Τι είναι η αλογοουρά και ποιες χρήσεις της την καθιστούν ωφέλιμη;

Η αλογοουρά είναι γνωστή για τις διουρητικές της ιδιότητες, αλλά τα οφέλη για το σώμα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτό. Είναι εξίσου καλό για τα εσωτερικά σας όργανα, όπως και για τα εξωτερικά.
Τι είναι η αλογοουρά και ποιες χρήσεις της την καθιστούν ωφέλιμη;
Karla Henríquez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karla Henríquez.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τι είναι η αλογοουρά; Η αλογοουρά είναι ένα φυτό με πολλά φαρμακευτικά και θεραπευτικά οφέλη. Το όνομα του φυτού προέρχεται από το γεγονός ότι αυτό μοιάζει με την ουρά ενός αλόγου.

Για να σας εξηγήσουμε όλα τα σπουδαία πράγματα που μπορεί να προσφέρει αυτό το φυτό στην υγεία σας,  θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τις σπουδαίες χρήσεις και ιδιότητές του. Αυτές κυμαίνονται από αντιφλεγμονώδεις για πληγές και μώλωπες, έως και σε κρέμες και προετοιμασίες για την καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης.

Η αλογοουρά αναπτύσσεται με φυσικό τρόπο κοντά σε πηγές νερού: έλη, λίμνες, ποτάμια. Είναι γνωστό ότι είναι ένα προϊστορικό φυτό το οποίο στις μέρες μας είναι κοινό σε διάφορα μέρη του πλανήτη που καλύπτουν μεγάλες περιοχές της Ασίας, της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Βόρειας Αμερικής.

Η αλογοουρά ξεχωρίζει για την παροχή των πολλαπλών πλεονεκτημάτων για πολλές καταστάσεις.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας προσφέρουμε πλήθος πληροφοριών σχετικά με τις χρήσεις της, τη σύστασή της και πολλά άλλα!


Τι είναι η αλογοουρά και πού χρησιμεύει;


Τι είναι η αλογοουρά

Η αλογοουρά είναι ένας τύπος φυτού που δεν σταματά ποτέ να αναπτύσσεται. Βασικά, δεν ακολουθεί έναν κύκλο ανάπτυξης ως αποτέλεσμα των εποχών ή του τόπου όπου φύεται. Οι ρίζες της πηγαίνουν πολύ βαθιά μέσα στο έδαφος και ο τρόπος που φύονται τα βλαστάρια της είναι πολύ χαρακτηριστικός σε αυτό το είδος φυτού.

Μεταξύ των ιδιοτήτων που αποδίδονται στην αλογοουρά είναι οι ακόλουθες :

 • Βοηθά στην αναγέννηση του δέρματος.
 • Είναι ένα ισχυρό φυσικό αποτοξινωτικό.
 • Έχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης D και Ε.
 • Περιέχει πρωτεΐνες και αμινοξέα (απαραίτητα για την παρασκευή αντιγηραντικών αλοιφών ή κρεμών).
 • Είναι γνωστό ως ένας αντισηπτικός και αντιφλεγμονώδης παράγοντας.
 • Είναι χρήσιμο για την υγιή απώλεια βάρους.

Χημική σύνθεση

Συνολικά, το φυτό αυτό περιέχει έναν πλούσιο συνδυασμό χημικών στοιχείων που το καθιστούν ιδανικό για τη θεραπεία πολλών πόνων:

 • Ορυκτά: πυρίτιο, μαγγάνιο, αλουμίνιο και κάλιο.
 • Φυτοθρεπτικά στοιχεία: σαπωνίνη, φυτοστερόλες, φαινολικό οξύ, καφεϊκό οξύ, αλκαλοειδή, τανίνες και βιοφλαβονοειδή.

Οφέλη για την υγεία

Τι είναι η αλογοουρά δερμα

Συνολικά, η αλογοουρά συνιστάται ιδιαίτερα για τη θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας συμπτωμάτων και για την καταπολέμηση προβλημάτων υγείας μικρής έως και μέτριας σοβαρότητας.


Επουλωτική

Χάρη στις ιδιότητές της, συμβάλλει στην επιτάχυνση της θεραπείας των ανοιχτών πληγών. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για εκείνες που παίρνουν περισσότερο χρόνο από ό, τι θα έπρεπε για να επουλωθούν.

Οι πρωτεΐνες που το καθιστούν εφικτό αυτό ονομάζονται “τανίνες”. Δουλεύουν για να ολοκληρώσουν το σχηματισμό ενός νέου, υγιούς ιστού.

Επιπλέον, είναι ένα εξαιρετικό φυσικό στυπτικό και δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα σας.


Αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιακή

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το αιθέριο έλαιο της αλογοουράς καταπολεμά, εξαλείφει και μειώνει την αναπαραγωγή και διάδοση βακτηριδίων όπως είναι το Ε. Coli ή το Salmonella enteritidis.

Επιπλέον, είναι αποτελεσματική ακόμη και για την καταπολέμηση διαφορετικών στελεχών μύκητα, όπως είναι ο  Candida albicans.


Ένα αξιοσημείωτο παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Τα συστατικά της αλογοουράς βοηθούν στην εξουδετέρωση της φλεγμονής στους ιστούς που προκαλείται από οίδημα ή τραύμα.

Επιπλέον, λειτουργεί ως ελαφρύ παυσίπονο ενάντια στον πόνο μέτριας έντασης.

Αισθητική χρήση


αλογοουρά, τσάι

Τώρα γνωρίζετε τις διαφορετικές εφαρμογές της αλογοουράς. Εντούτοις, ίσως τώρα να καταλάβετε από πού ενισχύεται πραγματικά η φήμη αυτού του βοτάνου.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, έχει επίσης πολλά οφέλη για τα μαλλιά και το δέρμα σας.

 • Αυτό το φυτό είναι ιδανικό για την περιποίηση των μαλλιών και την τόνωση της ανάπτυξης τους.
 • Ως φυσικό αντιμυκητιακό, αυτό το φυτό εμποδίζει την εμφάνιση ή τη φθορά της επιδερμίδας και είναι ιδανικό για την ενίσχυση των νυχιών.

Επιπλέον, αναγεννά ακόμη και το δέρμα:

 • Η υψηλή περιεκτικότητά του σε πυρίτιο επιταχύνει τη λειτουργία των κυττάρων του δέρματος ώστε να αναγεννηθούν ταχύτερα.
 • Χάρη στη βιταμίνη D και E που περιέχει, το δέρμα σας θα είναι πιο νεανικό, πιο ελαστικό και πιο υγιές.

Μειονεκτήματα και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Η αλογοουρά είναι ένα υπέροχο φυτό με τόσες πολλές ιατρικές και καλλυντικές χρήσεις. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε σχέση με τη μείξη του φυτού και άλλων φαρμάκων.

Όταν πρόκειται για τη φαρμακευτική αγωγή και την κατάποση της αλογοουράς, δεν συνιστάται να το κάνετε αυτό για περισσότερο από 6 εβδομάδες. Μετά από αυτό το διάστημα, το σώμα αναπτύσσει αντίσταση στα συστατικά του και εξουδετερώνει τα αποτελέσματά του.

Οποιαδήποτε υπερβολική κατανάλωση της αλογοουράς θα έχει επίπτωση στο πεπτικό σύστημα και στον βλεννογόνο του σώματός σας.

Θα πρέπει επίσης να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να αποφεύγετε τη λήψη του αν έχετε αλλεργία στην ασπιρίνη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bährle-Rapp, M., & Bährle-Rapp, M. (2010). Equisetum arvense. In Springer Lexikon Kosmetik und Körperpflege. https://doi.org/10.1007/978-3-540-71095-0_3622
 • Radulović, N., Stojanović, G., & Palić, R. (2006). Composition and antimicrobial activity of Equisetum arvense L. essential oil. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1815
 • Sandhu, N. S., Kaur, S., & Chopra, D. (2010). Equietum arvense: Pharmacology and phytochemistry – a review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.