Τα 5 συχνότερα προβλήματα με το ισχίο. Αντιμετωπίστε τα φυσικά

Παρότι είναι η άρθρωση που σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από οποιαδήποτε άλλη, πολλοί από εμάς δε σκεφτόμαστε πόσο σημαντικό είναι το ισχίο. Μάθετε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο για να αποτρέψετε προβλήματα με το ισχίο.
Τα 5 συχνότερα προβλήματα με το ισχίο. Αντιμετωπίστε τα φυσικά
Abel Verdejo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φυσικοθεραπευτή Abel Verdejo.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μπορούμε να πούμε ότι είναι η πιο ξεχασμένη περιοχή του σώματος όταν μιλάμε για την υγεία. Σ’ αυτό το άρθρο θα δούμε τα 5 συχνότερα προβλήματα με το ισχίο.

Καθώς είναι άρθρωση, η κύρια λειτουργία της είναι η ένωση και υποστήριξη ενός ή περισσότερων οστών. Ο κυριότερος σκοπός του είναι να κρατά στη θέση τους το ιερό, το λαγόνιο και το μηριαίο οστό.

προβλήματα με το ισχίο ακτινογραφία του ισχίου με ροζ χρωμα στις αρθρώσεις

Το ισχίο σας

Η θέση του ανάμεσα στον θώρακα και τα κάτω άκρα εξηγεί τη σημαντικότητά του στο σώμα. Δεν υποστηρίζει μονάχα το σώμα, ξεχωρίζει και για την μεγάλη ποικιλία κινήσεων που επιτρέπει.

Λυγίζει, περιστρέφεται και είναι σαν ένας τεράστιος μεντεσές.

Η φυσιολογική του δομή περιλαμβάνει και ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι: την κοιλιακή άρθρωση (όπου συνδέεται το μηριαίο οστό με το ισχίο).

Ασχέτως με το ότι είναι η δυνατότερη άρθρωση του σώματός σας, το ισχίο είναι ευαίσθητο σε διαφορετικούς παράγοντες και μπορεί να οδηγήσει σε πολλά είδη προβλημάτων με την πάροδο του χρόνου.

Τα συχνότερα προβλήματα με το ισχίο

Είναι πολύ σταθερό, αλλά το ισχίο σας μπορεί να έχει ορισμένα προβλήματα. Κάποια απ’ αυτά φέρουν ονομασία η οποία αντανακλά την περιοχή στην οποία λαμβάνει χώρα το πρόβλημα και άλλα είναι πιο περίπλοκα στη θεραπεία τους.

Εδώ θα μιλήσουμε για τα συχνότερα προβλήματα.

1. Ηβαλγία, από τα συχνά προβλήματα με το ισχίο

 ηβαλγία γυναικεία πόδια και περιοχή της ηβης με ρούχα

Είναι γνωστή και ως κήλη των αθλητών. Περιλαμβάνει τον τραυματισμό των μυών στη βουβωνική χώρα.

Η ηβαλγία αναφέρεται σχεδόν πάντα σε ένα επεισόδιο χρόνιας φλεγμονής.

Οι μύες που επηρεάζονται συνήθως είναι οι κοιλιακοί και οι προσαγωγείς.

2. Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

Καθώς είναι η πιο στιβαρή και σημαντική άρθρωση, το ισχίο επηρεάζεται σημαντικά από αυτό το επώδυνο, ενοχλητικό πρόβλημα.

Η κύρια αιτία είναι συνήθως οι αλλαγές στον χόνδρο της άρθρωσης.

  • Δυστυχώς, γενικά η οστεοαρθρίτιδα τείνει να είναι εκφυλιστική ασθένεια.
  • Γι’ αυτό, ακινητοποιείται γρήγορα ο ασθενής.

3. Ατελής οστεογένεση

προβλήματα με το ισχίο

Η ασθένεια αυτή αποκαλείται συχνά και οστεοψαθύρωση.

  • Επηρεάζει τους ιστούς όλων των οστών του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του ισχίου.
  • Είναι μια γενετική διαταραχή.

Εφόσον πρόκειται για μια περιοχή του σώματος η οποία συνήθως υποφέρει από άμεσο τραυματισμόη ατελής οστεογένεση συνδέεται συχνά με το ισχίο.

4. Οστεονέκρωση ισχίου

Η νέκρωση αναφέρεται στον θάνατο των ιστών. Όταν πρόκειται για το ισχίο, περιγράφει τη ζημιά στην κεφαλή του μηριαίου οστού.

Αυτού του είδους η πάθηση οφείλεται στην ανεπάρκεια αίματος. Βάσει αυτού, αν δεν γίνει αντιληπτό ή δεν διορθωθεί άμεσα, σταδιακά θα μετατραπεί σε κάτι χρόνιο.

Η συνηθέστερη αιτία είναι το μηριαίο κάταγμα στο ύψος του επικόνδυλου. Έτσι συνήθως σπάνε ή συμπιέζονται τα αιμοφόρα αγγεία. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση.

5. Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση, ακόμα ένα από τα προβλήματα με το ισχίο

 προβλήματα με το ισχίο μηροκοτυλιαία πρόσκρουση κοκκαλο ισχίου με κοκκινο χρώμα

Τέλος, υπάρχει η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση. Αυτή δεν επιτρέπει τη φυσιολογική εμβέλεια κινήσεων στην υποδοχή του ισχίου. Έτσι, η τριβή είναι συνεχής και επώδυνη.

Η προέλευση της διαταραχής, κυρίως για το ισχίο, είναι εντελώς άγνωστη μέχρι σήμερα. Μπορεί να επηρεάσει το μηριαίο οστό και την κοτύλη.

Ο πόνος είναι σχεδόν αβάσταχτος και συμβαίνει όταν ο μηριαίος κόνδυλος τρίβεται λανθασμένα στην υποδοχή του ισχίου.

Παρότι ο καθένας μπορεί να εμφανίσει αυτό το πρόβλημα, συμβαίνει συνήθως σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας και αθλητές. Γενικά, οι γιατροί το συσχετίζουν με την αρθρίτιδα, θεωρώντας τη μία από τις κύριες αιτίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Anderson K, Strickland SM, Warren R. Hip and groin injuries in athletes. American Journal of Sports Medicine. 2001.
  • Dupré J-P, Bhyssenne D, Keller G, Poitou N. Estudio articular de la cadera. EMC – Kinesiterapia – Med Física. 2000.
  • Márquez Arabia, Jaime, Márquez Arabia, Wiliam. Artrosis y actividad física Arthrosis and physical activity Arthrose et activité physique. Rev Cuba Ortop y Traumatol. 2014.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.