8 στρατηγικές για να διαχειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας

Το να γνωρίζετε πώς να διαχειρίζεστε τον χρόνο σας ώστε να είστε πιο παραγωγικοί είναι μια δεξιότητα την οποία μπορούμε να μάθουμε όλοι. Εδώ είναι ορισμένες στρατηγικές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε.
8 στρατηγικές για να διαχειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2021

Νιώθετε πως η μέρα δεν έχει αρκετές ώρες για να διεκπεραιώσετε τις εργασίες σας; Σας είναι δύσκολο να διαχειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας;

Αν είστε από αυτά τα άτομα, τότε είναι ώρα να αναθεωρήσετε τη ρουτίνα σας. Αν θέλετε να διαχειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας, τότε θα πρέπει να αποκτήσετε πειθαρχία.

Το κλειδί είναι να διαχειρίζεστε και να χρησιμοποιείτε τις ώρες της ημέρας σας σωστά. Αν δε γνωρίζετε πώς να το κάνετε, εδώ σας έχουμε ορισμένες επιλογές.

Πιθανές αιτίες για τις οποίες δεν έχετε αρκετό χρόνο

Διάφοροι λόγοι μπορούν να μας αποτρέψουν να εκμεταλλευτούμε πλήρως την ημέρα μας. Οι περισσότεροι έχουν να κάνουν με το πώς διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας.

Ανάμεσα στους πιο κοινούς λόγους βρίσκονται οι ακόλουθοι:

Έλλειψη οργάνωσης

Συνηθίζετε να κάνετε μια λίστα με τις εκκρεμότητές σας και να τις ταξινομείτε κατά προτεραιότητα; Προγραμματίζετε εκ των προτέρων την εκτέλεση των δραστηριοτήτων σας;

Αν δε το έχετε δοκιμάσει, ήρθε ώρα να σας γίνει συνήθεια. Η οργάνωση των δραστηριοτήτων σας είναι μια θεμελιώδης δεξιότητα, αν θέλετε να διαχειρίζεστε αποτελεσματικότερα τον χρόνο σας.

Οι άνθρωποι που δε γνωρίζουν πώς να οργανώνονται και έχουν πολλές εκκρεμότητες, συνήθως δεν ξέρουν από πού ν’ αρχίσουν. Επίσης, δίνουν προτεραιότητα σε αυτές οι οποίες δεν επείγουν. Έτσι, δίνουν όλη τους την ενέργεια με τον λάθος τρόπο.

Στρατηγικές για να διαχειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας – Χάνετε τον χρόνο σας στο διαδίκτυο

Υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων τα οποία περνούν πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή γενικότερα στο διαδίκτυο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, καθώς ξεχνούν πως υπάρχει πραγματικότητα πέραν της οθόνης και πως έχουν να εκτελέσουν διάφορες εργασίες.

Δε μπορείτε να πείτε “όχι”

Ακόμη ένας λόγος για τον οποίο δεν έχετε αρκετό χρόνο, ίσως είναι το γεγονός πως συμβιβάζεστε και δέχεστε πολλά καθήκοντα. Στο τέλος, ξεπερνάτε τα όριά σας και θέτετε σε κίνδυνο την ποιότητα της δουλειά σας.

Γι’ αυτό, αν γνωρίζετε ότι έχετε σφιχτό πρόγραμμα, αποφύγετε την αποδοχή περισσότερων δραστηριοτήτων. Ένα πρώτο βήμα είναι να οργανώνεστε και ν’ αναγνωρίζετε τα όριά σας.

Κάνετε πολλά πράγματα μαζί

Πολύ συχνά συναντάμε ανθρώπους που εκτελούν ταυτόχρονα πολλές εργασίες. Παραδείγματος χάρη, ενώ απαντούν σε ένα email, μιλούν στο τηλέφωνο και φροντίζουν να μην καεί το φαγητό που έχουν στην κουζίνα.

Αν είστε από αυτά τα άτομα, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε να βάζετε τα πράγματα σε μια σειρά και αν εκτελείτε μια εργασία τη φορά.

Το multitasking μπορεί να λειτουργήσει μέχρις ενός σημείου. Όμως, ο κίνδυνος να κάνετε κάτι λάθος είναι μεγαλύτερος.

Επικεντρώνετε όλες τις προσπάθειές σας σε ένα πράγμα

Το άλλο άκρο είναι να καταβάλλετε πολλή προσπάθεια, χρόνο, και συγκέντρωση σε ένα πράγμα. Αυτό οδηγεί στην παραμέληση των άλλων εργασιών. Δεν είναι κακό ν’ αφιερώνεστε σε κάτι συγκεκριμένο, αλλά είναι καλύτερο να είστε αποτελεσματικοί και να το τελειώνετε το συντομότερο δυνατό.

Αν νιώθετε ότι δεν κάνετε πρόοδο σε μια δραστηριότητα, επιτρέψτε στον εαυτό σας να πάει στην επόμενη. Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να την τελειώσετε όταν βρείτε τη θέληση.

Γυναίκα χρησιμοποιεί φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή
Η χρήση του διαδικτύου είναι πολύπλοκη αν δεν το διαχειρίζεστε σωστά. Τα κοινωνικά δίκτυα δαπανούν πολύ από τον χρόνο σας και δεν είναι πάντα παραγωγικά.

Στρατηγικές για να διαχειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας

Ας δούμε τις 8 στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας. Ορισμένες από αυτές μπορούν να συνδυαστούν με άλλες και κάθε άτομο θα πρέπει να προσδιορίσει αν μπορεί ή όχι να τις προσαρμόσει στην ατζέντα του.

1. Κάντε μια λίστα με τις προτεραιότητές σας για να διαχειρίζεστε τον χρόνο σας

Το προηγούμενο βράδυ, ή νωρίς το πρωί, γράψτε όσα θέλετε να επιτύχετε εκείνη την ημέρα. Έπειτα, θέστε προτεραιότητες σε κάθε δραστηριότητα.

Παραδείγματος χάρη, βάλτε “επείγον” δίπλα από τις δραστηριότητες που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 24 ώρες, “σημαντικό” σε αυτές που πρέπει να γίνουν τις επόμενες ημέρες, και “όχι επείγον” σε όσες μπορούν να περιμένουν περισσότερο. Αυτό θα σας επιτρέψει να επικεντρωθείτε στις πιο σχετικές εργασίες.

2. Προγραμματίστε τις ώρες για τις δραστηριότητές σας

Αφότου έχετε μια λίστα με τις υποχρεώσεις σας, ιδανικά, θα πρέπει να προγραμματίσετε αποδοτικά την ημέρα σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε δραστηριότητα και εργασία έχει τον δικό της χώρο για να εκτελεστεί σε συγκεκριμένο χρόνο.

Επίσης, καθορίστε τον χρόνο που θα σας πάρει να τις εκτελέσετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε επίγνωση του τι πρέπει να κάνετε και σε πόση ώρα.

Προσπαθήστε να ξεκινήσετε την ημέρα σας εκτελώντας τις δραστηριότητες με την υψηλότερη προτεραιότητα και δυσκολία. Νωρίς το πρωί έχουμε περισσότερη ενέργεια και πιο καθαρό μυαλό.

Ομοίως, αφήστε τα ευκολότερα και πιο μηχανικά πράγματα για το τέλος της ημέρας. Καθώς η μέρα περνά, θα νιώθετε πιο καταβεβλημένοι και είναι καλύτερο να κάνετε πράγματα που απαιτούν μικρότερη προσπάθεια.

3. Για να διαχειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας αποφύγετε την αναβολή των δραστηριοτήτων σας

Για να μπορέσετε να ολοκληρώσετε τις δραστηριότητες της ημέρας σας, αποφύγετε, όσο περισσότερο μπορείτε, τις καθυστερήσειςΑυτές θα προκαλέσουν τη συσσώρευση των εργασιών και θα προκληθεί άγχος.

Αντιθέτως, προσπαθήστε να τελειώσετε σύντομα ώστε να φροντίσετε τις πιθανές επιπλοκές και να διατηρήσετε το πρόγραμμά σας.

4. Να βρίσκετε πάντα χρόνο για τον εαυτό σας

Ακόμη και όταν έχετε πολλές εκκρεμότητες, θα πρέπει να προγραμματίσετε χρόνο για τον εαυτό σας. Κατά προτίμηση, αυτό θα πρέπει να το κάνετε πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Έτσι, θα δώσετε ώθηση στην ενέργειά σας, και θα προετοιμαστείτε για ν’ αντιμετωπίσετε το άγχος της ημέρας. Ανάμεσα στις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε είναι ν’ αφιερώσετε χρόνο στον διαλογισμό, 10 με 20 λεπτά αφότου ξυπνήσετε, να γυμναστείτε, ή να φάτε ένα υγιεινό και θρεπτικό πρωινό.

5. Προετοιμάστε ό,τι μπορείτε από το προηγούμενο βράδυ

Ένας ακόμη τρόπος για να διαχειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας είναι να βελτιστοποιήσετε τον χρόνο που έχετε το πρωί. Έτσι, το προηγούμενο βράδυ, προετοιμάστε τα ρούχα σας, το φαγητό της ημέρας, και τα πράγματα που θα χρειαστείτε.

Αυτό θα αποτρέψει το πρωινό “τρέξιμο” για να ψάχνετε ή να προετοιμάζετε ό,τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

6. Διατηρείτε τακτοποιημένο και καθαρό τον χώρο εργασίας για να διαχειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας

Η τάξη και η καθαριότητα στον χώρο εργασίας επιτρέπουν στους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα και να είναι πιο παραγωγικοί. Αποφύγετε να σπαταλάτε χρόνο ψάχνοντας πράγματα λόγω της ακαταστασίας.

Είναι σημαντικό να φροντίζετε να είναι τακτοποιημένος και καθαρός ο χώρος στον οποίον εργάζεστε.

Τακτοποιημένος εργασιακός χώρος
Αν είναι τακτοποιημένος ο εργασιακός σας χώρος, θα χάσετε λιγότερο χρόνο όταν εκτελείτε τις εργασίες σας.

7. Εξουδετερώστε τους περισπασμούς

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους περισπασμούς είναι τα κοινωνικά δίκτυα και τα μηνύματα στις ηλεκτρονικές συσκευές. Όταν εργάζεστε, θα πρέπει ν’ αποφεύγετε αυτές τις συνήθειες επειδή μπορούν να σας αποσπάσουν την προσοχή.

Αν σας δυσκολεύει αυτό, υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που μπλοκάρουν τα κοινωνικά δίκτυα ή την προσωπική αλληλογραφία όσο εργάζεστε.

8. Κοιμηθείτε νωρίς για να διαχειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας

Η καλή ξεκούραση είναι ζωτικής σημασίας αν θέλετε να διαχειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να πάτε νωρίς στο κρεβάτι, πριν τις 22.00.

Έτσι, θα απολαύσετε τα οφέλη του ύπνου και θα ξυπνήσετε με λιγότερη δυσκολία.

Η διαχείριση του χρόνου απαιτεί επιμονή

Το πρόβλημα δεν είναι πως η ημέρα έχει λίγες ώρες. Το πρόβλημα είναι η ικανότητα οργάνωσης του χρόνου σας.

Επίσης πολύ σημαντικό να είναι να γνωρίζετε τις ικανότητες και τα όριά σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να μην υπερφορτωθείτε με εργασίες τις οποίες δε θα μπορέσετε να διεκπεραιώσετε.

Εν ολίγοις, η καλύτερη προσαρμογή του χρόνου στις ανάγκες σας, εξαρτάται από την καλή οργάνωση των εργασιών σας και την επαρκή εκπλήρωσή τους. Αν το καταφέρετε αυτό, η διαχείριση του χρόνου σας δε θα είναι πλέον πρόβλημα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.