10 συμβουλές για ένα καθαρό σπίτι. Δοκιμάστε τες

Το σπίτι μας πρέπει να είναι καθαρό και τακτοποιημένο. Όμως, για να το διατηρούμε έτσι, απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, καθώς η έλλειψη χρόνου περιπλέκει τα πράγματα. Παρακάτω ακολουθούν δέκα συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να έχετε ένα καθαρό σπίτι χρησιμοποιώντας απλώς λίγη οργάνωση.
10 συμβουλές για ένα καθαρό σπίτι. Δοκιμάστε τες

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όσο και αν θέλουμε να έχουμε ένα άψογο και καθαρό σπίτι, τα καθημερινά τρεχάματα δεν μας επιτρέπουν να του αφιερώνουμε πολύ χρόνο -τουλάχιστον όχι κάθε μέρα της εβδομάδας.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να διατηρούμε το σπίτι μας τακτοποιημένο. Ακολουθήστε τις συμβουλές του άρθρου μας για να έχετε ένα καθαρό σπίτι και εξαιρετικά αποτελέσματα:

1. Καθιερώστε μια καθημερινή ρουτίνα για καθαρό σπίτι

Όπως προγραμματίζουμε να πάμε στο γυμναστήριο, το να καθιερώσουμε μια καθημερινή ρουτίνα μάς βοηθάει να ολοκληρώνουμε όλες τις σημαντικές δουλειές του σπιτιού μας.

Μπορούμε να τις κάνουμε εύκολα και γρήγορα, έτσι το σπίτι μας θα διατηρείται πάντα όπως το θέλουμε.

Για να έχετε ένα καθαρό σπίτι, φτιάξτε μια λίστα με όλες τις σημαντικές δουλειές που πρέπει να κάνετε, όπως πλύσιμο ρούχων, σκούπισμα, σφουγγάρισμα ή κέρωμα, καθάρισμα της μπανιέρας, στέγνωμα ρούχων κ.λπ..

Αφού φτιάξετε τη λίστα, μοιράστε τις δουλειές του σπιτιού σε εφτά μέρες (κατατάσσοντάς τες ανάλογα με τη δυσκολία τους ή τον χρόνο που απαιτούν).

Παράδειγμα για ένα καθαρό σπίτι:

  • Δευτέρα: Καθάρισμα παραθύρων.
  • Τρίτη: Ξεσκόνισμα, σκούπισμα και σφουγγάρισμα ή κέρωμα.
  • Τετάρτη: Πλύσιμο.
  • Πέμπτη: Τακτοποίηση ντουλάπας.
  • Παρασκευή: Καθάρισμα κουζίνας.
  • Σάββατο: Αλλαγή σεντονιών.
  • Κυριακή: Καθάρισμα μπάνιου.

Μια ρουτίνα όπως αυτή κάνει την οργάνωση των δουλειών του σπιτιού πιο εύκολη.

Επίσης, η χρήση μιας ρουτίνας θα ελαχιστοποιήσει τον χρόνο που αφιερώνετε στις δουλειές του σπιτιού το σαββατοκύριακο ή όταν έχετε άδεια.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πώς να κάνετε την οργάνωση του σπιτιού παιχνιδάκι!

 

2. Μην έχετε περισσότερα πράγματα από όσα χρειάζεστε

καθαρό σπίτι

Φυσικά, κάποια αντικείμενα είναι πραγματικά απαραίτητα. Όμως, αν βγείτε να ψωνίσετε κάτι για το σπίτι σας -όπως κάτι για το τραπέζι, κάποια λάμπα ή κάποιο διακοσμητικό αντικείμενο, γενικά- αναρωτηθείτε: Είναι πραγματικά απαραίτητο; Θα κάνει πραγματικά τη ζωή πιο εύκολη με κάποιον τρόπο;

Αν η απάντηση είναι “όχι” και έχετε αμφιβολίες, καλύτερα να μην το αγοράσετε.

Να θυμάστε: όσο περισσότερα πράγματα έχετε στο σπίτι σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η αταξία και η ακαταστασία.

3. Χρησιμοποιήστε γάντζους

Αν ανήκετε στους ανθρώπους που αφήνουν τα κλειδιά, την ομπρέλα, την τσάντα, το πορτοφόλι τους ή άλλα αντικείμενα οπουδήποτε στο σπίτι, τοποθετήστε κρεμάστρες ή γάντζους σε στρατηγικά σημεία.

Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε γάντζους στο σαλόνι, στο υπνοδωμάτιο και, αν έχετε παιδιά, στα δωμάτιά τους.

Έτσι μπορείτε να οργανώσετε τα αντικείμενα που αφήνετε εδώ και εκεί κατά τη διάρκεια της μέρας.

4. Στρώστε το κρεβάτι σας πριν βγείτε από το σπίτι

Καθαρό σπίτι και στρώσιμο κρεβατιού

Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από το να βρίσκετε ένα καθαρό, στρωμένο κρεβάτι μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Το στρώσιμο του κρεβατιού δίνει επίσης στο υπνοδωμάτιό σας τακτοποιημένη όψη.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 5 ιδέες για ένα πιο υγιεινό και φιλόξενο υπνοδωμάτιο.

 

5. Πλένετε τα πιάτα μετά από κάθε γεύμα

Για να μη σπαταλάτε νερό, θα πρέπει να πλένετε τα πιάτα μετά από κάθε γεύμα.

Μια λεπτομέρεια που χειροτερεύει τα πράγματα σε καθημερινή βάση είναι ένα πλυντήριο πιάτων γεμάτο κατάλοιπα τροφών και βρώμικα πιάτα.

Τα μέλη του σπιτιού μπορούν απλώς να πλένουν τα πιάτα τους μετά από κάθε γεύμα. Έτσι είναι πιο απλό να διατηρείται η κουζίνα καθαρή χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Επιπλέον, όταν μαγειρεύετε, πλένετε τα σκεύη στην πορεία, έτσι δεν μαζεύονται όλα για το τέλος.

6. Διατηρείτε τα ρούχα σας τακτοποιημένα

καθαρό σπίτι

Ακόμα και αν μόνο μια-δυο κάλτσες ή ένα-δυο πουκάμισα είναι πεταμένα τριγύρω, δίνουν την αίσθηση μεγάλης ακαταστασίας.

Χρησιμοποιείτε καλάθια για τα βρώμικα και για τα καθαρά ρούχα. Όταν δεν έχετε τον χρόνο ή την ενέργεια να πλύνετε και να διπλώσετε τα ρούχα, θα βρίσκονται όλα σε ένα συγκεκριμένο βολικό μέρος και δεν θα κάνουν το σπίτι σας να δείχνει ακατάστατο.

7. Καθαρίζετε το πλυντήριο

Αν και το πλυντήριο είναι μια οικιακή συσκευή την οποία δεν σκεφτόμαστε συχνά να καθαρίσουμε, πρέπει να θυμάστε να το κάνετε για να αφαιρείτε το νερό και τα κατάλοιπα που συσσωρεύονται σε αυτό.

Για να προλάβετε την εμφάνιση μούχλας και μυκήτων, αφήνετε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή μετά από κάθε κύκλο πλύσης. Έτσι η υγρασία θα εξατμίζεται.

8. Διατηρείτε το κατοικίδιό σας καθαρό

σκύλος σε μπανιέρα

Είτε έχετε γάτα, είτε σκύλο, είτε πουλιά -είτε οτιδήποτε!- διατηρείτε πάντα το κατοικίδιό σας καθαρό. Έτσι προλαμβάνετε την εμφάνιση λεκέδων στα ντουλάπια ή στα κρεβάτια σας, αλλά και κρατάτε τα έντομα και τις δυσάρεστες οσμές μακριά εξασφαλίζοντας ένα καθαρό σπίτι.

9. Βάζετε τα πάντα πίσω τη θέση τους για καθαρό σπίτι

Θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο αν απλώς βάζετε κάθε πράγμα πίσω στη θέση του. Το σπίτι σας θα είναι λιγότερο ακατάστατο και το καθάρισμα θα είναι πιο αποτελεσματικό.

10. Καθαρίζετε αμέσως τους λεκέδες για ένα καθαρό σπίτι

καθάρισμα κουζίνας

Αν χυθεί γάλα ή κάποιο άλλο υγρό στην ηλεκτρική κουζίνα, στο πάτωμα, στο κομοδίνο ή στο τραπέζι, σκουπίστε το αμέσως με ένα πανί! Η αφαίρεση του λεκέ θα είναι πιο δύσκολη αν στεγνώσει.

Ένα τακτοποιημένο και καθαρό σπίτι δεν εξασφαλίζει στη ζωή σας μόνο αρμονία αλλά και ομορφιά. Ένα καθαρό σπίτι μειώνει το άγχος, επειδή αισθάνεστε ωραία μέσα σε αυτό.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bockmühl, DP (2017). Higiene de la ropa: cómo conseguir algo más que limpio. Revista de microbiología aplicada, 122 (5), 1124-1133. https://doi.org/10.1111/jam.13402
  • Hobday, RA y Dancer, SJ (2013). Funciones de la luz solar y la ventilación natural para el control de infecciones: perspectivas históricas y actuales. Journal of Hospital Infection, 84 (4), 271-282. https://doi.org/10.1016/j.jhin.2013.04.011
  • Valls Císcar, C. (2018). Aplicación móvil para la gestión de tareas domésticas en familias con hijos. http://hdl.handle.net/10251/107038

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.