Ζάχαρη turbinado: Διατροφικές πληροφορίες, οφέλη και χρήσεις

Η ζάχαρη turbinado είναι ένα είδος γλυκαντικού που ίσως γνωρίζετε για το χρώμα και τη γεύση της. Θα σας πούμε περισσότερα γι' αυτήν εδώ.
Ζάχαρη turbinado: Διατροφικές πληροφορίες, οφέλη και χρήσεις
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 28 Νοεμβρίου, 2022

Η ζάχαρη turbinado είναι ένα γλυκαντικό. Είναι ένα προϊόν που έχει μεγαλύτερους κρυστάλλους από άλλους τύπους ζάχαρης.

Το χρώμα της είναι ανοιχτό κίτρινο ή ανοιχτό χρυσοκάστανο. Η ονομασία “turbinado” προέρχεται από τη λέξη “turbina” και αναφέρεται στη μέθοδο που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία της.

Αν δεν τη γνωρίζετε ως ζάχαρη turbinado, μπορεί να έχετε ακούσει για τη ζάχαρη demerara ή την ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε περισσότερα για αυτό το είδος γλυκαντικού, τα πιθανά οφέλη που προσφέρει στην υγεία και τον τρόπο χρήσης του.

Τι είναι η ζάχαρη turbinado;

Η ζάχαρη turbinado παρασκευάζεται από ζαχαροκάλαμο και είναι μερικώς εξευγενισμένη, διατηρώντας μέρος της αρχικής μελάσας, η οποία της δίνει το καραμελένιο χρώμα της. Συχνά θεωρείται ως ακατέργαστη ζάχαρη, λόγω του μικρού εξευγενισμού που απαιτείται για την απόκτησή της. Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διαβεβαιώνει ότι δεν είναι εντελώς ακατέργαστη.

Η ζάχαρη που δεν είναι πλήρως εξευγενισμένη δεν είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς μπορεί να περιέχει ακαθαρσίες. Αν και η ζάχαρη turbinado έχει μια διαδικασία καθαρισμού, δεν είναι τόσο εξαντλητική όσο αυτή που εφαρμόζεται στην κανονική, ραφιναρισμένη ζάχαρη.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Ζάχαρη λευκή, καφέ και Muscovado: Ομοιότητες και διαφορές

Πώς λαμβάνεται;

Η διαδικασία για την παραλαβή της ζάχαρης turbinado είναι σχεδόν η ίδια με αυτή των άλλων τύπων ζάχαρης, εκτός από το τελευταίο μέρος.

Πρώτα, το ζαχαροκάλαμο ή το τεύτλο πλένεται και τεμαχίζεται. Στη συνέχεια, εξάγεται ο γλυκός χυμός, ο οποίος περιέχει μεγάλες ποσότητες σακχαρόζης, την κύρια ένωση. Ωστόσο, ο χυμός αυτός περιέχει επίσης ακαθαρσίες, οι οποίες απομακρύνονται κατά τη διαδικασία φιλτραρίσματος. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται η ανάπτυξη βακτηρίων.

Το επόμενο βήμα είναι η διάλυση, η οποία λαμβάνει χώρα όταν το νερό και η σακχαρόζη συνδυάζονται. Το νερό εξατμίζεται όταν ο χυμός ζαχαροκάλαμου ή τεύτλων βράζεται σε ένα κορεσμένο διάλυμα που πυκνώνει το προϊόν. Σε αυτό το σημείο, η σακχαρόζη αρχίζει να σχηματίζει κρυστάλλους με λεπτό καφέ χρώμα.

Όταν παρασκευάζεται η ζάχαρη turbinado, ένα μικρό μέρος της σακχαρόζης δεν κρυσταλλώνεται λόγω της περιεκτικότητάς της σε νερό και προσμίξεις και καραμελώνει μέχρι να γίνει ελαφρώς πικρή. Αυτή είναι η μελάσα με ελαφριά γεύση καραμέλας.

Στη συνέχεια, αν θέλετε να λάβετε ραφιναρισμένη λευκή ζάχαρη, η μελάσα εξαλείφεται. Αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση της σκούρας turbinado. Η μελάσα μένει εν μέρει και, ανάλογα με την ποσότητα της μελάσας, θεωρείται καφέ, turbinado, demerara ή mascabado ζάχαρη.

Turbinado sugar
Η καφέ εκδοχή είναι μια άλλη παραλλαγή αυτού του τύπου ζάχαρης που εξαρτάται από την ποσότητα της μελάσας που παραμένει στο τελικό προϊόν.

Διατροφικές πληροφορίες για τη ζάχαρη turbinado

Η ζάχαρη turbinado παρέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Θα σας πούμε περισσότερα γι’ αυτό σε έναν υπολογισμό που βασίζεται σε 1 κουταλάκι του γλυκού, το οποίο ισοδυναμεί με 5 γραμμάρια ζάχαρης:

 • Θερμίδες: 18
 • Λιπαρά: 0 γραμμάρια
 • Νάτριο: 0,1 χιλιοστόγραμμα
 • Υδατάνθρακες: 4,6 γραμμάρια
 • Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
 • Σάκχαρα: 4,6 γραμμάρια
 • Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
 • Ασβέστιο: 0,55 χιλιοστόγραμμα
 • Κάλιο: 1,33 χιλιοστόγραμμα
 • Μαγνήσιο: 0,01 χιλιοστόγραμμα
 • Σίδηρος: 0,017 χιλιοστόγραμμα

Παρά το γεγονός ότι διαθέτει ορισμένα μέταλλα, όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο, οι τιμές τους είναι πολύ χαμηλές. Ωστόσο, η θερμιδική της αξία είναι εξίσου υψηλή με εκείνη της ραφιναρισμένης ζάχαρης.

Επιπλέον, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι τα υποπροϊόντα μελάσας, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης turbinado, μπορούν να παρέχουν αντιοξειδωτικά που έχουν απομείνει από την επεξεργασία. Ωστόσο, είναι επίσης πολύ λίγα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα.

Τα οφέλη από τη ζάχαρη turbinado

Η ζάχαρη turbinado έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Αν και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι εξακολουθεί να είναι ζάχαρη. Ως εκ τούτου, η κατανάλωσή της θα πρέπει να παρακολουθείται.

Έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από την κανονική ζάχαρη

Σε σύγκριση με τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει η κανονική ραφιναρισμένη ζάχαρη, η ζάχαρη turbinado παρέχει περισσότερα μέταλλα (ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο) από την κανονική ζάχαρη. Εν τω μεταξύ, η ραφιναρισμένη ζάχαρη παρέχει μόνο θερμίδες, αλλά όχι μέταλλα.

Ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώσετε πολλή ζάχαρη για να καλύψετε τις απαιτήσεις πρόσληψης αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών και αυτό δεν είναι υγιεινό.

Περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά

Μια επιστημονική μελέτη συνέκρινε τη ζάχαρη turbinado, τη ραφιναρισμένη ζάχαρη και την καστανή ζάχαρη. Στόχος ήταν να διερευνηθεί η αντιοξειδωτική ικανότητα των προϊόντων, καθώς και η τοξικότητά τους.

Αποδείχθηκε ότι η ζάχαρη turbinado ήταν καλύτερη από τους άλλους δύο τύπους ζάχαρης, επειδή η περιεκτικότητά της σε υγρασία ήταν χαμηλότερη. Η συγκέντρωσή της σε ανόργανα άλατα ήταν υψηλότερη επίσης.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι οι κύριες αντιοξειδωτικές ενώσεις αυτής της ζάχαρης είναι το 4-υδροξυβενζοϊκό οξύ, το χλωρογενικό οξύ, το πρωτοκατεχικό οξύ, το trans-φερουλικό οξύ και η απιγενίνη. Από την άλλη πλευρά, δεν εντοπίστηκε τοξικότητα.

Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από άλλα είδη ζάχαρης

Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης του πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Δηλαδή, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός ανταποκρίνεται σε μια υδατανθρακούχα τροφή.

Ο ΓΔ μετράται μεταξύ 0 και 100. Όσο πιο γρήγορα διασπώνται οι υδατάνθρακες και αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, τόσο υψηλότερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης. Έτσι, όσο πιο κοντά στο 100, τόσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου.

Αν και εξακολουθεί να είναι υψηλός, η ζάχαρη turbinado έχει ΓΔ 75, ενώ η ραφιναρισμένη ζάχαρη έχει ΓΔ 80 και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης έχει ΓΔ 87. Υπάρχουν και άλλα γλυκαντικά, όπως η στέβια, η αγαύη και η φρουκτόζη, τα οποία έχουν επίσης χαμηλότερο ΓΔ.

Η κατανάλωση ή μη αυτής της ζάχαρης, για ορισμένες ασθένειες, πρέπει να εγκριθεί από επαγγελματία υγείας. Για παράδειγμα, στον διαβήτη, απαιτούνται τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ, οπότε η ζάχαρη turbinado δεν θα ήταν μέρος του μενού.

Turbinado sugar and blood sugar
Ο χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης δεν επιτρέπει σε αυτό το προϊόν να αποτελεί μέρος της διατροφής των ασθενών με διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο.

Αντενδείξεις

Η πραγματικότητα είναι ότι, για να επιτευχθεί ο αριθμός των βιταμινών και των μετάλλων που χρειάζεται ο οργανισμός, χρησιμοποιώντας μόνο τη ζάχαρη turbinado, θα ήταν απαραίτητο να τρώμε περισσότερο από το συνιστώμενο για να δούμε οποιοδήποτε όφελος. Υπενθυμίζουμε ότι η ποσότητα ζάχαρης που αναφέρεται για τους άνδρες είναι το πολύ 9 κουταλάκια του γλυκού- για τις γυναίκες, το πολύ 6.

Αυτό ισοδυναμεί με ένα μέγιστο περίπου 36 και 25 γραμμάρια την ημέρα, αντίστοιχα.

Ο προηγούμενος υπολογισμός που περιλάμβανε τις διατροφικές πληροφορίες για τη ζάχαρη turbinado ήταν για 5 γραμμάρια. Ας πάρουμε λοιπόν το παράδειγμα του ασβεστίου:

Ο οργανισμός χρειάζεται 1000 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου την ημέρα. Η ποσότητα ζάχαρης turbinado για να επιτευχθεί αυτή η απαίτηση θα ήταν τεράστια.

Επιστημονικά στοιχεία επισημαίνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επιφέρει διάφορες συνέπειες:

 • Διαβήτης
 • Παχυσαρκία
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Καρδιακά προβλήματα

Χρήσεις για τη ζάχαρη turbinado

Λόγω της ελαφριάς καραμελένιας γεύσης της, η ζάχαρη turbinado χρησιμοποιείται συχνά στη ζαχαροπλαστική. Αναμειγνύεται επίσης σε χυμούς και smoothies, αλλά η πιο συνηθισμένη λειτουργία της είναι ως επικάλυψη για επιδόρπια.

Τη συναντάμε συχνά πασπαλισμένη σε κέικ, μπισκότα, πίτες και cupcakes. Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους βάζοντάς την στα δημητριακά.

Ωστόσο, δεν παύει να είναι ζάχαρη, γι’ αυτό συνιστούμε τη χρήση της στις συνιστώμενες ποσότητες των 36 και 25 γραμμαρίων το πολύ για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Να θυμάστε ότι η ζάχαρη συνδέεται με χρόνια προβλήματα αν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.