλεια της σταθερότητας του φαρμάκου

Η δυσκολία στην κατάποση είναι ένα συχνό πρόβλημα στα ηλικιωμένα άτομα. Επίσης, είναι συχνή στα άτομα με προβλήματα συμπεριφοράς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνθλίβουν τα χάπια και ανοίγουν τις κάψουλες. Αυτό οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στη σταθερότητα των ενεργών συστατικών.

Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να χαθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Ακόμη, είναι πιθανό να μην έχει ιδιαίτερα καλή γεύση!

Διάφορα χάπια και δισκία πάνω σε τραπέζι

2. Σύνθλιψη φαρμάκων – Λανθασμένη δοσολογία

Κατά κανόνα, μπορείτε να κόβετε μόνο τα δισκία που έχουν την ανάλογη χαρακιά. Όμως, δε μπορείτε να είστε ιδιαίτερα ακριβείς εξαιτίας του μεγέθους, του σχήματος, ή της επικάλυψης.

Παρόλα αυτά, αν θέλετε να χωρίσετε μια δόση, δε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το ενεργό συστατικό θα κατανεμηθεί το ίδιο στα δύο μισά. Υπάρχει πιθανότητα να λάβετε λάθος δόση και να προκληθούν άλλα προβλήματα υγείας.

Υπάρχουν δισκία που είναι πολύ μικρά, και μια μικρή διαφορά όταν τα σπάτε μπορεί να προκαλέσει υπερδοσολογία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχωριστή χαπιών για να τα κόψετε με ακρίβεια, αν και μπορεί να υπάρχει και πάλι απόκλιση.

3. Αλλαγές στην απελευθέρωση του ενεργού συστατικού

Η σύνθλιψη φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη δοσολογία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την απελευθέρωση και την απορρόφηση των χαρακτηριστικών του ενεργού συστατικού του φαρμάκου.

Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί ο κίνδυνος πρόκλησης παρενεργειών, ή να υπάρξουν ακόμη και προβλήματα με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Υπάρχουν φάρμακα με ειδική επίστρωση ώστε να μπορεί να τα απορροφά το σώμα με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτός ο τύπος επικάλυψης ρυθμίζει τον ρυθμό απελευθέρωσης του ενεργού συστατικού, κατά συνέπεια και τη δράση του φαρμάκου. Όταν τα συνθλίβετε, αλλάζετε τον τρόπο απελευθέρωσης.

Επίσης, το παραπάνω μπορεί να οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη χορήγηση του φαρμάκου. Για την ακρίβεια, υπάρχει κίνδυνος υποδοσολογίας ή υπερδοσολογίας. Επιπροσθέτως, μπορεί να γίνει ακόμη και τοξικό, ή να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης παρενεργειών.

4. Σύνθλιψη φαρμάκων – Αλλαγή στην απορρόφηση

Ορισμένα δισκία έχουν μια επικάλυψη η οποία ονομάζεται εντερική. Με αυτή, είναι βέβαιο πως το φάρμακο θα περάσει άθικτο από το στομάχι και έπειτα θα απελευθερώσει το ενεργό συστατικό του στο έντερο.

Έτσι, αποτρέπεται ο ερεθισμός της επένδυσης του στομάχου και η λειτουργία των γαστρικών οξέων. Τα οξέα του στομάχου μπορούν να καταστρέψουν τη δραστική ουσία, ή να καθυστερήσουν την έναρξη της δράσης του φαρμάκου.

Όταν συνθλίβετε ένα χάπι, αλλάζει η εντερική επικάλυψή του, και επηρεάζεται αρνητικά ο τρόπος δράσης του. Επιπλέον, μπορεί να ερεθίσει το στομάχι σας και να προκαλέσει παρενέργειες.

Ανοιχτές κάψουλες πάνω σε τραπέζι

5. Αλλαγές στη δράση

Τα υπογλώσσια δισκία έχουν σχεδιαστεί ώστε να διασπώνται και να απορροφούνται γρήγορα. Αυτά τα φάρμακα διαλύονται κάτω από τη γλώσσα για να φτάνουν γρήγορα στο αίμα. Η σύνθλιψη ενός υπογλώσσιου δισκίου αλλάζει εντελώς τη σταθερότητά του, και αλλοιώνει τη δράση του.

6. Σύνθλιψη φαρμάκων – Κίνδυνος στον χειρισμό

Ακόμη ένα πρόβλημα με τη σύνθλιψη φαρμάκων είναι ότι μπορούν να διασκορπιστούν στον αέρα και να τα εισπνεύσει το άτομο που τα χειρίζεται.

Αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για το άτομο που χειρίζεται το φάρμακο καθώς ορισμένα φάρμακα μπορούν να ερεθίσουν τη βλεννογόνο. Για τις γυναίκες, αν είστε έγκυες ή σκοπεύετε να αποκτήσετε παιδί, ορισμένα φάρμακα είναι τερατογόνα (προκαλούν ελαττώματα στο έμβρυο).

Είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η σύνθλιψη φαρμάκων

Μια καλή επιλογή ώστε να μην καταφεύγετε στη σύνθλιψη φαρμάκων είναι η φόρμες δοσολογίας. Αυτή η εναλλακτική λύση διευκολύνει την πρόσληψη του φαρμάκου χωρίς να χρειάζεται να παραποιείτε τα χάπια. Έτσι, θα αποφύγετε τους κινδύνους που προαναφέραμε. Αν έχετε αμφιβολίες, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον/η γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Sociedad Española de Farmacia Comunitaria, F. (2009). Farmacéuticos comunitarios revista de la Sociedad Española de Farmacia Comunitaria. Farmacéuticos Comunitarios.
  • Administración de medicamentos: ¿se puede alterar la integridad de la forma farmacéutica? (2011). Farmacéuticos Comunitarios.
  • Catalán, E., Padilla, F., Hervás, F., Pérez, M. A., & Ruiz, F. (2001). Fármacos orales que no deben ser triturados1. Enfermería Intensiva. https://doi.org/10.1016/s1130-2399(01)78032-7

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.