Γιατί είναι κακό να στεγνώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι

Όταν στεγνώνουμε τα ρούχα μας μέσα στο σπίτι, δημιουργούμε ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ακάρεων. Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας.
Γιατί είναι κακό να στεγνώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι

Έχει γραφτεί από Ángela Aragón

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε γιατί δεν μπορείτε να στεγνώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι; Πιθανότατα όταν διαβάσατε τον τίτλο σκεφτήκατε κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τα ρούχα σας. Ίσως ότι το στέγνωμα στην απλώστρα μπορεί να τα φθείρει ή να τα αποχρωματίσει.

Στην πραγματικότητα, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτά που θέλουμε να σας πούμε. Η ανησυχία μας είναι ότι το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Αυτό οφείλεται στην υγρασία που δημιουργούν τα ρούχα όταν στεγνώνουν σε εσωτερικό χώρο σπιτιού. Όπως γνωρίζετε, η υγρασία δημιουργεί εξαιρετικές συνθήκες για τα ακάρεα. Επιπλέον λατρεύουν τη σκόνη.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό ενός ιδανικού περιβάλλοντος για την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια αρκετά άσχημη κατάσταση. Με βάση τα προαναφερόμενα, μπορεί να επηρεάσει έντονα τους ανθρώπους που είναι αλλεργικοί, πάσχουν από άσθμα ή από άλλες αναπνευστικές ασθένειες.

Δεν πρέπει να στεγνώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι

ρούχα μέσα στο σπίτι

Το τμήμα Διερεύνησης Φυσικής Αρχιτεκτονικής στη Γλασκώβη της Σκωτίας, διεξήγαγε μια μελέτη με εξαιρετικά ευρήματα.

Η ομάδα μελέτησε 100 σπίτια. Το 87% αυτών των σπιτιών στέγνωνε τα ρούχα του μέσα.

Έριξαν μια ματιά στα σπίτια που στέγνωναν τα ρούχα μέσα. Αυτά τα σπίτια είχαν αρκετή υγρασία για να αναπτυχθούν ακάρεα και μούχλα.

Ανακάλυψαν επίσης ότι σε αυτά τα σπίτια, το 25% των ανθρώπων είχαν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και έπασχαν από πνευμονικές λοιμώξεις.

Όλοι έχουν πλυντήριο αλλά όχι και στεγνωτήριο. Γιατί; Είναι σίγουρο ότι σπάνια βλέπουμε στεγνωτήρια σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στις υψηλές τιμές τους.

Από την άλλη πλευρά, οι ηλεκτρικές συσκευές όπως τα στεγνωτήρια δεν κάνουν καλό στο περιβάλλον. Επομένως, τι μπορούμε να κάνουμε;

Κόλπα για να στεγνώνετε εύκολα τα ρούχα μέσα στο σπίτι

Αν δεν έχουμε κάποια άλλη εναλλακτική, θα πρέπει να μάθουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να στεγνώνουμε ρούχα μέσα στο σπίτι. Και φυσικά θέλουμε να στεγνώνουν το συντομότερο δυνατό.

1. Να αφήνετε λίγο κενό χώρο ανάμεσα στα ρούχα στην απλώστρα

Με αυτό τον τρόπο, κάθε κομμάτι της μπουγάδας θα παίρνει αρκετό αέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πιάνουν την υγρασία από τα υπόλοιπα ρούχα.

2. Να γυρίζετε από την ανάποδη τα χοντρά ρούχα μέσα στο σπίτι

Υφάσματα όπως τα τζιν, είναι αρκετά χοντρά και είναι δύσκολο να στεγνώσουν μέσα στο σπίτι.

Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε το χρόνο στεγνώματος αν τα γυρίζετε από την ανάποδη. Εφόσον στεγνώσει η μια πλευρά, θα πρέπει να τα γυρίζουμε από την άλλη.

3. Να χρησιμοποιείτε σεσουάρ για τα μικρά ρούχα

ρούχα μέσα στο σπίτι

Πρώτα φροντίστε τα ρούχα σας να είναι καλά στραγγισμένα. Έπειτα περάστε από πάνω τους το σεσουάρ μερικές φορές. Μετά από αυτό θα είναι έτοιμα για σιδέρωμα.

Δεν χρειάζεται πολύ χρόνο. Ούτως ή άλλως την περισσότερη δουλειά την έχει κάνει το πλυντήριο για σας.

4. Βάλτε τα στην κατάψυξη

Αυτή είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα μέθοδος. Σκεφτείτε εκείνες τις βροχερές ημέρες που δεν έχετε τίποτα να φορέσετε. Αλλά θα πρέπει να πάτε στη δουλειά για μερικές ακόμη μέρες.

Λοιπόν, παίρνετε μια πλαστική σακούλα και βάζετε μέσα τα ρούχα που θέλετε να φορέσετε. Έπειτα βάζετε τη σακούλα στην κατάψυξη.

Όταν τα ρούχα σας ξεπαγώσουν θα δείτε ότι όλα είναι απολύτως στεγνά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στεγνώσετε τα ρούχα σας για λίγο και είστε έτοιμοι να φύγετε.

Χρειαζόμαστε μια βιώσιμη αρχιτεκτονική

Στη μελέτη, οι συγγραφείς αναφέρθηκαν και στην αρχιτεκτονική. Ανέφεραν ότι το ιδανικό είναι τα κτίρια να χτίζονται με κατάλληλους χώρους για τη φροντίδα των ρούχων.

Αυτοί οι χώροι μπορεί να είναι εσωτερικές ή εξωτερικές περιοχές. Επίσης, μπορεί να είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο ζείτε ή ένας κοινόχρηστος χώρος. Σίγουρα η δεύτερη επιλογή είναι πολύ καλύτερη. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνει την ανάγκη χρήσης ενός στεγνωτήριου.

ρούχα μέσα στο σπίτι

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε στεγνωτήρια όταν δεν έχει καλό καιρό και κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα. Αλλά όταν βγαίνει ο ήλιος, θα πρέπει να επιστρέφουμε στις παραδοσιακές μεθόδους.

Αν έχετε χώρο στεγνώματος των ρούχων μέσα στο σπίτι σημαίνει ότι θα έχετε και μικρότερο χώρο για εσάς. Ωστόσο, μπορούμε να έχουμε μια όμορφη βεράντα στο σπίτι.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, οι άνθρωποι γνωρίζουν την επίδραση αυτής της ενέργειας. Όπως και να έχει, αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό μιας πόλης ή γειτονιάς.

Οι συνέπειες αυτής της νοοτροπίας είναι φανερές. Όχι μόνο φροντίζουμε τον εαυτό μας αλλά και τον πλανήτη μας. Αυτό μας δίνει την ικανότητα να ζούμε και να δημιουργούμε.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.