10 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο

Λιγουρεύεστε ένα μικρό σνακ πριν πάτε για ύπνο; Ενημερωθείτε για ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγετε πριν πέσετε για ύπνο και δοκιμάστε να επιλέξετε ένα ρόφημα ή κάποια τροφή που θα σας χαρίσει... ύπνον ελαφρύ!
10 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

10 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο. Κάποιες φορές είναι συνηθισμένο μια ελαφριά αίσθηση πείνας να σας χτυπάει την πόρτα λίγο πριν πάτε για ύπνο. Ποια είναι, όμως, τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο;

Είναι φυσιολογικό να παρουσιάζετε παρόμοιες επιθυμίες σε τέτοιες χρονικές στιγμές, ακόμα κι αν έχετε φάει δείπνο πριν από λίγες ώρες. Το πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες φορές τείνουμε να επιλέγουμε το λάθος φαγητό για να κλείσουμε διατροφικά τη μέρα μας.

Σε αυτό το άρθρο, θα ενημερωθείτε για 10 τρόφιμα που καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωσή τους λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Επιλέγοντας λάθος τρόφιμα πριν τον ύπνο, παρεμβαίνετε αρνητικά στη μεταβολική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να παίρνετε κιλά ή να αναπτύσσονται άλλες διαταραχές. 

Για το λόγο αυτόν, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε περισσότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες αυτή τη στιγμή της ημέρας και, πάνω απ ‘όλα, να περιορίσετε την κατανάλωση των παρακάτω 10 τροφών που μπορεί να αποδειχτούν επιβλαβείς για τον οργανισμό σας αν τις επιλέξετε πριν τον ύπνο.

Μάθετε ποιες είναι!

1. Βούτυρο, από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο

πριν πέσετε για ύπνο
υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά,

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να καταναλώνετε βούτυρο σε μέτριες ποσότητες, αλλά εάν καταναλωθεί τη νύχτα, μπορεί να προκαλέσει, εκτός των άλλων, και πεπτικά προβλήματα.

2. Ζαχαρωτά, από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο

τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο
υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και χημικά πρόσθετα μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σας.

Μερικές από αυτές τις ενώσεις διεγείρουν τη δραστηριότητα του νευρικού σας συστήματος και θέτουν τον εγκέφαλό σας σε κατάσταση επαγρύπνησης, γεγονός που σας εμποδίζει να κοιμηθείτε. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ζαχαρωτών πριν τον ύπνο αυξάνει ακόμη και την πιθανότητα να υποφέρετε από εφιάλτες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

3. Παγωτό, από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο

παγωτό σε μπάλες
επηρεάζουν τη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος.

Η κατανάλωση παγωτού μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και να οδηγήσει σε πόνο και φλεγμονές.

 4. Πικάντικες τροφές, από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο

τσίλι σε μπολ, από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο
μεταβάλλουν την παραγωγή οξέων του στομάχου.

Η κατανάλωση πικάντικων τροφών πριν πάτε για ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πόνο στο στομάχι. Ορισμένες από αυτές περιέχουν επίσης πολλές θερμίδες και μπορεί να σας κάνουν να πάρετε κιλά.

5. Λουκάνικα

λουκανικα με μπεηκον
γεμάτα λίπη και χημικές ενώσεις που δεν είναι καλές για το σώμα σας.

Γενικά, πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωσή τους για να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος. Όταν τρώτε λουκάνικα τη νύχτα, αυτό οδηγεί σε δυσπεψία και μειώνει τη δραστηριότητα του μεταβολισμού σας.

6. Τυρί

διάφορα τυριά
τυραμίνημειώνει την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν τον ύπνο.

Μην το καταναλώσετε μόνο του ή σε άλλα πιάτα. Πρόκειται για βαρύ φαγητό, πλούσιο σε λίπος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και προβλήματα στο στομάχι.

7. Ψωμί

διάφορα ψωμιά

Το αλεύρι και η ζάχαρη στα εμπορικά αρτοσκευάσματα επηρεάζουν αρνητικά το μεταβολισμό σας και αυξάνουν τον κίνδυνο να αποκτήσετε περιττά κιλά και προβλήματα με το σάκχαρο στο αίμα σας.

8. Σοκολάτα, από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο

μαύρη σοκολάτα, απότα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο

Είναι, όμως, κακή ιδέα να επιλέξετε να φάτε σοκολάτα τη νύχτα, επειδή μερικά από τα συστατικά της σοκολάτας είναι διεγερτικά που εμποδίζουν τον καλό ύπνο.

9. Κόκκινο κρέας

μπριζόλες σε πάγκο
επιβραδύνουν τις διεργασίες του πεπτικού σας συστήματος.

Παρόλο που το κόκκινο κρέας μπορεί να αποτελέσει ωφέλιμη επιλογή όταν καταναλώνεται με μέτρο, είναι καλύτερο να μην το τρώτε το βράδυ γιατί ενδέχεται να συντελέσει σε διακεκομμένο ύπνο και αϋπνία.

10. Καφές

καφές και γλυκά, από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο

Ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους για αρκετές ώρες.

Έχετε όρεξη για ένα μικρό σνακ πριν πάτε για ύπνο; Τώρα που ξέρετε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγετε, δοκιμάστε να επιλέξετε κάτι που θα σας χαρίσει έναν υγιεινό, ξεκούραστο και συνεχόμενο ύπνο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Καταπολέμηση της αϋπνίας με μια εκπληκτική συνταγή
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Καταπολέμηση της αϋπνίας με μια εκπληκτική συνταγή

Για την καταπολέμηση της αϋπνίας, ένα έγχυμα μπορεί να βοηθήσει πολύ. Η διαταραχή του κύκλου του ύπνου, όπως λόγω χρόνιας ή περιστασιακής

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.