Μάθετε τα πάντα για τα πεπτίδια κολλαγόνου

Τα πεπτίδια κολλαγόνου είναι συμπληρώματα που βελτιώνουν την εμφάνιση του δέρματος. Επιπλέον, προσφέρουν και άλλα υγιεινά οφέλη. Από πού προέρχονται; Τι λέει γι' αυτά οι ειδικοί;
Μάθετε τα πάντα για τα πεπτίδια κολλαγόνου
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τα πεπτίδια κολλαγόνου είναι συμπληρώματα που φτιάχνονται από οστά, δέρμα, και χόνδρους συγκεκριμένων ζώων. Η κύρια λειτουργία τους είναι η αύξηση της ενδογενούς σύνθεσης αυτής της πρωτεΐνης.

Τα πεπτίδια κολλαγόνου γίνονται όλο και πιο σημαντικά χάρη στις διατροφικές και φυσιολογικές τους ιδιότητες. Ο λόγος είναι πως παίζουν σημαντικό ρόλο στη συντήρηση του δέρματος, των μαλλιών, των οστών, και των νυχιών μας. Πώς τα λαμβάνουμε; Ποια είναι η δράση τους;

Η σύνθεση κολλαγόνου στο σώμα

Για να κατανοήσετε καλύτερα πώς λειτουργούν στο σώμα, είναι σημαντικό να καταλάβετε τον ρόλο του κολλαγόνου στους ζωντανούς οργανισμούς. Αυτή η ουσία είναι μία από τις πρωτεΐνες που συνθέτουν τους συνδετικούς ιστούς του σώματος. Για την ακρίβεια, του δέρματος, των αρθρώσεων, και των οστών μας.

Το κολλαγόνο είναι ένα από τα μόρια που βρίσκονται σε αφθονία στους ζωντανούς οργανισμούς εξαιτίας του ρόλου του στις βιολογικές δομές. Συντίθεται από τα αμινοξέα που προσλαμβάνουμε. Το σώμα τα απορροφά και σχηματίζει τρεις αλυσίδες πολυπεπτιδίων οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους προκειμένου να δημιουργήσουν το κολλαγόνο.

Ωστόσο, παρά την άφθονη ποσότητά τους, οι ίνες κολλαγόνου φθείρονται με τον καιρό και χάνουν την πυκνότητα και την αντοχή τους. Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης.

Μόρια κολλαγόνου

Το κολλαγόνο παίζει σημαντικό ρόλο στο δέρμα, τις αρθρώσεις, και τα οστά.

Πώς λαμβάνουμε τα πεπτίδια κολλαγόνου;

Χάρη στην κατανάλωση πεπτιδίων κολλαγόνου, το σώμα μας μπορεί να συνθέσει καλύτερα αυτή την πρωτεΐνη. Οι πρώτες ύλες για τον σχηματισμό του κολλαγόνου λαμβάνονται από την υδρόλυση της ουσίας που βρίσκεται στο δέρμα, τους χόνδρους, και τα οστά ψαριών, χοίρων, και αγελάδων.

Γενικά, τα πεπτίδια κολλαγόνου περιέχουν από 2 έως το πολύ 100 αμινοξέα. Επιπλέον, διαλύονται καλά σε κρύο νερό και δε δημιουργούν ζελέ, ακόμη και σε διαλύματα υψηλής συγκέντρωσης.

Πεπτίδια κολλαγόνου – Οφέλη πρόσληψης

  • Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients αποκαλύπτει πως τα πεπτίδια κολλαγόνου είναι αποτελεσματικά στην ενυδάτωση του δέρματος και την αποτροπή ρυτίδων.
  • Ταυτόχρονα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η πρόσληψη χαπιών με αυτά τα πεπτίδια βοηθά στην αποτροπή ασθενειών όπως η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση.

Πώς λειτουργούν τα πεπτίδια κολλαγόνου στο δέρμα;

Δεδομένου του ότι είναι απευθείας ανάλογο με τη γήρανση του δέρματος, το κολλαγόνο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας καλλυντικών. Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι τα πεπτίδια βραχείας αλύσου είναι βιοδιαθέσιμα και βιοενεργά. Γι’ αυτό, μπορούν να προμηθεύσουν με αρκετά οφέλη.

Επιπλέον, όταν λαμβάνονται δια στόματος, μπορούν να φτάσουν στη βαθύτερη στρώση του δέρματος και να διεγείρουν την ενδογενή παραγωγή συστατικών της εξωκυττάριας μήτρας του δέρματος. Επίσης, μπορούν να αποδώσουν τα οφέλη που αναφέραμε παραπάνω.

Τι λέει η έρευνα πάνω στο θέμα;

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Research Journal αναφέρεται στις ομοιότητες ανάμεσα στα πεπτίδια κολλαγόνου των αγελάδων και των ανθρώπων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η ομοιότητα εξηγεί τις σημαντικές βελτιώσεις που προκαλούν στο δέρμα αυτά τα συμπληρώματα.

Ο λόγος πίσω από αυτό είναι πως η υδρόλυση του κολλαγόνου των βοοειδών παράγει πεπτίδια τα οποία χαρακτηρίζονται από μια σειρά αμινοξέων που ανταποκρίνονται στο προφίλ των αμινοξέων του ανθρώπινου κολλαγόνου.

Επιπροσθέτως, μία επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medicinal Foodανακάλυψε ότι αυτή η ομοιότητα υπάρχει και με το κολλαγόνο των χοίρων. Η έρευνα αυτή εξηγεί ότι τα πεπτίδια των χοίρων φαίνεται να βελτιώνουν τη σύνθεση κολλαγόνου στους ανθρώπους. Κατ’ επέκταση, βοηθούν στη βελτίωση και την επιδιόρθωση του δέρματος σε ολόκληρο το σώμα.

Γυναίκα με σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο

Τα πεπτίδια κολλαγόνου των βοοειδών και των χοίρων φαίνεται να συμβάλλουν στη βελτίωση της σύνθεσης κολλαγόνου στους ανθρώπους.

Πώς να μεγιστοποιήσετε τη δράση τους

Παρότι είναι ωφέλιμα τα συμπληρώματα πεπτιδίων κολλαγόνου, πολλά από αυτά περιέχουν και άλλες ουσίες όπως βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά – ιδιαίτερα βιταμίνη C – και μαγνήσιο. Χάρη σε αυτές τις ουσίες, τα συμπληρώματα έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος.

Πεπτίδια κολλαγόνου: Τι πρέπει να θυμάστε

Η χρήση πεπτιδίων κολλαγόνου σχετίζεται κυρίως με αισθητικούς λόγους καθώς βελτιώνει δραστικά την εμφάνιση του δέρματος. Επιπλέον, σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, η αποτελεσματικότητά τους είναι μεγαλύτερη.

Αξίζει ν’ αναφέρουμε επίσης ότι υπάρχει και το υδρολυμένο κολλαγόνο, αλλά εξυπηρετεί την αντιφλεγμονώδη δράση στα οστά και τις αρθρώσεις.

Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το κολλαγόνο δεν αποτελείται μόνο από δέρμα, αλλά και από οστά, τρίχες, και μυς. Γι’ αυτό, επομένως, η εξασφάλιση επαρκούς διέγερσης είναι ευεργετική.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Wu M, Cronin K, Crane JS. Biochemistry, Collagen Synthesis. [Updated 2020 May 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507709/
  • Gelse K, Pöschl E, Aigner T. Collagens–structure, function, and biosynthesis. Adv Drug Deliv Rev. 2003;55(12):1531-1546. doi:10.1016/j.addr.2003.08.002
  • Lugo JP., Saiyed ZM., Lane NE., Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double blind, placebo controlled study. Nutr J, 2016.
  • Kirmse M, Oertzen-Hagemann V, de Marées M, Bloch W, Platen P. Prolonged Collagen Peptide Supplementation and Resistance Exercise Training Affects Body Composition in Recreationally Active Men. Nutrients. 2019;11(5):1154. Published 2019 May 23. doi:10.3390/nu11051154
  • A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients. 2019. 11(10): 2494.
  • Laing S, Bielfeldt S. A Dermonutrient Containing Special Collagen Peptides Improves Skin Structure and Function: A Randomized, Placebo-Controlled, Triple-Blind Trial Using Confocal Laser Scanning Microscopy on the Cosmetic Effects and Tolerance of a Drinkable Collagen Supplement. J M Food 2020. 23(2): 147-152.
  • Kim D, Chung H, Choi J, Sakai Y, Lee B. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018; 10(7): 826.
  • Edgar S, Hopley B, Genovese L, Sibilla S, Laight. Effects of collagen-derived bioactive peptides and natural antioxidant compounds on proliferation and matrix protein synthesis by cultured normal human dermal fibroblasts. Sci Rep.2018;8:10474.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.