Συνέντευξη με τον Carlos Ríos: Τρώτε πραγματικό φαγητό;

Ο Carlos Ríos, δημιουργός του κινήματος για πραγματικό φαγητό, μας υπευνθυμίζει ότι η βιομηχανία φαγητού, μας δίνει συχνά ανάμεικτα μηνύματα για ό,τι τρώμε. Στο τέλος, χωρίς να το γνωρίζουμε, γινόμαστε εξαρτημένοι από τα επεξεργασμένα φαγητά.
Συνέντευξη με τον Carlos Ríos: Τρώτε πραγματικό φαγητό;
Carlos Ríos

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Carlos Ríos.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το κίνημα για το πραγματικό φαγητό είναι κάτι παραπάνω από μόδα. Ο δημιουργός του, ο διατροφολόγος Carlos Ríos, διδάσκει και εμπνέει χιλιάδες ανθρώπους να ακολουθήσουν έναν νέο, πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Για εκείνον, όταν πρόκειται για φαγητό, όσο πιο απλό τόσο το καλύτερο.

Ξέρουμε πως η βιομηχανία φαγητού έχει την τάση να συνεπαίρνεται από μόδες και από “γκουρού” που υπόσχονται θαύματα. Όμως, τα επιτεύγματα του Carlos Ríos ξεπερνούν κατά πολύ τα παραπάνω. Το κίνημά του, το οποίο δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια και έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταφέρνει δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι πως προμηθεύει τους καταναλωτές με τα εργαλεία και τη γνώση ώστε να κατανοήσουν τι τρώνε κάθε μέρα. Το δεύτερο είναι να ανοίγει τα μάτια των καταναλωτών προκειμένου να καταλάβουν την ανάγκη της υγιούς κατανάλωσης, του πραγματικού φαγητού.

Μιλήσαμε γι’ αυτό με τον Carlos Ríos στη συνέντευξη που ακολουθεί.

“Η βιομηχανία αρέσκεται στο να μιλά για θρεπτικές ουσίες και θερμίδες ώστε να νομίζετε πως τρώτε υγιεινά. Πρόκειται για μια τόσο πολύπλοκη γλώσσα που στο τέλος καταλήγετε να τρώτε επεξεργασμένα φαγητά.”

Συνέντευξη με τον Carlos Ríos

Ο Carlos Ríos είναι ένας διατροφολόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Pablo de Olavide της Σεβίλλης στην Ισπανία, και είναι ο δημιουργός του κινήματος για το πραγματικό φαγητό. Έχει χιλιάδες ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ο στόχος του, να αφυπνίσει τον πληθυσμό, φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το βιβλίο του Καταναλώστε πραγματικό φαγητό: Ένας οδηγός να μεταμορφώσετε τη διατροφή και την υγεία σας έχει μεγάλη επιτυχία και ξεχωρίζει ως ένα απαραίτητο έργο αναγνωρισμένο από την επιστημονική λογοτεχνία. Μας κάνει να καταλάβουμε κάτι το οποίο επαναλαμβάνει συχνά ο Carlos Ríos: “Δεν τρώμε πραγματικό φαγητό αλλά, αντ’αυτού, προϊόντα που βάζουν μπροστά μας“.

Στη συνέντευξη που είχαμε μαζί του, εμβαθύναμε στο τι είναι πραγματικό φαγητό. Μέσα από τη συνέντευξη καταλάβαμε ότι η γνώση είναι δύναμη. Η επίγνωση του τι τρώμε, μας δίνει δύναμη και μας βοηθά να κάνουμε καλύτερες επιλογές επενδύοντας στην υγεία μας.

Πιάτο με διάφορα φαγητά

Από πού προήρθε η πρωτοβουλία για το πραγματικό φαγητό;

Ήταν κάτι που ξεκίνησα με τους ασθενείς μου. Μόλις συνειδητοποίησα τα καλά αποτελέσματα που λάμβανα από την επικέντρωση στο φαγητό και τη διδασκαλία για τους κινδύνους των επεξεργασμένων τροφών, αποφάσισα να το μοιραστώ με τον υπόλοιπο πληθυσμό, από τη στιγμή που τα πάω αρκετά καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είδα τη δυνατότητα να μιλήσω στο ευρύ κοινό.

Αν το πραγματικό φαγητό βρίσκεται κοντά μας εδώ και καιρό, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακολουθούν μια καλή διατροφή;

Επειδή η βιομηχανία φαγητού εκμεταλλεύεται την αγχωτική ζωή που κάνουν πολλοί άνθρωποι, πουλώντας προϊόντα που καταναλώνονται εύκολα και μπορούμε να τα έχουμε μαζί μας (επεξεργασμένα φαγητά), και έτσι μειώνουμε σταδιακά την πρόσληψη πραγματικού φαγητού.

Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να φάμε; Υπάρχουν τροφές που θα πρέπει να βγάλουμε εντελώς από τη διατροφή μας;

Γενικά, όλες οι επεξεργασμένες τροφές είναι ανθυγιεινές, και το σύνολό τους είναι που τις κάνει επικίνδυνες. Μία από αυτές τις τροφές που καταναλώνεται ευρέως είναι τα αναψυκτικά, και οι άνθρωποι θα πρέπει να τα αποφεύγουν.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε φαγητό;

Τα συστατικά. Παρότι οι άνθρωποι επικεντρώνονται πάντα στις θερμίδες ή τα λιπαρά, τα συστατικά είναι πιο σημαντικά. Η βιομηχανία φαγητού γνωρίζει τι κοιτάμε, γι’ αυτό προσπαθεί να μας ξεγελάσει με τα “light” προϊόντα ή με προϊόντα που έχουν λίγες θερμίδες επειδή ξέρουν ότι είναι πιο ελκυστικά.

Γυναίκα λέει όχι στα γλυκά

Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα παραμένουν ανθυγιεινά όπως και η αυθεντική εκδοχή τους. Γι’ αυτό, ο μόνος τρόπος για να γνωρίζουμε αυτά που τρώμε και για το αν είναι υγιεινά, είναι να κοιτούμε τα συστατικά.

Μπορείτε να μας πείτε τι μπορούμε να τρώμε ή να πίνουμε ανάμεσα στα γεύματα;

Φυσικούς καρπούς ή καβουρδισμένους καρπούς χωρίς την προσθήκη άλατος, φρούτα, φυσικό γιαούρτι, πίκλες, ελιές, αυτά είναι καλές επιλογές. Επίσης, είναι προτιμότερο να πίνετε νερό. Όμως, μπορείτε να φτιάξετε πραγματικό αναψυκτικό με νερό ή ανθρακούχο νερό, λεμόνι, και πάγο.

Τα ΜΜΕ δείχνουν στους ανθρώπους πολλά επεξεργασμένα ή φαγητά με ζάχαρη. Ας μιλήσουμε για τα παιδιά. Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία για το πραγματικό φαγητό;

Δε μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν την ουσία του “αυτό το φαγητό είναι πιο υγιεινό” ή “αυτό είναι επεξεργασμένο φαγητό”. Τα παιδιά χρησιμοποιούν πολύ τη φαντασία τους, καθώς και αυτά που αντιλαμβάνονται με τις αισθήσεις τους, γι’ αυτό θα πρέπει να εισάγουμε το πραγματικό φαγητό με έναν δημιουργικό, γευστικό, ακόμη και “παιχνιδιάρικο” τρόπο. Για τα παιδιά, δεν είναι το ίδιο να φάνε απλά ένα φρούτο και το να φάνε ένα φρούτο “ζωγραφισμένο” σε ένα πιάτο.

Τελειώνοντας, πώς μπορούμε να μπούμε στο μονοπάτι του πραγματικού φαγητού;

Μέσα από την πρόκλησή μας, πραγματικό φαγητό για ένα μήνα. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες στον λογαριασμό μας στο Instagram, για να ξεκινήσετε. Με αυτή την πρόκληση, θα επωφεληθείτε με πολλούς τρόπους, μέσα σε μόλις ένα μήνα, που δε θα θέλετε να γυρίσετε στις παλιές σας συνήθειες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Horst KW., Serlie MJ., Fructose consumption, lipogenesis, and non alcoholic fatty liver disease. Nutrients, 2017.
  • Aune D., Giovacnnucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.