Τι τύπου κοιλιά έχετε; Μάθετε τι λέει για εσάς

Υπάρχει η κοιλιά που εμφανίζεται λόγω της κατανάλωσης υπερβολικά πολλών λιπαρών τροφών, η κοιλιά που εμφανίζεται λόγω οιδήματος ή κατακράτησης υγρών.
Τι τύπου κοιλιά έχετε; Μάθετε τι λέει για εσάς

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2022

Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι κοιλιάς. Εσείς τι τύπου κοιλιά έχετε;

Υπάρχει η κοιλιά που εμφανίζεται λόγω της κατανάλωσης υπερβολικά πολλών λιπαρών τροφών, η κοιλιά που εμφανίζεται λόγω οιδήματος ή κατακράτησης υγρών, ή ακόμα και η κοιλιά που εμφανίζεται μετά τη γέννα.

Κάθε κοιλιά χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση για να ξαναβρεί τη φόρμα της. Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε περισσότερα για αυτό το θέμα.

Τι τύπου κοιλιά έχετε και τι λέει για εσάς;

Πολλές γυναίκες ονειρεύονται μια επίπεδη κοιλιά. Μερικές ακολουθούν αυστηρές δίαιτες και άλλες πηγαίνουν στο γυμναστήριο για να εργαστούν προς αυτόν τον στόχο.

Ωστόσο υπάρχουν μερικές γυναίκες που δεν μπορούν να πετύχουν τον στόχο τους. Γιατί; Επειδή δεν ακολουθούν μια συγκεκριμένη προσέγγιση για την απώλεια του λίπους στην κοιλιά τους ανάλογα με τον τύπο της.

Μόλις αναγνωρίσετε (και αποδεχτείτε) τι τύπου κοιλιά έχετε, θα μπορέσετε να ακολουθήσετε τη σωστή οδό που θα σας δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η απώλεια του λίπους της κοιλιάς δεν συνεπάγεται χίλια ροκανίσματα τη μέρα και λιμοκτονία. Υπάρχουν και άλλες αποτελεσματικές και λιγότερο αυστηρές τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε.

Οι διαφορετικοί τύποι της κοιλιάς είναι οι εξής:

1. Τι τύπου κοιλιά έχετε; Η πρησμένη κοιλιά

Το κύριο γνώρισμα αυτού του τύπου κοιλιάς είναι ότι είναι περισσότερο επίπεδη το πρωί από ό,τι το απόγευμα.

Το πρήξιμο αυξάνεται καθώς περνούν οι ώρες, είτε λόγω συσσώρευσης αερίων είτε λόγω δυσπεψίας.

Αυτού του τύπου κοιλιά μπορούμε να τον συναντήσουμε και σε υπέρβαρες και σε λεπτές γυναίκες και συνδέεται με τροφικές δυσανεξίες, αλλεργίες ή “νωθρό έντερο“, όταν η διατροφή τους παρουσιάζει ελλείψεις.

Τι τύπου κοιλιά έχετε - Γυναίκα με κοιλιά

Αυτό σημαίνει ότι, αν το στομάχι σας έχει συνηθίσει στην κατανάλωση των ίδιων πάντοτε τροφών (για παράδειγμα, τρώτε το ίδιο φαγητό αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα), θα δυσκολευτείτε περισσότερο να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε δυσανεξία σε αυτές.

Οι πιο συνηθισμένες δυσανεξίες είναι στη λακτόζη, στη μαγιά και στο αλεύρι ή στη γλουτένη. Για να διαπιστώσετε αν έχετε κάποια δυσανεξία, μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε μερικές από αυτές τις ομάδες τροφών για να αναλύσετε τι προκαλεί το πρήξιμο.

Μόλις έχετε βρει ποια είδη τροφών προκαλούν το πρόβλημα, το επόμενο βήμα είναι να τις αφαιρέσετε από τη διατροφή σας. Επίσης, αν έχετε νωθρό έντερο, θα πρέπει να το βγάλετε από τη ζώνη άνεσής του και να δώσετε προσοχή στις διατροφικές δυσανεξίες σας.

Αυτό σημαίνει να καταναλώνετε ένα διαφορετικό και πιο γενναιόδωρο πρωινό γεύμα ή να μην καταναλώνετε τις τροφές ή τα ροφήματα που συνηθίζετε, όπως ένα φλιτζάνι καφέ στα μισά του πρωινού.

Επίσης συνιστούμε τα εξής:

  • Μην τρώτε πολύ αργά τη νύχτα.
  • Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της μέρας.
  • Καταναλώνετε υγιεινά προβιοτικά που ενισχύουν τη λειτουργία της εντερικής χλωρίδας στο σώμα σας.

2. Κοιλιά μετά τον τοκετό

Αυτού του τύπου κοιλιά μπορεί να την αποκτήσετε αν γεννήσατε πρόσφατα (ακόμα και πριν από δύο χρόνια). Είναι πιθανό να έχετε κοιλιά που προεξέχει στο κάτω μέρος της.

Μετά την εγκυμοσύνη, η μήτρα βυθίζεται και γίνεται πιο βαριά. Μπορεί να πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον έξι εβδομάδες μέχρι η κοιλιά σας να επιστρέψει στις κανονικές διαστάσεις της, αν και μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τι τύπου κοιλιά έχετε - Γυναίκα με επίπεδη κοιλιά

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσετε να ασκείστε τη μέρα μετά τον τοκετό. Μάλιστα, οι γιατροί συνιστούν να περιμένετε τρεις μήνες πριν αρχίσετε να ασκείστε. Επίσης δεν θα πρέπει να σκέφτεστε συνεχώς το βάρος που πήρατε κατά την εγκυμοσύνη.

Το μόνο πράγμα για το οποίο θα πρέπει να νοιάζεστε κατά την περίοδο αυτή είναι η υγεία σας και η υγεία του μωρού σας.

Μόλις έχετε χαλαρώσει κάπως περισσότερο και θέλετε να αρχίσετε να φροντίζετε το σώμα σας, συνιστούμε την κατανάλωση συμπληρωμάτων ιχθυελαίων, που βοηθούν στην καύση του λίπους και μειώνουν την παραγωγή ορμονών “πείνας”.

Μια άλλη επιλογή είναι η κατανάλωση καλών λιπαρών οξέων, που περιέχονται στο αβοκάντο, στο σολομό και στους σπόρους chia. Αυτά τα είδη λιπαρών εξασφαλίζουν στο σώμα πολλές θρεπτικές ουσίες, καταπολεμούν την κόπωση και ενισχύουν την απορρόφηση των βιταμινών.

Για να είναι η κοιλιά σας πιο δυνατή, πρέπει να κάνετε ασκήσεις για την πύελο, όχι για τους κοιλιακούς, επειδή οι δεύτερες στοχεύουν σε μύες που βρίσκονται ήδη σε φόρμα. Οι πιο γνωστές ασκήσεις για την πύελο είναι οι ασκήσεις Kegel.

Μετά τον τοκετό, οι μύες της πυέλου χωρίζονται και πρέπει να τους δοθεί χρόνος αποκατάστασης.

3. Φούσκωμα στο κάτω μέρος της κοιλιάς

Πρόκειται για τη χαρακτηριστική κοιλιά των γυναικών με πολύ απαιτητικές σταδιοδρομίες ή των υπερβολικά πολυάσχολων μητέρων.

Οι γυναίκες που πηγαίνουν στο γυμναστήριο ή κάνουν δίαιτα αλλά επαναλαμβάνουν πάντα τις ίδιες ασκήσεις και τρώνε τα ίδια φαγητά επίσης τείνουν να παρουσιάζουν φούσκωμα στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Τα άλλα μέρη του σώματός τους βρίσκονται σε καλή φόρμα, όμως το φούσκωμα στο κάτω μέρος της κοιλιάς τούς χαλάει τη σιλουέτα.

Γυναίκα με ελάχιστα παχάκια

Οι κακές συνήθειες που συνδέονται με αυτόν τον τύπο κοιλιάς είναι οι υπερβολικά πολλές ασκήσεις για τους κοιλιακούς ή οι ρουτίνες ασκήσεων που δεν αλλάζουν, όπως το να κάνει κανείς πάντα στατική ποδηλασία spinning.

Η συγκεκριμένη άσκηση καίει το λίπος στους γοφούς, στα πόδια ή στους βραχίονες αλλά όχι στην κοιλιά.

Επιπλέον η καλή διατροφή είναι ουσιαστική για την εξάλειψη του φουσκώματος στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Έτσι προλαμβάνεται η δυσκοιλιότητα ή ο τυμπανισμός.

  • Τρώτε περισσότερα φυλλώδη λαχανικά, πλήρη δημητριακά και φρούτα.
  • Αλλάξτε τις ασκήσεις των κοιλιακών σας και αντί για αυτές κάντε κάμψεις ή ασκήσεις με αντίσταση.
  • Αρχίστε να κάνετε κυκλική προπόνηση που περιλαμβάνει ασκήσεις δύναμης και αεροβικές ασκήσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε βαθιά καθίσματα ή σκοινάκι.

Επισκεφθείτε και αυτό το άρθρο: Άγχος: 10 αρνητικές επιδράσεις στην εμφάνισή σας

4. Κοιλιά λόγω άγχους

Το να κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή σας και να τρώτε σνακ στο γραφείο σας για πολλές ώρες είναι καταστροφικό για την υγεία σας από πολλές απόψεις. Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα είναι ότι συσσωρεύεται λίπος στην κοιλιά σας.

Αυτός ο τύπος κοιλιάς χαρακτηρίζεται από σκληρό και έντονο φούσκωμα στην περιοχή από το διάφραγμα μέχρι τον αφαλό.

Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις ανθυγιεινές τροφές που τρώμε, αλλά και στην παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη και οδηγεί στη συσσώρευση λίπους γύρω από το στομάχι.

Γυναίκα με λίπος στην κοιλιά

Αν καταναλώνετε πολλή καφεΐνη, τρώτε πολλές πρόχειρες τροφές και δεν ακολουθείτε συγκεκριμένα ωράρια, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε αυτόν τον τύπο κοιλιάς.

Ένας τρόπος να το αποτρέψετε αυτό είναι να ξεκουράζεστε περισσότερο, αφού αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να αυτορρυθμίζεται και θα σας κάνει να τρώτε λιγότερο, καθώς αντιμετωπίζετε λιγότερο άγχος.

Επιπλέον, μπορείτε να καταπολεμήσετε  την εξάντληση καταναλώνοντας θρεπτικές τροφές όπως ξηρούς καρπούς, για παράδειγμα.

Τέλος θα πρέπει επίσης να μειώσετε την κατανάλωση καφέ σε δύο φλιτζάνια τη μέρα και να κάνετε περισσότερες χαλαρωτικές ασκήσεις παρά αεροβικές ασκήσεις, όπως γιόγκα, τάι τσι ή περπάτημα στο πάρκο.

Εσείς λοιπόν τι τύπου κοιλιά έχετε;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.