Πώς να φροντίσετε τον αφαλό ενός νεογέννητου μωρού

Ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε τον αφαλό ενός νεογέννητου μωρού δεν είναι να παρέμβετε σε αυτήν τη φυσική διαδικασία. Απλά πρέπει να ακολουθήσετε μερικά βασικά μέτρα υγιεινής και να διατηρήσετε την περιοχή στεγνή.
Πώς να φροντίσετε τον αφαλό ενός νεογέννητου μωρού

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το πώς να φροντίσουν οι γονείς τον αφαλό ενός νεογέννητου μωρού είναι μια κοινή αιτία ανησυχίας, ειδικά για όσους γίνονται γονείς για πρώτη φορά. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να υιοθετήσετε μια συγκεκριμένη τεχνική έτσι ώστε το υπόλοιπο κομμάτι του ομφάλιου λώρου να αποκολληθεί και να επουλωθεί χωρίς προβλήματα.

Όταν ένα μωρό βρίσκεται ακόμα μέσα στη μήτρα, λαμβάνει όλη τη τροφή που χρειάζεται από τον ομφάλιο λώρο. Μόλις γεννηθεί, ο γιατρός κόβει τον ομφάλιο λώρο, καθώς δεν έχει πλέον κανένα σκοπό. Ένα μικρό κομμάτι παραμένει προσκολλημένο στο σώμα του μωρού. Αυτό το κομμάτι στεγνώνει αργά μέχρι να πέσει, αφήνοντας πίσω την ουλή που γνωρίζουμε ως τον αφαλό.

Η φροντίδα για τον αφαλό ενός νεογέννητου μωρού περιλαμβάνει την πρόληψη κάθε είδους μόλυνσης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθήσετε μια σωστή υγιεινή τακτική και να λάβετε απλά προληπτικά μέτρα. Με τα σωστά μέτρα, σε μόλις δύο ή τρεις εβδομάδες, ο ομφάλιος λώρος θα αποκολληθεί φυσικά.

Ο αφαλός του νεογέννητου μωρού

Όταν γεννιέται ένα μωρό, ο γιατρός ή η νοσοκόμα θα κόψει τον ομφάλιο λώρο περίπου 4 εκατοστά από την κοιλιά του μωρού. Το κάνουν χρησιμοποιώντας ομοιοστατικούς σφιγκτήρες, των οποίων η λειτουργία είναι να ελέγχει την αιμορραγία. Κρατούν το υπόλοιπο κομμάτι με ειδικούς πλαστικούς σφιγκτήρες.

Από τότε, ο αφαλός του νεογέννητου μωρού ξεκινά μια διαδικασία αυτοκαταστροφής. Καθώς περνούν οι μέρες, ο ομφάλιος λώρος θα στεγνώσει, θα συρρικνωθεί, θα πάρει ένα καφέ χρώμα και τελικά θα πέσει. Όλα αυτά πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο μεταξύ 8 και 10 ημερών. Σε μωρά που γεννιούνται με καισαρική, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες περισσότερο.

Μόλις πέσει ο ομφάλιος λώρος, αφήνει πίσω του μια πληγή που χρειάζεται τρεις έως πέντε ακόμη ημέρες για να επουλωθεί. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, οι γονείς πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη φροντίδα για να συνεχίσουν την πρόληψη μόλυνσης ή άλλων επιπλοκών. Μόλις η πληγή επουλωθεί τελικά, δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε.

ομφάλιος λώρος μωρού

Πώς να φροντίσετε τον αφαλό ενός νεογέννητου μωρού

Η φροντίδα για τον αφαλό ενός νεογέννητου μωρού κορυφώνεται όταν η περιοχή έχει επουλωθεί σωστά. Υπάρχουν πολλοί μύθοι και μισές αλήθειες σχετικά με αυτήν τη διαδικασία. Στο παρελθόν, οι ειδικοί συνέστησαν τον καθαρισμό της περιοχής με 70% αλκοόλ, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με κάποιο αντισηπτικό, όπως η χλωρεξιδίνη.

Ωστόσο, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να καθυστερήσει την αποκόλληση του ομφάλιου λώρου. Διαφορετικά, ο μόνος χρυσός κανόνας είναι οι γονείς να διατηρούν τον αφαλό καθαρό και στεγνό.

Κρατήστε τον αφαλό καθαρό ως εξής:

 • Οι γονείς πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν κάνουν μπάνιο ένα νεογέννητο ή πριν αλλάξουν την πάνα του.
 • Μην αφαιρείτε ή μην τραβάτε τον ομφάλιο λώρο. Θα πέσει από μόνη του όταν έρθει η ώρα.
 • Μπορείτε να κάνετε μπάνιο το μωρό σας χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει την περιοχή απαλά και καλά μετά τον ύπνο.
 • Εάν η περιοχή λερωθεί με ούρα ή περιττώματα, πρέπει να την πλύνετε με πετσέτα και χλιαρό νερό.
 • Η περιοχή του αφαλού ενός νεογέννητου μωρού πρέπει να παραμείνει ακάλυπτη. Αυτό σημαίνει να μην καλύπτετε με τα ρούχα και τις πάνες.

Πώς να καθαρίσετε τον αφαλό ενός νεογέννητου μωρού

Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να καθαρίζουν τον αφαλό του νεογέννητου μωρού μέχρι να επουλωθεί εντελώς. Αυτή η διαδικασία είναι απλή και πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά το μπάνιο του μωρού.

Απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Μετά το μπάνιο του παιδιού σας, στεγνώστε απαλά ολόκληρο το σώμα του.
 2. Πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.
 3. Βρέξτε μια αποστειρωμένη γάζα με ένα μείγμα ζεστού νερού και ουδέτερου σαπουνιού ή με αλκοόλ εάν το περιβάλλον δεν είναι υγιεινό.
 4. Καθαρίστε ολόκληρη την επιφάνεια του αφαλού και της γύρω περιοχής.
 5. Χρησιμοποιήστε μια φρέσκια καθαρή γάζα για να στεγνώσετε καλά την περιοχή.
 6. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα βαμβακιού ή μερκαροχρώματος ή με βάση το ιώδιο.
κόψιμο ομφάλιου λώρου
Ο γιατρός ή νοσοκόμες θα κόψουν τον ομφάλιο λώρο μετά τη γέννηση του μωρού λαμβάνοντας αντισηπτικά μέτρα.

Τι πρέπει να προσέξετε

Εάν, μετά από 20 ημέρες, η πληγή δεν έχει ακόμη επουλωθεί, μπορεί να υπάρχει λοίμωξη που ονομάζεται ομφαλίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η περιοχή συνήθως γίνεται κόκκινη και σκληραίνει. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει εκκένωση ή αιματηρή και με μυρωδιά έκκριση.

Όταν ο ομφάλιο λώρος πέσει, είναι φυσιολογικό να υπάρχει ήπια αιμορραγία. Ωστόσο, εάν η αιμορραγία είναι βαριά ή δεν σταματά, τότε θα πρέπει να ασκήσετε πίεση στην περιοχή με αποστειρωμένη γάζα και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Μερικές φορές στην ουλή του ομφάλιου λώρου, ένα κόκκινο σημείο μπορεί εμφανιστεί το οποίο είναι γνωστό ως ομφάλιο κοκκίωμα. Δεν είναι τίποτα σοβαρό, αλλά αξίζει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Μερικές φορές, μια διόγκωση μπορεί να εμφανιστεί που είναι η ένδειξη της κήλης. Αυτό δεν είναι τίποτα σοβαρό και τείνει να εξαφανίζεται περίπου στην ηλικία των 2 ή 3 ετών. Ταυτόχρονα, μπορεί να παραμείνει μια μικρή προεξοχή που θα γίνει ο αφαλός του παιδιού.

Ανεξάρτητα από αυτό, ο παιδίατρός σας θα σας πει ποια μέτρα πρέπει να πάρετε για να διασφαλίσετε ότι το μωρό σας είναι υγιές και ευτυχισμένο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Gutiérrez, D., & ª José, M. (2016). Cuidados del cordón umbilical en el recién nacido: revisión de la evidencia científica. Ars Pharmaceutica (Internet), 57(1), 5-10.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.