4 τροφές που πρέπει να αποφύγετε να φάτε μετά από ένα τατουάζ

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε μετά το τατουάζ για να επιταχύνετε τη διαδικασία αποκατάστασης.
4 τροφές που πρέπει να αποφύγετε να φάτε μετά από ένα τατουάζ

Τελευταία ενημέρωση: 03 Μαρτίου, 2023

Αφού κάνετε τατουάζ, είναι καλύτερο να κάνετε κάποιες προσαρμογές στη διατροφή σας για να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης, αποφεύγοντας ορισμένες τροφές. Ορισμένα συστατικά αυξάνουν τα επίπεδα εσωτερικής φλεγμονής. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες ουσίες που συνιστώνται, όπως η βιταμίνη C.

Εδώ θα συζητήσουμε τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε μετά από ένα τατουάζ για να κρατήσετε τη φλεγμονή υπό έλεγχο. Λάβετε υπόψη ότι πολλές από αυτές θα πρέπει επίσης να περιορίζονται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις και όχι μόνο μετά την απόκτηση ενός τατουάζ.

1. Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά περιέχουν συνήθως μεγάλες ποσότητες προστιθέμενων σακχάρων. Τα στοιχεία αυτά προκαλούν αύξηση του παγκρεατικού στρες λόγω των αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας έτσι την εσωτερική φλεγμονή.

Ακόμη και η τακτική πρόσληψή τους σε μεγάλες ποσότητες θα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών προβλημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Diabetes Reports.

Avoid sugary drinks after getting a tattoo.
Τα αναψυκτικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης καθυστερεί την επούλωση αναστέλλοντας τα λευκά αιμοσφαίρια.

2. Τηγανητά και καβουρδισμένα τρόφιμα

Τα τηγανητά τρόφιμα αλλοιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ της τροφής. Τα λιπαρά οξέα μετατρέπονται σε τρανς όταν υποβάλλονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μιλάμε για μια σειρά ενώσεων που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την εσωτερική φλεγμονή, καθώς και τη δυσλειτουργία σε μιτοχονδριακό επίπεδο. Δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση ανά πάσα στιγμή, αλλά πολύ περισσότερο όταν επιδιώκεται η μεγιστοποίηση της ικανότητας του οργανισμού να ανακάμψει από ένα στρεσογόνο γεγονός.

κοτόπουλο
Τα τηγανητά τρόφιμα δημιουργούν τοξικές ουσίες στα τρόφιμα λόγω της θερμικής καταπόνησης που υφίστανται τα προϊόντα.

3. Λουκάνικα

Τα λουκάνικα αποτελούν πηγή τεχνητών πρόσθετων ουσιών χαμηλής ποιότητας. Ένα παράδειγμα αυτών θα ήταν τα νιτρώδη.

Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με αλλαγές στον οργανισμό. Σε σημείο που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συχνότητα εμφάνισης όγκων που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.

Για το λόγο αυτό, η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος δεν συνιστάται. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο των τατουάζ, σχετίζονται επίσης με αυξημένη φλεγμονή στο σώμα.

Processed meat.
Τα νιτρώδη στα λουκάνικα είναι πολύ επιβλαβή. Συνδέονται με την ανάπτυξη κακοήθων παθολογιών.

4. Αλκοολούχα ποτά

Το αλκοόλ είναι μια τοξική ουσία, ανεξάρτητα από τη δόση που καταναλώνεται. Δεν πρέπει να υπάρχει στη διατροφή σε καμία περίπτωση.

Μεταβάλλει την ενδογενή πρωτεϊνοσύνθεση και μειώνει την παραγωγή ανδρικών ορμονών, όπως η τεστοστερόνη. Αυξάνει επίσης τη σύνθεση κορτιζόλης, οδηγώντας σε στρες και καταβολισμό.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθολογιών με την πάροδο των ετών. Δεν επηρεάζει μόνο τη λειτουργία της καρδιάς, αλλά και τη φυσιολογία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση των τατουάζ, το αλκοόλ δρα ως ουσία που προάγει την αφυδάτωση. Η αφαίρεση νερού από το δέρμα εν μέσω μιας διαδικασίας επούλωσης δεν είναι ευνοϊκή και μπορεί να καθυστερήσει τη δράση των ινοβλαστών.

μπύρα και τατουάζ
Η κατανάλωση αλκοόλ δεν συνιστάται ποτέ. Και πολύ περισσότερο μετά από ένα γεγονός που απαιτεί σωστή επούλωση.

Τι να φάτε για να επιταχύνετε την επούλωση ενός τατουάζ;

Ο καλύτερος τρόπος για να επιταχύνετε την επούλωση μετά από ένα τατουάζ είναι να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α. Και τα δύο στοιχεία διεγείρουν τη σύνθεση του κολλαγόνου, της πιο άφθονης πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα. Αποτελεί μέρος όλων των ιστών του οργανισμού και το έλλειμμά του συνδέεται με προβλήματα στην επούλωση και με μεγαλύτερο κίνδυνο μυϊκών τραυματισμών.

Ανάμεσα στις τροφές που ξεχωρίζουν για τη συγκέντρωση και των δύο θρεπτικών συστατικών στο εσωτερικό τους θα μπορούσαμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Ντομάτες
  • Πιπεριές
  • Εσπεριδοειδή

Θα ήταν επίσης σημαντικό να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας και άλλα προϊόντα με αντιφλεγμονώδη ικανότητα. Εκείνα που εκπληρώνουν καλύτερα αυτή τη λειτουργία είναι εκείνα που περιέχουν ωμέγα-3, όπως τα λιπαρά ψάρια.

Διαβάστε περισσότερα για το πώς να αποφύγουν τα παιδιά σας τις ψείρες.

Αποφύγετε ορισμένες τροφές μετά το τατουάζ για να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας

Συνοψίζοντας, η αποφυγή της κατανάλωσης ορισμένων προϊόντων μετά το τατουάζ είναι σημαντική για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάρρωσης και τη διαμόρφωση των επιπέδων της εσωτερικής φλεγμονής. Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να συνιστάται η κατανάλωση μαγειρικών μπαχαρικών, όπως ο κουρκουμάς.

Τέλος, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι είναι απαραίτητο να βελτιστοποιήσετε άλλες καλές συνήθειες, όπως η επαρκής νυχτερινή ξεκούραση. Αυτό θα διατηρήσει μια ορμονική ισορροπία που θα επιταχύνει τις διαδικασίες επιδιόρθωσης και θα μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018;18(6):31. Published 2018 Apr 18. doi:10.1007/s11892-018-1004-6
  • Oteng AB, Kersten S. Mechanisms of Action of trans Fatty Acids. Adv Nutr. 2020;11(3):697-708. doi:10.1093/advances/nmz125
  • Song P, Wu L, Guan W. Dietary Nitrates, Nitrites, and Nitrosamines Intake and the Risk of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. Nutrients. 2015;7(12):9872-9895. Published 2015 Dec 1. doi:10.3390/nu7125505

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.