Οι θρεπτικές ιδιότητες του σόργου και πώς να το χρησιμοποιείτε

Σήμερα, θα ανακαλύψουμε τις θρεπτικές ιδιότητες του σόργου, ένα δημητριακό χωρίς γλουτένη το οποίο μπορείτε να συμπεριλάβετε στις συνταγές σας. Μάθετε τα πάντα σε αυτό το άρθρο!
Οι θρεπτικές ιδιότητες του σόργου και πώς να το χρησιμοποιείτε
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα, θέλουμε να σας μιλήσουμε για τις θρεπτικές ιδιότητες του σόργου οι οποίες είναι όμοιες με αυτές πολλών άλλων δημητριακών. Επίσης, θα σας πούμε πώς να το χρησιμοποιείτε στην κουζίνα.

Το σόργο είναι ένα δημητριακό το οποίο είναι κατάλληλο για απευθείας κατανάλωση από τους ανθρώπους, αλλά και για την παραγωγή αλκοολούχων ροφημάτων. Επίσης, χρησιμοποιείται για το τάισμα ζώων καθώς έχει υψηλή θρεπτική πυκνότητα.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το σόργο το συναντάμε σπάνια στη διατροφή των ανθρώπων στις Δυτικές χώρες. Ωστόσο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας, καθώς είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες και ίνες.

Οι θρεπτικές ιδιότητες του σόργου

Όπως αναφέραμε ήδη, το σόργο περιέχει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων. Ειδικότερα, 72 γραμμάρια ανά 100 γραμμ. προϊόντος.

Από ενεργειακής άποψης, προμηθεύει με 329 χιλιοθερμίδες και 10,6 γραμμ. πρωτεΐνες. Τα λίπη είναι αρκετά λιγότερα καθώς περιέχει μόνο 3,4 γραμμ. λιπιδίων ανά 100 γραμμ. προϊόντος.

Μεταξύ των μικροθρεπτικών, ξεχωρίζουν η βιταμίνη Β3 με 3,7 χιλιόγραμμα και η βιταμίνη Β9 με 20 χιλιόγραμμα. Έχει μόνο 2 χιλιόγραμμα νατρίου και έτσι είναι κατάλληλο για άτομα με υπέρτασηΕίναι επίσης πιθανό να βρείτε στο εσωτερικό του μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, και φώσφορο.

Καρποί σόργου
Το σόργο περιέχει ίνες και ορισμένα μέταλλα. Το κάλιο και το ασβέστιο είναι μέρος της σύνθεσής του και μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία των οστών και της καρδιάς.

Τα οφέλη του σόργου

Χάρη στις θρεπτικές ιδιότητες του σόργου το σώμα μπορεί να ωφεληθεί αρκετά. Θα σας μιλήσουμε γι’ αυτά τα οφέλη και τη θέση της επιστήμης πάνω σε αυτό.

Οι ιδιότητες του σόργου: Μειώνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας

Οι ίνες έχει αποδειχθεί ότι είναι το συστατικό-κλειδί για τη διατήρηση της υγείας του πεπτικού. Οι ίνες μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας αυξάνοντας το μέγεθος των κοπράνων και την κινητικότητα στο έντερο, προάγοντας την ταχύτητα της διαμετακόμισης.

Αυτό γίνεται με τη διέγερση των μηχανοϋποδοχέων που βρίσκονται στα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος, και οι οποίοι στέλνουν ένα σήμα που ενεργοποιεί εντονότερες περισταλτικές κινήσεις.

Οι ιδιότητες του σόργου: Ελέγχει την πίεση

Η υψηλή πρόσληψη νατρίου έχει αρνητική επίπτωση στην πίεση του αίματος. Όμως, οι ιδιότητες του καλίου με την αντίθετη επίδραση είναι ενδιαφέρουσες για την εξισορρόπηση της πίεσης.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cardiology, αυτό το μέταλλο είναι στην πραγματικότητα ένας μειωτής της πίεσης. Τα καλά νέα είναι ότι το σόργο περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου. Γι’ αυτόν τον λόγο, ίσως είναι καλή ιδέα να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας αν έχετε κάποια καρδιακή πάθηση.

Οι ιδιότητες του σόργου: Αυξημένη οστική πυκνότητα

Το ασβέστιο είναι ένα από τα στοιχεία που καθορίζουν την οστική πυκνότητα. Υπάρχουν αποδείξεις που λένε πως η απορρόφησή του σε εντερικό επίπεδο είναι πολύ μεγαλύτερη όταν υπάρχει επαρκής ποσότητα βιταμίνης D.

Σε κάθε περίπτωση, η σωστή πρόσληψη αυτού του μετάλλου μέσω της διατροφής, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης. Το σόργο περιέχει ασβέστιο στο εσωτερικό του, έτσι η συμπερίληψή του στη διατροφή θεωρείται θετική για την υγεία των οστών.

Οι αντενδείξεις του σόργου

Το σόργο περιέχει μια ουσία, υδροκυανικό οξύ, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Προς αποφυγή προβλημάτων, θα πρέπει ν’ αποφεύγετε την κατανάλωση των φύλλων και των βλαστών καθώς αυτά έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση αυτής της τοξικής ουσίας.

Επίσης, καλή ιδέα είναι να το μαγειρεύετε για 45 λεπτά ώστε να απενεργοποιήσετε ό,τι έχει απομείνει από την ουσία. Διαφορετικά, μπορεί να προκληθούν προβλήματα όπως πονοκέφαλοι.

Ομοίως, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν αναπτύξει αλλεργία σε αυτό το τρόφιμο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να το βγάλετε από τη διατροφή σας λόγω των αντιδράσεων που προκαλεί οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις όπως και σε ένα σοκ.

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σόργο στη μαγειρική;

Το σόργο χρησιμοποιείται στη μαγειρική όπως και κάθε άλλο δημητριακό. Ο καλύτερος τρόπος για να το μαγειρέψετε είναι με νερό για τουλάχιστον 45-60 λεπτά, όπως αναφέραμε ήδη, σε μέτρια φωτιά.

Έπειτα, μπορείτε να το συνοδεύσετε με κρέας, να το προσθέσετε σε μια σάλτσα, ή να το βάλετε σε μια σαλάτα. Είναι σημαντικό να μην ξεπεράσετε τον χρόνο μαγειρέματος ώστε να μην αποκτήσει υφή όμοια με αυτή της τσίχλας.

Σόργο σε μπολ μαγειρεμένο
Το σόργο μπορεί να χρησιμεύσει στη διατροφή των ατόμων με κοιλιοκάκη.

Το σόργο είναι μια εναλλακτική λύση χωρίς γλουτένη

Το σόργο είναι ένα δημητριακό το οποίο μπορεί να εκτελέσει τις λειτουργίες πολλών δημητριακών αν το εντάξετε στη διατροφή σας.

Έχει το πλεονέκτημα να μην περιέχει γλουτένη στη σύνθεσή του, έτσι είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία ή κοιλιοκάκη. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε ορισμένα μέτρα όταν το μαγειρεύετε για ν’ αποφύγετε την τοξικότητά του.

Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να λάβετε ίνες, και να εξασφαλίσετε την επαρκή κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων με χαμηλή γλυκαιμική αξία. Συνδυάζεται καλά με σάλτσες και είναι καταπληκτική γαρνιτούρα.

Τώρα που γνωρίζετε τις θρεπτικές ιδιότητες του σόργου, τι περιμένετε; Κάντε μια δοκιμή!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16
  • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135.
  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13.
  • Quiroga, Patricia N., and Valentina Olmos. “Revisión de la toxicocinética y la toxicodinamia del ácido cianhídrico y los cianuros.” Acta toxicológica argentina 17.1 (2009): 20-32.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.