10 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο

Λιγουρεύεστε ένα μικρό σνακ πριν πάτε για ύπνο; Ενημερωθείτε για ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγετε πριν πέσετε για ύπνο και δοκιμάστε να επιλέξετε ένα ρόφημα ή κάποια τροφή που θα σας χαρίσει... ύπνον ελαφρύ!
10 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

10 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο. Κάποιες φορές είναι συνηθισμένο μια ελαφριά αίσθηση πείνας να σας χτυπάει την πόρτα λίγο πριν πάτε για ύπνο. Ποια είναι, όμως, τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο;

Είναι φυσιολογικό να παρουσιάζετε παρόμοιες επιθυμίες σε τέτοιες χρονικές στιγμές, ακόμα κι αν έχετε φάει δείπνο πριν από λίγες ώρες. Το πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες φορές τείνουμε να επιλέγουμε το λάθος φαγητό για να κλείσουμε διατροφικά τη μέρα μας.

Σε αυτό το άρθρο, θα ενημερωθείτε για 10 τρόφιμα που καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωσή τους λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Επιλέγοντας λάθος τρόφιμα πριν τον ύπνο, παρεμβαίνετε αρνητικά στη μεταβολική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να παίρνετε κιλά ή να αναπτύσσονται άλλες διαταραχές. 

Για το λόγο αυτόν, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε περισσότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες αυτή τη στιγμή της ημέρας και, πάνω απ ‘όλα, να περιορίσετε την κατανάλωση των παρακάτω 10 τροφών που μπορεί να αποδειχτούν επιβλαβείς για τον οργανισμό σας αν τις επιλέξετε πριν τον ύπνο.

Μάθετε ποιες είναι!

1. Βούτυρο, από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο

πριν πέσετε για ύπνο
Το βούτυρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές, αλλά χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά, δεν είναι καλή ιδέα να το καταναλώσετε πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να καταναλώνετε βούτυρο σε μέτριες ποσότητες, αλλά εάν καταναλωθεί τη νύχτα, μπορεί να προκαλέσει, εκτός των άλλων, και πεπτικά προβλήματα.

2. Ζαχαρωτά, από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο

τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως ένα μικρό ζαχαρωτό είναι ακίνδυνο αν καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν, ωστόσο, τα ζαχαρωτά καταναλωθούν τη νύχτα, ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και χημικά πρόσθετα μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σας.

Μερικές από αυτές τις ενώσεις διεγείρουν τη δραστηριότητα του νευρικού σας συστήματος και θέτουν τον εγκέφαλό σας σε κατάσταση επαγρύπνησης, γεγονός που σας εμποδίζει να κοιμηθείτε. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ζαχαρωτών πριν τον ύπνο αυξάνει ακόμη και την πιθανότητα να υποφέρετε από εφιάλτες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

3. Παγωτό, από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο

παγωτό σε μπάλες
Δεν είναι καλή ιδέα να κατευνάσετε τις νυχτερινές σας λιγούρες με ένα μπολ παγωτού. Το συγκεκριμένο επιδόρπιο περιέχει λίπη, σάκχαρα και άλλα πρόσθετα που τροποποιούν το μεταβολισμό σας και επηρεάζουν τη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος.

Η κατανάλωση παγωτού μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και να οδηγήσει σε πόνο και φλεγμονές.

 4. Πικάντικες τροφές, από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο

τσίλι σε μπολ, από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο
Οι πικάντικες τροφές έχουν αναμφίβολα ωραία γεύση. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να επιλέγονται ως βραδινό σνακ  επειδή μεταβάλλουν την παραγωγή οξέων του στομάχου.

Η κατανάλωση πικάντικων τροφών πριν πάτε για ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πόνο στο στομάχι. Ορισμένες από αυτές περιέχουν επίσης πολλές θερμίδες και μπορεί να σας κάνουν να πάρετε κιλά.

5. Λουκάνικα

λουκανικα με μπεηκον
Αν και συνήθως μάς ανοίγουν την όρεξη με τη δελεαστική τους εμφάνιση, τα λουκάνικα είναι γεμάτα λίπη και χημικές ενώσεις που δεν είναι καλές για το σώμα σας.

Γενικά, πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωσή τους για να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος. Όταν τρώτε λουκάνικα τη νύχτα, αυτό οδηγεί σε δυσπεψία και μειώνει τη δραστηριότητα του μεταβολισμού σας.

6. Τυρί

διάφορα τυριά
Το πρόβλημα με την κατανάλωση τυριού πριν τον ύπνο είναι ότι περιέχει ένα αμινοξύ γνωστό ως τυραμίνη που μειώνει την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν τον ύπνο.

Μην το καταναλώσετε μόνο του ή σε άλλα πιάτα. Πρόκειται για βαρύ φαγητό, πλούσιο σε λίπος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και προβλήματα στο στομάχι.

7. Ψωμί

διάφορα ψωμιά
Το ψωμί και τα άλλα αρτοσκευάσματα μπορεί να μοιάζουν με ικανοποιητικές επιλογές για το τσιμπολόγημα πριν τον ύπνο. Δεν πρέπει, ωστόσο, να τα προκρίνετε πριν πάτε για ύπνο, επειδή, στις περισσότερες μορφές τους, αποτελούν βόμβες θερμίδων!

Το αλεύρι και η ζάχαρη στα εμπορικά αρτοσκευάσματα επηρεάζουν αρνητικά το μεταβολισμό σας και αυξάνουν τον κίνδυνο να αποκτήσετε περιττά κιλά και προβλήματα με το σάκχαρο στο αίμα σας.

8. Σοκολάτα, από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο

μαύρη σοκολάτα, απότα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο
H κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας σοκολάτας την ημέρα μπορεί να έχει πολλά οφέλη. Πρόκειται για φαγητό γεμάτο αντιοξειδωτικά και αμινοξέα που βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Είναι, όμως, κακή ιδέα να επιλέξετε να φάτε σοκολάτα τη νύχτα, επειδή μερικά από τα συστατικά της σοκολάτας είναι διεγερτικά που εμποδίζουν τον καλό ύπνο.

9. Κόκκινο κρέας

μπριζόλες σε πάγκο
Το κόκκινο κρέας περιέχει πρωτεΐνες και κορεσμένα λιπαρά που επιβραδύνουν τις διεργασίες του πεπτικού σας συστήματος.

Παρόλο που το κόκκινο κρέας μπορεί να αποτελέσει ωφέλιμη επιλογή όταν καταναλώνεται με μέτρο, είναι καλύτερο να μην το τρώτε το βράδυ γιατί ενδέχεται να συντελέσει σε διακεκομμένο ύπνο και αϋπνία.

10. Καφές

καφές και γλυκά, από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο
Ο καφές καθώς και άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη πρέπει να αποφεύγονται αυτή τη στιγμή της ημέρας. Παρόλο που σε μικρές δόσεις μπορούν να προσφέρουν συναισθήματα εγρήγορσης και ευεξίας στον οργανισμό, αυτό λειτουργεί αντίστροφα το βράδυ.

Ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους για αρκετές ώρες.

Έχετε όρεξη για ένα μικρό σνακ πριν πάτε για ύπνο; Τώρα που ξέρετε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγετε, δοκιμάστε να επιλέξετε κάτι που θα σας χαρίσει έναν υγιεινό, ξεκούραστο και συνεχόμενο ύπνο.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.