Υγιεινή διατροφή και άσκηση: Ο τέλειος συνδυασμός

Υγιεινή διατροφή και άσκηση: Ο τέλειος συνδυασμός
Nelton Abdon Ramos Rojas

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Η σωστή υγιεινή διατροφή και η επαρκής σωματική άσκηση είναι απαραίτητα εάν θέλετε να χάσετε ή να διατηρήσετε σωστά το βάρος σας. Ωστόσο, η απώλεια βάρους ή η διατήρηση του δεν σημαίνει ότι θυσιάζεις τη διατροφή σου ή τιμωρείς το σώμα σου με υπερβολικά έντονες αθλητικές ρουτίνες.

Αντίθετα, το μέτρο είναι το κλειδί για τη διατήρηση υγιεινών συνηθειών στον τρόπο ζωής που θα διαρκέσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται απλώς τάξη και πειθαρχία και, φυσικά, διαβουλεύσεις με ενδοκρινολόγο για τυχόν συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Εδώ, σας δίνουμε μια σειρά από οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε τη διατροφή σας, η οποία, σε συνδυασμό με κάποια σωματική άσκηση , θα είναι οι αρχιτέκτονες της επιτυχίας σας!

Το φαγητό δεν χρειάζεται να είναι βαρετό

Αν και δεν χρειάζεται να έχουμε εμμονή με τη διατροφή μας, ο έλεγχος των ετικετών για όλες τις θρεπτικές αξίες των τροφίμων μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να φροντίσετε τη διατροφή σας χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψετε το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού που τρώτε.

Φυσικά, κάτι που πρέπει να κόψετε από τη συνηθισμένη σας διατροφή εάν θέλετε να χάσετε βάρος -ή απλώς να διατηρήσετε βάρος- είναι τροφές όπως τα γλυκά ή τα λεγόμενα «junk food». Καλό είναι επίσης να μην παρακάνετε τα τηγανητά.

Στην πραγματικότητα, προτείνεται να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη τροφών που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες, όπως ρύζι, ψωμί και ζυμαρικά.

Θα πρέπει να τρώτε πολύ λιγότερα από αυτά, να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε σάλτσες και, αντ’ αυτού, να εισάγετε περισσότερα λαχανικά και πρωτεΐνες μέσω των αυγών, του τόνου, της γαλοπούλας, του κοτόπουλου, του βοείου κρέατος και του χοιρινού, μεταξύ άλλων τροφίμων.

υγιεινή διατροφή και άσκηση

Για παράδειγμα, στο μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο, μπορείτε να σχεδιάσετε το τέλειο πιάτο. Το μισό από αυτό πρέπει να έχει λαχανικά και το άλλο μισό, μπορείτε να το χωρίσετε στα δύο. Το ένα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και το άλλο πλούσιες σε πρωτεϊνούχα τρόφιμα.

Τα λουκάνικα δεν είναι κακή ιδέα. Για παράδειγμα, το στήθος γαλοπούλας έχει μειωμένο αλάτι και δεν περιέχει λίπη. Είναι μια εξαιρετική πηγή αυτής της πρωτεΐνης, και είναι επίσης μια πολύ ευέλικτη τροφή. Μπορείτε να το έχετε τόσο σε σαλάτες όσο και σε άλλες πιο ασυνήθιστες συνταγές.

Παρομοίως, μπορείτε να έχετε ψητές πατάτες για το μέρος του πιάτου σας με υδατάνθρακες. Αυτά, με λίγο ελαιόλαδο ως ντρέσινγκ, θα προσθέσουν μια πιο ζουμερή πινελιά σε κάθε πιάτο.

Τέλος, είναι καλή ιδέα να περιλαμβάνει ένα ή δύο κομμάτια φρούτων κάθε μέρα. Είναι σημαντικό να έχετε φρούτα καθώς μπορεί να είναι απαραίτητα για την καλή υγεία.

Η αλήθεια για τον αθλητισμό

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χωρίς κάποια σωματική άσκηση, κανένας τύπος δίαιτας δεν θα λειτουργήσει. Η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση, ο τέλειος συνδυασμός, πραγματικά πάνε χέρι-χέρι.

Αυτό δεν συνιστάται μόνο όταν προσπαθείτε να διατηρήσετε το βέλτιστο βάρος. Είναι επίσης απαραίτητο εάν θέλετε να αποφύγετε καρδιαγγειακές παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Hospital Universitario de San Juan (Alicante) το επιβεβαιώνει.

Εάν είστε από τους ανθρώπους που ήδη ασκούνται τακτικά, μπορείτε να επιλέξετε μαγειρεμένο ζαμπόν για τα γεύματά σας. Μερικό μαγειρεμένο ζαμπόν, ενώ περιέχει 90% κρέας, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, χαμηλό σε λιπαρά, μειωμένο σε αλάτι και δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.

Επίσης, αν δεν σας αρέσει το ζαμπόν, μπορείτε να επιλέξετε είτε στήθος γαλοπούλας είτε στήθος κοτόπουλου. Έχετε πολλές εναλλακτικές για να διαλέξετε!

περιτύλιγμα el pozo

Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι βαρετά

Εάν ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες και παραμείνετε συνεπείς, vα είστε βέβαιοι ότι θα δημιουργήσετε υγιεινές συνήθειες που θα μπορείτε να τηρείτε για μια ζωή. Απλά χρειάζεται να έχετε λίγη θέληση και υπομονή. Τα αποτελέσματα μπορεί να χρειαστούν χρόνο, αλλά να είστε σίγουροι ότι, μακροπρόθεσμα, θα τα παρατηρήσετε.

Εκτός από την άσκηση και τις προτεινόμενες τροφές για τις οποίες έχουμε ήδη μιλήσει, μπορείτε να βρείτε πολλές περισσότερες συμβουλές στο διαδίκτυο . Αυτά θα σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Θα σας δώσουν επίσης νέες ιδέες για να ετοιμάσετε πρωτότυπα πιάτα που θα είναι απόλαυση για τον ουρανίσκο σας.

Τώρα που ξέρετε τι να κάνετε, δεν έχετε καμία δικαιολογία να μην αλλάξετε τη ρουτίνα σας για μια πολύ πιο υγιεινή. Η φροντίδα του εαυτού σας δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολη… ή τόσο νόστιμη!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.