Τα καλύτερα λαχανικά κατά του καρκίνου

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι άκρως απαραίτητη. Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του καρκίνου του παγκρέατος, του προστάτη, του στήθους και των νεφρών.
Τα καλύτερα λαχανικά κατά του καρκίνου

Τελευταία ενημέρωση: 03 Νοεμβρίου, 2019

Λαχανικά κατά του καρκίνου. Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από τη μη φυσιολογική ανάπτυξη κυττάρων τα οποία δεν λειτουργούν σωστά πλέον. Αυτή η δυσμορφία έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των φυσικών διεργασιών του σώματος, επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο την απόδοση του οργάνου ή του συστήματος που έχει προσβληθεί. Ο καρκίνος είναι η βασικότερη αιτία θανάτων στον κόσμο και θεωρείται ότι προκαλείται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένων της γενετικής, των ορμονικών διακυμάνσεων, της χρήσης αλκοόλ ή του καπνίσματος, της μη κατάλληλης διατροφής καθώς και σε  συναισθηματικούς  παράγοντες. Γι αυτό και εμείς θα σας παρουσιάσουμε μερικά από τα καλύτερα λαχανικά κατά του καρκίνου.

Εκατομμύρια ερευνητές έχουν αφιερώσει την καριέρα τους ψάχνοντας να βρουν τη θεραπεία του καρκίνου ενώ καθημερινά ανακαλύπτονται νέοι τρόποι αντιμετώπισής του. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καλή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές οι οποίες έχει έχουν φυσικές ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Μεταξύ των καλύτερων αντικαρκινικών τροφών, μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και σε άλλα ευεργετικά στοιχεία. Αυτές οι τροφές αποτελούν ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα για οποιαδήποτε προληπτική θεραπεία. Ας δούμε μερικά από αυτά τα λαχανικά κατά του καρκίνου.

Λαχανικά κατά του καρκίνου

Καρότα

λαχανικά κατά του καρκίνου- χυμος καροτο

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του καρότου προέρχονται από την υψηλή συγκέντρωσή του σε Βήτα Καροτίνη και καροτενοειδή τα οποία δεν είναι μόνο πανίσχυρα αντιοξειδωτικά αλλά βοηθούν επίσης και στην αναγέννηση των κυττάρων.

Ντομάτες, από τα λαχανικά κατά του καρκίνου

Οι ωμές ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, μια καροτίνη που όχι μόνο προσφέρει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα τους αλλά έχει επίσης αποδειχθεί ότι διαθέτει πανίσχυρες ιδιότητες οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, η συγκέντρωσή τους σε βιταμίνες Α, Ε και C και ο μεγάλος αριθμός των αντιοξειδωτικών που περιέχουν μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και άλλων ειδών καρκίνου.

Κόκκινες πιπεριές

Αυτό το λαχανικό εκτός από τις πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες που διαθέτει και για τις οποίες φημίζεται, είναι ένα πανίσχυρο αντικαρκινογόνο και αυτό οφείλεται στην υψηλή του συγκέντρωση σε βήτα καροτίνη, καψαϊκίνη και λυκοπένιο. Επιπλέον, οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν βιταμίνες Α και C σχηματίζοντας ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλα φυσικά στοιχεία.

Παντζάρια, από τα λαχανικά κατά του καρκίνου

Η παρουσία φλαβονοειδών και βητανίνης μετατρέπει τα παντζάρια σε μια εξαιρετική επιλογή ως αντικαρκινικό λαχανικό. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παντζάρια έχουν ισχυρή επίδραση στην πρόληψη αυτής της ασθένειας, ειδικά όταν συνδυάζονται με λαχανικά όπως είναι οι ντομάτες, τα κρεμμύδια και τα αγγούρια. Τα παντζάρια βοηθούν στον καθαρισμό του οργανισμού, προλαμβάνουν τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μελιτζάνα, από τα λαχανικά κατά του καρκίνου

λαχανικά κατά του καρκίνου- μελιτζανα

Η μελιτζάνα όπως και τα υπόλοιπα λαχανικά με βιολετί απόχρωση φημίζεται για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες καθώς εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, βιταμινών Α, C και Ε, φυτικών ινών και σελήνιου.

Σκόρδο και κρεμμύδι, από τα λαχανικά κατά του καρκίνου

Αυτές οι δυο τροφές φημίζονται για τις πολυάριθμες ευεργετικές τους ιδιότητες· περιλαμβάνουν αντιβιοτικές ιδιότητες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα καθαρίζουν φυσικά και αποτελεσματικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Και τα δυο λαχανικά έχουν πλούσια περιεκτικότητα σε αλισίνη, ένα συστατικό που περιέχει θείο το οποίο με τη σειρά του δρα ως φυσικό καθαριστικό του ήπατος, βοηθώντας στην αποβολή τοξικών ουσιών που συγκεντρώνονται στο αίμα και τους ιστούς και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Λάχανα, από τα λαχανικά κατά του καρκίνου

λαχανικά κατά του καρκίνου - μπροκολο

Τα λάχανα (μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών), το κουνουπίδι, τα ραπανάκια και το νεροκάρδαμο χαρακτηρίζονται από τα φυτοχημικά τους συστατικά όπως τα φλαβονοειδή, τα γλυκοσινολικά και τo θειώδες τα οποία τα καθιστούν σωτήρια για την καταπολέμηση του καρκίνου. Αυτά τα λαχανικά, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες που βρίσκονται στον οργανισμό σας και προστατεύουν τα κύτταρα.

Αποφύγετε τον καρκίνο ακολουθώντας υγιεινές συνήθειες

Τα λαχανικά που αναφέραμε παραπάνω είναι γνωστές αντικαρκινικές τροφές. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι κύριες ιδιότητές τους βοηθούν στην προστασία του σώματος, καταπολεμούν την κυτταρική εκφύλιση καθώς και τα ήδη υπάρχοντα καρκινικά κύτταρα, ενεργοποιούν την άμυνα του οργανισμού και βοηθούν στη διατήρηση της συνολικής σας υγείας.

Αλλά απλά και μόνο επειδή φέρουν τον τίτλο αντικαρκινικά δεν σημαίνει ότι είναι θαυματουργές θεραπείες. Είναι απλά μια βοήθεια για να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές και αν θέλετε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να τα συνδυάζετε με άλλες υγιεινές συνήθειες.

Να καταναλώνετε θρεπτικές τροφές

Να συμπεριλαμβάνετε πάντα στη διατροφή σας πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια και άμυλο καθώς έχει αποδειχθεί ότι η διατροφή που περιλαμβάνει αυτά τα στοιχεία βοηθά στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.

Άσκηση

Η άσκηση είναι η πιο υγιεινή συνήθεια που μπορείτε να αναπτύξετε για να αποφύγετε τον καρκίνο. Επιπλέον, βοηθά στη διαχείριση του σωματικού σας βάρους, προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές ασθένειες και άλλες παθήσεις οι οποίες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο στο πάγκρεας, στον προστάτη, στα νεφρά και στο στήθος.

Ελπίζουμε να απολαύσατε αυτό το άρθρο για τα καλύτερα λαχανικά κατά του καρκίνου.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.