Θλάση μυών: Συμπτώματα και θεραπείες

Θλάση μυών εμφανίζεται όταν υπάρχει υπερφόρτωση σε έναν μυ. Συνήθως οφείλεται στην καταπόνηση του σώματος από υπερβολική άσκηση.
Θλάση μυών: Συμπτώματα και θεραπείες
Alejandro Duarte

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Τελευταία ενημέρωση: 14 Ιουλίου, 2020

Θλάση μυών, που συνήθως ονομάζεται μυϊκό τράβηγμα, είναι το μερικό ή πλήρες σχίσιμο της μυοτεδινικής σύνδεσης, η οποία είναι η ζώνη μετάβασης μεταξύ του μυός και του τένοντα. Όταν ένας μυς υποβάλλεται σε υπερβολική άσκηση, οδηγείται σε θραύση μυϊκών ινών. Οι γειτονικές δομές, όπως οι τένοντες ή τα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί επίσης να επηρεαστούν. Στη συνέχεια, εμφανίζεται μώλωπας στην περιοχή που έχει υποστεί ζημιά.

Αυτοί οι τραυματισμοί οφείλονται σε μια δυναμική υπερφόρτωση, που συχνά συνοδεύεται από ξαφνικές αλλαγές στην ένταση και τη θέση. Αυτό οφείλεται συνήθως στη συχνή υπερβολική προσπάθεια σε αθλήματα υψηλής έντασης όπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Πρέπει να παίρνουμε συμπλήρωμα βιταμίνης D;

Συνολικά, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί βαθμοί μυϊκής καταπόνησης ανάλογα με το επίπεδο του τραυματισμού:

  • Ήπια ή πρώτου βαθμού θλάση μυών: Πρόκειται για μια μικροσκοπική διάσπαση των μυϊκών ινών. Ωστόσο, ο τένοντας και τα παρακείμενα αιμοφόρα αγγεία παραμένουν αβλαβή.
  • Μέτρια μυϊκή θλάση μυών ή δευτέρου βαθμού: Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει μερική θραύση των μυϊκών ινών και των παρακείμενων συνδέσμων. Στη συνέχεια, εμφανίζεται μώλωπας ως αποτέλεσμα των σπασμένων αιμοφόρων αγγείων. Εδώ διακυβεύεται η κινητικότητα της πληγείσας περιοχής.
  • Σοβαρή ή θλάση μυών τρίτου βαθμού: Αυτή είναι η πλήρης διάσπαση των μυϊκών ινών και των συνδέσμων με ολική ή σχεδόν συνολική απώλεια λειτουργίας. Για το λόγο αυτό, θα εμφανιστεί ένας ορατός μώλωπας και φλεγμονώδης αντίδραση.

Θλάση μυών

θλάση μυών
Υπάρχουν πολλές σπασμένες ίνες σε έναν τραβηγμένο μυ.

Τα συμπτώματα ενός τραβηγμένου μυ εξαρτώνται από τον βαθμό θραύσης των μυϊκών ινών. Επομένως, θα προχωρήσουμε στην ταξινόμησή τους σύμφωνα με το επίπεδο του τραυματισμού:

  • Πρώτος βαθμός: Σε αυτήν την περίπτωση, δεν υπάρχει απώλεια λειτουργικότητας και διατηρείται η πλήρης κινητικότητα της τραυματισμένης περιοχής. Υπάρχει μόνο μικρή φλεγμονή που συνοδεύεται από κάποια δυσφορία. Ωστόσο, μπορεί να μην τον καταλάβετε έως ότου τελειώσει η σωματική δραστηριότητα ή ακόμα και την επόμενη μέρα.
  • Δεύτερος βαθμός: Σε αυτήν την περίπτωση, η λειτουργία επηρεάζεται εν μέρει και υπάρχει απώλεια κινητικότητας. Επίσης, υπάρχει πόνος όταν ακουμπάτε την πληγείσα περιοχή και επίσης φλεγμονή και αιμάτωμα. Συνήθως, ο ασθενής καταλαβαίνει τον τραυματισμό μόλις συμβεί και πρέπει να σταματήσει τη σωματική δραστηριότητα.
  • Τρίτος βαθμός: Πρόκειται για τη μερική ή ολική απώλεια κινητικότητας στην πληγείσα περιοχή. Υπάρχει μώλωπας και αιμάτωμα, καθώς και πολύς πόνος. Το άτομο παρατηρεί τον τραυματισμό αμέσως. Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει ανωμαλίες στον μυϊκό ιστό.

Θεραπεία

Η θεραπεία για μια θλάση των μυών θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από την εμφάνιση του τραυματισμού, καθώς και από το βαθμό θραύσης των μυϊκών ινών. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να εφαρμόσετε πάγο για να μειώσετε τον πόνο.

Οι κύριες θεραπείες που εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση είναι:

Πρώτου βαθμού

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, θα πρέπει να εφαρμόσετε πάγο στην πληγείσα περιοχή, και θα πρέπει επίσης να ξεκουραστείτε, να ανυψώσετε το μυ και να κάνετε ισομετρικές ασκήσεις. Όλα αυτά θέτουν τον μυ σε ένταση χωρίς να χρειάζεται να τον μετακινήσουν.

Στη συνέχεια, θα χρειαστείτε κάποια ήπια έως μέτρια σωματική δραστηριότητα με στόχο την προοδευτική επιστροφή στην κανονικότητα. Μερικές από τις προτεινόμενες δραστηριότητες περιλαμβάνουν ασκήσεις στην πισίνα, απαλό τέντωμα και ελαφριά ανύψωση. Η εφαρμογή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων δεν είναι συνήθως απαραίτητη, καθώς ο πόνος είναι ήπιος.

Θλάση μυών δεύτερου βαθμού

Πόνο σε γόνατο
Ο πάγος, η συμπίεση και οι προσαρμοσμένες ασκήσεις είναι οι κοινές συστάσεις για μια θλάση.

Όπως στην περίπτωση της ήπιας καταπόνησης, πρέπει να εφαρμόσετε πάγο και να συμπιέσετε την πληγείσα περιοχή κατά τις πρώτες 2-3 ημέρες. Επίσης, ξεκουραστείτε και διατηρήστε το μυ ανυψωμένο. Από την τέταρτη ημέρα, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε ισομετρικές ασκήσεις. Κάντε τις προσεκτικά και σταματήστε τη δραστηριότητα εάν αισθάνεστε πόνο.

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι γιατροί συνήθως συνιστούν μέτρια σωματική δραστηριότητα μέχρι να ανακάμψετε πλήρως την κινητικότητά σας. Μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα για τη θεραπεία της φλεγμονής και του πόνου.

Τρίτου βαθμού

Τις πρώτες μέρες, θα πρέπει να ακολουθήσετε το ίδιο πρωτόκολλο που αναφέραμε παραπάνω. Θα χρειαστείτε πλήρη ξεκούραση και αν πρέπει να περπατήσετε, κάντε το με πατερίτσες, ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού σας.

Αργότερα, μπορείτε να κάνετε σταδιακά ισομετρικές ασκήσεις από τη δεύτερη εβδομάδα. Στη συνέχεια, μπορείτε να ενσωματώσετε τη σωματική δραστηριότητα σταδιακά, έως ότου ανακάμψετε πλήρως, γεγονός που θα πρέπει να συμβεί περίπου την τέταρτη εβδομάδα. Οι γιατροί, πιθανότατα, θα συστήσουν τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Σε όλες τις περιπτώσεις, το πιο σημαντικό είναι να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.