Θυροξίνη: Τι είναι και ποιες είναι οι λειτουργίες της;

Οι θυρεοειδικές ορμόνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον κυτταρικό μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας. Μία από αυτές τις ορμόνες είναι η θυροξίνη, η οποία έχει συγκεκριμένες ιδιότητες που της επιτρέπουν να επιτελεί τη λειτουργία της.
Θυροξίνη: Τι είναι και ποιες είναι οι λειτουργίες της;
Leidy Mora Molina

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Τελευταία ενημέρωση: 14 Απριλίου, 2022

Η θυροξίνη είναι μία από τις πιο σημαντικές ορμόνες του ανθρώπινου σώματος. Οι ορμόνες είναι ουσίες που συντίθενται στους αδένες και η κύρια λειτουργία τους είναι η διατήρηση της ομοιόστασης ή της ισορροπίας του οργανισμού μας. Δυστυχώς, ποικίλες ασθένειες σχετίζονται με αυτές τις ουσίες.

Οι περισσότερες από τις παθήσεις οφείλονται σε σφάλμα στις διαδικασίες σύνθεσης ή απελευθέρωσης. Αυτό έχει ως συνέπεια να μεταβάλλεται η συγκέντρωσή τους στην κυκλοφορία του αίματος και να μην επιτελούν σωστά τη λειτουργία τους.

Τι είναι η θυροξίνη;

Γνωστή και ως τετραιωδοθυρονίνη ή Τ4, η θυροξίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το ιώδιο, η οποία συντίθεται και απελευθερώνεται από έναν αδένα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Έχει μια ιδιαίτερη χημική δομή, η οποία αποτελείται από τη συμπύκνωση του αμινοξέος τυροσίνη και την προσθήκη 2 ατόμων ιωδίου.

Η ποσότητα της Τ4 που παράγεται σε αυτόν τον αδένα είναι πολύ μεγαλύτερη από άλλες συντιθέμενες ορμόνες, αλλά δεν είναι πολύ δραστική βιολογικά. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η θυροξίνη συμπεριφέρεται σαν μια περιφερική προορμόνη, δηλαδή αποκτά την ενεργή της μορφή με ενζυμική δράση.

Επίσης, ο υποθάλαμος και η υπόφυση ρυθμίζουν την έκκριση της τετραϊωδοθυρονίνης. Και οι δύο δομές συνθέτουν ουσίες ικανές να διεγείρουν ή να αναστέλλουν την απελευθέρωση της Τ4, ανάλογα με τις απαιτήσεις του οργανισμού.

Ποιος αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή της θυροξίνης;

Αρχικά, ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και την απελευθέρωση της θυροξίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Βρίσκεται στο πίσω μέρος του λαιμού, ακριβώς κάτω από το λάρυγγα και μπροστά από την τραχεία. Η ανατομία του θυρεοειδούς μοιάζει με ασπίδα. Αποτελείται από δύο λοβούς που βρίσκονται εκατέρωθεν της τραχείας και ενώνονται με μια κεντρική περιοχή που ονομάζεται ισθμός.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο αδένας αυτός ζυγίζει περίπου 20 γραμμάρια και συνήθως δεν είναι ψηλαφητός. Η κύρια λειτουργία του είναι η παραγωγή διαφόρων ορμονών, μεταξύ των οποίων η Τ4 ή θυροξίνη και η Τ3 ή τριιωδοθυρονίνη είναι οι πιο σημαντικές.

Ωστόσο, εξειδικευμένες δομές στον θυρεοειδή αδένα που ονομάζονται θυλάκια είναι υπεύθυνες για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Στο κέντρο αυτών των θυλακίων βρίσκεται μια κολλοειδής ουσία που περιέχει όλα τα απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών. Ως τέτοια ουσία, το κολλοειδές περιέχει ένζυμα, ιώδιο, τυροσίνη και μια ειδική πρωτεΐνη: τη θυρεοσφαιρίνη.

Θυροξίνη: Τι είναι και ποιες είναι οι λειτουργίες της;
Ο θυρεοειδής αδένας έχει δύο λοβούς και μια κεντρική περιοχή που τους συνδέει και ονομάζεται ισθμός.

Ποια είναι η λειτουργία αυτής της ορμόνης;

Η κύρια λειτουργία των θυρεοειδικών ορμονών σχετίζεται με τον μεταβολισμό και την ανάπτυξη του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, η θυροξίνη είναι λιγότερο ενεργή και έχει μεγαλύτερο χρόνο ημιζωής από την τριιωδοθυρονίνη. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν την Τ4 την ιδανική ουσία για τη διατήρηση ενός σταθερού αποθέματος.

Σε γενικές γραμμές, η τριιωδοθυρονίνη είναι η ενεργή μορφή των θυρεοειδικών ορμονών, ενώ η θυροξίνη λειτουργεί ως το απόθεμα του πλάσματος. Όταν ο οργανισμός έχει χαμηλά επίπεδα Τ3, διάφορα ένζυμα στους περιφερικούς ιστούς αποσπούν ένα άτομο ιωδίου από τη θυροξίνη, μετατρέποντάς την στην ενεργό μορφή της.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • García-García C. Fisiología tiroidea. Med Int Méx. 2016 September;32(5):569-575.
  • Esteva E. Trastornos tiroideos: tratamiento. Offarm. 2010; 29(6): 61-67.
  • Gómez-Meléndez GA, RuizBetanzas R, Sánchez Pedraza V, Segovia-Palomo A y col. Hipotiroidismo. Med Int Mex 2010;26(5):462-471.
  • Ibáñez Toda L, Marcos Salas MV. Actualización en patología tiroidea. En: AEPap (ed.). Curso de Actualización Pediatría 2017. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2017: 161-74.
  • Louzada RA, Carvalho DP. Similarities and Differences in the Peripheral Actions of Thyroid Hormones and Their Metabolites. Front Endocrinol (Lausanne). 2018;9:394.
  • Köhrle J. Thyroid Hormones and Derivatives: Endogenous Thyroid Hormones and Their Targets. Methods Mol Biol. 2018;1801:85-104.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.