10 λόγοι για να γίνετε εξωστρεφείς αν δεν είστε

Οι εξωστρεφείς είναι ικανοί να αντιδρούν πιο γρήγορα, είναι εξαιρετικοί ομιλητές και προσαρμόζονται εύκολα στις αντιξοότητες χωρίς να φοβούνται την αλλαγή. Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη του να είσαι εξωστρεφής εδώ!
10 λόγοι για να γίνετε εξωστρεφείς αν δεν είστε

Τελευταία ενημέρωση: 07 Μαΐου, 2022

Τα άτομα που νιώθουν άνετα σε μια συνάντηση και έχουν θετική ενέργεια με τους ανθρώπους, απολαμβάνουν οφέλη. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε γιατί είναι καλό να είστε εξωστρεφείς και, σε περίπτωση που δεν είστε και θέλετε να γίνετε, πώς να σας βοηθήσουμε να το πετύχετε.

Τι σημαίνει το να είστε εξωστρεφείς

Σύμφωνα με τον συνηθισμένο ορισμό, εξωστρεφές άτομο είναι εκείνο που του αρέσει να βρίσκεται κοντά σε άλλα άτομα και, όταν είναι μόνος του, βαριέται ή αισθάνεται λυπημένος.

Προτιμά να συνομιλεί με έναν άγνωστο παρά να κάθεται μόνος του σε ένα εστιατόριο. Υπό αυτή την έννοια, η εξωστρέφεια είναι συνώνυμη με την απόλαυση για την κοινωνική αλληλεπίδραση και την αναζήτηση κοινών στιγμών.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του να είσαι εξωστρεφής είναι ότι σκέφτεσαι καθώς μιλάς. Αυτός ο τύπος ανθρώπου εκφράζει λεκτικά αυτό που εμφανίζεται στο μυαλό του και δεν έχει πάντα έναν εσωτερικό προβληματισμό, όπως συμβαίνει με έναν εσωστρεφή.

Κάποιοι αναρωτιούνται ποιοι είναι πιο ευτυχισμένοι: οι εξωστρεφείς ή οι εσωστρεφείς, αφού πιστεύεται ότι είναι πιο ευτυχισμένοι αυτοί που ζουν περιτριγυρισμένοι από φίλους και πηγαίνουν από πάρτι σε πάρτι. Από την άλλη πλευρά, οι πιο ντροπαλοί ή οι πιο αποτραβηγμένοι απολαμβάνουν τη ζωή με τον δικό τους τρόπο. Με το να είναι επιλεκτικοί στις αλληλεπιδράσεις τους γιατί η μοναξιά δεν αποτελεί πρόβλημα γι αυτούς.

Επί του παρόντος, το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διδασκαλία στην Έρευνα στην Ψυχολογία εκπόνησε μια μελέτη που διακρίνει τις απαντήσεις που έδωσαν οι δύο τύποι προσωπικότητας όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, όπως το άγχος. Κάτι που έδειξε ότι πρέπει να προσέχουν τον χαρακτήρα του ασθενούς  όταν γράφουν οι γιατροί θεραπείες. Ας δούμε τι οφέλη έχει το να είστε εξωστρεφείς.

Τα οφέλη του να είστε εξωστρεφείς

Το να είσαι εξωστρεφής έχει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με την κοινωνική ζωή και την επαφή με τους ανθρώπους. Επίσης σε σχέση με την έκφραση συναισθημάτων και τη δημιουργικότητα.

Αυτά είναι μερικά από τα κύρια οφέλη του:

1. Οι εξωστρεφείς απολαμβάνουν να είναι με ανθρώπους

Ένας εξωστρεφής άνθρωπος δεν κουράζεται συνήθως να παρακολουθεί συναντήσεις, εκδηλώσεις, πάρτι ή δείπνα… Είναι πάντα προετοιμασμένος για μια έξοδο, ειδικά σε μέρη όπου θα υπάρχει κόσμος.

Απολαμβάνουν να είναι με ανθρώπους 10 λόγοι για να γίνετε εξωστρεφείς αν δεν είστε

Αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για την ψυχική και συναισθηματική τους κατάσταση, καθώς τους βοηθά να παραμένουν απασχολημένοι και ασφαλείς στην παρέα.

2. Έχει πολλούς φίλους

Το να είσαι εξωστρεφής σημαίνει να έχεις ανοιχτό χαρακτήρα για να κάνεις νέους φίλους όπου κι αν πας. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που συναντούν κάποιον, κάνουν μια προσπάθεια να τον κάνουν φίλο.

3. Μπορούν να έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα

Το γεγονός της άντλησης ενέργειας από συναντήσεις με άλλους ανθρώπους έχει επίσης τα οφέλη του σε φυσικό επίπεδο.

Ανοσοποιητικό σύστημα 10 λόγοι για να γίνετε εξωστρεφείς αν δεν είστε

Το να είσαι χαρούμενος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της άμυνάς σου. Τόσο πολύ που μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Journal of Psychiatry and Mental Health κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι σημαντικό να περιτριγυρίζετε τον εαυτό σας με αυτούς τους τύπους ανθρώπων. Με αυτόν τον τρόπο, θα αρρωστήσετε λιγότερο.

4. Είναι ευδιάθετοι

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εσωστρεφείς δεν είναι. Ωστόσο, οι εξωστρεφείς εκφράζουν περισσότερο την ευτυχία τους, όπου κι αν βρίσκονται.

Για το λόγο αυτό θα τους δείτε με το χαμόγελο στα χείλη και να είναι «η καρδιά του πάρτι».

5. Ασχολούνται με διαφορετικούς ανθρώπους

Αυτό το χαρακτηριστικό λαμβάνεται υπόψη, για παράδειγμα, σε εκείνες τις δουλειές όπου η επαφή με ανθρώπους κάθε είδους είναι απαραίτητη.

Είτε μιλάει με ένα στέλεχος, έναν υπάλληλο ή έναν πελάτη, ένας εξωστρεφής δεν θα έχει πρόβλημα να προσαρμόσει τη συνομιλία και να μιλήσει.

Η ενασχόληση με διαφορετικούς ανθρώπους βοηθά στο να είσαι εξωστρεφής

Επίσης, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δώσουν μια παρουσίαση ή ένα συνέδριο για εκατοντάδες άτομα, να φιλοξενήσουν ένα γεύμα για πιθανούς επενδυτές ή να ταξιδέψουν στην άλλη άκρη του κόσμου για μια σημαντική συνάντηση με άτομα που δεν γνωρίζουν.

6. Τους αρέσει να ρισκάρουν

Ο εγκέφαλος των εξωστρεφών πιστεύεται ότι είναι πιο ευαίσθητος στην ντοπαμίνη, μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των μηχανισμών ανταμοιβής.

Αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο από εργασιακή ή ακαδημαϊκή άποψη, αλλά και προσωπική: θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να προχωρήσουν και να πετύχουν τους στόχους τους.

7. Τείνουν να είναι δημιουργικοί

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εσωστρεφείς δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν. Ωστόσο, οι πολυμήχανοι προσαρμόζονται εύκολα στις αντιξοότητες και βρίσκουν πρακτικές λύσεις.

Είναι δημιουργικοί

Αυτό μπορεί να είναι ιδανικό για ορισμένες θέσεις εργασίας ή επαγγέλματα όπου η δημιουργικότητα είναι απαραίτητη.

8. Έχουν το «χάρισμα» του λόγου

Ένα άλλο πλεονέκτημα του να είσαι εξωστρεφής είναι ότι μπορείς να πείσεις τους άλλους για σχεδόν οτιδήποτε. Η δύναμή τους να δίνουν απόψεις και να μιλούν «σωστά» είναι τέτοια που γίνονται εξαιρετικοί ομιλητές και κάνουν τους άλλους να πιστεύουν τα λόγια τους και να αλλάζουν γνώμη μέσα σε λίγα λεπτά.

Συνήθως δεν είναι δύσκολο για αυτούς να κάνουν αντιληπτές τις ιδέες τους και να τις βάλουν πάνω από αυτές των υπολοίπων, λόγω της γοητείας που χρησιμοποιούν όταν ξεκινούν μια συζήτηση.

9. Έχουν ευκαιρίες να αναπτυχθούν με το να είναι εξωστρεφείς.

Ειδικά στη δουλειά, έχουν την τάση να μιλούν γοητευτικά και περιτριγυρίζονται από κόσμο. Επομένως, είναι πιο εύκολο για αυτούς να ανοίξουν τις πόρτες και να πάρουν αυτό που θέλουν.

Έχουν πολλές ευκαιρίες να αναπτυχθούν

Αυτό μπορεί να μεταφερθεί και στην προσωπική σφαίρα γιατί μπορούν να κατακτήσουν με τον τρόπο ύπαρξης τους.

10. Συχνά σκέφτονται πιο γρήγορα

Επειδή οι εξωστρεφείς μιλούν ενώ σκέφτονται (ή το αντίστροφο), είναι σύνηθες, σε κάθε περίσταση, να παίρνουν μια απόφαση αμέσως.

Όταν αντιμετωπίζετε μια νέα εμπειρία ή κάτι που προέκυψε από το πουθενά, τα ερεθίσματα ταξιδεύουν γρήγορα στο μυαλό και επεξεργάζονται τα πάντα μέσα σε λίγα λεπτά. Για το λόγο αυτό, είναι συνήθως καλοί στην επίλυση προβλημάτων, στην ενεργοποίηση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή στον προγραμματισμό.

Συμβουλές για να είστε εξωστρεφείς

Είναι αλήθεια ότι αυτό το χαρακτηριστικό προσωπικότητας «έρχεται» με τους ανθρώπους κατά τη γέννηση, ωστόσο, μπορεί επίσης να επιτευχθεί μέσω ορισμένων αλλαγών στις συνήθειες:

  • Μιλήστε με άτομα που βλέπετε καθημερινά (τον πωλητή της καφετέριας, την καθαρίστρια κτιρίων κ.λπ.).
  • Έχετε οπτική επαφή με κάποιον για να τον ενθαρρύνετε να έρθει πιο κοντά σας.
  • Συστηθείτε σε μια συνάντηση ή ομάδα προσπαθώντας να είστε όσο το δυνατόν πιο φιλικοί.
  • Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου για να κάνετε τον άλλον να μιλήσει περισσότερο.
  • Επαινέστε το ντύσιμο ή κάποιο χαρακτηριστικό αυτού που έχετε απέναντί σας.

Να θυμάστε ότι εάν υποφέρετε ή στενοχωριέστε επειδή είστε εξωστρεφείς, ίσως αυτός ο τρόπος ζωής δεν είναι για εσάς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Valderrama Hernández, Roberto; Campos Azuara, Alejandro; Vera Ramírez, Julieta; Castelán Rojas, Gladys Patricia. Comparación entre introvertidos y extrovertidos en el nivel de ansiedad al escuchar música relajante Enseñanza e Investigación en Psicología, vol. 14, núm. 1, enero-junio, 2009, pp. 61-76. Consejo Nacional para la Enseñanza en Investigación.
  • Ripoll, RM y Casado, IQ (2010). Risa y terapias positivas: enfoque moderno y aplicaciones prácticas en medicina. Revista de Psiquiatría y Salud Mental, 3 (1), 27–34. https://doi.org/10.1016/s1888-9891(10)70006-9

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.