Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα στοργικό άγγιγμα

Μερικές φορές η σωματική επαφή δεν είναι καν απαραίτητη. Ένα κομπλιμέντο ή μια καλή κουβέντα την κατάλληλη στιγμή μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό με ένα χάδι.
Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα στοργικό άγγιγμα
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Το στοργικό άγγιγμα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή χειρονομία, από την επαφή του δέρματός μας με κάποιου άλλου. Το χάδι έχει τη δική του γλώσσα και σας προσφέρει ένα αίσθημα σωματικής και πνευματικής ευεξίας. Για να το θέσουμε πιο απλά: το χάδι βοηθά στη θρέψη των συναισθημάτων μας.

Σε μερικούς ανθρώπους δεν αρέσει να το κάνουν ενώ άλλοι φοβούνται να κάνουν αυτή την κίνηση. Ωστόσο, ενώ μπορεί να φαίνεται παράξενο, τόσο η αδυναμία όσο και απροθυμία να αναπτύξουμε αυτή τη μέθοδο συναισθηματικής επικοινωνίας μπορεί να προκαλέσει πόνο και να κάνει τρομερά αισθητή την απουσία της στη ζωή μας.

Όλοι χρειαζόμαστε ένα στοργικό άγγιγμα κάθε μέρα. Είναι όπως η αναπνοή – ενδυναμώνει τους δεσμούς ανάμεσα σε σας και στους ανθρώπους που αγαπάτε, σας κάνει να αισθάνεστε σημαντικοί. Γι’αυτό το λόγο σήμερα θα επικεντρωθούμε σε αυτό το θέμα.

Το χάδι είναι η τροφή της συναισθηματικής σας ευεξίας, ένα στοργικό άγγιγμα

στοργικό άγγιγμα

Κάθε ζωντανό πλάσμα έχει ανάγκη τη σωματική επαφή προκειμένου να αισθάνεται ότι ανήκει σε μια ομάδα, στην οικογένειά του. Αν έχετε κατοικίδια στο σπίτι πιθανότατα θα έχετε παρατηρήσει πόση ευχαρίστηση αισθάνονται όταν τα αγγίζετε. Δεν το αναζητούν απλά και μόνο για επιβράβευση αλλά είναι ένας τρόπος για να συνδεθούν μαζί σας.

Τόσο οι άνθρωποι όσο και πολλές ομάδες ζώων στη φύση χρειάζονται αυτό το δεσμό με τον οποίο αποκτούν αισθήματα προστασίας και δύναμης, εκτός από την ομαδικότητα σε μια ομάδα ατόμων που θεωρούν σημαντική.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο θέμα:

Το στοργικό άγγιγμα προσφέρει αναγνώριση

Η αναζήτηση για αναγνώριση δεν αποτελεί εγωιστική πράξη. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η αναγνώριση είναι μια ανάγκη ζωτικής σημασίας για το ανθρώπινο είδος. Ναι, μπορεί να είναι σημαντικό να έχουμε καλή αυτοεκτίμηση και να αγαπάμε τον εαυτό μας αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε το γεγονός ότι είμαστε και κοινωνικά όντα.

Συνεπώς, η αναγνώριση είναι μια βασική ανάγκη.

 • Κάθε παιδί όταν έρχεται στον κόσμο έχει ανάγκη αυτούς τους δεσμούς και σχηματίζει αρχικές σχέσεις που βασίζονται στην αναγνώριση.
 • Τα χάδια, οι αγκαλιές και τα φιλιά προωθούν την ανάπτυξη των ιστών του εγκεφάλου σε ένα μωρό: αυτά είναι συναισθηματικά φορτισμένα ερεθίσματα που προσφέρουν αισθήματα ασφάλειας και ευεξίας.
 • Κάθε θετικό συναίσθημα βοηθά στην ανάπτυξη της ευτυχίας.
 • Ακόμη και όταν μεγαλώνουμε, τα χάδια παίζουν σημαντικό ρόλο στις καθημερινές μας σχέσεις με τους συντρόφους μας και τα παιδιά μας.
 • Αν ένα ζευγάρι έχει σταματήσει να αγγίζεται, δεν αποζητά τη σωματική επαφή πέρα από την κρεβατοκάμαρα τότε πιθανότατα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις.

Όλοι έχουν ανάγκη από ένα άγγιγμα και ένα χάδι χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο ή σκοπό.

στοργικό άγγιγμα

Οι χειρονομίες είναι πιο ισχυρές από τις λέξεις, δώστε ένα στοργικό άγγιγμα

Μερικές φορές δεν αρκεί να μας λέει απλά κάποιος ότι μας καταλαβαίνει, ότι μας υποστηρίζει και ότι θα είναι πάντα δίπλα μας. Μερικές φορές οι σχέσεις πέφτουν θύματα της καθημερινότητας και το ζευγάρι αρχίζει να αισθάνεται απόμακρο ή ακόμη χειρότερα αρχίζει να θεωρεί πολλά πράγματα δεδομένα.

 • Η στοργή μεταξύ των συντρόφων, των ενηλίκων ή των παιδιών τους, δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Αντιθέτως, θα πρέπει να την εκφράζουν κάθε μέρα και ακόμη περισσότερο τις δύσκολες περιόδους.
 • Τις δύσκολες περιόδους, οι λέξεις δεν είναι πάντα αποτελεσματικές. Τότε έρχεται στο προσκήνιο η δύναμη του στοργικού αγγίγματος. Αυτές οι μικρές, απλές κινήσεις έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική επίδραση.
 • Λέγοντας “συγγνώμη”, “συγχώρεσέ με”, ή “θα είμαι εδώ όποτε με χρειαστείς” μπορούν να συνοδεύονται και από μια ειλικρινή αγκαλιά ή από ένα βλέμμα γεμάτο νόημα που προσφέρει αυτή την επιπρόσθετη παρηγοριά, αγάπη και υποστήριξη.

Τα είδη των αγγιγμάτων που πρέπει να γνωρίζετε

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χάδι ή είδος στοργικού αγγίγματος. Οι ψυχολόγοι μας ενημερώνουν ότι υπάρχει το καλό και το αρνητικό άγγιγμα.

Ας δούμε πόσα διαφορετικά είδη υπάρχουν:

 • Υπάρχει το χάδι που μπορεί να γίνει χωρίς σωματική επαφή: ένα κοπλιμέντο, μια επιδοκιμασία ή οι σωστές λέξεις που μπορεί να ειπωθούν την κατάλληλη στιγμή, μπορούν να έχουν την ίδια επίδραση με ένα άγγιγμα.
 • Το αρνητικό άγγιγμα πηγάζει από μια τοξική συμπεριφορά.
 • Όταν κάποιος μας μιλά με μνησικακία, σαρκασμό, μας αγνοεί ή μας περιφρονεί δημόσια θεωρείται “αρνητικό άγγιγμα” που προσβάλει την αυτοεκτίμησή μας.
 • Ένα χάδι μπορεί επίσης να παράγει θετικά και αρνητικά συναισθήματα. Υπάρχουν μερικά αγγίγματα που αντί να προσφέρουν αισθήματα ασφάλειας, μεταφέρουν ένα αίσθημα ψυχρότητας, υποτιθέμενης στοργής που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και συναισθηματικό πόνο.
 • Τα αληθινά χάδια θα πρέπει να είναι καθαρά και ειλικρινή, εκείνα που αισθάνεται τόσο ο δότης όσο και ο παραλήπτης.
 • Υπάρχουν επίσης τα χάδια άνευ όρων και τα υπό όρους χάδια.
  • Όταν αναφερόμαστε στα υπό όρους χάδια, εννοούμε εκείνα που κάποιος μπορεί να σας προσφέρει επειδή κάτι περιμένει από σας σαν αντάλλαγμα.  
  • Ενώ τα χάδια άνευ όρων είναι εκείνα που μας προσφέρουν χωρίς να περιμένουν κάτι από μας σαν αντάλλαγμα. Είναι καθαρά μια χειρονομία αναγνώρισης και στοργής.
κοριτσι με λουλουδια

Οι ειδικοί στα συναισθηματικά θέματα μας ενημερώνουν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από αυτό το είδος επικοινωνίας για τη σωματική και πνευματική τους ευεξία. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτές οι χειρονομίες θα έχουν σημασία μόνο αν προέρχονται από το σωστό άτομο με τον κατάλληλο τρόπο.

Τα χάδια πρέπει να είναι καθαρά και γεμάτα ειλικρίνεια, κάτι που θα πρέπει να αισθάνεται τόσο εκείνος που προσφέρει το χάδι όσο κι εκείνος που το λαμβάνει.

Ξεκινήστε από σήμερα και δοκιμάστε το στα παιδιά σας ή στο σύντροφό σας. Ένα χάδι γεμάτο αγάπη, εκεί που δεν το περιμένει κάποιος έχει τη δύναμη να καταπολεμά το στρες και να ενδυναμώνει τους δεσμούς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Fryers, T., & Brugha, T. (2013). Childhood Determinants of Adult Psychiatric Disorder. Clinical Practice & Epidemiology in Mental Health, 9(1), 1–50. https://doi.org/10.2174/1745017901309010001
 • Maselko, J., Kubzansky, L., Lipsitt, L., & Buka, S. L. (2010). Mother’s affection at 8 months predicts emotional distress in adulthood. Journal of Epidemiology & Community Health, 65(7), 621–625. https://doi.org/10.1136/jech.2009.097873; texto completo
 • Polcari, A., Rabi, K., Bolger, E., & Teicher, M. H. (2014). Parental verbal affection and verbal aggression in childhood differentially influence psychiatric symptoms and wellbeing in young adulthood. Child Abuse & Neglect38(1), 91–102. https://doi.org/10.1016/j.chiabu.2013.10.003; texto completo
 • South, S. C., & Jarnecke, A. M. (2015). Genetic and Environmental Influences on Adult Mental Health: Evidence for Gene-Environment Interplay as a Function of Maternal and Paternal Discipline and Affection. Behavior Genetics45(4), 438–450. https://doi.org/10.1007/s10519-015-9716-8; texto completo

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.