Σουτιέν που δεν εφαρμόζουν σωστά: Τι κινδύνους κρύβουν

Πώς θέλετε να είναι το σουτιέν σας και τι θέλετε να σας προσφέρει; Θέλετε να είναι άνετο ή μήπως προτιμάτε εκείνα που διαφημίζονται για την ενίσχυση του στήθους;
Σουτιέν που δεν εφαρμόζουν σωστά: Τι κινδύνους κρύβουν
Karla Henríquez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karla Henríquez.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2018

Ανεξάρτητα από το αν θα επιλέξετε κάποιο αθλητικό σουτιέν ή πους απ, θα πρέπει να επιλέγετε πάντα σουτιέν που ταιριάζουν απόλυτα στο στήθος σας. Τα σουτιέν που δεν εφαρμόζουν σωστά αποτελούν κίνδυνο για την υγεία σας

Σύμφωνα με μια μελέτη που εφαρμόστηκε πριν λίγα χρόνια από τους κατασκευαστές του Pillow Bra σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, το 70% περίπου των γυναικών φορούν σουτιέν που δεν είναι κατάλληλα για το σώμα τους. Είτε είναι πολύ μικρά είτε οι μπανέλες τους δεν αντιστοιχούν στο σχήμα του στήθους και ούτω καθεξής…

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας καθώς μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία σας. Δώστε προσοχή στις ακόλουθες πληροφορίες.

Τι κινδύνους κρύβουν τα σουτιέν που δεν εφαρμόζουν σωστά;

σουτιέν που δεν εφαρμόζουν

Το σουτιέν δεν είναι ένα εσώρουχο που απλά αναδεικνύει τις γραμμές σας και σας κάνει να αισθάνεστε σέξι. Εξυπηρετεί και έναν πρακτικό σκοπό που θα πρέπει να γνωρίζετε.

Ήδη γνωρίζετε ότι τα σουτιέν φτιάνονται για να στηρίζουν, να σχηματίζουν και να προστατεύουν το στήθος σας μέσω ενός περίπλοκου συστήματος πίεσης ώστε να μην αντιλαμβάνεστε καν ότι το φοράτε. Αλλά αν επιλέξετε λάθος είδος ή μέγεθος σουτιέν, τότε το στήθος σας μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει ερυθρότητα, πόνο ή γρατσουνιές.

Ας μάθουμε μερικά ακόμη.

1. Ο κίνδυνος της υπερβολικής πίεσης

Σκεφτείτε ένα σουτιέν με μπανέλες που είναι και το πιο δημοφιλές είδος. Αν επιλέξετε λάθος μέγεθος σύμφωνα με τον εξειδικευμένο μαιευτήρα και γυναικολόγο Δρ. Sanchez-Escalonila Zapardiel συμβαίνουν τα παρακάτω:

  • Οι μπανέλες πιέζουν το στήθος σας προς τα μέσα.
  • Η πίεση μπορεί να καταστρέψει τους συνδέσμους των ιστών του στήθους και να οδηγήσει στην χαλάρωσή του.
  • Το σουτιέν που ασκεί υπερβολική πίεση στο στήθος μπορεί να περιορίσει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς του μαστού.

2. Σουτιέν μεγαλύτερου μεγέθους

Ακόμη και αν είναι μόνο ένα νούμερο μεγαλύτερο, μπορεί να παρατηρήσετε γρατσουνιές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση και δυσφορία στους τένοντες του ώμου.

Γιατί; Όταν το δεν είναι κατάλληλο για το σχήμα του σώματός σας, χωρίς να το καταλάβετε κάνετε μικρές κινήσεις για να το διορθώσετε οι οποίες τελικά επιδεινώνουν την κατάσταση.

3. Οι μπανέλες δεν εφαρμόζουν σωστά

Η επιλογή του κατάλληλου σουτιέν ποτέ δεν είναι εύκολη. Μερικές γυναίκες έχουν μεγάλο στήθος αλλά στενό κορμό και αυτό τις δυσκολεύει να βρουν το κατάλληλο μέγεθος. Το σώμα κάθε γυναίκας είναι διαφορετικό και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο ιδανικό πρότυπο για όλες μας.

Ωστόσο, οι ειδικοί μας ενημερώνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία μας είναι οι μπανέλες που δεν εφαρμόζουν σωστά. Κάθε φορά που τρίβετε το στήθος σας σε αυτά τα σύρματα, το πιέζετε και το ταλαιπωρείτε υπερβολικά. Η ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν επιλέγετε να κοιμηθείτε με αυτό το είδος σουτιέν. Μέρα με τη μέρα οι αρνητικές επιδράσεις αυξάνονται.

4. Μπορεί η συνεχής χρήση των σουτιέν με ακατάλληλη εφαρμογή να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Η απάντηση είναι όχι. Τα σουτιέν που δεν εφαρμόζουν δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα όπως φλεγμονές στους ιστούς του μαστού που μπορεί να μετατραπούν σε κύστες, πόνο στην πλάτη, πόνο στους ώμους και ενοχλήσεις ακόμη και στο ίδιο το στήθος. Οι Wood, Cameron και Fitzgerald εξετάζουν την σχέση της σωστής προσαρμογής του σουτιέν με τον θωρακικό πόνο. Διαβάστε την μελέτη τους εδώ.

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο σουτιέν;

σουτιέν που δεν εφαρμόζουν, αυτοεξέταση

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι δύσκολο να βρείτε το κατάλληλο σουτιέν. Μερικές γυναίκες, λόγω του σωματότυπού τους (λεπτές με μεγάλο στήθος ή ανοιχτές με μικρό στήθος), θα δυσκολευτούν αρκετά για να βρουν το κατάλληλο στυλ που θα τους ταιριάζει καλύτερα.

Προσπαθήστε να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Το μέγεθος του στήθους σας δεν θα είναι πάντα το ίδιο.

Λόγω ορμονικών αλλαγών μπορεί να πάρετε μερικά κιλά ή το στήθος σας να πρήζεται λίγο πριν την περίοδό σας. Για παράδειγμα, η ωορρηξία κάνει το στήθος μας ελαφρώς μεγαλύτερο. Προσπαθήστε να το έχετε υπόψη σας όταν αγοράζετε σουτιέν.

Μετρήστε το στήθος σας.

Για να το κάνετε αυτό, πάρτε μια μεζούρα και βρείτε την περίμετρο του στήθους σας στο σημείο ακριβώς κάτω από το στήθος σας. Με αυτή τη μέτρηση, θα βγάλετε κάποιον αριθμό Χ, ο οποίος θα αντιστοιχεί με το μέγεθός σας (34, 36, 38, 40 – ή ο αριθμός θα αντιστοιχεί στο σύστημα της μέτρησής σας όπως 75, 80, 90, 95).

Μέγεθος cup

Όσον αφορά το μέγεθος cup, αυτά τα περίφημα γράμματα A, B, C, D… πώς μετριούνται; Είναι απλό. Μετρήστε την περιφέρεια του στήθους σας, διατηρώντας χαλαρή και ίσια τη μεζούρα πίσω από την πλάτη σας και την φέρνετε προς τα εμπρός. Αφαιρείτε τη μέτρηση που βρήκατε στο βήμα 1 (περίμετρος στήθους) από τη μέτρηση της περιφέρειας του στήθους. Η εν λόγω διαφορά που θα προκύψει από τους υπολογισμούς είναι το μέγεθος του σουτιέν σας. Κάθε ίντσα αντιπροσωπεύει ένα μέγεθος cup.

Μπανέλες

Να θυμάστε ότι οι μπανέλες δεν πρέπει να είναι κάτω από το στήθος.  Όταν φοράτε σουτιέν που δεν εφαρμόζουν οι μπανέλες, μπορεί να αφήσουν κόκκινα σημάδια στο δέρμα σας.  Επίσης, δεν θέλουμε να μπαίνουν οι μπανέλες κάτω από το δέρμα του στήθους.

Τιράντες

Να προσέχετε επίσης και τις τιράντες. Αν έχετε μεγάλο στήθος, το ύφασμα του σουτιέν και οι τιράντες μπορεί να πιέζουν πολύ το δέρμα σας. Να επιλέγετε πάντα τιράντες που να είναι αρκετά φαρδιές έτσι ώστε να μην σας ενοχλούν και να στηρίζουν το σχήμα και το βάρος του στήθους.

Μια τελευταία συμβουλή: πάντα να δοκιμάζετε τα σουτιέν πριν τα αγοράσετε. Ποτέ μην τα αγοράζετε χωρίς να τα έχετε δοκιμάσει πρώτα. Και θυμηθείτε ότι τα σουτιέν που δεν εφαρμόζουν όπως πρέπει μπορούν να σας προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Boudaoud, N., Raimond, E., Pouzet, L., Correia, N., Pillon, M. A. B., Birembaut, P., … & François, C. (2019). Patología mamaria de la adolescente. EMC-Ginecología-Obstetricia55(4), 1-20.
  • Cáceres, Z., & Hirssleny, K. (2019). Conocimientos, mitos, creencias, actitudes y prácticas femeninas frente a la detección temprana del cáncer de mama (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata (UNLP)).
  • Arias Plasencia, K. E. (2018). Diseño de ropa interior para mujeres de 18 a 25 años en proceso de gestación (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Diseño, Artes y Arquitectura. Carrera de Diseño de Modas.).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.