Αίτια και συμπτώματα της τενοντοελυτρίτιδας!

Επειδή η τενοντοελυτρίτιδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξουθενωτική, είναι απαραίτητο να ξέρουμε να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματά της όσο το δυνατόν νωρίτερα προκειμένου να εξασφαλίσουμε έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση.
Αίτια και συμπτώματα της τενοντοελυτρίτιδας!
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για τα αίτια και συμπτώματα της τενοντοελυτρίτιδας. Η ονομασία μπορεί να μοιάζει λίγο περίεργη, όμως στην πραγματικότητα είναι ένα πρόβλημα που πολλοί από τους αναγνώστες μας θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Όπως εξηγεί ο Δρ. H. Guerini στη μελέτη του η τενοντοελυτρίτιδα είναι η φλεγμονή της επιφάνειας του προστατευτικού ελύτρου που περιβάλλει τον τένοντα. Είναι μια πάθηση οδυνηρή και εξουθενωτική, η οποία επικεντρώνεται στα χέρια και στα πόδια.

Μπορεί να παρουσιαστεί ως ξαφνικό οίδημα του δέρματος και μπορεί να συνοδεύεται από κοκκίνισμα. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει προηγηθεί τραυματισμός, ο πόνος είναι έντονος και εξουθενωτικός, ακόμα και κατά την ανάπαυση.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να λάβουμε έγκαιρη διάγνωση. Αυτό θα εμποδίσει τη φλεγμονή να βλάψει περαιτέρω τους τένοντες και τα έλυτρά τους και να προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Αν αισθάνεστε δυσφορία, συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τα αίτια και συμπτώματα της τενοντοελυτρίτιδας.

Συμπτώματα της τενοντοελυτρίτιδας: εξουθενωτικός πόνος στις αρθρώσεις

Για να καταλάβουμε τι είναι η τενοντοελυτρίτιδα, ας ρίξουμε μια ματιά σε έναν τένοντα. Αυτή η τέλεια δομή στερεώνει τους μυς των χεριών μας στα οστά.

Ο τένοντας περιβάλλεται από ένα έλυτρο, την αρθρική μεμβράνη, η οποία προστατεύει και μονώνει τους τένοντες. Εκεί ακριβώς εμφανίζεται η φλεγμονή και ο πόνος.

Αυτό που προσέχουμε αμέσως στην τενοντοελυτρίτιδα είναι ότι προσβάλλει τους καμπτήρες μυς, κάτι που σημαίνει ότι τα πρώτα συμπτώματα της πάθησης αυτής εμφανίζονται όταν κινούμε τα χέρια μας ή περπατάμε.

Αρχίζει με μια ήπια ενόχληση, όμως σταδιακά εξελίσσεται σε φλεγμονή, οίδημα και ακόμα και πυρετό.

Συμπτώματα της τενοντοελυτρίτιδας - Πόνος στον καρπό

Ποιος κινδυνεύει από τενοντοελυτρίτιδα;

Η τενοντοελυτρίτιδα των άνω άκρων τείνει να παρουσιάζεται περισσότερο στις γυναίκες. Επίσης προσβάλλει όσους ασχολούνται με αθλήματα ή κάνουν χειρωνακτικές εργασίες, όπως ράφτες, χασάπηδες -ακόμα και οδοντιάτρους.

Άλλα συμπτώματα της τενοντοελυτρίτιδας

 • Πόνος στον καρπό, στον αστράγαλο, στο πέλμα του ποδιού ή στη φτέρνα.
 • Κοκκίνισμα και οίδημα που κρατάει μέρες. Όταν συμβεί αυτό, ο πόνος εμφανίζεται ακόμα και κατά την ανάπαυση.
 • Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών “τρίζουν” όταν κινούνται.
 • Μπορεί να εμφανιστούν μικρά εξογκώματα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών λόγω λοίμωξης.
 • Ο χειρισμός αντικειμένων, το περπάτημα και οι καθημερινές εργασίες απαιτούν πολλή προσπάθεια και προκαλούν μεγάλη δυσφορία.
Συμπτώματα της τενοντοελυτρίτιδας - Τένοντας ποδιού

Τι προκαλεί την τενοντοελυτρίτιδα;

Οι κύριες αιτίες της φλεγμονής της αρθρικής μεμβράνης είναι η επανάληψη των ίδιων κινήσεων των χεριών και των ποδιών καθώς και η κακή στάση του σώματος που πολλοί άνθρωποι έχουν χωρίς να το συνειδητοποιούν.

Κάθε μία από αυτές τις επαναλαμβανόμενες και συνεχιζόμενες κινήσεις προκαλεί υπερβολική τριβή ανάμεσα στον τένοντα και το οστό στο οποίο προσαρτάται. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και οι μικροτραυματισμοί στο έλυτρο που περιβάλλει τον τένοντα μπορούν σταδιακά να οδηγήσουν σε φλεγμονή.

Σύνδρομο De Quervain

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς που συνδέονται με την τενοντοελυτρίτιδα είναι το σύνδρομο De Quervain.

Το σύνδρομο De Quervain είναι η οδυνηρή φλεγμονή των τενόντων στους αντίχειρες.

 • Καθημερινές δραστηριότητες όπως το σήκωμα μικρών παιδιών στην αγκαλιά, το ράψιμο, η δακτυλογράφηση ή ακόμα και το παίξιμο του πιάνου μπορούν να οδηγήσουν σε αυτόν τον τύπο τενοντοελυτρίτιδας.
 • Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα φυσικού τραυματισμού του αντίχειρα όπως μια μικρή, ανεπαίσθητη ρήξη του τένοντα. Μπορεί να είναι οδυνηρή αλλά με τον καιρό ο ιστός δημιουργεί ουλή.
 • Ο ινώδης ιστός της ουλής μπορεί να εμποδίσει την κανονική λειτουργία του τένοντα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη και το οποίο μπορεί επίσης να προκαλέσει σύνδρομο De Quervain.
Συμπτώματα της τενοντοελυτρίτιδας - Πόνος στον τένοντα κατά τη χρήση υπολογιστή

Αντιμετώπιση για τη χρόνια τενοντοελυτρίτιδα

Ο κύριος στόχος της αντιμετώπισης της τενοντοελυτρίτιδας είναι η μείωση της φλεγμονής. Ο γιατρός σας θα υποδείξει την καλύτερη αγωγή για σας.

Ο συνδυασμός φαρμάκων και φυσικής αποκατάστασης είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης.

 • Πρέπει να κρατήσετε το χέρι ή το πόδι ακίνητο για μερικές μέρες σε νάρθηκα ή επίδεσμο.
 • Η θεραπεία με ζεστό και κρύο είναι επίσης αποτελεσματική.
 • Ένα ζεστό λουτρό με νερό δεντρολίβανου θα χαλαρώσει τους μυς της πάσχουσας περιοχής και θα ανακουφίσει από τη φλεγμονή.
 • Το έγχυμα τζίντζερ επίσης συνιστάται ιδιαίτερα. Μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή.
 • Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Ποιότητας και Αποδοτικότητας στην Υγεία η φυσιοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της τενοντοελυτρίτιδας. Θα μάθετε επίσης ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για ανάκτηση της δύναμης και της κινητικότητας.

Αυτές οι βασικές θεραπείες έχουν σκοπό να μειώσουν την ένταση και την πίεση στους τένοντες.

Τέλος είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η τενοντοελυτρίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί ξανά, επομένως πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στη στάση του σώματός σας και στις κινήσεις σας.

Αναζητήστε επαγγελματική αντιμετώπιση, αποφύγετε την καταπόνηση και να θυμάστε ότι οι αρθρώσεις και οι τένοντές σας είναι εκπληκτικές δομές που χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα από ό,τι νομίζετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.