Εξελίξεις για την υποτροπή στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ισπανοί επιστήμονες στο IRB της Βαρκελώνης βρήκαν τα κύτταρα που προκαλούν υποτροπή στον καρκίνο του παχέος εντέρου και μετάσταση.
Εξελίξεις για την υποτροπή στον καρκίνο του παχέος εντέρου
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Οκτωβρίου, 2023

Ισπανοί επιστήμονες δημοσίευσαν την πρόσφατη ανακάλυψή τους για τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου στο περιοδικό Nature. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, είναι δυνατόν να εντοπιστεί το τμήμα των αρχικών όγκων που είναι ικανό να δημιουργήσει είτε μετάσταση είτε υποτροπή στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Eduard Batlle, στο IRB της Βαρκελώνης, ερευνά εδώ και αρκετό καιρό θέματα που σχετίζονται με τον καρκίνο, τη μετάσταση και την ανοσοθεραπεία. Αυτή η προσέγγιση του μηχανισμού εξάπλωσης του καρκίνου φέρνει ελπίδες για την επιβίωση των ασθενών.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 40.000 ασθενείς διαγιγνώσκονται με αυτή την παθολογία κάθε χρόνο στην Ισπανία και είναι το δεύτερο πιο θανατηφόρο νεόπλασμα στον πλανήτη.

Γιατί η υποτροπή στον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι τόσο κρίσιμη;

Όταν ένας ασθενής διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, αρχίζει το στάδιο του σχεδιασμού της θεραπείας. Ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς, θα αποφασιστεί αν θα χρησιμοποιηθεί μόνο χειρουργική επέμβαση, χειρουργική επέμβαση με ακτινοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία ή βιολογικά ή ανοσοτροποποιητικά φάρμακα.

Στην περίπτωση που είναι δυνατή η επιτυχής αφαίρεση του πρωτοπαθούς όγκου με χειρουργική επέμβαση, τότε υπάρχει ο φόβος των υποτροπών. Υπολογίζεται ότι το 35% των ασθενών εμφανίζουν μετάσταση μετά από χρόνια, ακόμη και αν ο αρχικός όγκος θεωρήθηκε ότι ήταν περιορισμένος και τομεακός.

Είναι λοιπόν σαφές ότι οι υποτροπές αποτελούν πραγματικό φόβο για τους ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αλλά και δημιουργούν ανησυχία για τις ιατρικές ομάδες. Πώς μπορούν να προληφθούν αυτές οι μεταστάσεις; Μπορεί να γίνει κάτι για να βελτιωθεί η επιβίωση;

Αντιμέτωποι με αυτά τα ερωτήματα, οι Ισπανοί επιστήμονες του IRB της Βαρκελώνης ξεκίνησαν να ανιχνεύσουν τα κύτταρα που θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από τις υποτροπές. Με άλλα λόγια, υπέθεσαν την ύπαρξη κακοήθων κυττάρων που, ικανά να κρύβονται με κάποιο τρόπο, θα μπορούσαν να είναι η αιτία μιας υποτροπής.

Πριν από πέντε περίπου χρόνια αποφασίσαμε να μελετήσουμε αυτό το στάδιο της διαδικασίας για το οποίο υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες.

~ Eduard Batlle ~
Relaspse in colon cancer.
Ορισμένα καρκινικά κύτταρα είναι ικανά να αποσπώνται για να ταξιδέψουν σε άλλα όργανα. Αυτή είναι η αρχή της μετάστασης.

Η ανακάλυψη των Ισπανών επιστημόνων για την υποτροπή στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Το άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2022 στο περιοδικό Nature και αναλύει την έρευνα των Ισπανών επιστημόνων έχει τίτλο Metastatic recurrence in colorectal cancer arises from residual EMP1+ cells. Το άρθρο ξεκινά με την ανησυχητική διαπίστωση για την οποία έχουμε μιλήσει: έως και το 40% των ασθενών με χειρουργημένο καρκίνο του παχέος εντέρου θα αναπτύξουν μεταστάσεις.

Γιατί γίνεται αυτό; Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος αυτός αποτελείται από διαφορετικούς τύπους κυττάρων. Ορισμένα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς όγκου, ενώ άλλα έχουν διαφορετικές λειτουργίες. Μεταξύ των τελευταίων, υπάρχει μια ομάδα που δεν κάνει τίποτα για να αυξήσει το μέγεθος του όγκου.

Γιατί λοιπόν βρίσκονται εκεί; Αυτό δεν είναι σαφές, αν και είναι γνωστό ότι έχουν την ικανότητα να αποσπώνται από τον πρωτοπαθή όγκο και στη συνέχεια να εμφανίζονται ως μεταστάσεις, ακόμη και χρόνια μετά την επέμβαση που κάνουν οι γιατροί για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτή η ομάδα κυττάρων ονομάζεται κύτταρα υψηλής υποτροπής ή HRC.

Όταν αποσπώνται από τον πρωτοπαθή όγκο, τα HRC κυκλοφορούν στο αίμα και τείνουν να εγκατασταθούν στο ήπαρ του ατόμου. Εκεί παραμένουν σε οιονεί αδρανή κατάσταση. Οι γιατροί αφαιρούν τον πρωτοπαθή όγκο στο παχύ έντερο και, χρόνια αργότερα, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να κάνουν μεταστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο συμβαίνει μια υποτροπή στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να το διαβάσετε κι εσείς:Η φωτοανοσοθεραπεία εξαλείφει με επιτυχία τα κακοήθη κύτταρα

Το πείραμα με τα ποντίκια

Οι Ισπανοί επιστήμονες που ανακάλυψαν αυτά τα κύτταρα υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου πειραματίστηκαν με ποντίκια. Χρησιμοποιώντας εργαστηριακές τεχνικές, σε ζώα στα οποία είχε προκληθεί καρκίνος, κατάφεραν να μπλοκάρουν τις HRCs.

Στη συνέχεια αφαίρεσαν τον πρωτογενή όγκο από τα ποντίκια και ανέλυσαν την παρουσία ή την απουσία μεταστάσεων. Τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά. Τα χειρουργημένα ζώα δεν είχαν μεταστάσεις κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Με άλλα λόγια, με τον αποκλεισμό ή την εξάλειψη των κυττάρων με μεγάλη πιθανότητα υποτροπής, η χειρουργική επέμβαση είναι επιτυχής και τα ποντίκια δεν παρουσίασαν υποτροπή. Αυτό όχι μόνο αποδεικνύει την ύπαρξη των HRCs, αλλά ανοίγει επίσης την πόρτα σε πολλά υποσχόμενες θεραπείες, στο μέλλον, για τη μείωση του κινδύνου μετάστασης στον άνθρωπο.

Ποιο είναι το νόημα της γνώσης αυτών των κυττάρων;

Το μέλλον της θεραπείας του καρκίνου φαίνεται να βρίσκεται στην ανοσοθεραπεία. Υπάρχουν δύο κύριες κατευθύνσεις γι’ αυτό:

  1. Μέσω της συνταγογράφησης ουσιών που εμποδίζουν τους μηχανισμούς των καρκινικών κυττάρων.
  2. Μέσω φαρμάκων που ενισχύουν τη φυσική δράση των αμυντικών κυττάρων του οργανισμού, ώστε να είναι σε θέση να επιτεθούν αποτελεσματικά στον όγκο.
Eduard Batlle.
Eduard Batlle, επικεφαλής ερευνητής της δημοσίευσης.

Αυτό που ανακάλυψαν οι Ισπανοί επιστήμονες για τα κύτταρα του υποτροπιάζοντος καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ότι θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη θεραπεία με κατάλληλα φάρμακα. Αν είχαμε ανοσοθεραπεία που μπλοκάρει τις HRCs, οι υποτροπές αυτής της παθολογίας θα ήταν ελάχιστες ή ανύπαρκτες.

Υπό αυτή την έννοια, διεξάγονται διάφορες έρευνες σε άλλες χώρες για την επικύρωση ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων. Τα ευρήματα σχετικά με τα φάρμακα αναμένεται να συνδυαστούν με αυτή την ανακάλυψη των HRCs.

Το γεγονός ότι αυτός ο πληθυσμός κυττάρων με υψηλή πιθανότητα υποτροπής μπορεί να είναι ευαίσθητος στην ανοσοθεραπεία υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη μελέτη θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κλινική πρακτική σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

~ Lluís Espinosa, από το IMIM-Hospital del Mar ~

Έχουμε ήδη ενδείξεις για τα κύτταρα που προκαλούν υποτροπή στον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και σε άλλους καρκίνους. Βρισκόμαστε πιο κοντά στην κατανόηση μέρους του μηχανισμού που κρύβεται πίσω από τη μετάσταση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια αλλαγή παραδείγματος στα πρωτόκολλα θεραπείας αυτής της νόσου. Είναι πιθανό ότι, σε λίγα χρόνια, θα υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που θα χορηγούνται πριν από τη χειρουργική επέμβαση, τα οποία στη συνέχεια θα βελτιώνουν την πρόγνωση μετά τη χειρουργική επέμβαση. Με άλλα λόγια, μια θεραπεία για την πρόληψη των υποτροπών, έως και 5 χρόνια πριν από την εμφάνισή τους. Πράγματι ενθαρρυντικά νέα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Böckelman, Camilla, et al. “Risk of recurrence in patients with colon cancer stage II and III: a systematic review and meta-analysis of recent literature.” Acta oncologica 54.1 (2015): 5-16.
  • Cañellas-Socias, A., Cortina, C., Hernando-Momblona, X. et al. Metastatic recurrence in colorectal cancer arises from residual EMP1+ cells. Nature (2022). https://doi.org/10.1038/s41586-022-05402-9
  • Ganesh, Karuna, et al. “Immunotherapy in colorectal cancer: rationale, challenges and potential.” Nature reviews Gastroenterology & hepatology 16.6 (2019): 361-375.
  • Messersmith, Wells A. “NCCN guidelines updates: management of metastatic colorectal cancer.” Journal of the National Comprehensive Cancer Network 17.5.5 (2019): 599-601.
  • Vasquez, Liliana, et al. “Inmunoterapia en cáncer: de los inicios al premio Nobel.” Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública 37 (2020): 115-121.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.