Τι προκαλεί πόνο στη μασχάλη και ποια τα συμπτώματα;

Ο πόνος στη μασχάλη - μία από τις πιο ευαίσθητες κοιλότητες του ανθρώπινου σώματος - μπορεί να προέλθει τόσο από τραυματισμό όσο και από άλλες αιτίες. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε ποιες είναι αυτές.
Τι προκαλεί πόνο στη μασχάλη και ποια τα συμπτώματα;
Mario Benedetti Arzuza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Mario Benedetti Arzuza.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Νιώσετε ποτέ πόνο στη μασχάλη; Δεδομένου ότι αυτό το σημείο του σώματος φιλοξενεί πολυάριθμα αιμοφόρα αγγεία, τένοντες και νεύρα, δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο να νιώθετε κάποια δυσφορία. Στην πραγματικότητα, η μασχάλη συνδέεται με ορισμένους μύες που μπορεί να δημιουργούν φλεγμονή στους κόμβους.

Είναι επομένως σημαντικό να εντοπίσετε τη δυσφορία και να αξιολογήσετε αν ο πόνος στη μασχάλη παρεμποδίζει τις κινήσεις των χεριών. Εάν ναι, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Συνήθως δεν πρόκειται για επικίνδυνη κατάσταση- μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, στις οποίες οι κόμβοι έχουν υποστεί βλάβη, θα απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα που συνοδεύουν τον πόνο στη μασχάλη

Όταν υποφέρετε από αυτή τη δυσφορία, μεταξύ των πιο χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, που μπορεί να συνοδεύουν τον πόνο στη μασχάλη, αξίζει να αναφερθούν τα ακόλουθα:

 • σβώλοι
 • πρήξιμο
 • κάψιμο στην περιοχή
 • μούδιασμα

Αιτίες για τον πόνο στη μασχάλη

Ακολουθούν οι 7 κύριες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στη μασχάλη.

Τι προκαλεί πόνο στη μασχάλη και ποια τα συμπτώματα;

1. Τράβηγμα μυός στη μασχάλη

Σε αυτόν τον τύπο τραυματισμού υπάρχει ξαφνικός, οξύς πόνος στη μασχάλη. Συνήθως τον παθαίνουν άτομα που σηκώνουν βάρη ή εκτελούν παρόμοιες ασκήσεις.

Η μυϊκή ένταση προκαλεί αδυναμία, δυσκαμψία, κόπωση και σε ορισμένες περιπτώσεις κάψιμο στην περιοχή. Για την επίλυσή της, είναι απαραίτητο να μειωθεί η φλεγμονή και να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο η κίνηση αυτού του μέρους του σώματος για να μην καταστραφούν οι σχισμένοι μύες.

Συνιστάται η χρήση κρύων επιθεμάτων για 20 λεπτά ή η επιλογή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Αλλά πάνω απ’ όλα, συνιστάται ξεκούραση μεταξύ 3 και 6 εβδομάδων.

2. Αξονική λεμφαδενίτιδα

Η αλλοίωση που είναι γνωστή ως μασχαλιαία λεμφαδενίτιδα εμφανίζεται όταν οι λεμφαδένες έχουν φλεγμονή. Εμφανίζεται συνήθως κάτω από το λαιμό, τη βουβωνική χώρα και τις μασχάλες. Μεταξύ των συμπτωμάτων της είναι τα ακόλουθα:

 • πυρετός
 • πρήξιμο
 • πόνος στο άγγιγμα
 • ερυθρότητα και μούδιασμα

Η μασχαλιαία λεμφαδενίτιδα οφείλεται σε λοίμωξη. Οι γιατροί πραγματοποιούν εξέταση αίματος για να προσδιορίσουν την αιτία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνεται βιοψία για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου.

3. Στηθάγχη

Τι προκαλεί πόνο στη μασχάλη και ποια τα συμπτώματα;

Η στηθάγχη παρουσιάζεται ως έντονος πόνος . Οφείλεται σε έλλειψη παροχής αίματος στον καρδιακό μυ. Η αίσθηση αυτή μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, όπως πόνος στις μασχάλες, στα χέρια, στους ώμους, στον αυχένα και στην πλάτη. Εν τω μεταξύ ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει:

 • κόπωση
 • ζάλη και ναυτία
 • υπερβολική εφίδρωση

Εάν έχετε πόνο στη μασχάλη και στο στήθος, συνιστάται να απευθυνθείτε στο γιατρό το συντομότερο δυνατό.

4. Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα (Hidradenitis suppurativa)

Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα θεωρείται μια χρόνια νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση οζιδίων, ουλών ή αποστημάτων σε περιοχές όπου υπάρχουν απιοειδείς ιδρωτοποιοί αδένες. Αυτό σημαίνει ότι είναι συνηθέστερα παρούσα στις μασχάλες.

Οι όζοι δημιουργούν σήραγγες κάτω από το δέρμα, που μπλοκάρουν τα θυλάκια. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Παχυσαρκία.
 • Κάπνισμα.
 • Χαμηλές άμυνες.
 • Ορμονική μεταβολή.

5. Καρκίνος του μαστού και η σχέση με τον πόνο στη μασχάλη

Το γεγονός ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μία από τις πιθανές αιτίες του πόνου στη μασχάλη δεν σημαίνει ότι είναι η μόνη, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, ο στόχος είναι η πρόληψη.

Αυτός ο τύπος καρκίνου ξεκινά με κύτταρα που επιτίθενται στους γαλακτοπαραγωγούς πόρους. Μπορεί επίσης να ξεκινήσει από τον αδενικό ιστό. Εάν οι κόμβοι είναι πολύ διογκωμένοι, είναι πιθανό να επηρεάζουν την περιοχή της μασχάλης. Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε περίπτωση καρκίνου του μαστού είναι:

 • Αντεστραμμένη θηλή.
 • Εξόγκωμα στο στήθος.
 • Ερυθρότητα και κνησμός στην περιοχή.
 • Απολέπιση γύρω από τη θηλή.
 • Αλλαγή του σχήματος και του μεγέθους του αδένα.

Εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να κάνετε μαστογραφία ή βιοψία, όπως σας υποδεικνύει ο γιατρός, για να βρεθεί η αιτία του πόνου και να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για καρκίνο του μαστού.

6. Παλινδρόμηση

Με ιατρικούς όρους είναι γνωστή ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή δυσπεψία. Τα κύτταρα του στομάχου εκκρίνουν μια σειρά από όξινα υγρά που βοηθούν στην πέψη της τροφής.

Μερικές φορές ο μυς εξασθενεί και τα γαστρικά οξέα κινούνται προς τα πάνω στον οισοφάγο, γεγονός που προκαλεί κάψιμο στην περιοχή του θώρακα και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές, προκαλώντας πόνο ακόμη και στις μασχάλες.

7. Άγχος

7 cosas que es mejor evitar cuando sufras ANSIEDAD

Μερικές φορές ο πόνος στη μασχάλη μπορεί να εμφανιστεί λόγω σωματοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιο φυσιολογικό πρόβλημα που προκαλεί βλάβη στους κόμβους- αλλά το σώμα αντιλαμβάνεται τον πόνο λόγω μιας κατάστασης άγχους.

Οι άνθρωποι με άγχος ανησυχούν έντονα και συνεχώς, γεγονός που τους κάνει να αισθάνονται σωματική δυσφορία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης για τη μείωση του άγχους. Εάν δεν καταφέρουν να καταστείλουν τα συμπτώματα, συνιστάται να απευθυνθούν στο γιατρό για να τους συνταγογραφήσει τα καταλληλότερα φάρμακα για την καταπολέμησή του.

Αποφύγετε την αυτοθεραπεία για τον πόνο στη μασχάλη

Είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την κατάσταση που μπορεί να προκαλεί τον πόνο στη μασχάλη σας πριν πάρετε ιβουπροφαίνη ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Να θυμάστε ότι με τη λήψη ενός τέτοιου φαρμάκου, μπορεί να κρύψετε τα συμπτώματα και το πρόβλημα να μην υποχωρήσει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Hagman, G. Trastorno de ansiedad generalizada. Salud(i)Ciencia. 2011
 • Margarit Sonia. HEREDITARY BREAST CANCER. Rev. chil. radiol. 2008;  14( 3 ): 135-141
 • Bonet R,Garrote Y. Angina de pecho. Enfermería (Ed. española). 2015;32(4):58.
 • Garrote A. Micosis cutáneas. Offarm. 2002; 21(8): 82-90.
 • Puig L. Dermatitis de contacto. Alergia e irritación. Farmacia Profesional. 2002; 16(8): 88-97.
 • López M, Martínez M, Faura C, Pérez L. Herpes Zoster diseminado. Rev Clin Med Farm. 2012;  5(1): 64-66.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.