Δεν έχετε φίλους; 7 πιθανές αιτίες και συμβουλές

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι δεν έχουν αρκετούς φίλους. Ακολουθούν ορισμένες πιθανές αιτίες και συμβουλές για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση.
Δεν έχετε φίλους; 7 πιθανές αιτίες και συμβουλές

Τελευταία ενημέρωση: 04 Αυγούστου, 2021

Μήπως είστε σε αυτό το σημείο της ζωής σας που αναρωτιέστε γιατί δεν έχετε φίλους;

Αυτό προκαλεί ανησυχία επειδή οι άνθρωποι είναι κοινωνικοί και χρειάζονται σχέσεις για να εγγυηθούν την επιβίωση και την ευημερία τους.

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι πιο περίπλοκη από ό, τι φαίνεται, καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πρόβλημα να κάνουν φίλους. Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε τις πιο κοινές αιτίες και μερικές συμβουλές για την αντιμετώπισή τους.

Πιθανοί λόγοι για τους οποίους δεν έχετε φίλους

Για να δημιουργήσετε σταθερές και μόνιμες φιλίες, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τι σας εμποδίζει. Αυτές μπορεί να είναι εσωτερικές αιτίες (όπως η προσωπικότητά σας ή το ποιοι είστε) και εξωτερικές (περιστάσεις ή πλαίσιο).

Εάν είστε ένα από αυτά τα άτομα που κάνουν την ερώτηση “Γιατί δεν έχω φίλους;” θα σας δείξουμε μερικές πιθανές αιτίες που θα σας βοηθήσουν να το καταλάβετε.

 1. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση εμποδίζει τους ανθρώπους να μας βλέπουν ως πολύτιμους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πολύ συχνό να συγκρίνουμε συνεχώς τον εαυτό μας με τους άλλους και να νιώθουμε ότι δεν είμαστε αρκετοί.

Αυτό το αίσθημα κατωτερότητας μας εμποδίζει να πλησιάζουμε τους άλλους, κάνοντάς μας να νιώθουμε απομονωμένοι και μοναχικοί.

γυναίκα στεναχωρημένη
 1. Ντροπή

Οι ντροπαλοί άνθρωποι αισθάνονται άγχος και άβολα σε κοινωνικές καταστάσεις. Έτσι, σταματούν να αλληλεπιδρούν με άλλους.

Αν δεν καταφέρουν να νιώσουν πιο άνετα, τότε προσπαθούν να αισθάνονται καλύτερα με την εθελοντική απομόνωση.

 1. Ακατάλληλες συμπεριφορές

Υπάρχει μια σειρά από στάσεις που αποξενώνουν τους άλλους και μας εμποδίζουν να σχηματίσουμε μόνιμους δεσμούς. Για παράδειγμα, μερικές από αυτές είναι:

 • Μισαλλοδοξία
 • Θυματοποίηση
 • Υπερηφάνεια ή αίσθηση ανωτερότητας
 • Ιδιοτέλεια
 • Χαμηλή ανοχή για απογοήτευση
 • Βίαιες αντιδράσεις
 1. Αδιαφορία ή έλλειψη χρόνου

Είναι σύνηθες, η γεμάτη στρες καθημερινή μας ζωή να μας χωρίζει από τους φίλους μας ή να δυσκολεύει την προσπάθεια να σχηματίζουμε νέες σχέσεις. Μερικές φορές, συμβαίνει όταν δεν το συνειδητοποιούμε.

Επιπλέον, έχουμε την τάση να παραμερίζουμε τους φίλους μας όταν είμαστε με έναν σύντροφο. Αυτό είναι ένα λάθος που πρέπει να αποφύγετε. Πρέπει να καλλιεργήσετε φιλίες, ώστε να μην τις χάσετε με την πάροδο του χρόνου.

 1. Προτίμηση

Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν το να είναι μόνοι. Προτιμούν να κάνουν σχέδια και δραστηριότητες χωρίς άλλα άτομα, και δεν είναι κακό. Είναι απλώς ένας τρόπος ύπαρξης.

Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι οι αλληλεπιδράσεις και οι σχέσεις είναι επίσης υγιείς.

 1. Γιατί δεν έχετε φίλους: Ψυχολογικά προβλήματα

Υπάρχουν πολλές ψυχολογικές καταστάσεις που καθιστούν δύσκολη τη δημιουργία στενών σχέσεων, όπως η κοινωνική φοβία, η κατάθλιψη, η μυθομανία και οι διαταραχές της προσωπικότητας. Εάν έχετε ιστορικό με κάποιες από αυτές, είναι σημαντικό να τις λάβετε υπόψη και να πάτε σε έναν επαγγελματία.

φίλοι και κηπουρική
 1. Δυσκολίες

Πολλά περιβάλλοντα καθιστούν δύσκολη τη δημιουργία κοινωνικών δεσμών, όπως η διαμονή σε μια απομακρυσμένη περιοχή, η εργασία στο σπίτι, η μετακίνηση πολλών κλπ. Εάν σχετίζεται με οποιοδήποτε από αυτά, πρέπει να προσδιορίσετε τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση.

Χρήσιμες συμβουλές αν δεν έχετε φίλους

Εάν δεν έχετε φίλους, λάβετε υπόψη τις παρακάτω συμβουλές. Αυτές θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μακροχρόνιες, ποιοτικές σχέσεις.

 1. Βγείτε για να γνωρίσετε άλλους ανθρώπους

Εάν δεν ταιριάζετε καλά με τα άτομα που γνωρίζετε, πρέπει να βγείτε και να γνωρίσετε νέα άτομα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που θέλουν να βρουν κάποιον σαν εσένα.

Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να εγγραφείτε σε δραστηριότητες αναψυχής, όπως μαθήματα ζωγραφικής, χορού ή μαγειρικής. Επίσης, μπορείτε να ξεκινήσετε να πηγαίνετε σε γυμναστήριο. Μεταβείτε σε νέα μέρη που σας επιτρέπουν να αλληλεπιδράτε με άλλους.

 1. Προσδιορίστε τα κοινά σας πράγματα με άλλους

Ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με άτομα είναι να γνωρίζετε τα χόμπι ή τα ενδιαφέροντα που έχετε από κοινού. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να ξεκινήσετε συνομιλίες. Εγγραφείτε για δραστηριότητες που σας αρέσουν και θα βρείτε άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα. Αυτό θα σας διευκολύνει να τα συνδυάσετε.

 1. Πρακτική ενσυναίσθησης

Σε συνομιλίες με άλλους, προσπαθήστε να προσέχετε τα συναισθήματά τους. Θυμηθείτε, μια φιλία δεν αφορά μόνο εσάς. Είναι σημαντικό να ακούτε και να σέβεστε τα συναισθήματα των άλλων.

 1. Περάστε χρόνο με τους φίλους σας

Η φιλία πρέπει να καλλιεργηθεί για να είναι δυνατή και διαρκής. Κάθε σχέση απαιτεί προσοχή και φροντίδα.

Επομένως, ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είστε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να στείλετε ένα μήνυμα ή να πραγματοποιήσετε μια τηλεφωνική κλήση. Δεν χρειάζεται να πάρει πολύ χρόνο. Οι μικρές χειρονομίες διατηρούν και ενισχύουν τις σχέσεις.

 1. Αλλάξτε τη ρουτίνα σας αν δεν έχετε φίλους

Αν θέλετε να έχετε φίλους, σας συνιστούμε να προσπαθήσετε να κάνετε νέους. Για να το πετύχετε, δοκιμάστε νέα πράγματα με νέα άτομα.

Προσκαλέστε τους συναδέλφους σας για να δείτε μια ταινία ή να βγείτε για καφέ. Το να περνάτε χρόνο σε ένα νέο μέρος ενισχύει τις σχέσεις.

 1. Αλλάξτε τη στάση σας αν δεν έχετε φίλους

Όπως έχουμε ήδη δει, ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε με τους άλλους είναι συχνά ένας λόγος για τον οποίο ενδέχεται να μην έχουμε φίλους. Επομένως, εντοπίστε ποιες συμπεριφορές μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να σας απορρίπτουν.

Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να ρωτήσετε κάποιον που σας γνωρίζει και είναι αντικειμενικός. Το να μιλάτε για το πρόβλημά σας είναι ένας καλός τρόπος για να γνωρίσετε άλλες απόψεις.

Πιθανόν να σας πουν πράγματα που δεν θέλετε να ακούσετε, αλλά είναι απαραίτητο να μπορείτε να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας. Μια μικρή αλλαγή στη στάση σας μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα.

 1. Πλησιάστε τους άλλους

Ένας άλλος τρόπος για να έχετε αληθινούς φίλους είναι να επωφεληθείτε από αυτούς τους δεσμούς που έχετε ήδη και να τους κάνετε πιο οικείους και προσωπικούς. Εάν συναντήσετε κάποιον, προσκαλέστε τον και περάστε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί. Αυτό θα σας βοηθήσει να γνωριστείτε καλύτερα.

Εάν δεν έχετε φίλους, μπορείτε να εύκολα να κάνετε!

Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια. Υπάρχουν ψυχολογικές καταστάσεις που δυσκολεύουν την ικανότητα για τη σύναψη μιας φιλίας.

Εάν αισθάνεστε ότι έχετε δοκιμάσει τα πάντα και συνεχίζετε να αναρωτιέστε γιατί δεν έχετε φίλους, είναι σημαντικό να εξετάσετε τη θεραπεία. Μπορείτε να αλλάξετε τα πράγματα με αποφασιστικότητα, αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.