Τι είναι τα ιερά νεύρα και ποιες είναι οι λειτουργίες τους;

Τα ιερά νεύρα είναι μια ομάδα πέντε νωτιαίων νεύρων που βγαίνουν από τον νωτιαίο μυελό και εξέρχονται από το ιερό οστό. Πρόκειται για ένα σύνολο δομών που αποτελούν το κατώτερο τμήμα του νωτιαίου μυελού.
Τι είναι τα ιερά νεύρα και ποιες είναι οι λειτουργίες τους;
Mariel Mendoza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιανουαρίου, 2023

Τα ιερά νεύρα είναι μια ομάδα πέντε νωτιαίων νεύρων που ξεκινούν από τον νωτιαίο μυελό και εξέρχονται από το ιερό οστό. Πρόκειται για ένα σύνολο δομών που αποτελούν το κατώτερο τμήμα του νωτιαίου μυελού.

Ονομάζονται ανάλογα με το σπόνδυλο με τον οποίο σχετίζονται, αν και είναι ενωμένα μεταξύ τους για να σχηματίσουν το ιερό οστό.

Τα ιερά νεύρα

Τα ιερά νεύρα είναι 5 ζεύγη νωτιαίων νεύρων. Αποτελούν μέρος του σωματικού νευρικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν συνολικά 31 ζεύγη νωτιαίων νεύρων, τα οποία “απλώνονται” σε ολόκληρο το σώμα εκτός από το κεφάλι και ορισμένες περιοχές του αυχένα.

Επιτυγχάνουν το σκοπό τους επειδή περιέχουν μια αισθητική ρίζα, η οποία είναι υπεύθυνη για την ευαισθησία της περιοχής που βρίσκονται, και μια κινητική ρίζα, η οποία επιτρέπει στους μύες να συσπώνται. Τα νωτιαία νεύρα είναι τα εξής:

 • 8 ζεύγη αυχενικών νεύρων (C1-C8)
 • 12 ζεύγη θωρακικών νεύρων (Τ1-Τ12)
 • 5 ζεύγη ιερών νεύρων (S1-S5)
 • 5 ζεύγη οσφυϊκών νεύρων (L1-L5)
 • 1 ζεύγος κοκκυγικών νεύρων

Χαρακτηριστικά των ιερών νεύρων

Los nervios sacros son importantes
Χωρίς την παρουσία των σπονδυλικών νεύρων, η ανθρώπινη φυσιολογία όπως την ξέρουμε δεν θα ήταν δυνατή.

Τα ιερά νεύρα έχουν μια σειρά χαρακτηριστικών που είναι τυπικά των σπονδυλικών νεύρων. Ας δούμε ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Κατ’ αρχάς, είναι μικτά, δηλαδή τόσο αισθητικά όσο και κινητικά.

Από την άλλη πλευρά, όλοι οι κλάδοι της κοιλιάς, εκτός από τους θωρακικούς (Τ1 έως Τ12), σχηματίζουν διαφορετικούς κλάδους που είναι γνωστοί ως νευρικά πλέγματα. Τα πλέγματα αυτά εμφανίζονται στην αυχενική, τη βραχιόνιο και την οσφυϊκή περιοχή.

Μέσα σε αυτούς τους διασυνδεδεμένους κλάδους, οι ίνες που προέρχονται από τους κοιλιακούς κλάδους διασταυρώνονται και ανακατανέμονται έτσι ώστε κάθε κλάδος που προκύπτει να περιέχει ίνες από διαφορετικά νωτιαία νεύρα. Επιπλέον, οι ίνες που προέρχονται από κάθε κοιλιακό κλάδο ταξιδεύουν στην περιφέρεια του σώματος μέσω διαφορετικών διαδρομών στους κλάδους.

Για το λόγο αυτό, οι μύες όλων των άκρων μας θα λάβουν νεύρωση από περισσότερα από ένα νωτιαία νεύρα. Κατά συνέπεια, εάν υπάρξει βλάβη σε ένα από τα τμήματα του νωτιαίου μυελού ή σε μία από τις ρίζες, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στο άκρο.

Ανατομία των ιερών νεύρων

Τα ιερά νεύρα ξεκινούν από τον νωτιαίο μυελό και διέρχονται από τα σπονδυλικά στόμια του ιερού οστού. Τόσο οι κινητικές όσο και οι αισθητικές ρίζες συγκλίνουν έξω από το σπονδυλικό γάγγλιο και εξέρχονται μαζί σε δύο κλάδους:

 • Οπίσθια: Αυτά εξέρχονται από το οπίσθιο ιερό τρήμα και αποτελούν τους οπίσθιους κλάδους των ιερών νεύρων.
 • Πρόσθια: Βγαίνουν από το πρόσθιο ιερό τρήμα και συνεισφέρουν κλάδους στο ιερό πλέγμα και στο ιεροκοκκυγικό πλέγμα.

Όσον αφορά τα ιερά νεύρα S3 και S4, διαθέτουν ίνες που ενώνονται με το κατώτερο υπογαστρικό πλέγμα, το οποίο καταλήγει στα παρακάτω όργανα:

 • Στο κατιόν και το σιγμοειδές κόλον
 • Στο ορθό
 • Στα γεννητικά όργανα, εσωτερικά και εξωτερικά
 • Στην ουροδόχο κύστη
 • Στην ουρήθρα

Οπίσθιος κλάδος των ιερών νεύρων

Πρόκειται για 4 μικρές νευρικές διαιρέσεις που γίνονται ακόμη μικρότερες όσο απομακρύνονται από το σημείο προέλευσής τους. Εκφύονται, με εξαίρεση τον τελευταίο έσω κλάδο, από τους οπίσθιους ιερούς κόλπους.

Πρόσθιος κλάδος των ιερών νεύρων

Όσον αφορά τους πρόσθιους κλάδους αυτών των νεύρων, σχηματίζονται στο ιερό πλέγμα. Αυτό παρέχει νεύρωση στην πύελο και τα κάτω άκρα. Οι ρίζες και οι ίνες που προέρχονται από τα πρόσθια ιερά νεύρα (S4 και S5) ενώνονται με το κοκκυγικό νεύρο και σχηματίζουν, όπως είδαμε, το ιεροκοκκυγικό πλέγμα.

Τέλος, καταλήγει να σχηματίζει το ανελκτήριο νεύρο, το οποίο δημιουργεί νεύρα στο δέρμα της πρωκτικής περιοχής και την ιεροκοκκυγική άρθρωση.

Ιερά νεύρα: Λειτουργίες

Sacral nerves.
Η απλή πράξη του να πάτε στην τουαλέτα απαιτεί την ενεργό συμμετοχή των ιερών νεύρων για τη σύσπαση και τη χαλάρωση των σφιγκτήρων.

Η λειτουργία του παρασυμπαθητικού συστήματος συνίσταται στη χαλάρωση των σφιγκτήρων και στη σύσπαση των μυϊκών τοιχωμάτων. Με τον τρόπο αυτό, προκαλούν την ούρηση, την αφόδευση και τη στύση των γεννητικών οργάνων.

Επιπλέον, οι ίνες μεταφέρουν αισθητικά σήματα, όπως ο πόνος και η αίσθηση πληρότητας, τόσο από την ουροδόχο κύστη όσο και από το ορθό. Επίσης, η διέγερση του ιερού νεύρου είναι μία από τις ιατρικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακράτειας κοπράνων.

Εν ολίγοις, πρόκειται για δομές ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, όπως όλες οι άλλες του νευρικού συστήματος. Η γνωριμία με την ανθρώπινη ανατομία μας βοηθά να κατανοήσουμε την υγεία μας από μια διαφορετική οπτική γωνία και να τη φροντίζουμε σωστά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.