Μάθετε πώς να βρείτε χρόνο για γυμναστική

Η σωματική δραστηριότητα μεταφράζεται σε καλύτερης ποιότητας ζωή. Το να βρείτε χρόνο στο πρόγραμμά σας για γυμναστική θα μειώσει το άγχος, θα διεγείρει τους μύες, και θα προστατεύσει την υγεία του καρδιαγγειακού σας.
Μάθετε πώς να βρείτε χρόνο για γυμναστική
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πολύ συχνά οι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν χρόνο για γυμναστική. Είναι σημαντικό να κάνετε καλή διαχείριση του χρόνου σας. Εξάλλου, προσπαθείτε πάντα να βγάλετε το μέγιστο από την ημέρα σας. Όμως, ανάμεσα στη μία και την άλλη δραστηριότητα, καταλήγετε να αναβάλλετε πράγματα που θεωρείτε λιγότερο σημαντικά.

Με δικαιολογία τη δουλειά, τις δουλειές του σπιτιού, ή το σχολείο, ξεχνάτε τη σπουδαιότητα της φροντίδας του σώματός σας. Αυτό ξεπερνά την εξωτερική εμφάνιση και φτάνει σε επίπεδο συναισθηματικό, ψυχολογικό, αλλά και υγείας. Δε χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο καθώς οι ρουτίνες στο σπίτι μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε και να δείχνετε καλύτεροι.

Πώς μπορείτε να βρείτε χρόνο για γυμναστική;

Συνεχίστε την ανάγνωση για ν’ ανακαλύψετε!

Γιατί δε μπορείτε να βρείτε χρόνο για γυμναστική;

Μπορεί να έχετε την πρόθεση να γυμναστείτε, αλλά αυτό δεν αρκεί. Δεν υπάρχει λόγος να κρύβεστε πίσω από την έλλειψη χρόνου για να μπείτε σε φόρμα. Θα πρέπει να κινητοποιήσετε τον εαυτό σας και να κάνετε μια-δυο θυσίες, ακόμη και αν είστε πολύ απασχολημένοι.

Η έλλειψη άσκησης οδηγεί σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής, κάτι που σας προδιαθέτει για χρόνιες παθήσεις όπως παχυσαρκία, μυϊκή ατροφία, άγχος, πεπτικές διαταραχές, και οστεοπόρωση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στην Ευρωζώνη, υπάρχουν τουλάχιστον 600.000 πρόωροι θάνατοι ανά έτος που προκαλούνται από τη σωματική αδράνειαΣε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό το νούμερο εκτιμάται στα 1,9 εκατομμύρια. Όσοι άνθρωποι δεν εκτελούν καμία αθλητική δραστηριότητα είναι πολύ πιθανό να πεθάνουν πρόωρα.

Στόχος δεν είναι να τρομάξετε από αυτά τα νούμερα, αλλά να σας ενθαρρύνουμε να βάλετε στην άκρη τις δικαιολογίες όπως:

  • Δεν φτάνουν οι ώρες της ημέρας
  • Δεν έχω αρκετά χρήματα για το γυμναστήριο
  • Η δουλειά με καταβάλλει
  • Το σχολείο δε μου αφήνει αρκετό χρόνο
  • Η γυμναστική με κάνει να πεινάω και δε θέλω να πάρω βάρος

Γνωρίζουμε ότι ορισμένες φορές το πρόγραμμά σας μπορεί να είναι πολύπλοκο και το 24ωρο να φαίνεται πως δεν είναι αρκετό. Ωστόσο, πολύ συχνά δε φαίνεται να έχετε πρόβλημα να βρίσκετε “κενά” για να ελέγχετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να δείτε μια ταινία, ή να πάρετε έναν υπνάκο. Όλα αυτά έρχονται πριν την άσκηση.

Όμως, όλα έχουν να κάνουν με την εκ νέου αξιολόγηση του προγράμματός σας και της διαχείρισης των προτεραιοτήτων σας, συμπεριλαμβανομένης της ρουτίνας σας, όσο απλή και να είναι.

Άνδρας γυμνάζεται στο σπίτι
Μπορείτε να βρείτε χρόνο για γυμναστική στο σπίτι, αν δε μπορείτε να βγείτε έξω ή δεν έχετε πολύ χρόνο.

Η σπουδαιότητα της άσκησης

Η άσκηση και η σωστή διατροφή προμηθεύουν με περισσότερη ενέργεια, ανακουφίζουν από το άγχος, και οδηγούν σε ένα υγιές βάρος. Γενικά, όταν είστε δραστήριοι, βελτιώνετε την ποιότητα ζωής σας. Όσοι κάνουν κάποια αθλήματα δείχνουν αυτοέλεγχο και είναι πιο ικανοί στο να λαμβάνουν καλές αποφάσεις, εφόσον αναπτύσσουν εξαιρετική γνωστική ικανότητα.

Επίσης, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ενδορφίνες κατά τη διάρκεια της ρουτίνας, αλλά και μετά, κάτι που προκαλεί συναισθηματική ευεξία και χαρά, ελαχιστοποιώντας τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της ανησυχίας. Σύμφωνα με μια έρευναέχει επιβεβαιωθεί μια σχέση μεταξύ της χαλάρωσης και της γυμναστικής.

Εδώ έχουμε περισσότερους λόγους για να βρείτε χρόνο για γυμναστική:

5 κόλπα για να βρείτε χρόνο για γυμναστική και να σταματήσετε τις δικαιολογίες

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, η γυμναστική βοηθά το σώμα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Θα αποκτήσετε ενέργεια για να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της ημέρας σας. Έτσι, μη βρίσκετε δικαιολογίες, εκμεταλλευτείτε πλήρως τον χρόνο σας εφαρμόζοντας τις συστάσεις που ακολουθούν:

1. Οργανωθείτε

Δείτε σε τι δαπανάτε χρόνο. Από εκεί, επαναπροσδιορίστε τις προτεραιότητές σας. Βοηθά να κάνετε μια λίστα με τις δραστηριότητές σας και να αφαιρέσετε όσες δεν είναι τόσο σημαντικές.

2. Μπείτε σε μια ομάδα γυμναστικής

Δεν είστε μόνοι! Σίγουρα κάποιος φίλος ή φίλη ψάχνει να βρει χρόνο για γυμναστική. Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον και θα δείτε ότι θα γίνει υποφερτή και διασκεδαστική. Ξεκινήστε με ελαφριά άσκηση και σταδιακά αυξήστε την ένταση, όσο σας επιτρέπει το σώμα σας.

3. Βρείτε ένα βολικό μέρος

Ένα γυμναστήριο ή ένα πάρκο κοντά στη δουλειά ή το πανεπιστήμιο, είναι εξαιρετικά μέρη για να γυμναστείτε. Μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε έναν χώρο στο σπίτι, ειδικά αν αποφασίσετε να γυμναστείτε νωρίς το πρωί ή πριν κοιμηθείτε το βράδυ. Ένα από τα πλεονεκτήματα είναι πως μπορείτε ν’ ακολουθήσετε ρουτίνες από το διαδίκτυο, πιστοποιημένες από ειδικευμένους εκπαιδευτές.

4. Επιλέξτε δραστηριότητες που ευχαριστιέστε

Καθίσματα, έλξεις, ή κάμψεις δεν είναι απαραίτητα για να μείνετε σε φόρμα. Και άλλες δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν όπως ο χορός, η ποδηλασία, η κολύμβηση, ή η γιόγκα. Το κλειδί είναι να επιλέξετε αυτή που ευχαριστιέστε και έπειτα να επενδύσετε λίγο χρόνο από την ημέρα σας σε αυτή.

Άτομα κάνουν ποδήλατο στην εξοχή
Η γυμναστική δε θα πρέπει να συνδυάζεται πάντα με μια βαρετή ρουτίνα. Η ποδηλασία μάς κάνει πιο δραστήριους και μας βγάζει από το σπίτι.

5. Μη το βλέπετε σαν έξοδο

Αναφέραμε ήδη ότι μπορείτε να γυμναστείτε σε εξωτερικούς χώρους, στο πάρκο, ή στο σπίτι σας. Δε χρειάζεται να πληρώσετε για ένα γυμναστήριο, έτσι τα χρήματα δε μπορούν να είναι δικαιολογία πλέον.

Μην χρησιμοποιείτε το κόστος του αθλητικού εξοπλισμού ή του ρουχισμού ως δικαιολογίες. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ελαφριά παπούτσια και άνετα ρούχα.

Το να βρείτε χρόνο για γυμναστική λειτουργεί προς όφελός σας

Η έλλειψη χρόνου για γυμναστική σχετίζεται με ψυχολογικά εμπόδια, όπως ο φόβος τραυματισμού, αποτυχίας, ή γελοιοποίησης. Γι’ αυτό, αντικαθιστούμε τα αθλήματα με λιγότερο “επικίνδυνες” εναλλακτικές. Δηλαδή, προτιμούμε να κοιμόμαστε, να βλέπουμε ταινίες, ή να βυθιζόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με λίγη δημιουργικότητα και, πάνω απ’ όλα, οργάνωση, μέσω της γυμναστικής θα αποκτήσετε καλή σωματική και πνευματική υγεία. Να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλαπλά οφέλη, αλλά το κυριότερο είναι ότι θα αποκτήσετε μια ζωή καλύτερης ποιότητας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ramírez W, Vinaccia S, Suárez G. El impacto de la actividad física y el deporte sobre la salud, la cognición, la socialización y el rendimiento académico: una revisión teórica. Laboratorio Integrado de Ciencias Aplicadas a la Actividad Física y el Deporte – Universidad de Antioquia, Colombia; 2004.
  • Mayo X, Del Villar F, Jiménez A. Termómetro del Sedentarismo en España: Informe sobre la inactividad física y el sedentarismo en la población adulta española. Observatorio de la Vida Activa y Saludable de la Fundación España Activa. Centro de Estudios del Deporte, Universidad Rey Juan Carlos, CSIC. España; 2017.
  • Guerra J, Gutiérrez M, Zavala M, Singre J, Goosdenovich D, Romero E. Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas. Habana; 2017.
  • Izuerieta Monar A. Causas y consecuencias del sedentarismo. Más Vita. Revista de Ciencias de la Salud. Vol. 1. Num. 2. Universidad Estatal de Milagro, Ecuador; 2019.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.