Η καλύτερη διατροφή για άτομα με κοιλιοκάκη

Σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις ανθρώπους με κοιλιοκάκη δε γνωρίζουν ότι έχουν αυτή την ασθένεια. Μια διατροφή με γλουτένη μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία τους. Μάθετε πώς ν' αναγνωρίζετε την ασθένεια και ποιες τροφές ν' αποφεύγετε.
Η καλύτερη διατροφή για άτομα με κοιλιοκάκη
Eliana Delgado Villanueva

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η μόνη θεραπεία για τα άτομα με κοιλιοκάκη είναι να ακολουθούν μια αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη για όλη τους τη ζωή. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, αλλά θα επιδιορθώσει επίσης τυχόν βλάβες στο έντερο.

Μια διατροφή χωρίς γλουτένη βασίζεται στην αφαίρεση προϊόντων όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη. Ορισμένα τρόφιμα όπως αλεύρι, ψωμί, ζυμαρικά, και αρτοσκευάσματα παρασκευάζονται συνήθως από αυτά τα δημητριακά.

Τι είναι η κοιλιοκάκη;

Γυναίκα λέει όχι στο ψωμί

Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος και αφορά το πεπτικό σύστημα. Συμβαίνει όταν το σώμα έχει μόνιμη δυσανεξία σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται γλουτένη.  Αυτή βρίσκεται σε ορισμένα δημητριακά όπως το σιτάρι, τη βρώμη, το κριθάρι, ή τη σίκαλη.

Όταν ένα άτομο που έχει αυτή την ασθένεια τρώει φαγητά με γλουτένη, τα τοιχώματα του μικρού εντέρου τραυματίζονται. Έτσι, μειώνεται η ικανότητα πρόσληψης θρεπτικών ουσιών.

Χωρίς θεραπεία, τα άτομα με κοιλιοκάκη είναι πιθανό να υποσιτίζονται και ν’ αναπτύξουν διάφορες ασθένειες.

Διαβάστε επίσης: 5 σημάδια για να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Διατροφές χωρίς γλουτένη για άτομα με κοιλιοκάκη

Ο Juan Ignacio Serrano της Οργάνωσης για την Κοιλιοκάκη και την Ευαισθησία στη Γλουτένη αναφέρει ότι, “Για κάθε διάγνωση κοιλιοκάκης, υπάρχουν πέντε με οκτώ περιπτώσεις που δε διαγιγνώσκονται.” Αν προσθέσετε και τα άτομα που έχουν διακόψει συνειδητά την κατανάλωση γλουτένης, δεν προκαλεί έκπληξη η άνθιση των διατροφών χωρίς γλουτένη.

Ωστόσο, ευτυχώς, οι ημέρες που αντιμετωπίζατε πρόβλημα στα εστιατόρια έχουν περάσει. Επιπλέον, δε θα χρειαστεί να εγκαταλείψετε τα πιάτα που αγαπάτε, και είναι πιο εύκολο από ποτέ να βρείτε προϊόντα χωρίς γλουτένη τα οποία είναι φθηνά και νόστιμα.

Ο Serrano εξηγεί, “Μια διατροφή χωρίς γλουτένη είναι ένας τρόπος ν’ ακολουθήσετε μια φυσική διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Τα άτομα με κοιλιοκάκη κοιτούν τις ετικέτες περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, και τρώνε φρέσκα φαγητά.”

Πέραν του ν’ αγοράζετε ψωμί και ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, υπάρχουν πολλά άλλα κόλπα και συμβουλές για την κουζίνα για τα άτομα με κοιλιοκάκη.

Παρακάτω έχουμε ορισμένες συμβουλές για να μαγειρεύετε χωρίς γλουτένη:

1. Δοκιμάστε καινούργια αλεύρια

Η καλύτερη διατροφή για τα άτομα με κοιλιοκάκη

Ποιος χρειάζεται σιτάρι, βρώμη, ή σίκαλη;

Αυτά τα νέα αλεύρια είναι καταπληκτικά: ρυζιού, αμυγδάλου, σόγιας, ταπιόκα, κουνουπιδιού, και ρεβιθιών.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρια υπερτροφών όπως κινόα ή γιούκα. Αυτά τα αλεύρια είναι τέλεια για τα άτομα με κοιλιοκάκη. Με αυτά οι δίαιτες χωρίς γλουτένη δε θα είναι πια βαρετές!

2. Άτομα με κοιλιοκάκη: Χρησιμοποιήστε κύρια συστατικά χωρίς γλουτένη

Ψάρια, κρέας, τυριά, και αβγά πάνω σε πάγκο

Τα φρέσκα προϊόντα που δεν έχουν γλουτένη είναι πολύ σημαντικά για τα άτομα με κοιλιοκάκη.

Παραδείγματος χάρη, μπορείτε να φάτε κρέας, ψάρι, αβγά, φρούτα, και λαχανικά, αρκετά τακτικά.

3. Φτιάξτε τις δικές σας σάλτσες

Όταν φτιάχνετε ή κάνετε πιο πηχτή μια σάλτσα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε κοσκινισμένο καλαμποκάλευρο για να μη σχηματιστούν σβώλοι.

Αν θέλετε ψωμί, μπορείτε να το φτιάξετε με νιφάδες πατάτας, αλεσμένα αμύγδαλα, ή ψιλοκομμένα δημητριακά καλαμποκιού.

4. Αλλάξτε τη μπύρα με κρασί

Κόκκινο κρασί σε ποτήρι

Η μπύρα, με ή χωρίς αλκοόλ, περιέχει γλουτένη. Τα καλά νέα είναι ότι το κρασί, το βερμούτ, και άλλα λικέρ δεν έχουν αυτή την πρωτεΐνη. Τα ροφήματα με υψηλό ποσοστό αλκοόλ, όπως και όσα παρασκευάζονται από δημητριακά, δεν έχουν γλουτένη.

Σε αυτό το είδος ποτών, η διαδικασία απόσταξης εξουδετερώνει κάθε ίχνος γλουτένης.

Ταυτόχρονα, όσοι άνθρωποι δε θέλουν να εγκαταλείψουν τη μπύρα, μπορούν να απολαύσουν πολλές άλλες ποικιλίες χωρίς γλουτένη.

5. Μην τρώτε προμαγειρεμένα φαγητά

Θα πρέπει να αποφεύγετε τα προμαγειρεμένα και επεξεργασμένα φαγητά πάντα. Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών έχει κινδύνους. Αν και μπορεί να φαίνεται ότι τα προμαγειρεμένα φαγητά δεν έχουν γλουτένη, είναι πιθανό να έχει προστεθεί γλουτένη σε αυτά.

Ο νόμος απαιτεί από τις εταιρείες να αναφέρουν τι είδους αλεύρι έχει χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο διασταυρούμενης μόλυνσης.

Αν παρόλα αυτά αποφασίσετε να φάτε επεξεργασμένες τροφές μία στο τόσο, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες και στο περιεχόμενό τους.

6. Άτομα με κοιλιοκάκη: Αλλάξτε τα ξύλινα εργαλεία σας με καινούργια υλικά

Δε σας προτείναμε να χρησιμοποιείτε ξύλο στην κουζίνα ή τα τραπέζια σας, για τις κουτάλες, ή ακόμη και μαχαίρια με ξύλινη λαβή. Το ξύλο είναι πορώδες υλικό και μπορεί ν’ απορροφήσει σωματίδια γλουτένης.

Αντ’ αυτού, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε εργαλεία φτιαγμένα από μέταλλο, πλαστικό, σιλικόνη, και άλλα υλικά.

Τέλος, να θυμάστε ότι οι οργανώσεις για την κοιλιοκάκη βρίσκονται εκεί για εσάς. Αν έχετε ερωτήσεις ή προβλήματα, μπορείτε να απευθυνθείτε σε αυτές. Μπορείτε να θέσετε υπό έλεγχο την κοιλιοκάκη αν αποφύγετε ορισμένα φαγητά και ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Olivencia Palomar M. P.. Enfermedad celiaca. Rev. esp. enferm. dig.  [Internet]. 2005  Sep [citado  2019  Feb  07] ;  97( 9 ): 672-672. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082005000900009&lng=es.
  • Kagnoff, M. Overview and Pathogenesis of Celiac Disease. Gastroenterology 2005; 128: s10-s8.
  • Murray JA, Watson T, Clearman B, Mitros F. Effect of a gluten-free diet on gastrointestinal symptoms in celiac disease. Am J Clin Nutr. 2004 Apr; 79(4):669-73.
  • Thomas T. Helping celiac disease patients adapt to a gluten-free diet. Community Nurse. 2000 Jul; 6(6):19-22.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.