5 Φυσικές λύσεις για τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα

Για να μειώσετε τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα και να αποτρέψετε τη χειροτέρευσή τους, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να απολυμάνετε την περιοχή και να αφαιρέσετε το νύχι με επιτυχία.
5 Φυσικές λύσεις για τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα
Karla Henríquez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karla Henríquez.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Μαρτίου, 2019

Για να μειώσετε τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα και να αποτρέψετε τη χειροτέρευσή τους, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να απολυμάνετε την περιοχή και να αφαιρέσετε το νύχι με επιτυχία.

Το να έχετε νύχια που μπαίνουν στο δέρμα είναι σίγουρα ένα επώδυνο πρόβλημα και μπορεί να εμφανιστεί τακτικά σε πολλούς ανθρώπους. Νιώθοντας αβοήθητοι, πολλοί ασθενείς καταφεύγουν σε συνεχείς επισκέψεις σε γιατρούς για να μη γίνει το πρόβλημα χειρότερο.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα μοιραστούμε μαζί σας 5 φυσικές λύσεις για να μειώσετε τον πόνο και τη μόλυνση που προκαλείται από τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα. Οι παρακάτω φυσικές θεραπείες θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα καλύτερα και θα αποτρέψουν την επανεμφάνισή του.

Τι συμβαίνει με τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα;

νύχια που μπαίνουν στο δέρμα

Όταν ένα τμήμα του νυχιού στο δάχτυλο των ποδιών αναπτύσσεται με λάθος τρόπο μπορεί να εισέλθει στο δέρμα σας. Με αυτό τον τρόπο τα νύχια σας μεγαλώνουν προς τα μέσα προκαλώντας ερεθισμό, πρήξιμο, πόνο, και σε μερικές περιπτώσεις μόλυνση. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει στο μεγάλο δάχτυλο.

Το πρόβλημα με αυτά τα νύχια είναι ότι συνήθως επανεμφανίζονται μόλις το νύχι μεγαλώσει πάλι. Ωστόσο, μπορεί και να συμβεί μόνο μία φορά επειδή, για παράδειγμα, κόψατε το νύχι λάθος. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να το επηρεάσουν είναι τα παπούτσια που φοράτε, οι τραυματισμοί στο πόδι ή οι κακές συνθήκες υγιεινής.

Υπάρχουν διάφοροι ιατρικοί τρόποι αντιμετώπισης για τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό η μέθοδος που θα επιλέξετε να μη προκαλέσει βλάβη στο νύχι σας αλλά ούτε να οδηγήσει στην επανεμφάνισή του ή να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Δείτε παρακάτω μερικές λύσεις, που δεν απαιτούν χειρουργείο, και μπορούν να σας προσφέρουν μοναδικά αποτελέσματα.

Φυσική θεραπεία για τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα

Ευτυχώς, υπάρχουν αμέτρητες διαθέσιμες φυσικές λύσεις να μειώσετε τον πόνο και τη μόλυνση που μπορεί να προκληθεί από τα νύχια που γυρίζουν προς τα μέσα. Αυτές οι θεραπείες αποτελούν μια μοναδική επιλογή και εφαρμόζονται εύκολα, ενώ δεν παρουσιάζουν κινδύνους για την υγεία σας. Παρόλα αυτά, πρέπει πάντα να συνοδεύονται με μια σωστή θεραπεία από τον γιατρό.

Για να έχετε αποτελέσματα που διαρκούν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε φαρμακευτικά φυτά που έχουν αντιφλεγμονώδεις και παυσίπονες ουσίες. Επιπλέον, θα χρειαστείτε θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε πιθανές μολύνσεις.

πόδια νύχια προς τα μέσα

 

Σπιτικές θεραπείες για τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα

Παρακάτω θα σας δείξουμε τις καλύτερες σπιτικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε τα νύχια που γυρίζουν προς τα μέσα.

1. Μέλι Μανούκα

μέλι μανούκα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα

Κάθε είδους μέλι θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά το μέλι μανούκα έχει ισχυρές θεραπευτικές επιδράσεις.

Η εφαρμογή μελιού επάνω στα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα μειώνει τη φλεγμονή, αποτρέπει τη μόλυνση και μαλακώνει το δέρμα βοηθώντας στην αφαίρεση του νυχιού.

2. Σκόρδο

σκόρδο για θεραπεία νυχιών

Μία από τις πιο συνηθισμένες σπιτικές θεραπείες για αυτό το πρόβλημα είναι το σκόρδο. Αυτό το superfood δρα ως φυσική αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδης ουσία.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε ένα κομμάτι σκόρδου επάνω στο νύχι και να το αφήσετε εκεί πάνω όλη νύχτα.

3. Λεμόνι

λεμόνι θεραπεία νύχια που μπαίνουν στο δέρμα

Τα λεμόνια είναι εξαιρετικό φυσικό απολυμαντικό, το οποίο μειώνει το πρήξιμο που προκαλείται από τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα.

Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση, κάντε μια τρύπα στη μέση και βάλτε το δάχτυλο που έχει πρόβλημα εκεί μέσα. Αφήστε το να δράσει για μισή ώρα.

4. Άλατα Epsom

άλατα epsom νύχια

Αυτά τα άλατα φτιαγμένα από θειικό μαγνήσιο έχουν επουλωτικές και απολυμαντικές ιδιότητες στα πόδια σας.

Μπορείτε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο με αυτά, το οποίο είναι ευχάριστο και αποτελεσματικό.

5. Μηλόξυδο

μηλόξυδο νύχια

Το μηλόξυδο είναι μια θεραπεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παντού. Χάρη στις βιταμίνες, τα ένζυμα, τα μεταλλικά στοιχεία και τα οξέα που περιέχει είναι επίσης θεραπεία για να μαλακώσει και να απολυμάνει την περιοχή γύρω από τα νύχια που γυρίζουν προς τα μέσα.

Μπορείτε να κάνετε ποδόλουτρα ή να βουτήξετε ένα κομμάτι βαμβάκι σε αυτό και να το εφαρμόσετε στη μολυσμένη περιοχή.

Δώστε προσοχή στα παπούτσια που φοράτε

προβλήματα με τα παπούτσια

Αν υποφέρετε συχνά από αυτό το επίπονο πρόβλημα, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε μερικές συνήθειες που θα μπορούσαν να το επηρεάσουν.

Μία από αυτές τις συνήθειες αφορά τα παπούτσια που φοράτε, και αυτό αναφέρεται κυρίως στις γυναίκες. Παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά ή έχουν τακούνια μετασχηματίζουν τα δάχτυλα σας και δημιουργούν νύχια που μπαίνουν στο δέρμα.

Στις μέρες μας, υπάρχουν πολύ όμορφα και θηλυκά παπούτσια που σέβονται το φυσικό σχήμα των δαχτύλων σας. Μερικές σόλες προσαρμόζονται στις καμπύλες του ποδιού σας και δίν0υν καλή στήριξη στην καμάρα του ποδιού.

Τέλος, θα έπρεπε πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό αν υποπτεύεστε ότι έχετε νύχια που γυρίζουν προς τα μέσα. Ιδιαίτερα εάν υποφέρετε συχνά από τέτοια προβλήματα και μολύνονται εύκολα τα πόδια σας.

Ωστόσο, προτείνουμε να χρησιμοποιείτε αυτές τις σπιτικές θεραπείες για να μειώσετε τα συμπτώματα με φυσικό τρόπο. Επίσης, μην ξεχνάτε να φοράτε καλά παπούτσια για να υποστηρίζετε το φυσικό σχήμα των ποδιών σας.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Nazari S. A simple and practical method in treatment of ingrown nails: splinting by flexible tube. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2006 Nov;20(10):1302-6. doi: 10.1111/j.1468-3083.2006.01793.x. PMID: 17062049.
  • Schäfer G, Kaschula CH. The immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic organosulfur compounds in cancer chemoprevention. Anticancer Agents Med Chem. 2014 Feb;14(2):233-40. doi: 10.2174/18715206113136660370. PMID: 24237225; PMCID: PMC3915757.
  • Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017 Aug 12;9(8):866. doi: 10.3390/nu9080866. PMID: 28805671; PMCID: PMC5579659.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.