Τριάδα του Virchow: Τι είναι και πώς γίνεται η διάγνωση

Η τριάδα του Virchow είναι ένας ιατρικός όρος που συνδυάζει τρεις παράγοντες που επηρεάζουν την πήξη και το σχηματισμό θρόμβων. Η χειρότερη συνέπεια είναι ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός.
Τριάδα του Virchow: Τι είναι και πώς γίνεται η διάγνωση
Karina Valeria Atchian

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karina Valeria Atchian.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η τριάδα του Virchow είναι μια σειρά από 3 αλλαγές που συμβαίνουν μέσα στις φλέβες, οι οποίες καθορίζουν το σχηματισμό φλεβικού θρόμβου. Αυτό ονομάζεται επίσης φλεβικός θρομβοεμβολισμός.

Ένας Γερμανός παθολόγος που ονομάζεται Rudolf Virchow περιέγραψε για πρώτη φορά αυτήν την τριάδα πριν από περισσότερα από 150 χρόνια. Περιέγραψε, για πρώτη φορά, τις απαραίτητες συνθήκες για το σχηματισμό και την εξάπλωση του φλεβικού θρόμβου.

Θα ξεκινήσουμε περιγράφοντας την τριάδα του Virchow και, στη συνέχεια, ορισμένους ορισμούς που θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε τη φλεβική θρόμβωση και τους κινδύνους για την υγεία.

Τι περιγράφει η τριάδα του Virchow;

Η τριάδα του Virchow περιλαμβάνει τρεις αλλαγές:

 • Ανωμαλίες στη ροή του αίματος
 • Υπερπηκτικότητα: Μια κατάσταση που ευνοεί το σχηματισμό φλεβικών θρόμβων ή θρόμβων
 • Ενδοθηλιακή βλάβη: Πρόκειται για βλάβες μέσα στα αιμοφόρα αγγεία

Υπάρχουν καταστάσεις γνωστές ως προθρομβωτικές καταστάσεις που ευνοούν την εμφάνιση της τριάδας. Μόλις ενωθούν, συγκεντρώνουν αιμοπετάλια με τη μορφή παγίδων που συγκρατούν ουδετερόφιλα. Τα αιμοπετάλια, μαζί με τα ουδετερόφιλα, θα σχηματίσουν επίσης φλεβικό θρόμβο και θα οδηγήσουν σε φλεβικό θρομβοεμβολισμό.

Προθρομβωτικές καταστάσεις: τι είναι;

Κληρονομούμε ή προμηθεύουμε προθρομβωτικές καταστάσεις, όπου η τριάδα του Virchow έχει πολλές πιθανότητες να εμφανιστεί. Μπορούν να προέρχονται από τροποποιήσιμους και μη τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.

Οι γενετικές μεταλλάξεις, για παράδειγμα, όταν περιλαμβάνουν παράγοντες πήξης, μπορούν να οδηγήσουν σε προθρομβωτική κατάσταση. Αυτή η κληρονομιά είναι δύσκολη ή αδύνατη να τροποποιηθεί, καθώς διατρέχουμε τον κίνδυνο από τη στιγμή της σύλληψης.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν συστηματικές ασθένειες που διεγείρουν την πήξη του αίματος, όπως καρκίνος, αρτηριακή υπέρταση, νεφροπάθειες και χρόνια φλεβική νόσο. Τα άτομα με κιρσούς και φλεβική ανεπάρκεια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής είναι επίσης σημαντικοί στη δημιουργία του θρόμβου. Τα παχύσαρκα άτομα και οι καπνιστές διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Όσοι πρέπει να ταξιδέψουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα με αεροπλάνο, ακίνητοι, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο πήξης στα πόδια τους.

Για τις γυναίκες, η χρήση οιστρογόνων σε ορμονικά αντισυλληπτικά αξίζει ιδιαίτερη προσοχή. Ένας γιατρός πρέπει πάντα να αξιολογεί τον κίνδυνο θρόμβωσης, προτού υποδείξει τέτοια αντισύλληψη. Και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η πίεση της μήτρας στις φλέβες που πηγαίνουν προς τα κάτω άκρα επιβραδύνει την κυκλοφορία, ευνοώντας επίσης την τριάδα του Virchow.

Άλλες σχετικές καταστάσεις περιλαμβάνουν:

 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
 • Μόλυνση του αέρα
 • Τραυματισμοί κάτω άκρων
 • Παρατεταμένη ακινητοποίηση λόγω νοσηλείας άνω των 48 ωρών
κιρσοί σε πόδια
Οι γυναίκες με κιρσούς είναι επιρρεπείς σε υπερπηξία στα πόδια τους

Τι είναι ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός;

Ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός ομαδοποιεί δύο οντότητες που μπορούν να προκαλέσουν αγγειακή αναπηρία και θάνατο. Είναι η πιο κοινή αποτρέψιμη αιτία θανάτου σε άτομα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο:

 • DVT ή θρόμβωση βαθιάς φλέβας
 • Πνευμονικός θρομβοεμβολισμός

Ο φλεβικός θρόμβος μπορεί να παραμείνει βυθισμένος ή μπορεί επίσης να ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Εάν εμφανιστεί η απόσπαση και, αν φτάσουν στην καρδιά, θα πάνε στο πνευμονικό κύκλωμα.

Η θρόμβωση των κάτω άκρων είναι η πιο συχνή. Εμφανίζεται με ερυθρότητα στην περιοχή, υπερευαισθησία στην αφή, τοπικό ερύθημα, κράμπες και πόνο.

Εάν δημιουργηθεί θρόμβος και δημιουργηθεί πνευμονικός θρομβοεμβολισμός, τα συμπτώματα είναι δύσπνοια, συγκοπή ή λιποθυμία, υπόταση και κυάνωση (μπλε χρώμα του δέρματος). Οι συνέπειες είναι θανατηφόρες εάν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πώς να διαγνώσετε τα προβλήματα από την τριάδα του Virchow;

Πρώτον, ο κοινός τρόπος διάγνωσης της θρόμβωσης βαθιάς φλέβας είναι μέσω υπερήχου Doppler του βαθιού φλεβικού συστήματος. Ο γιατρός θα εξετάσει την παρουσία αποκλεισμών στη ροή του αίματος ή θα αξιολογήσει την απώλεια συμπιεστότητας των φλεβών.

Σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο να διαγνωστούν, ή σε αβέβαιες περιπτώσεις, μπορούμε να υποβληθούμε σε υπολογιστική τομογραφία ή απεικόνιση πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού του ύποπτου άκρου.

Για τον πνευμονικό θρομβοεμβολισμό, η κύρια μέθοδος διάγνωσης θα υπολογίζεται με τομογραφία του πνεύμονα. Μερικές φορές, η προτιμώμενη μέθοδος είναι η πνευμονική σπινθηρογραφία, η οποία είναι μια διαγνωστική εξέταση.

πόνος στο στήθος
Η δύσπνοια είναι ένα από τα αρχικά συμπτώματα του πνευμονικού θρομβοεμβολισμού. Η έγκαιρη ανίχνευση σώζει ζωές

Γιατί είναι σημαντική η τριάδα του Virchow;

Επειδή γνωρίζουμε περισσότερα για την πήξη του αίματος και την τριάδα του Virchow, οι περιπτώσεις που σχετίζονται με νοσηλεία θρόμβου και εμβολών έχουν μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να αποτρέψουμε ακόμη περισσότερους θανάτους από αυτές τις αιτίες.

Η διατήρηση υγιών συνηθειών διαβίωσης και η φροντίδα των άκρων μας είναι επίσης απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου υπερπηκτικότητας στην κυκλοφορία του αίματος. Συζητήστε με έναν γιατρό εάν έχετε απορίες σχετικά με τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να προστατευτείτε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
 • Bauer K., Overview of the causes of venous thrombosis, retrieved on 01 Jun 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate.https://www.uptodate.com/contents/overview-of-the-causes-of-venous-thrombosis?search=trombosis%20venosa%20superficial&source=search_result&selectedTitle=2~109&usage_type=default&display_rank=2
 • Motta Hernández, José Wdroo, and Alexander Carvajal Cardozo. Simulación virtual del sistema de coagulación clásico y celular mediante redes de Petri aplicando la triada de Virchow. BS thesis. 2016.
 • Barrera-López, Ana Madeleine. “Pulmonary thromboembolism associated to superior vena cava syndrome thrombotic origin.” Revista Colombiana de Cardiología 24.4 (2017): 406-406.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.