Μπορούν οι θερμίδες να μετατραπούν σε λίπος;

Εξετάζετε το περιεχόμενο των θερμίδων στα τρόφιμα για να δείτε εάν είναι παχυντικά ή όχι; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις υπερβολικές θερμίδες στη διατροφή σας και τον τρόπο αποθήκευσής τους.
Μπορούν οι θερμίδες να μετατραπούν σε λίπος;
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η ενεργειακή αξία των τροφίμων και η πεποίθηση ότι οι θερμίδες μπορούν να μετατραπούν σε λίπος ήταν το επίκεντρο κάθε δίαιτας για την απώλεια βάρους. Το ενεργειακό ισοζύγιο ήταν σχεδόν η μόνη παράμετρος που εκτιμούσαν οι διατροφολόγοι.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτή δεν είναι η μόνη πτυχή που πρέπει να σκεφτούμε. Ο τύπος της τροφής που τρώμε, τα κύρια θρεπτικά συστατικά που παρέχουν, πώς ανταποκρίνεται το ορμονικό μας σύστημα ή ο χρόνος που ξοδεύουμε μεταξύ των γευμάτων είναι ακόμα μερικές πτυχές που έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο στη σύνθεση του σώματός μας.

Τι είναι οι θερμίδες και τι συμβαίνει όταν τρώμε υπερβολικά;

Χρησιμοποιούμε θερμίδες για να μετρήσουμε την ποσότητα ενέργειας που παρέχει μια τροφή. Οι θερμίδες παρέχουν στο σώμα το καύσιμο που χρειάζεται για την εκτέλεση ζωτικών λειτουργιών και τη δημιουργία δομών.

Μετά την πέψη της τροφής, η ενέργεια που περιέχει απελευθερώνεται και χρησιμοποιείται από τα διάφορα κύτταρα. Όλα αυτά που δεν χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση:

 • Το πρώτο μέρος αποθήκευσης ενέργειας στο σώμα μας είναι στους μύες και στο συκώτι όπου αποθηκεύεται ως γλυκογόνο.
 • Η άλλη μορφή ενεργειακού αποθέματος είναι τα λιποκύτταρα στα οποία συσσωρεύεται η ενέργεια που δεν χρησιμοποιούμε με τη μορφή λιπιδίων.

Γι ‘αυτό λέμε ότι οι θερμίδες γίνονται λίπος επειδή όταν τρώμε περισσότερα από αυτά που χρειάζεται το σώμα μας, η υπερβολική ενέργεια αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους.

Ωστόσο, ένα υψηλό ποσοστό λιπώδους ιστού μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία, καθώς σχετίζεται με την εμφάνιση μεταβολικών προβλημάτων, μεταξύ άλλων.

κύτταρα με λίπος

Πέρα από τις θερμίδες: άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη

Οι θερμίδες είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες όταν μιλάμε για φαγητό και αύξηση ή απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, αυτό που είναι σημαντικό είναι όταν αυτή η πρόσληψη και η καύση θερμίδων είναι ισορροπημένη. Αλλά και άλλες πτυχές μπαίνουν στο παιχνίδι και σχετίζονται μεταξύ τους. Αυτές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Διατροφική σύνθεση των τροφίμων

Οι θερμίδες δεν λειτουργούν στον οργανισμό με τον ίδιο τρόπο εάν προέρχονται από διαφορετικά μακροθρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες έχουν υψηλή ικανότητα κορεσμού και υψηλότερη θερμογόνο δράση από τα λίπη ή τους υδατάνθρακες.

Από την άλλη πλευρά, ανάλογα με τη γενική σύνθεση της καθημερινής μας διατροφής, οι μεταβολικές οδοί ή άλλες οδοί ενεργοποιούνται. Και αυτό επηρεάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζουμε τις θερμίδες και γίνονται λίπος

Τελικές θερμίδες που καταλήγουν να απορροφηθούν

Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν απορροφάμε πάντα τη συνολική ενέργεια που μας δίνει η τροφή. Ορισμένοι παράγοντες επηρεάζουν αυτήν την πτυχή, όπως το πώς μαγειρεύουμε το φαγητό ή την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας μας.

Ορμονικές πτυχές

Οι θερμίδες μάς δίνουν ενέργεια, αλλά ο τρόπος επεξεργασίας και χρήσης αυτής της ενέργειας ρυθμίζεται από ορμόνες. Οποιαδήποτε επίδραση στο ορμονικό μας σύστημα θα αλλάξει τελικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε και αποθηκεύουμε θερμίδες.

Η αίσθηση του κορεσμού από το φαγητό

Δεν μας γεμίζουν όλα τα τρόφιμα το ίδιο. Η κυρίαρχη θρεπτική ουσία ενός γεύματος ή ο τρόπος που το προετοιμάζουμε θα μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο ή λιγότερο χορτάτοι όταν το φάμε.

Όταν το στομάχι είναι γεμάτο στέλνει σήματα στον εγκέφαλο που τον κάνουν να καταλάβει ότι δεν πρέπει πλέον να τρώμε. Επομένως, οι συνολικές θερμίδες που καταναλώνονται θα πρέπει να είναι λίγο πολύ οι ίδιες στο τέλος κάθε γεύματος.

Μπορούν οι θερμίδες να μετατραπούν σε λίπος: είναι επίσης θέμα ποιότητας

λιπαρά οξέα

Είτε θέλουμε να πάρουμε είτε να χάσουμε βάρος, τείνουμε να εξετάζουμε σχεδόν αποκλειστικά τον αριθμό των θερμίδων που τρώμε. Αν και αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο σε αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ποιότητα των θερμίδων.

Η ίδια ποσότητα θερμίδων από διαφορετικούς τύπους τροφίμων δεν θα έχει την ίδια επίδραση στο σώμα μας. Είναι σημαντικό να εκτιμήσετε τον τύπο τροφής που αποτελεί μέρος της διατροφής. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται άμεσα με:

 • Αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας
 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Μεταβολικά προβλήματα
 • Υψηλή χοληστερόλη LDL, μεταξύ άλλων

Επομένως, θα πρέπει να συνηθίσετε να τρώτε φρέσκα και απροετοίμαστα τρόφιμα, όπως φρούτα, όσπρια, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, αυγά κ.λπ. Η κατανάλωση έτοιμων πιάτων, σνακ, μπισκότων ή αρτοσκευασμάτων πρέπει να είναι λιγότερο συχνή.

Εάν βασίσουμε τη διατροφή μας σε τρόφιμα στην πρώτη ομάδα, η επίδρασή της στον μεταβολισμό, τον κορεσμό ή τη θερμική επίδραση θα είναι πολύ πιο ισορροπημένη από ό, τι εάν τρώμε περισσότερα από τη δεύτερη ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, οι υπερβολικές θερμίδες δεν θα γίνουν τόσο λιπαρές. Θα ωφελήσει την υγεία σας μακροπρόθεσμα!

Το έλλειμμα θερμίδων δεν είναι υγιές – Μπορούν οι θερμίδες να μετατραπούν σε λίπος;

Μέχρι στιγμής έχουμε δει πώς, μερικές φορές, η περίσσεια θερμίδων γίνεται λίπος και αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για εμάς.

Ωστόσο, ούτε η μείωση της πρόσληψης θερμίδων είναι υγιής. Οι άνθρωποι συνήθως μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων τους από το φόβο ότι θα αποθηκεύσουν λίπος, αλλά αυτό δεν συνιστάται.

Η ανεπαρκής παροχή ενέργειας σημαίνει επίσης έλλειψη άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει και να κατασκευάσει δομές, όπως βιταμίνες, μέταλλα ή πρωτεΐνες. Αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να οδηγήσει σε προβλήματα διάθεσης, έλλειψη συγκέντρωσης και έλλειψη ενέργειας, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, μακροπρόθεσμα και ενάντια σε αυτό που φαίνεται λογικό, μπορούμε να καταλήξουμε να κερδίσουμε βάρος και λίπος. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα γίνεται πολύ φειδωλό απέναντι στην έλλειψη. Η αποτυχία εντοπισμού της πρόσληψης τροφής το καθιστά απρόθυμο να απελευθερώσει συσσωρευμένο λίπος για να διατηρήσει ορισμένα αποθέματα ενέργειας.

Είναι πολύ καλύτερο να κάψετε περισσότερες θερμίδες παρά να μειώσετε την πρόσληψη χωρίς να αλλάξετε αυτό που καίμε.

Οι θερμίδες μπορούν να μετατραπούν σε λίπος, αλλά περισσότεροι παράγοντες τις επηρεάζουν

Πρέπει να σταματήσετε να σκέφτεστε μόνο τις θερμίδες και να αρχίσετε να σκέφτεστε την ποιότητα του φαγητού που τρώτε, τη θρεπτική του σύνθεση ή τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύετε και τρώτε.

Επιπλέον, πρέπει να θυμόμαστε ότι όλες οι πτυχές που επηρεάζουν το ορμονικό μας σύστημα, όπως η άσκηση, ο ύπνος ή το άγχος, έχουν επίσης αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται και αποθηκεύει θερμίδες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bentley R.A, et al. U.S. obesity as delayed effect of excess sugar. Economics and Human Biology. Enero 2020.
 • Howell S, Kones R. “Calories in, calories out” and macronutrient intake: the hope, hype, and science of calories. Perspective. Noviembre 2017. 313(5): E608-E612.
 • Leaf A, et al. The Effects of Overfeeding on Body Composition: The Role of Macronutrient Composition – A Narrative Review. International Journal of Exercise Science. Diciembre 2017. 10(8):1275-1296.
 • Osilla E, Sharma S. Calories. Stat Pearls Publishing. Enero 2020.
 • Pérez Martínez P et al. Lifestyle recommendations for the prevention and management of metabolic syndrome: an international panel recommendation. Nutrition Reviews. Mayo 2017. 75(5):307-326.
 • Poti J.M et al. Ultra-processed Food Intake and Obesity: What Really Matters for Health – Processing or Nutrient Content?. Current Obesity Reports. Diciembre 2017.6(4):420-431.
 • Prinz Ph. The role of dietary sugars in health: molecular composition or just calories?. European Journal of Clinical Nutrition. Febrero 2019. 73(9):1216-1223.
 • Srour B, et al. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé). British Medical Journal . Mayo 2019.
 • Veldhorst M, et al. Gluconeogenesis and Energy Expenditure After a High-Protein, Carbohydrate-Free Diet. American Journal of Clinical Nutrition. Setiembre 2009. 90(3):519-526.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.