Υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης: Για τι χρησιμοποιείται;

Ένα υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στην καρδιολογία, ιδίως σε καταστάσεις που σχετίζονται με τις στεφανιαίες αρτηρίες. Θα σας πούμε τα πάντα για τις χρήσεις του εδώ.
Υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης: Για τι χρησιμοποιείται;
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 05 Νοεμβρίου, 2022

Το υπογλώσσιο δισκίο είναι μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μορφές χορήγησης της νιτρογλυκερίνης. Η νιτρογλυκερίνη είναι μια αγγειοδιασταλτική ουσία, που σημαίνει ότι διεγείρει τα αιμοφόρα αγγεία ώστε να διασταλλούν..

Αυτό βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος που μπορεί να έχει μειωθεί για διάφορους λόγους. Είναι γεγονός ότι το φάρμακο αυτό έχει μεγάλη σημασία σε ορισμένες καρδιαγγειακές παθήσεις. Για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά χρήσιμο στη θεραπεία της στηθάγχης. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ουσία και ποιες είναι οι κύριες χρήσεις της.

Τι είναι το υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης;

Το υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης είναι μια μορφή με την οποία χορηγείται η νιτρογλυκερίνη. Πρόκειται για μια ουσία που προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό συμβαίνει επειδή λειτουργεί χαλαρώνοντας τον λείο μυ που αποτελεί μέρος των αγγείων.

Όταν χορηγείται νιτρογλυκερίνη, η επιστροφή του αίματος στην καρδιά μειώνεται, καθώς οι φλέβες δεν ωθούν το αίμα τόσο έντονα. Έτσι, λιγότερο αίμα φτάνει στους θαλάμους της καρδιάς. Επομένως, πρέπει να ασκήσει λιγότερη δύναμη για να αντλήσει.

Επιπλέον, η αύξηση της διαμέτρου των αρτηριών μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση. Στις στεφανιαίες αρτηρίες (οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά οξυγονωμένου αίματος στο μυοκάρδιο) δρα με παρόμοιο τρόπο. Αυτό βοηθά τον καρδιακό μυ να λαμβάνει το οξυγόνο που χρειάζεται για να χτυπάει σωστά.

Το υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης επιτρέπει τη γρήγορη απορρόφησή του. Όταν τοποθετείται κάτω από τη γλώσσα, η οποία είναι μια ιδιαίτερα αγγειωμένη περιοχή, το φάρμακο περνά απευθείας στο αίμα και ασκεί τη δράση του.

Υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης: Για τι χρησιμοποιείται;
Το φάρμακο χαλαρώνει τη δραστηριότητα της καρδιάς μειώνοντας το φορτίο της ροής του αίματος, γεγονός που βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του καρδιακού παλμού.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης χρησιμοποιείται ως θεραπεία για ορισμένες καρδιαγγειακές παθήσεις. Όπως εξηγείται στον “Οδηγό Κλινικής Πρακτικής της Ισπανικής Καρδιολογικής Εταιρείας”, χορηγείται συνήθως σε άτομα με πόνο στο στήθος στα οποία υπάρχει υποψία ισχαιμίας του μυοκαρδίου.

Η πιο συνηθισμένη συνταγή για τα υπογλώσσια δισκία νιτρογλυκερίνης είναι η θεραπεία της στηθάγχης. Πρόκειται για έναν τύπο θωρακικού πόνου που μοιάζει πολύ με αυτόν που εμφανίζεται όταν υπάρχει έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Στηθάγχη εμφανίζεται όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά είναι μειωμένη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την Κλινική Mayo, στη στένωση των στεφανιαίων αρτηριών λόγω αθηροσκλήρωσης.

Όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχει ένα αίσθημα σφιξίματος στο στήθος. Η στηθάγχη γίνεται εμφανής σε καταστάσεις όπου η ανάγκη για οξυγόνο αυξάνεται, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της άσκησης ή του οξέος στρες. Στην πραγματικότητα, σε πολλούς ανθρώπους, το υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης χρησιμοποιείται ως πρόληψη της ίδιας της στηθάγχης.

Καθώς τα εναύσματα για ένα τέτοιο επεισόδιο συνήθως αναγνωρίζονται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πριν από ορισμένες καταστάσεις. Σε περίπτωση που κάποιος έχει βιώσει στηθάγχη κατά την άσκηση, θα μπορούσε να πάρει αυτό το φάρμακο για να αποτρέψει την εμφάνισή της την επόμενη φορά.

Άλλες ενδείξεις για το υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης

Όπως εξηγείται στο ενημερωτικό δελτίο του Κέντρου Drug Information Center, η υπογλώσσια νιτρογλυκερίνη μπορεί να αποτελέσει μέρος της θεραπείας της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Πρόκειται για μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το αίμα συσσωρεύεται σε άλλα μέρη του σώματος, όπως οι πνεύμονες. Γι’ αυτό το λόγο το μυοκάρδιο πρέπει να εργάζεται πιο σκληρά για να αντλήσει αίμα. Η νιτρογλυκερίνη βελτιώνει σημαντικά αυτό το πρόβλημα.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Revista Cubana de Cardiología y Cirugía Cardiovascular σχολιάζει ότι το υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης είναι επίσης χρήσιμο για τη διενέργεια μιας εργομετρικής δοκιμασίας, που ονομάζεται τεστ κοπώσεως. Η δοκιμασία αυτή συνίσταται στην εκτέλεση σωματικής άσκησης σε διάδρομο ή σε στατικό ποδήλατο. Η δοκιμασία αυτή αποκαλύπτει ορισμένα καρδιακά ή καρδιαγγειακά προβλήματα. Το φάρμακο βοηθά στην πρόβλεψη του κατά πόσον επηρεάζονται τα αιμοφόρα αγγεία.

Πώς χορηγείται το υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης

Το υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης τοποθετείται κάτω από τη γλώσσα. Η περιοχή αυτή έχει πολλά αγγεία και, ως εκ τούτου, το φάρμακο απορροφάται γρήγορα και περνά στο αίμα, ασκώντας τη δράση του.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα δισκία αυτά δεν πρέπει να μασώνται ή να καταπίνονται. Θα πρέπει να διαλυθούν στο σάλιο. Μερικές φορές, υπάρχει ένα αίσθημα μυρμηγκιάσματος ή καύσου στο στόμα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό.

Η χορήγηση ποικίλλει ανάλογα με τον στόχο. Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της στηθάγχης, συνιστάται η λήψη του 5 έως 10 λεπτά πριν από τη δραστηριότητα που πυροδοτεί τη δράση. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν ένα είδος ανοχής στη νιτρογλυκερίνη.

Επομένως, τόσο οι δόσεις όσο και τα διαστήματα θα πρέπει πάντα να συνταγογραφούνται από γιατρό. Επιπλέον, είναι απαραίτητο εάν η επίδραση του υπογλώσσιου δισκίου νιτρογλυκερίνης γίνεται όλο και μικρότερη, να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Εάν εμφανιστεί κρίση στηθάγχης, είναι ζωτικής σημασίας να πάρετε μια δόση εκείνη τη στιγμή (όταν έχει συνταγογραφηθεί εκ των προτέρων). Εάν, μετά από 5 λεπτά, ο πόνος ή η δυσφορία δεν εξαφανιστεί, πρέπει να ληφθεί μια δεύτερη δόση. Εάν δεν βελτιωθεί ακόμη και με αυτή τη δεύτερη δόση, θα πρέπει να μεταβείτε στα επείγοντα περιστατικά.

Υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης: Σκέψεις

Το υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης είναι ένα φάρμακο που μπορεί να έχει διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες. Επιπλέον, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ορισμένα άτομα.

Το φάρμακο παράγει σημαντική αγγειοδιαστολή. Δεν δρα σε ένα συγκεκριμένο αιμοφόρο αγγείο, αλλά η επίδραση αυτή επεκτείνεται σχεδόν σε ολόκληρο το σώμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να εμφανιστούν αντιδράσεις όπως αίσθημα ζάλης ή αδυναμίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν πονοκέφαλοι, ακόμη και ναυτία και έμετος. Λόγω της αγγειοδιαστολής, το δέρμα μπορεί επίσης να θερμανθεί και να κοκκινίσει.

Μερικές φορές, υπάρχει θολή όραση, λιποθυμία και ταχυκαρδία. Ομοίως, η αναπνοή μπορεί να είναι ταχύτερη από το κανονικό και να μην λαμβάνεται αρκετό οξυγόνο, μειώνοντας το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ποιοι δεν πρέπει να λαμβάνουν νιτρογλυκερίνη;

Τα υπογλώσσια δισκία νιτρογλυκερίνης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, αντενδείκνυνται σε παιδιά. Αυτό το φάρμακο δεν συνιστάται για χρήση σε παιδιά κάτω των 18 ετών.

Ομοίως, δεν συνιστάται για χρήση σε γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους. Σύμφωνα με τον Ισπανικό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν είναι γνωστό εάν η ουσία αυτή μπορεί να περάσει στο γάλα και να απορροφηθεί από το βρέφος.

Επίσης, δεν πρέπει να το λαμβάνουν άτομα με πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση ή σοβαρή αναιμία. Εάν κάποια στιγμή έχει εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση ή δυσανεξία, είναι απαραίτητο να το αποφύγετε.

Αλληλεπίδραση με φάρμακα και φαρμακευτικές ουσίες

Το δισκίο νιτρογλυκερίνης είναι επιρρεπές σε αλληλεπίδραση με ορισμένα φάρμακα και φαρμακευτικές ουσίες, όπως το αλκοόλ. Το αλκοόλ μειώνει την αρτηριακή πίεση, όπως και η νιτρογλυκερίνη. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να συνδυάζονται.

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως η αμιτριπτυλίνη, μπορεί να μεταβάλλουν την απορρόφηση της νιτρογλυκερίνης. Μεταξύ των επιπτώσεών τους είναι η εμφάνιση ξηροστομίας. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει αρκετό σάλιο, δεν διαλύεται και δεν απορροφάται σωστά.

Μια άλλη πολύ σημαντική αλληλεπίδραση είναι με τη σιλδεναφίλη. Αυτό το φάρμακο είναι γνωστό ως Viagra® και χρησιμοποιείται για τη στυτική δυσλειτουργία. Όπως και με το αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης: Για τι χρησιμοποιείται;
Όσοι πάσχουν από στηθάγχη μπορεί να λαμβάνουν νιτρογλυκερίνη για την πρόληψη των κρίσεων.

Η θεραπεία με υπογλώσσια νιτρογλυκερίνη είναι μια λεπτή διαδικασία

Το υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης πρέπει να λαμβάνεται μόνο ειδικά όπως συνιστάται από γιατρό. Όταν λαμβάνεται υψηλότερη δόση, μπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλοι, προβλήματα όρασης και δύσπνοια.

Ως φάρμακο που απορροφάται υπογλώσσια, δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με άλλα τρόφιμα ή ποτά. Το δισκίο πρέπει να αφήνεται να διαλυθεί στο σάλιο. Επίσης, μπορεί να τοποθετηθεί στο μάγουλο ή στα ούλα.

Είναι σημαντικό να το έχετε πάντα διαθέσιμο εάν ο γιατρός σας έχει συστήσει να το πάρετε ως μέρος της θεραπείας σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το κρατάτε μακριά από το φως και την υγρασία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • FICHA TECNICA NITROGLICERINA MYLAN 15 MG/24 H PARCHES TRANSDERMICOS EFG. (n.d.). Retrieved December 1, 2020, from https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/77813/FT_77813.html
  • Portal, J., Rivas Estany, E., Sin Chesa, C., Hernández Acosta, K., & García Barreto, D. (1989). La respuesta a la nitroglicerina en la prueba de esfuerzo diagnóstica de insuficiencia coronaria. Rev. Cuba. Cardiol. Cir. Cardiovasc, 41–50.
  • Angina de pecho – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved December 1, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/angina/symptoms-causes/syc-20369373
  • Ficha técnica Nitroglicerina. (n.d.). Retrieved December 1, 2020, from https://cima.aemps.es/cima/pdfs/es/ft/54272/FichaTecnica_54272.html.pdf
  • Guías de práctica clínica de la Sociedad Española de Cardiología en la angina inestable/infarto sin elevación ST – ScienceDirect. (n.d.). Retrieved December 1, 2020, from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0300893200751645
  • Cerezo, Paloma Garcimartín. “Nitroglicerina sublingual:¿ qué saben los pacientes con un evento cardiológico isquémico?.” Enfermería en cardiología: revista científica e informativa de la Asociación Española de Enfermería en Cardiología 58 (2013): 35-39.
  • Gómez Padrón, María Virginia, et al. “Trombolisis en el infarto agudo del miocardio: análisis de los tiempos de demora.” Revista Cubana de Medicina 40.2 (2001): 91-95.
  • García Barreto, David, et al. “Diagnóstico preclínico de la aterosclerosis: función endotelial.” Revista cubana de medicina 42.1 (2003): 58-63.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.