Τι είναι το Love Bombing και πώς να το εντοπίσετε

Το love bombing μας κάνει να γαντζωνόμαστε συναισθηματικά σε τοξικές και ανισόρροπες σχέσεις. Μάθετε τι είναι και πώς να το αποφύγετε εδώ.
Τι είναι το Love Bombing και πώς να το εντοπίσετε
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Απριλίου, 2023

Όταν γνωρίζουμε κάποιον ερωτικά ή ξεκινάμε μια νέα σχέση, τα συναισθήματα είναι έντονα. Υπάρχει έντονο πάθος και ενθουσιασμός. Είναι φυσιολογικό και οι δύο να δείχνουν την επιθυμία να κατακτήσουν τον άλλον και να περάσουν πολύ χρόνο μαζί. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις οι συμπεριφορές αυτές είναι ακραίες και δεν ανταποκρίνονται σε μια γνήσια αγάπη, αλλά σε μια προσπάθεια χειραγώγησης. Αυτό είναι γνωστό ως “love bombing”.

Πρόκειται για μια στρατηγική που χρησιμοποιείται ευρέως από αιρέσεις και καταναγκαστικές οργανώσεις για να αιχμαλωτίσουν και να αποκτήσουν εξουσία πάνω στους οπαδούς τους. Δυστυχώς, είναι επίσης παρούσα στις σχέσεις, ειδικά σε αυτές που δημιουργούνται με ένα ναρκισσιστικό άτομο.

Δεδομένου ότι οι συνέπειές της στην ψυχική υγεία και τη συναισθηματική ευημερία είναι σοβαρές, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε σε τι συνίσταται το love bombing, ώστε να προστατευτούμε και να φύγουμε εγκαίρως.

Τι είναι το love bombing;

A person love bombing via their phone.
Οι μεγάλες χειρονομίες αγάπης στην αρχή μιας σχέσης μπορεί να αποτελέσουν λόγο συναγερμού.

Το love bombing είναι μια τακτική συναισθηματικής χειραγώγησης που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές για να αποπλανήσουν και να κυριαρχήσουν στα θύματά τους. Συνίσταται, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, στον βομβαρδισμό τους με συνεχείς εκδηλώσεις στοργής, κολακείας, προσοχής και επιδοκιμασίας προκειμένου να τους αγκιστρώσουν συναισθηματικά.

Όλοι μας λαχταρούμε να νιώθουμε ότι μας βλέπουν, μας αγαπούν και μας εκτιμούν. Η συναισθηματική σύνδεση και το ανήκειν είναι εγγενείς ανθρώπινες ανάγκες. Επομένως, όταν αυτή η ανάγκη είναι μεγάλη, μπορούμε να γίνουμε εύκολη λεία για αυτού του είδους τα άτομα που είναι ειδικοί στο να παίζουν με τις αδυναμίες μας.

Το love bombing ξεκινά ουσιαστικά από τη στιγμή που οι δύο άνθρωποι συναντιούνται και φαίνεται ότι η σχέση κυλάει γρήγορα και μαγικά. Υπάρχουν συνεχή μηνύματα, κομπλιμέντα, εκδηλώσεις αγάπης, δώρα….. Το άτομο μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή στο σπίτι σας ή όπου αλλού βρίσκεστε με τη δικαιολογία ότι θέλει να περάσει περισσότερο χρόνο μαζί σας, μπορεί να στείλει λουλούδια και γράμματα στο χώρο εργασίας σας.

Με λίγα λόγια, σας κάνει να αισθάνεστε τόσο ξεχωριστοί, τόσο σημαντικοί και τόσο αγαπητοί που νομίζετε ότι είναι φυσικό να δοθείτε ολοκληρωτικά σε αυτή τη σχέση χωρίς να σκέφτεστε πολύ. Ειδικά, αν η αυτοεκτίμησή σας είναι χαμηλή ή δεν διανύετε την καλύτερη στιγμή σας.

Love bombing: Μια διαδικασία τριών σταδίων

Ωστόσο, αυτό το φαινομενικό ειδύλλιο δεν διαρκεί πολύ και αργά ή γρήγορα προχωρούν σε νέες δυναμικές. Ας έχουμε κατά νου ότι ο στόχος είναι να καλοπιάσουν και να κατακτήσουν το θύμα, προκειμένου να το χειραγωγήσουν. Έτσι, η διαδικασία στην πραγματικότητα λαμβάνει χώρα στα ακόλουθα τρία μέρη.

Εξιδανίκευση της σχέσης

Σε αυτό το πρώτο στάδιο, η σχέση που αναδύεται φαίνεται ειδυλλιακή. Το θύμα αισθάνεται ότι έχει βρει το τέλειο ταίρι της/του, κάποιον που την/τον αγαπάει και την/τον εκτιμά πραγματικά. Αισθάνεται ευτυχισμένη/ος και ενθουσιασμένη/ος για το πόσο καλά κυλούν όλα, καθώς και για την αγάπη και την προσοχή που λαμβάνει.

Αποδοκιμασία και τιμωρία

Μόλις το άτομο παραδοθεί στη σχέση (λόγω αυτού του βολικού αρχικού love bombing), ο ναρκισσιστής αρχίζει να αποκτά τον έλεγχο. Σε αυτό το στάδιο, κάθε φορά που το θύμα επιδεικνύει οποιαδήποτε “ακατάλληλη” συμπεριφορά, θα τιμωρείται με αποδοκιμασία και εχθρότητα από τον σύντροφό του.

Καθημερινές πράξεις, όπως η συνάντηση με φίλους ή την οικογένεια, ένα συγκεκριμένο χόμπι ή η χρήση της ελευθερίας και της αυτονομίας χωρίς τον σύντροφο, θα αντιμετωπίζονται με θυμό, περιφρόνηση και απόσυρση της στοργής. Όταν το άτομο ζητήσει συγγνώμη, το ειδύλλιο και οι εκδηλώσεις στοργής επιστρέφουν.

Έτσι, το θύμα μαθαίνει (συνειδητά ή ασυνείδητα) να συμπεριφέρεται όπως θέλει ο σύντροφός του. Αρχίζει να περιορίζει τον εαυτό του, να τροποποιεί τον τρόπο ζωής του και να ενεργεί πάντα για να ικανοποιεί τον σύντροφό του. Παραδίδει όλη του τη δύναμη, εγκαταλείπει τα όριά του και απομονώνεται για να κρατήσει απόλυτα ευτυχισμένο αυτόν που ήδη τον εξουσιάζει.

Εξάντληση

Παρά τη συναισθηματική προσκόλληση που δημιουργεί το love bombing, είναι συχνό φαινόμενο αργά ή γρήγορα το θύμα να κουράζεται από τη χειραγώγηση ή την κακομεταχείριση. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να αποφασίσει να τερματίσει οριστικά τη σχέση και να ξεφύγει από αυτή τη δυναμική, αλλά τις περισσότερες φορές πέφτει ξανά στα κόλπα και την εξαπάτηση του συντρόφου και ο κύκλος ξεκινά από την αρχή.

Πώς να εντοπίσετε το love bombing

Bombardeo de amor: ¿qué es y cómo detectarlo?
Ανοίξτε τα μάτια σας για να μπορέσετε να εντοπίσετε το love bombing στις υπερβολικές ρομαντικές χειρονομίες.

Δεν είναι εύκολο να εντοπίσετε το love bombing από την αρχή. Όπως είπαμε, ο ενθουσιασμός και η ένταση είναι συνηθισμένα φαινόμενα στην αρχή κάθε σχέσης. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

  • Τα πράγματα κινούνται πολύ γρήγορα. Το άτομο σας βομβαρδίζει με στοργή, κομπλιμέντα, δώρα ή χειρονομίες. Και, αυτά δεν αντιστοιχούν στο επίπεδο εμπιστοσύνης ή δέσμευσης που έχετε. Φαίνεται να προτρέχει και μπορεί να φαίνεται μαγικό. Αλλά, αν το αιτιολογήσετε, θα παρατηρήσετε ότι είναι εξαναγκασμένο.
  • Η συμπεριφορά του σε ορισμένες στιγμές δημιουργεί άγχος ή απόρριψη. Δεν μοιάζει με ένα άτομο που διψάει για αγάπη και προσπαθεί να σας ευχαριστήσει, αλλά περισσότερο με κάποιον που προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχό σας.
  • Μπορείτε να διακρίνετε μικρούς χειρισμούς πίσω από αυτή τη φαινομενική αγάπη. Με όλα όσα σας δίνει, σας κάνει να νιώθετε ότι χρωστάτε και περιμένει να του το ανταποδώσετε με παράδοση και “υπακοή”. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θυματοποίηση και την ενοχή για να σας χειραγωγήσει όταν προσπαθείτε να έχετε μια ατομική ζωή πέρα από τη σχέση.

Αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα του love bombing

Η εμπειρία μιας σχέσης που βασίζεται στο love bombing μπορεί να καταλήξει να καταστρέψει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και τη συναισθηματική σας υγεία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να το αποτρέψετε και να είστε σε θέση να το εντοπίσετε εγκαίρως.

Είναι σημαντικό να δουλέψετε πάνω στην αγάπη για τον εαυτό σας. Πρέπει επίσης να φροντίζετε τα δικά σας “συναισθηματικά κενά” αντί να περιμένετε από τους άλλους να τα καλύψουν. Μην περιμένετε τρυφερότητα με κάθε κόστος, αλλιώς κάποιος θα σας την προσφέρει σε πολύ υψηλό τίμημα.

Στην αρχή κάθε σχέσης, να είστε σε εγρήγορση και να μην αποσυνδέεστε από τη λογική σας. Δώστε προσοχή στις συμπεριφορές του άλλου και προσπαθήστε να εντοπίσετε νωρίς τα ανησυχητικά καμπανάκια. Επίσης, θυμηθείτε να ακούτε τη διαίσθησή σας και τα συναισθήματά σας και μην παραβλέπετε τη δυσφορία ή το άγχος που μπορεί να προκύψει- αυτά είναι σημαντικά σήματα.

Μια υγιής σχέση είναι συνήθως προοδευτική. Οικοδομούνται η εμπιστοσύνη και η αγάπη και η ατομικότητα του καθενός είναι πάντα σεβαστή. Όταν κάποιος σας επιτίθεται με αγάπη και υπερβολικές χειρονομίες, να είστε καχύποπτοι για τις προθέσεις του και να προστατεύετε τον εαυτό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Strutzenberg, C., & Wiersma-Mosley, J.,  Jozkowski, K., & Becnel, J. (2017). Love-bombing: A narcissistic approach to relationship formation. Discovery Journal.
  • Vázquez, M. & Valbuena, F. (s/f). La pirámide de necesidades de Abraham Maslow. Recuperado
    de http://142.4.211.67/~coebioet/biblioteca/libros/ceboax-0530.pdf

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.