Βοηθά το πράσινο τσάι στο να χάσετε βάρος;

Τα αντιοξειδωτικά και η καφεΐνη που περιέχει το πράσινο τσάι μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Σ' αυτό το άρθρο, ανακαλύψτε την επίδραση του πράσινου τσαγιού σύμφωνα με ορισμένες επιστημονικές μελέτες.
Βοηθά το πράσινο τσάι στο να χάσετε βάρος;

Έχει γραφτεί από Antonella Grandinetti

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Βοηθά το πράσινο τσάι στο να χάσετε βάρος; Ξεκινάτε μήπως κάποια δίαιτα για να φτάσετε το ιδανικό σας βάρος; Σίγουρα όλο και κάποιος θα σας πρότεινε να καταναλώνετε πράσινο τσάι για να το πετύχετε. Είναι όμως αλήθεια;

Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε ορισμένες επιστημονικές πληροφορίες για το πράσινο τσάι. Έτσι, θα μπορέσετε ν’ ανακαλύψετε αν θα πρέπει να το εντάξετε στη δίαιτά σας για απώλεια βάρους.

Οι ιδιότητες του πράσινου τσαγιού

Αυτό το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Αναμφίβολα, το πράσινο τσάι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα στον κόσμο. Είναι αρκετά σύνηθες να βρείτε ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και ηλικίες ν’ απολαμβάνουν ένα φλιτζάνι από αυτό το τσάι στο πρωινό τους ή το απόγευμα.

Αδυνατίζει όμως στ’ αλήθεια; Τι ιδιότητες έχει;

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, χάρη στα αποτοξινωτικά και αντιφλεγμονώδη συμπλέγματά του, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β, C, D, Ε, Η, και Κ και μέταλλα όπως χρώμιο, σελήνιο, και ψευδάργυρο. Αυτά τα συμπλέγματα δίνουν ώθηση στις λειτουργίες του μεταβολισμού.

Τώρα, είναι πραγματικά απαραίτητο να πίνετε πράσινο τσάι για ν’ αδυνατίσετε;

Βοηθά το πράσινο τσάι στο να χάσετε βάρος; – Από τι αποτελείται το πράσινο τσάι;

Πράσινο τσάι σε φλιτζάνι και τσαγιέρα

1. Καφεΐνη

Η καφεΐνη έχει διεγερτική δράση η οποία, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μπορεί να βοηθήσει στην καύση του λίπους. Παρότι ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού περιέχει λιγότερη καφεΐνη από ένα φλιτζάνι καφέ, είναι αρκετό για να επωφεληθείτε από τη διεγερτική του δράση.

2. Διουρητικές ιδιότητες

Αυτό το ρόφημα έχει διουρητικές ιδιότητες που βοηθούν το σώμα ν’ απαλλαγεί από ουσίες που δε χρειάζεται πλέον, και έτσι καταπολεμά την κατακράτηση υγρών.

3. Αντιοξειδωτικά

Το έγχυμα αυτό έχει πολλά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των κατεχίνων που βοηθούν στην ώθηση του μεταβολισμού. Ορισμένες μελέτες λένε ότι πίνοντας ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού την ημέρα μπορείτε ν’ αυξήσετε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σώμα σας.

Το κύριο αντιοξειδωτικού του τσαγιού είναι το EGCG, ένα σύμπλεγμα που αναστέλλει ένα ένζυμο το οποίο διασπά την ορμόνη νορεπινεφρίνη. Όταν μπλοκάρεται αυτό το ένζυμο και αυξάνονται τα επίπεδα νορεπινεφρίνης και διασπάται το λίπος.

Βοηθά το πράσινο τσάι στο να χάσετε βάρος;

Γυναίκα με λίπος στην κοιλιά

Η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού ίσως βοηθήσει στο κάψιμο του λίπους δίνοντας ώθηση στην ενέργεια του μεταβολισμού.

Τώρα που συζητήσαμε για τις ιδιότητες του ροφήματος, θα μπορέσουμε ν’ απαντήσουμε καλύτερα αυτή την ερώτηση. Η αλήθεια είναι πως αυτό το τσάι δε θα σας βοηθήσει ν’ αδυνατίσετε από μόνο του, αλλά μπορεί να θεωρηθεί σύμμαχος του αδυνατίσματος.

Ο λόγος είναι κυρίως το γεγονός πως οι κατεχίνες του κάνουν το σώμα να μπει σε θερμογένεση (την ικανότητα του σώματος να παράγει θερμότητα εξαιτίας των μεταβολικών αντιδράσεων), παράγοντας ενέργεια η οποία βοηθά στην εξουδετέρωση του παραπανίσιου λίπους.

Από την άλλη, μπορεί να θεωρηθεί ένα ήπιο κατασταλτικό της όρεξης επειδή η κατανάλωσή του οδηγεί στη μείωση της όρεξης και σε λιγότερα τσιμπολογήματα ανάμεσα στα γεύματα.

Δε θα πρέπει να ξεχνάτε τις διουρητικές ιδιότητες που κάνουν αυτό το ρόφημα μια φυσική θεραπεία ενάντια στην κατακράτηση υγρών. Καθώς βοηθά το σώμα ν’ απαλλαγεί από τα περίσσια υγρά, μειώνει τη φλεγμονή των ιστών.

Εν κατακλείδι, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού για να χάσετε βάρος δεν αποτελεί μύθο αλλά πραγματικότητα. Όμως, δε θα πρέπει να θεωρηθεί μαγική λύση. Θα πρέπει να το συνδυάζετε με μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή και συχνή άσκηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.