Τι είναι η λιπώδης διήθηση ήπατος και πώς αντιμετωπίζεται;

Στις περιπτώσεις στις οποίες η λιπώδης διήθηση ήπατος οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, η ασθένεια περνάει μόνη της μετά από έξι εβδομάδες αποχής από το οινόπνευμα. Αν η κατανάλωση οινοπνεύματος συνεχιστεί, η πάθηση μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση του ήπατος.
Τι είναι η λιπώδης διήθηση ήπατος και πώς αντιμετωπίζεται;

Τελευταία ενημέρωση: 10 Δεκεμβρίου, 2018

Τι είναι η λιπώδης διήθηση ήπατος; Ίσως έχετε ακούσει γι αυτή τη νόσο που προσβάλλει πολλούς ενήλικες (περίπου το 25% του πληθυσμού) λόγω της συσσώρευσης λίπους στα κύτταρα του συκωτιού.

Αν δεν γνωρίζετε για τι πράγμα μιλάμε, μη διστάσετε να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο, στο οποίο εξηγούμε τι είναι η λιπώδης διήθηση ήπατος και πώς αντιμετωπίζεται.

Λιπώδης διήθηση ήπατος: περισσότερες πληροφορίες

Η λιπώδης διήθηση ήπατος, ή το λίπος στο συκώτι, είναι ένα πρόβλημα που συνδέεται με την παχυσαρκία, την υπέρταση, την υψηλή χοληστερίνη και το διαβήτη. Σχεδόν το 80% των ασθενών με τις παραπάνω νόσους πάσχουν επίσης από λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Η λιπώδης διήθηση ήπατος μπορεί επίσης να οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος.

Η λιπώδης διήθηση ήπατος διαγιγνώσκεται ως εξής:

Υπερηχογράφημα

Προσδιορίζει το βαθμό σοβαρότητας της νόσου και την ποσότητα λίπους στο συκώτι.

Βιοψία ήπατος

Η μέθοδος αυτή εξασφαλίζει την τελική διάγνωση και χρησιμοποιείται σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από ηπατική νόσο.

Εργαστηριακός έλεγχος

Γενικά τα επίπεδα της γλυκόζης, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων είναι δύο με τρεις φορές υψηλότερα από το κανονικό σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο ηπατικό πρόβλημα.

Τα δύο είδη της λιπώδους διήθησης ήπατος

Οι ασθενείς χωρίζονται σε δύο ομάδες:

Αλκοολική λιπώδης διήθηση ήπατος

Το συκώτι αδυνατεί να διασπάσει τα λίπη, έτσι αυτά αρχίζουν και συσσωρεύονται.

Τα καλά νέα είναι ότι, αν ένα άτομο σταματήσει να καταναλώνει οινόπνευμα, μέσα σε περίπου έξι εβδομάδες τα προβλήματα μειώνονται ή εξαφανίζονται εντελώς. Αν όμως το άτομο συνεχίσει να πίνει ή αυξήσει την κατανάλωση οινοπνεύματος, η νόσος επιδεινώνεται και μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος.

Μη αλκοολική λιπώδης διήθηση ήπατος

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι αιτίες της είναι ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η υψηλή χοληστερίνη, η λήψη ορισμένων φαρμάκων και οι δίαιτες γρήγορου αδυνατίσματος. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την έρευνα των Δρ. Assy et. al. εδώ.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: Έχετε λίπος στο συκώτι;

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της λιπώδους διήθησης ήπατος;

Σε πολλές περιπτώσεις, ο ασθενής δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Ωστόσο υπάρχουν κάποια σημάδια που ίσως φανερώνουν ότι πάσχετε από λιπώδη διήθηση ήπατος:

 • Αν είστε μέσης ηλικίας και υπέρβαρη γυναίκα.
 • Αν έχετε διαβήτη ή υψηλή χοληστερίνη.
 • Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό ηπατικών προβλημάτων.
 • Αν έχετε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.
 • Αν πάσχετε από χρόνια κόπωση ή αισθάνεστε δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα.
 • Αν, ακόμα και με διατροφικές αλλαγές, δεν μπορείτε να καταφέρετε να μειώσετε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας.

Πώς μπορώ να αποφύγω τη λιπώδη διήθηση ήπατος;

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη λιπώδη διήθηση ήπατος ή να μειώσετε τα συμπτώματά της:

 • Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης και επεξεργασμένων αλευριών, ζωικών λιπών και οινοπνεύματος.
 • Τρώτε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς.
 • Ακολουθείτε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι η πιο υγιεινή που υπάρχει.
 • Ξεκινήστε κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
 • Μη λαμβάνετε φάρμακα όπως αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, οιστρογόνα ή αντιμυκητιακά.
 • Σταδιακά μειώστε το σωματικό βάρος σας.
 • Αυξήστε τη λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών.
 • Εμβολιαστείτε κατά της ηπατίτιδας Α και Β.
Τι είναι η λιπώδης διήθηση ήπατος

Φυσικές συνταγές για την καταπολέμηση της λιπώδους διήθησης ήπατος

Πέρα από τις παραπάνω συμβουλές, οι παρακάτω σπιτικές συνταγές είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση της λιπώδους διήθησης ήπατος:

Γαϊδουράγκαθο

Το φυτό αυτό έχει πολλές ιδιότητες οι οποίες, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μειώνουν το λίπος στο συκώτι. Βελτιώνει επίσης τη λειτουργία του συκωτιού, ενισχύει την ηπατική αναγέννηση και βοηθάει στη διάσπαση των συσσωρευμένων λιπών.

Μπορείτε να λαμβάνετε το γαϊδουράγκαθο ως συμπλήρωμα (το βρίσκετε στα καταστήματα υγιεινών τροφών) ή να το πίνετε σε μορφή εγχύματος.

Υλικά

 • 1 χούφτα φύλλα και άνθη του φυτού
 • 1 φλιτζάνι νερό

Οδηγίες

Βράστε το νερό με τη χούφτα των ανθών και των φύλλων για πέντε λεπτά. Απομακρύνετέ το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει για πέντε ακόμα λεπτά. Στραγγίστε το και πιείτε το.

Μπορείτε να γλυκάνετε το έγχυμα με λίγο μέλι, αν βρίσκετε τη γεύση υπερβολικά πικρή ή δυσάρεστη.

Τζίντζερ

Τι είναι η λιπώδης διήθηση ήπατος - τζιντζερ

Λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών του και της ικανότητάς του να μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, το τζίντζερ είναι εξαιρετικό για την αντιμετώπιση της λιπώδους διήθησης του ήπατος.

Αγοράστε ρίζα τζίντζερ από την αγορά, κρατήστε τη τυλιγμένη σε χαρτί και αποθηκεύστε τη στο ψυγείο. Μερικοί άνθρωποι βάζουν τριμμένο τζίντζερ σε σαλάτες, σούπες ή κέικ. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε έγχυμα.

Υλικά

 • 1 κουταλάκι του τσαγιού τριμμένο τζίντζερ
 • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
 • 1 σακουλάκι τσαγιού

Οδηγίες

Φτιάξτε έγχυμα όπως συνήθως με το σακουλάκι του τσαγιού και μετά προσθέστε το τζίντζερ. Στραγγίστε και πιείτε το έγχυμα όσο είναι ακόμα πολύ ζεστό.

Γκρέιπφρουτ

Το φρούτο αυτό είναι ακόμα ένας θαυμάσιος τρόπος να αντιμετωπίσετε τη λιπώδη διήθηση ήπατος και τον προδιαβήτη.

Μία από τις σημαντικότερες χημικές ουσίες που περιέχονται στο γκρέιπφρουτ είναι η ναρινγενίνη, που έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί τις χημικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για την οξείδωση των λιπαρών οξέων.

Συνεισφέρει επίσης στη μείωση του σωματικού λίπους και στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου (δύο παράγοντες που συνδέονται με τη λιπώδη διήθηση ήπατος).

Τρώτε ένα γκρέιπφρουτ κάθε πρωί με άδειο στομάχι.

Αγκινάρες

Μη διστάσετε να προσθέσετε το λαχανικό αυτό στην εβδομαδιαία διατροφή σας για να βελτιώσετε την υγεία του συκωτιού σας. Έχει λίγες θερμίδες, είναι τέλειο διουρητικό και, επιπλέον, βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου και της χοληστερίνης στο αίμα.

Μπορείτε να τρώτε τις αγκινάρες (καλύτερα ωμές) μέσα σε σως, ντρέσινγκ, σαλάτες ή σούπες.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε: 7+ Θεραπευτικές χρήσεις για τις αγκινάρες

Πικραλίδα

Τι είναι η λιπώδης διήθηση ήπατος - πικραλιδα

Αυτό το άγριο φυτό, που μεγαλώνει σχεδόν παντού, διαθέτει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι ένα από τα ισχυρότερα φυσικά αποτοξινωτικά, καθαρίζει το συκώτι και βελτιώνει την ηπατική υγεία.

Μπορείτε να το βρείτε ως συμπλήρωμα στα καταστήματα υγιεινών τροφών.

Αν έχετε την ευκαιρία να φυτέψετε πικραλίδα, ακόμα και σε γλάστρα, μη διστάζετε. Χρησιμοποιήστε τη για να φτιάξετε φαρμακευτικό έγχυμα.

Υλικά

Οδηγίες

Βράστε το νερό με την πικραλίδα για δέκα λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει για πέντε λεπτά. Στραγγίστε, γλυκάνετε και πιείτε το. Μπορείτε να πίνετε έγχυμα πικραλίδας μέχρι τρεις φορές την ημέρα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Fatty liver disease (nonalcoholic steatohepatitis). (2014).  transplant.surgery.ucsf.edu/conditions–procedures/fatty-liver-disease-(nonalcoholic-steatohepatitis).aspx
 • Kampschulte M, et al. (2014). Western diet in ApoE-LDLR double-deficient mouse model of atherosclerosis leads to hepatic steatosis, fibrosis, and tumorigenesis. DOI:
  10.1038/labinvest.2014.112
 • Liver disorders. (n.d.).  marchofdimes.org/complications/liver-disorders.aspx
 • Rabinowich L, et al. (2015). Drug induced steatohepatitis: An uncommon culprit of a common disease. hindawi.com/journals/bmri/2015/168905/
 • Tolman KG, et al. (2007). Treatment of non-alcoholic fatty liver disease. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2387293/
 • When the liver gets fatty. (2011). health.harvard.edu/diseases-and-conditions/when-the-liver-gets-fatty
 • Zhang QQ, et al. (2015). Nonalcoholic fatty liver disease: Dyslipidemia, risk for cardiovascular complications, and treatment strategy. DOI:  10.14218/JCTH.2014.00037

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.