Τι είναι το υδρολυμένο γάλα και πότε χρησιμοποιείται;

Οι βρεφικές φόρμουλες είναι εμπλουτισμένες με θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν τη σωστή ανάπτυξη του μωρού. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν ο θηλασμός δεν είναι εφικτός. Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Τι είναι το υδρολυμένο γάλα και πότε χρησιμοποιείται;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το υδρολυμένο γάλα είναι ένα προϊόν που προορίζεται για βρέφη που είναι αλλεργικά στην πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος. Περιέχει τις πρωτεϊνικές ενώσεις σπασμένες σε πολύ μικρά κομμάτια για εύκολη απορρόφηση. Με τη σειρά του, αυτό μειώνει την ικανότητά τους να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Πότε χρησιμοποιείται το υδρολυμένο γάλα;

Όπως κάθε γάλα, το υδρολυμένο γάλα χρησιμοποιείται όταν ο θηλασμός δεν είναι επιλογή. Πριν το μωρό γίνει 6 μηνών, πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με γάλα. Εάν το μητρικό γάλα δεν είναι διαθέσιμο, οι γονείς του παιδιού πρέπει να καταφύγουν σε φόρμουλες που μιμούνται τη σύνθεσή του.

Αν και η βιομηχανία έχει προχωρήσει πολύ από αυτή την άποψη, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της σίτισης ενός μωρού με μητρικό γάλα ή με προϊόν γάλακτος. Οι κύριες αλλαγές συμβαίνουν σε επίπεδο μικροβίων, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Immunology.

Η προσφυγή σε εμπορικά προϊόντα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο το παιδί να υποφέρει από προβλήματα που σχετίζονται με την αυτοανοσία αργότερα στη ζωή του. Ωστόσο, όπως είπαμε, σε ορισμένες περιπτώσεις το μωρό είναι αλλεργικό ή δυσανεκτικό στις πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το υδρολυμένο γάλα είναι η μόνη απάντηση.

Ευτυχώς, αυτό το προϊόν έρχεται συχνά εμπλουτισμένο με μικροθρεπτικά συστατικά για να προωθήσει την ανάπτυξη του μωρού. Ένα παράδειγμα είναι τα ωμέγα-3 οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη σωστή γνωστική ανάπτυξη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018.

Ένα δοχείο με βρεφική φόρμουλα.
Το υδρολυμένο γάλα χρησιμοποιείται όταν ο θηλασμός δεν είναι επιλογή.

Δεν υπάρχει τίποτα σαν το μητρικό γάλα

Παρά το ευρύ φάσμα προϊόντων στην αγορά για τη σίτιση των νεογέννητων, ο θηλασμός είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Έχει θετικές θρεπτικές ιδιότητες για τη μητέρα και το παιδί.

Εάν, για κάποιο λόγο, η μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει το παιδί της, μια επιλογή είναι να χρησιμοποιήσει μια τράπεζα γάλακτος. Είναι μια πολύ αποτελεσματική επιλογή όσον αφορά την παροχή υψηλής ποιότητας διατροφής, τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες.

Συμπληρωματική σίτιση

Όταν το μωρό γίνει 6 μηνών, μπορείτε να εγκαταλείψετε το θηλασμό ή το εμπορικό γάλα ως αποκλειστική μέθοδο σίτισης. Αυτή τη στιγμή, μπορείτε να ξεκινήσετε την εισαγωγή στερεών τροφών. Με αυτόν τον τρόπο, ο στόχος είναι το μωρό να προσαρμοστεί στο περιβάλλον και να εξερευνήσει νέες υφές και γεύσεις.

Οι ειδικοί συνιστούν τη μέθοδο που είναι γνωστή ως απογαλακτισμός από το μωρό, σύμφωνα με την οποία το μωρό επιτρέπεται, με κάποια επίβλεψη, να καταναλώνει φαγητό μόνο του. Αυτό το μοτίβο σίτισης δεν οδηγεί σε βελτίωση της υγείας, αλλά οδηγεί σε καλύτερη προσαρμογή όσον αφορά τη σίτιση.

Είναι θετικό να εφαρμόζουμε σωστές διατροφικές συνήθειες από τα πρώτα στάδια της ζωής. Αυτό μειώνει τον αριθμό των τροφίμων που δεν θα αρέσουν στο μωρό όταν ενηλικιωθεί, κάτι που αποτελεί βήμα προς μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή.

Επιπλέον, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η διατροφή του μωρού στα αρχικά στάδια της ζωής καθορίζει το μικροβίωμά του. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Μια μητέρα που ταΐζει το μικρό της
Πρέπει πάντα να προσανατολίζετε τη διατροφή του μωρού προς την ενίσχυση του μικροβιώματός του. Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην ευημερία τους.

Υδρολυμένο γάλα, μια εναλλακτική λύση στο μητρικό γάλα

Το υδρολυμένο γάλα είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για βρέφη με αλλεργία στην πρωτεΐνη από το αγελαδινό γάλα. Ωστόσο, δεν πρέπει να το καταναλώνουν όλα τα βρέφη αφού η πρόσληψη υδρολυμένου προϊόντος στα αρχικά στάδια μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή πεπτικών ενζύμων.

Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση δυσανεξιών μεσοπρόθεσμα, η οποία μπορεί να είναι πρόβλημα όσον αφορά τη σίτιση. Επιπλέον, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο θηλασμός είναι πάντα η προτιμώμενη επιλογή.

Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό σε βέλτιστες αναλογίες. Εγγυάται τη σωστή ανάπτυξη του μικροβίου και μειωμένο κίνδυνο αυτοάνοσων ασθενειών.

Τέλος, όταν το μωρό είναι 6 μηνών, θα πρέπει να αρχίσετε να εισάγετε στερεές τροφές στη διατροφή του βρέφους. Αυτό ενθαρρύνει τη συμμετοχή του μωρού στις διατροφικές συνήθειες.

Αυτή η πρακτική τα βοηθά να προσαρμοστούν σε διαφορετικές υφές και γεύσεις και μειώνει τον κίνδυνο απόρριψης φαγητού σε μεταγενέστερο στάδιο. Ωστόσο, ένας ενήλικας πρέπει πάντα να επιβλέπει αυτήν τη διαδικασία!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Doare KL., Holder B., Bassett A., Pannaraj PS., Mother’s milk: a purposeful contribution to the development of the infant microbiota and immunity. Front Immunol, 2018.
  • Shulkin M., Pimpin L., Bellinger D., Kranz S., et al., N-3 fatty acid supplementation in mothers, preterm infants, and term infants and childhood psychomotor and visual developmetn: a systematic review and meta analysis. J Nutr, 2018.
  • D’Auria E, Bergamini M, Staiano A, et al. Baby-led weaning: what a systematic review of the literature adds on. Ital J Pediatr. 2018;44(1):49. Published 2018 May 3. doi:10.1186/s13052-018-0487-8

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.