Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να αποβάλει τα αέρια

Το μωρό σας μπορεί να καταπιεί αέρα ενώ τρώει. Εάν δεν βοηθήσετε το μωρό σας, αυτά τα αέρια μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και ερεθισμό, κάνοντάς το να κλαίει.
Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να αποβάλει τα αέρια
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το μωρό σας πρέπει να αποβάλει τα αέρια σωστά. Εάν δεν το κάνει, τότε τα αέρια μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και ερεθισμό. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μικρό σας να αποβάλει τα αέρια σωστά.

Βρέφη και αέρια

Είναι πολύ κοινό για τα βρέφη να μην ξέρουν πώς να τρώνε σωστά. Έτσι, μπορούν να καταπιούν αέρα ενώ τρώνε, ειδικά εάν τρέφονται με μπιμπερό.

Αυτή η συσσώρευση αερίων στο μικρό στομάχι τους μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Επομένως, μπορεί να αισθάνονται άβολα και ερεθισμένα, γι ‘αυτό κλαίνε.

Μωρό που κλαίει για να αποβάλει τα αέρια
Ο κολικός εμφανίζεται όταν τα αέρια συσσωρεύονται στον πεπτικό σωλήνα λόγω της κατάποσης αυτών ή της κακής πέψης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μετά από κάθε γεύμα, είναι σημαντικό να βοηθήσετε το μωρό σας να αποβάλει τα αέρια που κατάπιε κατά τη διάρκεια του γεύματος. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ δύσκολο για τα μωρά να το κάνουν μόνα τους, οπότε χρειάζονται τη βοήθειά σας.

Επομένως, μετά το γεύμα του μωρού σας, πρέπει να τα χτυπήσετε ώστε να αποβάλουν τα αέρια για να μην αναπτύξουν κολικό.

Τύποι αερίων

Δύο είδη αερίων μπορούν να συσσωρευτούν στο μωρό σας.

  • Στομαχικά αέρια. Είναι τα πιο κοινά και αποτελούν τον αέρα που καταπίνει το μωρό σας κατά τη διάρκεια του φαγητού, όπως αναφέραμε παραπάνω.
  • Εντερικά αέρια. Παράγονται από κακή πέψη ή από δυσανεξίες στα τρόφιμα. Σε αυτήν την περίπτωση, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Μπορούν να συστήσουν αλλαγή στον τρόπο σίτισης.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να αποβάλει τα αέρια

Μπορείτε να καταφύγετε σε διάφορες τεχνικές και κόλπα για να βοηθήσετε το μωρό σας να αποβάλει σωστά τα αέρια:

Σωστή θέση θηλασμού ή τοποθέτησης του μπιμπερού για να αποβάλει τα αέρια

γυναίκα που θηλάζει
Η υιοθέτηση μιας σωστής θέσης κατά τον θηλασμό είναι απαραίτητη, ώστε το μωρό σας να μην καταναλώνει αέρια μαζί με γάλα.

Όταν θηλάζετε ή χρησιμοποιείτε μπιμπερό, πρέπει να τοποθετήσετε το μωρό σας σωστά. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να πιπιλίζουν καλύτερα και να καταπίνουν λιγότερο αέρα. Πώς να το κάνετε αυτό:

  • Η θηλή σας θα πρέπει να εισάγεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εφάπτεται στο στόμα του μωρού. Εάν το μωρό σας πιπιλίζει μόνο τη θηλή σας, πιθανότατα, θα καταπιεί επίσης αέρα.
  • Τα ούλα του μωρού δεν πρέπει να συμπιέζουν τη θηλή σας. Εάν το κάνουν, θα καταπιούν μόνο αέρα και όχι γάλα.

Κάντε το μωρό σας να ρευτεί

Το να κάνετε το μωρό σας να ρευτεί είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το βοηθήσετε να αποβάλει σωστά τα αέρια. Ωστόσο, ορισμένες θέσεις θα το βοηθήσουν περισσότερο. Μεταξύ αυτών, οι καλύτερες είναι:

  • Κρατώντας το μωρό σας στον ώμο σας.
  • Βάζοντάς το σε καθιστή θέση στην αγκαλιά σας με την πλάτη σε εσάς, βάζοντας το χέρι σας στο στήθος του μωρού σας και τα δάχτυλά σας στο πηγούνι του.
  • Τοποθετώντας το μωρό σας μπρούμυτα πάνω στο χέρι σας. Με την κοιλιά τους να πιέζεται από το χέρι σας, διευκολύνοντας την αποβολή αερίων. Ωστόσο, να θυμάστε ότι το κεφάλι του μωρού σας πρέπει να είναι ελαφρώς ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα του.

Ενώ το μωρό σας είναι σε σωστή θέση, χτυπήστε ή τρίψτε την πλάτη του. Πρέπει να βοηθήσετε το μωρό σας να αποβάλει τον αέρα για περίπου πέντε έως δέκα λεπτά. Ωστόσο, μην ανησυχείτε αν δεν ακούτε τους χαρακτηριστικούς ήχους, καθώς μπορεί να περάσουν απαρατήρητοι. Μετά από δέκα λεπτά, μπορείτε να ξαπλώσετε το μωρό σας.

Πότε πρέπει να κάνετε το μωρό σας να ρευτεί

Οι ειδικοί λένε ότι είναι απαραίτητο να βοηθήσετε το μωρό σας να αποβάλει τα αέρια. Ωστόσο, πιθανότατα αναρωτιέστε πότε πρέπει να το κάνετε αυτό. Κανονικά, θα πρέπει να βοηθάτε το μωρό σας να ρευτεί μετά από κάθε γεύμα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να διακόψετε τη σίτιση για να ρευτεί και μετά να συνεχίσετε:

  • Εάν το μωρό σας είναι ανήσυχο κατά τη διάρκεια του φαγητού, μπορεί να καταπίνει αέρα. Έτσι, μπορείτε να σταματάτε κάθε πέντε με δέκα λεπτά για να το βοηθήσετε να αποβάλει τα αέρια και μετά να συνεχίσετε.
  • Επίσης, μπορείτε να το βοηθήσετε να ρευτεί όταν το αλλάζετε από το ένα στήθος στο άλλο.
  • Εάν ταΐζετε με μπιμπερό το μωρό σας και φαίνεται αναστατωμένο, μπορείτε να σταματήσετε σε κάθε 60 χιλιοστόλιτρα για να ρευτεί και μετά να συνεχίσετε να ταΐζετε.

Απλώς ακούστε το μητρικό σας ένστικτο! Επίσης, εάν το μωρό σας δεν φαίνεται ανήσυχο και τρέφεται σωστά, δεν χρειάζεται να διακόψετε το φαγητό του. Απλά χτυπήστε το ελαφρά αφού τελειώσει.

Επιλέξτε σωστά τις θηλές των μπιμπερών για να αποβάλει τα αέρια σωστά

Μωρό που κρατάει μπιμπερό
Η θηλή του μπουκαλιού πρέπει να ανάλογη με την ηλικία του μωρού.

Εάν χρησιμοποιείτε μπιμπερό στο μωρό σας, πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τις θηλές της φιάλης. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να μην είναι κατάλληλες για την ηλικία του μωρού. Εάν είναι πολύ μεγάλες, μπορεί να κάνουν το μωρό σας να καταπίνει αέρα μαζί με το γάλα.

Επομένως, είναι προτιμότερο να επιλέξετε θηλές μπουκαλιών κατάλληλες για την ηλικία του μωρού σας. Οι ειδικές θηλές ελαχιστοποιούν τον αέρα που καταπίνουν τα μωρά ενώ τρέφονται.

Είναι πάντα απαραίτητο να ρευτεί το μωρό σας;

Μερικές μητέρες πιστεύουν ότι τα μωρά καταπίνουν πάντα αέρα όταν τα ταΐζουν. Ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν τα μωρά τους να ρεύονται σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Ειδικά στην περίπτωση του θηλασμού, εάν η θέση και η τεχνική αναρρόφησης είναι σωστή, το μωρό σας μπορεί να μην καταπίνει αέρα.

Υπό αυτήν την έννοια, εάν αναγκάζεται το μωρό σας να ρευτεί, όταν δεν το χρειάζεται, μπορεί να του προκαλέσετε δυσφορία. Είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να βοηθήσετε το μωρό σας να αποβάλει τα αέρια για ένα λογικό χρόνο (για πέντε έως δέκα λεπτά) με απαλά χτυπήματα ή τρίψιμο και στη συνέχεια να το αφήσετε να ξεκουραστεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.