Ο τραυματισμός που έκανε τον Ρότζερ Φέντερερ να αποσυρθεί

Δυστυχώς, ο χρόνος περνάει και για τους μεγαλύτερους αθλητές. Αργά ή γρήγορα, η φυσική φθορά του σώματός τους και ο ανταγωνισμός με πολύ νεότερους αθλητές καταλήγουν να τους πιέζουν υπερβολικά.
Ο τραυματισμός που έκανε τον Ρότζερ Φέντερερ να αποσυρθεί
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Fernando Clementin

Τελευταία ενημέρωση: 17 Δεκεμβρίου, 2022

Ο άνθρωπος που πολλοί θεωρούν ως τον καλύτερο τενίστα στην ιστορία, αποχώρησε με ένα συναισθηματικό αποχαιρετισμό. Εκτός από την ηλικία του (41 ετών), υπάρχει και ένας τραυματισμός που ουσιαστικά ανάγκασε τον Ρότζερ Φέντερερ να αποσυρθεί από το άθλημα στο οποίο έχει αφιερώσει τη ζωή του.

Για δύο χρόνια, ο Ελβετός ήταν σε θέση να παίξει μόνο δεκατέσσερις αγώνες. Οι τραυματισμοί που κατάφερε να αποφύγει για τόσα χρόνια λόγω της προπόνησής του άρχισαν να τον καταβάλλουν.

Το γόνατο, το αδύναμο σημείο των τραυματισμών του Ρότζερ Φέντερερ

Σε όλη τη διάρκεια της εξαιρετικής καριέρας του, ο Ρότζερ Φέντερερ έπαιξε περισσότερους από 1526 αγώνες. Ήταν το νούμερο 1 στην κατάταξη της ATP (Association of Tennis Professionals) για 310 εβδομάδες και κέρδισε το εντυπωσιακό αριθμό των 20 τουρνουά Grand Slam. Ήταν επίσης Ολυμπιονίκης στα διπλά και πρωταθλητής του Davis Cup με τη χώρα του το 2014.

Ωστόσο, υπήρξε μια μονομαχία που δεν μπόρεσε να κερδίσει στο τέλος – η μάχη με το δεξί του γόνατο. Το 2020, ο Φέντερερ ανακοίνωσε ότι θα εκμεταλλευτεί την παύση των αθλητικών αγώνων λόγω της πανδημίας για να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση. Αποκάλυψε ότι ένιωθε δυσφορία και πόνο σε αυτή την περιοχή – το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι.

Η αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία γίνονται μικρές τομές στο γόνατο για την εισαγωγή λαβίδων και μιας κάμερας. Αυτή η τεχνική καθιστά δυνατή ακόμη και τη θεραπεία παθήσεων, την αποκατάσταση συνδέσμων και τενόντων, την επίλυση αρθρίτιδας μολυσματικής προέλευσης ή ακόμη και καταγμάτων οστών και κύστεων.

Το πρόβλημα του Φέντερερ στο δεξί γόνατο είχε να κάνει με τη συσσώρευση υγρών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στην περιοχή, ένα σύμπτωμα που συνοδεύεται από δυσκαμψία και πόνο.

Μία από τις πιθανές αιτίες είναι η υπερβολική χρήση, κάτι που φαίνεται πιθανό μετά από μια τόσο μακρά καριέρα. Άλλες αιτίες είναι το τραύμα και οι υποκείμενοι τραυματισμοί.

Roger Federer.
Ο Ρότζερ Φέντερερ ήταν σε εξαιρετική φυσική κατάσταση για μεγάλο μέρος της καριέρας του.

Άλλοι τραυματισμοί στην καριέρα του Roger Federer

Εκτός από αυτά που αναφέραμε, ο Ελβετός υπέστη και μερικούς άλλους τραυματισμούς και παθήσεις που τον κράτησαν μακριά από τα γήπεδα.

Για παράδειγμα, το 2008 είχε μονοπυρήνωση. Πρόκειται για μια ασθένεια που προκαλεί πολύ παρόμοια συμπτώματα με τη γρίπη, με πυρετό, κόπωση και κακουχία. Ο Φέντερερ έμεινε 2 μήνες χωρίς να αγωνιστεί.

Το 2014, ένας τραυματισμός στην πλάτη τον εμπόδισε να εμφανιστεί στον τελικό του London Masters απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς, έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2016, θα εμφανιστεί ο πρώτος τραυματισμός στο γόνατο. Ήταν στον μηνίσκο του αριστερού του ποδιού, γεγονός που τον οδήγησε να υποβληθεί για πρώτη φορά σε χειρουργική επέμβαση. Μπόρεσε να επιστρέψει 3 μήνες αργότερα -στο Wimbledon- αλλά η προσπάθεια του κόστισε μια υποτροπή και παρέμεινε ανενεργός μέχρι και την επόμενη χρονιά.

Στην άρθρωση του γόνατος υπάρχουν δύο χόνδροι σε σχήμα Γ, οι οποίοι είναι οι μηνίσκοι. Η λειτουργία τους είναι να μαλακώνουν την άρθρωση μεταξύ της κνήμης και του μηριαίου οστού, επιτρέποντας την κίνηση του γόνατος και προσδίδοντάς του σταθερότητα. Όταν σπάνε, εμφανίζεται δυσκαμψία και πόνος στην περιοχή.

Roger Federer retire.
Το backhand ήταν ένα από τα καλύτερα όπλα του Φέντερερ.

Ο Ρότζερ Φέντερερ αποσύρεται με στυλ

Δυστυχώς, ο χρόνος περνάει και για τους μεγαλύτερους αθλητές. Αργά ή γρήγορα, η φυσική φθορά του σώματός τους και ο ανταγωνισμός με πολύ νεότερους αθλητές καταλήγουν να τους πιέζουν υπερβολικά. Στους παίκτες του τένις, τα γόνατα, οι καρποί και οι πλάτες συχνά υποφέρουν.

Δούλεψα σκληρά για να επανέλθω στην καλύτερη δυνατή φόρμα μου, αλλά γνωρίζω επίσης τις δυνατότητες και τα όρια του σώματός μου και το μήνυμά του προς εμένα ήταν σαφές.
Ο Ρότζερ Φέντερερ, ανακοινώνοντας την απόσυρσή του από το επαγγελματικό τένις.

Ο Ρότζερ Φέντερερ θα μείνει πάντα στη μνήμη μας για όλα όσα έδωσε στο άθλημα, τόσο σε αθλητικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Ήταν 24 υπέροχα χρόνια και τώρα θα πρέπει να βρει έναν άλλο δρόμο – είτε αυτός είναι στο τένις είτε όχι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.