Το άγχος είναι πιο επικίνδυνο στις γυναίκες κάτω των 50 ετών

22 Ιανουαρίου 2019
Πρέπει να αναδιοργανώσετε τις προτεραιότητές σας. Πρέπει να δίνετε πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα στον εαυτό σας και, πάνω απ'όλα, να λαμβάνετε υπόψη σας τα προειδοποιητικά σημάδια του άγχους.

Το άγχος είναι πιο επικίνδυνο στις γυναίκες κάτω των 50 ετών. Το άγχος, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ένας εχθρός που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Δεν είναι υγιές όταν βγαίνει εκτός ελέγχου ή όταν μας κατακλύζει και ανατρέπει τη σωματική και την ψυχική ισορροπία μας.

Ωστόσο, αν και το άγχος αποτελεί παράγοντα κινδύνου και για τα δύο φύλα, πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία καρδιακή νόσο που συνδέεται με το άγχος.

Πρόκειται για κάτι σημαντικό, ειδικά επειδή συνήθως συσχετίζουμε τις καρδιακές προσβολές ή τα προβλήματα καρδιάς με τους μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες.

Εμείς οι γυναίκες σήμερα είμαστε πολύ ευάλωτες στο άγχος. Δεν το διαχειριζόμαστε σωστά και το χειρότερο είναι ότι, όταν το σώμα δίνει προειδοποιητικά σημάδια, συχνά δεν τους δίνουμε προσοχή.

Τα συσχετίζουμε με την κόπωση ή απλώς λέμε ότι “δεν έχουμε χρόνο να πάμε στον γιατρό”.

Πρέπει να αναδιοργανώσετε τις προτεραιότητές σας. Πρέπει να δίνετε πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα στον εαυτό σας και, πάνω απ’όλα, να λαμβάνετε υπόψη σας τα προειδοποιητικά σημάδια του άγχους.

Το καθημερινό άγχος: το άγχος που έχει γίνει αποδεκτό

Ίσως σε αυτό να βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος. Σιγά-σιγά τα μικροπράγματα συσσωρεύονται για να δημιουργήσουν μια ολόκληρη άβυσσο άγχους, την οποία θεωρούμε δεδομένη σχεδόν χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Οι άνθρωποι που ασκούν ιδιαίτερα αγχογόνα επαγγέλματα ξέρουν να αναγνωρίζουν τις πιο προβληματικές εστίες: πίεση για την επίτευξη στόχων, ανάγκη να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των διευθυντών, ανταγωνισμός κ.λπ..

Από την άλλη πλευρά, αναφορικά με τις γυναίκες και μάλιστα τις περισσότερες από αυτές, το παζλ της ζωής περιλαμβάνει πολλά κομμάτια που σχηματίζουν έναν περίπλοκο χάρτη.

Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις προστίθενται στις οικογενειακές. Τα παιδιά, αν είναι μικρά, χρειάζονται περισσότερη προσοχή, για παράδειγμα.

Πέρα από την ευθύνη των παιδιών, οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στη σχέση τους ή μερικές φορές πρέπει να εκπληρώνουν όλο και περισσότερα καθήκοντα καθημερινά (σπουδές, πρότζεκτ, φροντίδα συγγενών κ.λπ.).

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Όμως είναι γεγονός ότι, κατά μέσο όρο, οι περισσότερες κοινωνικές, επαγγελματικές, προσωπικές και συναισθηματικές απαιτήσεις αφορούν σήμερα τις γυναίκες μεταξύ 30 και 50 ετών.

Μάθετε ακόμα: Τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουν οι άνθρωποι με άγχος

γυναίκες κάτω των 50 ετών

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Rollins School of Public Health του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα των Η.Π.Α., έχει καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα.

Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες πάνω σε αυτό.

Πώς αντιμετωπίζει η γυναικεία καρδιά το άγχος αν είναι κάτω των 50

Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη από τη γιατρό και καθηγήτρια επιδημιολογίας Viola Vaccarino.

 • Αφού παρακολούθησε πάνω από 700 άνδρες και γυναίκες σε διάφορα νοσοκομεία, ανακάλυψε κάτι εντυπωσιακό.
 • Οι γυναίκες δεν αντιδρούν όπως οι άνδρες όταν αντιμετωπίζουν κάποια αγχογόνα κατάσταση. Έχουν μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μείωση της ροής του αίματος στην καρδιά.
 • Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη σημασία αυτού του ευρήματος. Μια μείωση στη ροή του αίματος οδηγεί σε ισχαιμία του μυοκαρδίου και επομένως σε καρδιακή προσβολή.

Η Dr. Vaccarino ανακάλυψε επίσης ότι η ηλικιακή ομάδα που αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή συνδεόμενη με το άγχος είναι οι γυναίκες μεταξύ 30 και 50 ετών. Ωστόσο ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος σε ηλικία 45 ως 50 ετών.

Η νεαρή ηλικία δεν μας απαλλάσσει από τα προβλήματα καρδιάς, ιδιαίτερα να είμαστε κάτω των 50

Η νεαρή ηλικία και η δραστήρια ζωή μάς κάνουν μερικές φορές να πιστεύουμε ότι είμαστε ανίκητοι.

Καρδιά και καρδιογράφημα γυναίκες κάτω των 50 ετών

 • Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, οι γυναίκες που διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα καρδιάς ήταν εκείνες που είχαν αναλάβει όλη την ευθύνη για τη φροντίδα του σπιτιού.
 • Παρομοίως, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος αν φρόντιζαν κάποιο εξαρτημένο μέλος της οικογένειας ή αν ασκούσαν πάνω από ένα επάγγελμα, καθώς και αν είχαν μικρά παιδιά.
 • Το πραγματικό πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι οι γυναίκες συνηθίζουν αυτόν τον τρόπο ζωής. Με άλλα λόγια, το άγχος γίνεται η μουσική επένδυση της ζωής τους.

Το να βρούμε γιατί το κεφάλι μας πονάει τόσο πολύ ή γιατί αισθανόμαστε ότι πνιγόμαστε όταν επιστρέφουμε στο σπίτι έρχεται δεύτερο. Το χειρότερο είναι ότι βρίσκουμε χρόνο για να πάμε κάποιον άλλον στον γιατρό για οποιαδήποτε μικροενόχληση, αλλά δεν δίνουμε σημασία σε αυτό που συμβαίνει σε μας.

Αυτό δεν είναι σωστό. Κανένας μας δεν πρέπει να κάνει το άγχος σύντροφο της ζωής του, επειδή αργά ή γρήγορα το άγχος μπορεί να μας αφαιρέσει τη ζωή.

Μάθετε ακόμα: Ανακαλύψτε 4 τεχνικές αναπνοής για να καταπολεμήσετε το άγχος

Αντιμετωπίστε το άγχος σας και βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας αν είστε κάτω των 50

Οι υπεύθυνοι της παραπάνω μελέτης, που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο, μας αφήνουν ένα μήνυμα που πρέπει να σκεφτούμε. Μη φροντίζετε απλώς την καρδιά σας. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να φροντίσετε είναι ο νους σας.

Γυναίκα που κάνει τζόγκινγκ γυναίκες κάτω των 50 ετών

 • Πρέπει να φροντίζουμε το σώμα μας. Ο συνεχής πόνος στον αυχένα ή στην πλάτη είναι κάτι που αξίζει μια σωστή διάγνωση. Μερικές φορές κάποια είδη νόσων που συνδέονται με την καρδιά είναι κρυμμένα.
 • Πρέπει να αθλούμαστε: απλώς να επιδιδόμαστε σε μία ώρα αεροβικής άσκησης τη μέρα.
 • Μάθετε να βάζετε όρια και να είστε σαφείς αναφορικά με το μέχρι πού μπορείτε να φτάσετε.
 • Να ξεκουράζεστε και να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας. Να εκφράζετε να συναισθήματά σας και να περιβάλλεστε από ανθρώπους που σας κάνουν να εξελίσσεστε, να γελάτε κ.λπ..
 • Να κλείνετε ραντεβού με τον γιατρό σας για να κάνετε περιοδικές προληπτικές εξετάσεις.
 • Να προσέχετε την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη σας, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας λίγο καλύτερα. Κάντε το πριν να είναι πολύ αργά. Αν είστε κάτω των 50, ακολουθήστε τις συμβουλές μας.