Μάθετε πώς η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει την καρδιά

Η γλυκόζη είναι απαραίτητη για τα κύτταρα, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτήν. Ωστόσο, η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει την καρδιά εάν την καταναλώνουμε σε περίσσεια. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς εξελίσσεται αυτή η ζημιά.
Μάθετε πώς η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει την καρδιά

Τελευταία ενημέρωση: 29 Αυγούστου, 2021

Η παρουσία υδατανθράκων είναι διαδεδομένη σε όλες τις δίαιτες σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα στοιχείο με ισχυρή παρουσία, ειδικά στις βιομηχανικές χώρες. Το πρόβλημα είναι ότι η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, ακόμη και σε άτομα που δεν είναι διαβητικά.

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι πίστευαν ότι το πρόβλημα του υψηλού σακχάρου στο αίμα ήταν μια επιπλοκή μόνο για άτομα με διαβήτη. Αλλά οι ειδικοί δεν πιστεύουν πλέον ότι είναι αλήθεια. Όταν εξετάζουμε λεπτομερώς τη σύνθεση τροφίμων που τρώμε καθημερινά, βλέπουμε ότι η περίσσεια ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει την καρδιά.

Η γλυκόζη δεν απομονώνεται στον ανθρώπινο μεταβολισμό, αλλά συμμετέχει μαζί με τα λίπη και τις πρωτεΐνες στον πολύπλοκο μηχανισμό της κυτταρικής ζωής. Επιπλέον, όλοι οι ιστοί εξαρτώνται από τη ζάχαρη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επομένως η δράση της κατανέμεται σε όλο το σώμα.

Σε αυτό, πρέπει να προσθέσουμε την πανδημία της παχυσαρκίας, για την οποία η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που αγοράζουμε είναι σκόπιμα πιο γλυκά και αυξάνουν τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Και αυτό, μεσοπρόθεσμα, είναι κακό για την καρδιαγγειακή υγεία.

Η προσθήκη ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει την καρδιά

Τα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε. Και, όπως αναφέραμε, αυτή η επιπλέον γλυκύτητα είναι δύσκολο να αποφευχθεί.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη σακχάρων αύξησε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Συγκεκριμένα, τα άτομα με πρόσληψη άνω του 17% της καθημερινής ενέργειας μέσω πρόσθετων σακχάρων αύξησαν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια έως και 38%.

Ας διευκρινίσουμε ότι η προστιθέμενη ζάχαρη εμφανίζεται στη διαδικασία κατασκευής του προϊόντος. Με αυτό εννοούμε ότι δεν έρχεται φυσικά στο φαγητό αλλά, μάλλον, οι άνθρωποι το προσθέτουν σκόπιμα. Είναι εύκολο, λοιπόν, να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι τεχνητό.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που αυξάνουν την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης τείνουν να μειώνουν το ποσοστό των καλών λιπαρών στη διατροφή τους. Μη διεγείροντας την αύξηση της HDL χοληστερόλης, η οποία καθαρίζει τις αρτηρίες, πολλαπλασιάζουμε τον καρδιακό μας κίνδυνο.

Ένα μπολ με λευκή κρυσταλλική ζάχαρη.
Η ζάχαρη υπάρχει στα τρόφιμα που αγοράζουμε, στα οποία προστίθεται τεχνητά.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Πώς να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης

Πώς μπορεί η ζάχαρη να επηρεάσει την καρδιά;

Γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει την καρδιά όταν την προσλαμβάνουμε σε περίσσεια και σε υπερ-επεξεργασμένες μορφές. Πώς ακριβώς μας βλάπτει;

Η θεωρία που κρύβεται πίσω από τον κίνδυνο προσθήκης ζάχαρης στην καρδιαγγειακή υγεία βασίζεται στον υπολογισμό της περίσσειας. Με την πρόσληψη περισσότερης γλυκόζης από ό, τι μπορούμε να επεξεργαστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό το μόριο οδηγεί σε επιπλοκές.

Η γλυκόζη πρέπει να εισέλθει στα κύτταρα έτσι ώστε να μπορούν να τη μετατρέψουν σε ενέργεια. Αυτή η ενέργεια κινεί τα κυκλώματα των κυττάρων και μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ωστόσο, εάν παραμείνει περίσσεια ζάχαρης, το σώμα την αποθηκεύει για χρήση σε στιγμές που τη χρειάζεται.

Το πρόβλημα έγκειται στην υπερβολική αποθήκευση επειδή η πρόσληψη είναι μεγαλύτερη από την απαραίτητη. Μία από τις μορφές αποθήκευσης θα είναι το λίπος, και αυτό μεταφράζεται σε υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία.

Ο ρόλος της ινσουλίνης

Επιπλέον, η περίσσεια ζάχαρης που κυκλοφορεί στο αίμα απαιτεί από το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Η προσπάθεια που πρέπει να κάνει το όργανο είναι τόσο μεγάλη που τα μηχανήματα παραγωγής του εξαντλούνται και ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Στη συνέχεια περνάμε περιόδους υπερινσουλιναιμίας, με πολλή ινσουλίνη στο αίμα και υποϊνσουλιναιμία, με λίγη ινσουλίνη αίματος.

Η ινσουλίνη είναι ένας μεταβολικός ρυθμιστής που δεν ευθύνεται μόνο για τη γλυκόζη. Έχει επίσης μεταξύ των λειτουργιών του τη ρύθμιση των λιπιδίων. Επομένως, η δυσλειτουργία του αυξάνει τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερόλη, ή LDL.

Όταν συνδυάζονται όλοι αυτοί οι παράγοντες, το τελικό αποτέλεσμα είναι η αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Φτάνουμε στο σημείο όπου ένα άτομο έχει κάπως αυξημένα επίπεδα σακχάρου, υψηλά τριγλυκερίδια, έλλειψη ινσουλίνης και είναι υπέρβαρο. Η καρδιά γίνεται όργανο στόχος για ένα οξύ γεγονός.

επηρεάσει την καρδιά
Μια καλή διατροφή για την καρδιά πρέπει να δίνει προτεραιότητα στα φρέσκα τρόφιμα και να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Διαβάστε ακόμη: Υπερβολική πρόσληψη άλατος ή ζάχαρης: Τι είναι χειρότερο;

Τι να κάνετε με τη ζάχαρη

Δεν χρειάζεται να είστε διατροφολόγος για να μάθετε πώς να ρυθμίζετε την προσθήκη ζάχαρης στη διατροφή σας. Απλά πρέπει να αλλάξετε κάποιες συνήθειες και να προστατέψετε την καρδιά σας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δύο γενικές μορφές:

  • Απλοί υδατάνθρακες: Αυτοί περιλαμβάνουν σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα από τη βιομηχανία τροφίμων.
  • Σύνθετοι υδατάνθρακες: Αυτοί κάνουν καλό στην υγεία, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και μπορούν να καταναλωθούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τους απλούς υδατάνθρακες.

Με αυστηρούς αριθμούς, ένας ενήλικας πρέπει να έχει το όριο προσθήκης ζάχαρης μεταξύ 6 και 9 κουταλιών της σούπας την ημέρα. Αυτό είναι σημαντικά μικρότερο από τη μέση πρόσληψη στις βιομηχανικές χώρες, που είναι περίπου 22 κουταλιές της σούπας την ημέρα.

Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να μετρήσουμε φυσικά αυτές τις κουταλιές στην καθημερινή ζωή, είναι καλύτερο να μειώσουμε την κατανάλωση προϊόντων που γνωρίζουμε ότι περιέχουν επιπλέον ζάχαρη. Για παράδειγμα, μπορούμε να αναφέρουμε αναψυκτικά, γλυκά, γιαούρτι και εμπορικούς χυμούς.

Λιγότερη ζάχαρη για περισσότερη καρδιά

Η απόφαση να αλλάξετε τη διατροφή σας για να προστατεύσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία είναι απαραίτητη. Δεν μπορείτε να διακινδυνεύσετε σιωπηλά την ποιότητα της ζωής σας καταναλώνοντας προϊόντα που σας βλάπτουν.

Έχετε ήδη τις πληροφορίες που χρειάζεστε: Η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει την καρδιά όταν καταναλώνεται υπερβολικά. Επομένως, ήρθε η ώρα να ενεργήσετε ανάλογα και να φροντίσετε τον εαυτό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Yang, Quanhe, et al. “Added sugar intake and cardiovascular diseases mortality among US adults.” JAMA internal medicine 174.4 (2014): 516-524.
  • Otzet, I., et al. “Riesgo cardiovascular y metabolismo de la glucosa: acuerdos y discrepancias entre las clasificaciones OMS-85 y ADA-97.” Atención Primaria 29.4 (2002): 205-211.
  • Pinheiro, Ana Carolina, Fabiane Aparecida Canaan, and Rita de Cássia Gonçalves. “Insulemia, ingesta alimentaria y metabolismo energético.” Revista chilena de nutrición 35.1 (2008): 18-24.
  • García-Arias, Mario Ramón, et al. “Efecto cardiometabólico de los inhibidores del cotransportador sodio glucosa tipo 2 (SGLT2).” Medicina interna de México 34.6 (2019): 924-932.
  • Gabbai, Francis B., and Jesús Enrique Romero Baranzini. “Los inhibidores del cotransportador SGLT2 en el control del daño cardiovascular y renal asociado a la diabetes: un nuevo paradigma en el tratamiento del paciente diabético.” Acta Médica Grupo Ángeles 16.S1 (2018): 60-67.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.